Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Dark Island több okból is nevezetes sör. Cask-változatban (azaz angol hordóban, másképp: real ale-változatban) többször is megnyerte a GBBF fődíját. Ráadásul az Egyesült Királyság legészakibb sörfőzdéjében készül, az Orkney szigetén található Orkney Breweryben.
 


Sörünk nagyon sötét, mélybarna folyadék, hamar múló, szép, krémes habbal. illata savanykás, gyümölcsös, hűvös, gumicukros. Kortyolásra szépen felidézi az angolszász stoutok könnyed karakterét, és azon belül is a skótokét, melyek jellegzetesen még puhábbak, lágyabbak, mint az angolok.

A Dark Island is ilyen igazán selymes, vizes sör, nem egy vadállat, nyoma sincs a címből levezethető heavy metalos hatásvadászatnak. A pörköltsége is visszafogott, kellemesen csokoládés. Az élesztő is jelen van az ízben, némi sós umamit kölcsönöz neki. Nem túlzottan eredeti íz, inkább klasszikus szépség, pár apró csavarral, némi érdekes komlózással. És a puhaságot fokozó, egy ilyen sötét sörben némileg meglepőnek ható búzamaláta hozzáadásával.

Ezzel együtt alapvetően klasszicizáló, hagyománytisztelő sörről van szó, amit messzemenőkig alátámaszt az elegánsan és pontosan eltalált szárazsága, a finoman adagolt szőlős, fügés gyümölcsössége, és az, hogy érzékszervi tulajdonságaiban (puhaság, sósság) már szinte egy real-ale-re emlékeztet. De hozzá kell tenni, hogy ebben a selymes, csendes éjszakában végig van valami nyugtalanító, valami vihar előtti csend – ez persze lehet, hogy csak a marketing hatása a fantáziára.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr933400560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesztomesz 2011.11.21. 14:38:04

Szerencsés fickó vagy te "Tony".

Olyan nedűket kóstolhatsz; mely után mindig felkel bennem a "nemes irigység" :-)!!!

De ezt a heavy metal-csúsztatást én - bevallom -, nem értem, pedig szerettem vmikor a műfajt; de ez legyen az én bajom.:-)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.21. 17:26:41

@sovesztomesz: az nemes irígység, vagy csak simán te is meginnád? :)

adster 2011.11.21. 18:29:22

Szia Tony!

A képen szereplő pohár egy egyszerű konyakos pohár, vagy kifejezetten sörfogyasztás céljára készült pohárként sikerült hozzájutnod valahol?

TonyCaviar 2011.11.21. 19:12:19

@adster: jól látod. sima konyakos pohár. azt hittem súlyosabb, testesebb, durvább cucc lesz, ezért választottam hozzá .

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.11.23. 17:37:01

Mindig jó látni skót,pardon,orcadian söröket ezen a blogon:)

Levente Lakner 2011.11.24. 14:04:30

Nem rég egy üveg Dark Island Reserve-hez jutottam Skóciában (www.ratebeer.com/beer/orkney-dark-island-reserve/66103/).
Egészen szokatlan íze volt, de nagyon finom.
süti beállítások módosítása