Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ötórai szent

2012.01.27. 10:20 - TonyCaviar



A Brewdog jelenleg Európa legszebben marketingelt sörfőzdéje, a modern sör ideológusa, így a söreikben is főképp a hagyomány és az újítás feszültségét keressük – a 5am Saintben ez az ív szépen kirajzolódik.


A vidám piros címke mögül jó sötét barnás narancsszínű folyadék csorog ki, sápadt sárgás, nem túlbőséges habot képezve. Odavágós illata van, a grépfrútos IPA-vonalon – nyilván tettek bele Cascade komlót -  de ez itt valami egészen egyedivel társul, valami animális, fás furasággal, van benne pálmaház, vedlő kígyók és mézes rothadás, halálos beteg orchideák kipárolgása, miközben lassan előmászik a sütis malátaillat, ami néha az ipákat is egészen nagymama-kontextusba helyezi – az ötórai szentbe is beszáll a nagymama.
Ahogy az lenni szokott, az első korty messze nem hozza az illat kábulatát, szódás, némileg testetlen, viszonylag egysíkúan száraz és komlókeserű sört érzünk a nyelvünkön. Az amber ale nem is egy nagyon extrém műfaj, malátaközpontú, nem túl erős, nem túl sötét, vöröses söröket jelöl, melyek tipikusan a karamell és a felsőerjesztésű gyümölcsösség harmóniájára épülnek. A 5am Saint később is igen kellemes laza sör marad, nem durvul be mint ahogy az amcsik szoktak, van az a kellemes barnacukros, gyümölcsös angol ale íze, ami megfelel az amber ale-lel szembeni elvárásainknak. Viszont míg a klasszikus műfajtipikus sör meghagyja a hangsúlyt a malátán, a BrewDog „képromboló” (iconoclastic amber ale)– itt inkább „ikondöntögető” – amber ale-je vastagon meg van komlózva.
Ez egyszerű remixnek hangzik, de korántsem könnyű mutatvány. Egy 5%-os sörben ennyi komlóaromát és illatot benne tartani nem egyszerű feladat. És nem is próbálták egyszerűsíteni. Az öt féle malátán túl öt féle komló is van benne, ezért tud egyszerre grépfrútos viharillata lenni, és ízre pedig a legmogorvább zelleres, zöldséges kesernyéket felmutatni.  Úgy érzem, ezért van a nevében az 5, de hogy mitől szent, azt nem bírtam kideríteni, pedig végignéztem a szokásos brewdog videót, de a srácok néha már annyira jó fejek, hogy csak motyognak, meg suttognak, így nem mindent érteni.


5am Saint from BrewDog on Vimeo.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr813899145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2012.01.27. 11:50:42

"5am Saint is The Holy Grail of red ales. We live in a world of disposable deities."

A vörös sörök szent grálja a Brew Dog szerint a 5 a.m. A fogyasztói társadalom a marketing segítségével megteremtette az eldobható istenségek kultuszát, amely napról napra, óráról órára változik, (Warhol 15 perces hírneve tárgyakra is igaz lehet)reggel ötkor ez a sör a szent (mint disposable deity) a Brew Dog értelmezésében.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.01.27. 12:46:27

vagy reggel ötkor életmentő lehet vmi ereszd el a hajam buli után, esetleg szimplán igazolja a létezésünket elfogyasztásával

nagyzsombor (törölt) · http://mustache.hu 2012.01.27. 17:59:13

A BrewDog jó példa sörmarketing szempontból. Sokan válsztanák inkább ezt, egy szociodizajnos palackkal szemben, még ha nem is tudják mit rejt.
És akkor még nem is esett szó a mókusos sörről:)

Petyike01 2012.01.31. 11:28:20

Sztem remek darab a 5 a.m., elég rendesen megkomlózták! Ez a mandarinos citrusíz pedig jelen van a 2 punkban is, így van egy vonal, ami összeköti őket...érdemes végig inni a 5a.m., Punk ipa, Punk ipa hc vonalat!

Harald hardrode 2012.02.16. 11:25:02

A hc ipa és a tokyo konkrétan szar volt, legalábbis a kategóriájukon belül. A Brewdog ugyanúgy marketinggel, mint a multik, nagyobb a füstje, mint a lángja. Majd megkostolom az olcsóbbakat is tőlük. De a 18 fokos tokyo olyan volt, mintha egy erős barley winet kevertek volna egy vegyi gyümi pálinkával.

Bud Taste 2012.02.16. 18:09:57

@Harald hardrode: Érdemes a szavidőt csekkolni a Brewdognál az is bejátszhat az ízbe, konkrétan 1 hónappal lejárat előtti IPA-jük szar volt (HC vagy Punk már nem emlékszem), a fiatalabb pedig hibátlan. Abban a hiperben ahol én veszem, nem nagyon mozog a készlet...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.02.17. 10:41:54

@norbóó: és most kihoznak/tak egy single hop-os sorozatot, mindegyikben más komló van. Hasonló - sőt vélhetően elirigyelt, mint a Mikkeler ilyen sorozata.

Ogreface 2012.02.18. 16:53:28

@Harald hardrode: Nekem mindkettő ízlett. Ugye nem baj? :)
süti beállítások módosítása