Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

woln1.jpg

A Geroldshauseni Sportegyesületnek volt szerencséje pontosan akkor 25 évesnek lenni, amikor mi arra tévedtünk, így a pár kilométerre fekvő Wolnzacher Bürgerbrauerei sörmesterével is csak ott lehetett találkozni, mivel persze sportesemény errefelé nem elképzelhető masszív sörözés nélkül.



woln2.jpg

Egy sörpadhoz ültünk le a kedves kerek, borostás, erősen közép-európai fejű sörmester mellé, aki civilben hangszerkészítő és hangszerszerelő, sok magyar kapcsolattal. Hopfenperlével kínált, megettünk vele egy csomó disznóhúst és mesélt az életéről. Hogy hogyan bosszantották a hetvenes években U-boattal a warnemündei NDK-s haditengerészetet, illetve, hogy ő Kelet-Európát szereti, talán mert a nagyanyja még cseh volt.
Wolnzach a Hallertaui komlóvidék közepén található, ami 1800 hektárjával a világ egyik legnagyobb összefüggő komlótermesztő vidéke, itt a gyerekek a komló közt nőnek föl, és sört isznak reggelire. A 90-es években mégis megesett velük az a szégyen, hogy a müncheni Spaten felvásárolta a helyi sörfőzdét, majd ahogy az lenni, szokott, pár éven belül bezárta, megszakítva ezzel az évszázados helyi sörfőzési tradiciót, ami a helyi kultúra lefejezésével volt egyenértékű.

woln3.jpg

Pár év búslakodás után Wolnzach lakossága részvénytársaságot alapított, és 1100 részvényes átlagosan 1000 márkás befektetésével 1999-ben megalapították az új sörfőzdét, a Bürgerbrauereit, ami ma jól menő, dinamikus kis főzde, 20 hl-es főzőházzal, intelligens sörmesterrel, aki pontosan tudja, hogy az út a minőség felé vezet. Egy kis főzdének Németországban is különlegeset kell kínálnia, különben nem marad meg. A különlegesség errefelé nem gyümölcssör vagy IPA, hiszen a Reinheitsgebottal viccelni nem lehet. Itt a dunkelweizen, a naturtrüb (szűretlen), és az erősen komlózott sörök számítanak különlegességnek. Meg persze a magas minőség, a hosszú eltarthatóság. Ezeket Christian Braun sörmester szépen hozza. A Sörmanufaktúrában rendszeresen előfordulnak a söreik.

woln4.jpg

Kora délután értünk oda a falunapra és este 9kor szabadultunk, miután végigkóstoltuk a nagyszerű, jelenleg csak KEGben hozzáférhető dunkelweizent, a simogató, puha dunkelt és a tökéletes Naturtrüböt. Ennek fényében már vicces a reklámszlogenjük, a „so viel zeit muss sein”. Szerintem ennyi ideje keveseknek van – szerencsére nekünk volt.

woln5.jpg

Címkék: német bajor sörfőzde

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr154687742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása