Spaltot majdnem lehagytam a térképről, de aztán eszembe jutott az 1-es, ez a nagyon korrekt, csattanósan keserű pils, amit évekkel ezelőtt ittam, na meg a Spalt Select nevű komlócsoda, ami a Keserű Mézben is dolgozik, úgyhogy végül erősen belekarcoltam a gugliba.
Nürnbergtől délnyugatra, a Brombachsee felett találjuk meg. Helyes kisváros, szupernyugis, barátságos, ami a legtöbb bajor településről elmondható. A sörfőzdét hamar megtaláljuk a fachwerkes mesevároskában – pláne, hogy az utca is része a sörfőzdének. Megtekintjük a régóta üresen álló malátázót, a sörfőzdék errefelé is rég kiszervezték már a malátázást.
A Spalterben az a szép, hogy városi sörfőzde, mint a cseheknél, és minden városlakó részvényes, a polgármester pedig automatikusan igazgató. Nem is telik bele sok idő, megismerkedünk Udo Weingarttal, aki jelenleg a kettős tisztség büszke viselője. Egészen olyan, mintha egy Menzel filmből lépett volna elő.
Jelenleg a gluténmentes Buchweizen (hajdinás) sörükre a legbüszkébbek, azért felépítettek egy külön gluténmentes sörfőzővonalat, de engem ez az illatos-fűszeres búzasör akkor sem vág földhöz, én azért jöttem, hogy a tökéletes keserűséget keressem a pilsükben, a komló lelkét abban a városban, ahol komlókirálynőt is választanak, de ők a Pils1-t szene-biernek nevezik, ami kb. annyit tesz „diszkósör”.
Mindazonáltal igen helyes, cseh hangulatú kisvárosi sörfőzde, Weingart úr, a polgármester futva hozta utánam a fényképezőgépemet, amit ott hagytam.