Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Magyarországon talán a régi rendszerben elterjedt általános klasszikus műveltségnek köszönhetően igen nagy népszerűségnek örvendenek a sör őstörténelmének nagy alakjai, közülük is leginkább a babiloniak. Hammurappihoz már volt szerencsénk, és lesz is még, hiszen a Fóti Sörfőzde csúcsterméke a III. Főzdefeszten már tökéletes fél év alatt összeérett formájában lesz kóstolható. De nem egyedül ő érkezik Babilonból jövő hétvégén a Főzdefesztre: ott lesz a világ első sörfőzőnője, Ninkasi, akit főleg a Ninkasi Himnuszából ismerünk, ami nem más, mint a világ legrégebbi fennmaradt sörreceptje.


A Dombóvári Kissler nem fél a különlegességektől, a múltkori igencsak megosztó és meglepő feketeribzlis söre után most egy fügével készített sörrel érkezik a Főzdefesztre, melynek neve Ninkasi. Nem véletlenül. A koncepció nem pusztán arról szól, hogy egy kevésbé szokványos gyümölccsel készítenek sört, de arról is, hogy a komló helyett más, archaikusabb keserítő-anyagokkal érik el a sörhöz elengedhetetlen keserűséget, ami könnyen ihatóvá teszi az anélkül gejl édes söritalt.

Szép ködös narancsszín folyadék, hamar múló fehér habbal. Az illata elég meglepő - kesernyés, zöld növényes, virágos, korianderes, szúrós illata van. Első kortyra azonnal hozza a jelegzetes Kissleres határozottágot – talán a helyi víz teszi,nem tudom. Az íze egyfajta kedves malátás savanyúsággal nyit, aztán kerek mézes édességgel folytatódik, és végszóra beütnek a hagyományos keserítők: boróka, koriander, komló. De az utóízében előkerül egy kis szirupos fügés íz is. Alapvetően édes és szúrós sör, nem túl keserű, épp csak annyira hogy itassa magát. Könnyű, nem túlzottan karakteres alkotás, de különlegesnek különleges, távolról emlékeztet csak a megszokott sörízekre, mélyen más karakter. Engem kicsit egy tea ízképletére emlékeztetett, és mivel imádom a teát, azt hiszem ez is nagyon kellemes frissítő ital lesz.

A dombóváriak standján ott lesz még az Ősforrás, ami nem más, mint  Kissler világos egy új, hangzatos névvel, és egy kicsit úgy érzem van is közöm ehhez a névadáshoz, hiszen amikor először írtam róluk, akkor magyar Pilsner Urquellként méltattam a világos sörüket. Márpedig tudjuk mit jelent az Urquell, ugye?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr104543656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kieső 2012.05.24. 21:20:29

Elnézést az offért, de nem tudjátok, mi történt Armando-val?

Idézet:
"Szolgálati közlemény! Baleset miatt boltunkban csak sörügyelet lesz beláthatatlan dátumig, naponta 14:00 és 18:00 óra között. Köszi a megértést!"

ozur 2012.05.25. 09:32:04

Én nem tudom, de előzőleg az volt, hogy esküvő miatt nincs nyitva, biztos jól sikerült :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2012.05.25. 22:45:21

nem, sajnos az esküvőe sem jutottam el..
Grabanc konceten rosszul lépés...kis csont eltörés...ennyi

kieső 2012.05.26. 11:46:05

@armando_otchoa: azért jövő héten kint leszel, ugye? :-)
Vigyázz magadra! (a Wesselényiben a Rókalyukban továbbra is 150 az Ászok péntekenként :-P )

Hamilcar 2012.05.30. 06:56:15

Nézegettem a főzdefesztes honlapot és nem találom rajta, hogy melyik nap hány órától kezdődnek a programok. Tudna valaki ebben segíteni?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.05.30. 09:04:38

Én ittam a Ninkaszit Szegeden, és nekem tetszett. Lehet, hogy a savanykás íz és a koriander együtt okozta, de valahogy olyan kellemesen frissítőnek tűnt, mint egy belga witbier, pedig nyilvánvalóan köze sincs hozzá a savanykás/korianderes ízen kívül. Ennek ellenére még a gyerek játszóterezésére is vittem egy másfeles pillével, hogy biztos ne legyen gond:) Egyetértek a poszttal, különleges frissítő alkotás, és azon az áron (350 volt tán egy korsó, vagy 450?) innám is rendszeresen.
süti beállítások módosítása