Jelenleg a magyar kézműves sörfőzés legnagyobb hiányossága, hogy nincsen elég palackozott söre. Még kevesebb van, ami igazán jó volna és igazán csinosan is nézne ki. Ezért nagy szám, hogy a győrzámolyi Bors most egy nagyszerű sört tett le a pultra egészen csinos csomagolásban. Az FK kapott két palack Tuck Barátot, egy rendeset és egy hidegkomlózottat, és mind a kettő nagyon ízlett neki.
Mint később kiderült, először a hidegen komlózottat nyitottam ki. Szép vöröses, mélynarancs színnel és hamar múló szimpatikus piszkosfehér habbal találkoztam. Fura mód a hétdecis üvegben maradt hab sokkal nagyobb volt, ráadásul tovább is fejlődött, amit leginkább onnan vettem észre hogy pár perc múlva kis habcopf nőtt ki a félretolt kupak alól és lemászott az üveg oldalán. Hahó, ez a sör él!
Az illata nem volt jellegzetes, de abból, hogy apró sötét darabkák úszkáltak benne, már sejtettem, hogy ez lesz a hidegkomlózott változat. Az íze nagyon kellemes meglepetést keltett. Közepes test, selymes karbonáció, tökéletes kiegyensúlyozottság,és a komlózás is nagyon szépen el van találva, először gyengéd, borsosan pikáns, de aztán bemutatkozik a lupulin is, és nagyon is karakteres – most már biztos, hogy ez a hidegen komlózott verzió.
Hivatalosan ez egy belga stílusú abbey dubbel, de ez a hidegkomlózott bennem inkább angol emlékeket idéz, mint belgákat, mert nem annyira negédes, viszont itatja magát, üdítő, egyszerre gyümölcsös és karamelles valamint vibrálóan komlós. Nagyszerű munka, biztos, hogy ott a helye a legjobb magyar sörök szűk csoportjában.
Később a másik üvegnek is a fenekére néztem, az még talán ennél is nyugodtabb, kiérleltebb és klasszikusabb volt. Ebben, mintha csak maga a mézes, sütisen induló maláta fordulna pikáns gyümölcsösségbe, majd egy nagyon elegáns, finoman pörkölt, bizsergetően komlós pikánsságba. Ez már tényleg kiérdemli az abbey dubbel metaforát, de azoknál kevésbé édes és sokkal jobban itatja magát. Rég nem ittam ilyen jó sört: instant klasszikus.
Neked is van véleményed? Értékeld a sört itt >>>