Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Mi mással töltöttem volna a karácsony utáni csendes napokat, mint a Szentek Életének olvasgatásával, és különféle kolostori főzetek kóstolgatásával.


A St. Bernardust egyszer már kóstoltam és nem tudtam megírni, de megjegyeztem, hogy páratlanul ízgazdag sörről van szó, ami percenként új meglepetéseket okoz, ezért most megint befizettem egy körre ezekből a kellemes meglepetésekből.

Meleg vöröses barnás színe van, szellős, kandiscukros habja, ami hamar múlik, csak egy kis fátyol marad utána. Az illata csípősen, furán, illetlenül élesztős, konyakosan alkoholos és gyümölcsös.

Az első korty édes és borsosan szúrós, selymesen karbonált, a maláta őszibarackosan üde, parfümös és fügésen gyümölcsös, amit az alkohol és a bizsergés azonnal feltol az orrüregbe miközben a szájban már konyak koncentrált íze gyűlik. Érdemes hosszan szájban tartani, mert folyton sugározza az új ízeket, lehet vele játszani, mint a robbanós cukorkával, ahogy kiadja magából a szénsavas, fügés, konyakos ízeket, előkerül a pipadohány, a vanília, majd végül az utóíze nehéz zsibbasztó száraz alkohol, akár egy konyak után.

Persze a komló is ott van valahol, de alig lehet rámutatni, annyira belesimul a komplex, barokkos harmóniába. Személyes véleményem szerint ebben a sörben jobban fel lehet ismerni a trappisták sörfőző művészetét, mint akár a Rochefort 10-esben, akár egy sor másik ennél, erősebb, barnább,. egyértelműbb kolostori sörben.

Franciaországból  menekült trappisták alapították a kolostort, sajtot készítettek majd sört is, amit aztán kiszerveztek egy falakon kívüli vállalkozónak, aki St. Sixtus néven főzte a sört, de 92-ben a trappisták úgy döntöttek,hogy csak falon belül lehet trappistát főzni, azóta a vállalkozó által készített sört St. Bernardusnak nevezik, a trappistákét meg Westvleterennek. Talán ismerős.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr53513672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.03. 12:26:07

Írja már meg vki, mi a pipadohány íz a sörben. Nem tudom elképzelni, melyik ízt kell ennek mondani. Írom ezt úgy, hogy 6 évig pipáztam...

TonyCaviar 2012.01.03. 13:16:34

kóstold meg a stbernardust és azonnal tudni fogod - összetéveszthetetlen.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.01.12. 16:00:13

@pif: pedig van olyan. édeskés, száraz és kaparó egyszerre (néha kis füstaromával párosul)
süti beállítások módosítása