Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Hülye helyzetbe kerültem, mert valamikor egy vagy két évvel ezelőtt megkeresett egy DZS nevű fickó és elvitt a régi munkahelyére, a Kaltenberg Sörházba, mondván, hogy itt ő kezdte főzni a sört, és autentikusnak ható rémtörténetekkel traktált, melyeket némi távolságtartással meg is írtam. Az éppen aktuálisan főzött sört is szépen lefikáztuk, de aztán a Főzdefeszten megkóstoltam a Kaltenberg szűretlen sörét, és egy csapásra megváltozott a hozzáállásom. 


Egyre aktuálisabb kérdés a brewpub. Nemrég Miskolcon nyílt egy high-tech csoda, amiről az derült ki, hogy valójában sörfőzde-bemutatóterem. Most kiderült, hogy a Kaltenberg is annak készült.


Somogyi József, sörmester

A történet Demján Sándor agyában kezdődik, mint oly sok minden. Az akkori Skálás macher összefogott a Kaltenberg nevű bimbódzó minimultival. A Münchentől 30 kilométerre nyugatra fekvő Geltendorf falucska melletti bajor álomkastélyban (melynek neve Schloss Kaltenberg) működik ma is a Kaltenberg Schlossbrauerei és a toronyszobából igazgatják a Kaltenberg birodalmat. A Kaltenberg birodalom nem akkora, mint a Heinekené, de pl. Horvátországban nagy gyáruk van, és Európában másfelé is jelen vannak. Evidens, hogy érdekelte őket az akkor még embrionális állapotban lévő magyar piac. 


Két üsttel megoldott Kaltenberg-HBH főzőház

A Skála kibérelte a Kinizsi utcai pincehelyiséget, a Kaltenberg felépítette a helyes kis lambériával borított tartályokkal dolgozó főzdét valamint hozta a festett üvegeket, címereket, miegymást és 1985-ben megnyitották a sörözőt, ami az első pillanattól fogva teltházzal futott. Ami nem is csoda, hiszen akkoriban nem volt még annyi vendéglátóhely, brewpubról nem is beszélve, de ami ennél is fontosabb, hogy sörből sem volt mindig elég. Késő délután indult a nagyüzem, az emberek munka után jöttek le, és presszó-hangulatú apró asztaloknál üldögéltek egy-egy órácskát. Semmi őrült dajdajozás, sörbacchanália, leginkább egy kávéházra emlékeztetett, és 11 körül be is zárt – mondta el Papp Dániel, a Kaltenberg üzletvezetője és tulajdonosa az FK-nak.


Az A-osztályú ászoktankokban a kész sör pihen

Bemutatóteremnek nem volt igazán sikeres – ebből a főzdéből később nem sikerült eladni egyet sem, illetve egy másik cégnek, más – HBH néven – igen, de ez egy másik történet.
Már akkor ezt a receptet főzték, egy markáns, kiegyensúlyozott bajor világos sört, afféle all-purpose innivalót, ami jó ételhez is, de jó sima sörözéshez, jó a nehéz húsokhoz, és jó a csípős magyaros kajákhoz is. Ez valóban Kaltenberg sör, mert noha a geltendorfi urak nem ülnek folyton a nyakukon, kb 3 hetente eljönnek egy minőségellenőrzési kóstolásra. A ratebeeren amúgy a magyar Kaltenberg söröket jobban értékelik, mint az anyavállalat söreit.


A spirál kiegyenlíti a tartálybeli és a kinti nyomás közti különbséget, így nem csak hab jön, amikor egyenesen a tartályból kóstolunk.

Az áldott teltházas állapot kb. 4 évig tartott, aztán jött a rendszerváltás, és az akkor már nagy presztízsű vendéglátóhely elkezdte magát felfelé pozícionálni, nagyobb asztalok lettek, egyre komolyabb melegkonyhát vittek, és az árak is megindultak felfelé. Közben az akkori üzletvezető – a jelenlegi apja – sikeresen privatizálta az éttermet, így az magánvállalkozásként funkcionált tovább. Mivel a sörház sokáig Budapest egyik fő vendéglátóhelyének számított, bekerült a turista csoportok látókörébe, és a mai napig több japán tour-guide címlistáján szerepel. Ezek olyan listák, ahová bekerülni évekig tart, de kikerülni egy perc alatt lehet. A japán túravezetőket folyamatosan ellenőrzik stabil telefonon, hogy tartják-e a menetrendet, valamint minden csoportban mindig van egy titkos beépített ember, aki otthon beszámol a vezető és a vendéglátóhely teljesítményéről. 


A König Ludwig Weissbier - a Kaltenberg cég búzasöre - egyenesen Bajorországból érkezik. Korrekt, kellemes, középkategóriás búzasör.

A turizmusból származó bevétel amúgy sem tartozik a könnyű pénz kategóriájába. Amikor ebédidőben beesik egy négyszáz fős csapat, akkor mind a huszonvalahány alkalmazottnak feszült iramban, pontosan kell dolgoznia, hogy ellássák őket. Ez az egyik oka annak, hogy a kiszolgáló személyzet főként idősebb bútordarabokból áll – ezt a nyomást kevesen bírják, ebbe bele kell nőni. - Ha valaki üres kézzel jön ki a konyhából, az már pakolhat is… - világítja meg egy mondatban Dani a cég HR-politikáját.

Ami azt illeti, nem is rossz a konyha, én többször benéztem a sör kedvéért és ettem apróságokat, és nagyjából mindig elégedett voltam. Persze a klasszikus cigány muzsikát, meg azt, ha a fülembe húzzák, még jó sör mellett is nehezen viselem. Ez persze kulturális kérdés, mert a japán nénik imádják, ezzel nincs is gond. Ők viszont nem szeretik – nem ismerik – a jó sört. Ezzel el is érkeztünk a Kaltenberg fő problémájához – Budapest egyetlen működő brewpubja nem a sörből él, hanem a turistacsoportokból, és ennek megfelelően nem is tudnak rendesen eljutni a kézműves sör célközönségéhez a mindennapokban. Nem is készítenek sokféle sört, nem is fejlesztenek, nem készítenek szezonális főzeteket, különféle verziókat, vintage-szériákat – de azért a mindennapi ivósörön kívül van egy titkos főzetük, amit sajnos a pultból nem lehet kérni, csak fesztiválokon, vagy főzdelátogatáson lehet kóstolni. Ez a Kaltenberg Natúr Szűretlen sör, ami csendesen, de biztosan az elmúlt Főzdefesztek egyik legjobb söre volt. Markáns, ködös, élesztősen csípős, egyszerre frissítő és laktató, akár egy búzasör, tulajdonképpen ők készítik a legjobb magyar Zwickl-t. És ez a sör folyton ott pihen a főzdében, nem kap belőle senki, csak miután leszűrték.

Mivel az FK feladata, hogy a jó sört eljuttassa a jó ivóhoz, ezért elintéztem, hogy a kedves folyékony olvasók soron kívül megkóstolhassák a Kaltenberg szűretlent, méghozzá úgy, hogy az alábbi hevenyészett bónt kinyomtatják, és a helyszínen átnyújtják az üzletvezetőnek, aki cserébe végigvezeti őket a főzdén és korlátlan kóstolási lehetőséget biztosít kedvezményes áron. Jó szórakozást.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr1004356354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mamobeer 2012.04.04. 22:54:14

Valami gond van a bon kepevel, mert nalam nem jon be semmi. Talan az ekezetes fajlnevvel van a baj?
Old meg lecci lecci lecci!

mamobeer 2012.04.05. 00:13:54

Most mar van korulotte egy link, de IE alatt nekem most se jon be, a kattintas utani oldalon se, de FF-ben igen, ugyhogy reszemrol megvolnek :D
Koszonom szepen!

TonyCaviar 2012.04.05. 00:32:49

Ezek szerint látszik a bón az FK-n? (mozzillában?)

TonyCaviar 2012.04.05. 10:46:47

Ez amúgy furcsa. Miért van körülötte link? Pontosan olyan kép, mint a többi.

sZalontai 2012.04.05. 12:54:09

Chrome alatt jó.
És durva, hogy fizikailag itt dolgozok a Kalti felett pár emelettel és innen kell szereznem ilyen bónt...

Btw nagyon örülök neki, ma vagy holnap le is megyünk :)
süti beállítások módosítása