Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

fotioktoberfest.jpg

Sosem hittem benne, hogy egy sörfesztiválhoz harminc fok kellene. Tradicionálisan harminc fokban nem is lehet sörözni, mert a sör érzékeny dolog, és ahhoz hogy élvezhető maradjon rengeteg energia, hosszú távon pedig rengeteg tartósítószer kell. Nem véletlen, hogy az első bajor sörtörvény a 15. század derekán arról szólt, hogy betiltotta a nyári sörfőzést.


Nem véletlen, hogy a nagy sörfesztiválok – lásd Oktoberfest – ősszel tartatnak. Hagyományosan akkor kellett kitolni a nyárról megmaradt märzent, a nyári sörfőzési tilalom miatt erősebbre, tartósabbra főzött márciusi sört. Illetve akkor már fontos az is, hogy a sör melegítsen. Arra az esetre, ha nem maradt volna elég märzen, a német sörfőzők úgynevezett Oktoberfest sört készítettek, ami szintén erősebb, mint a hétköznapi helles vagy pils, de nem azért hogy tartósabb legyen, hanem azért, hogy jobban essen. Így az extra erősség nem csak az alkoholba ment, hanem direkte megmaradt egy kis karamelles édesség is a sörben, ami az ünnepi hangulatot volt hivatott megteremteni.

Itt az ősz – szerencsére napos hétvége lesz – és itt a Főzdefeszt, a magyar sörfőzők pedig nekifeküdtek, hogy az agyondolgozott nyári időszak időszűke ellenére valamiféle újdonságot mutassanak nektek. Így jött Fótról ez az Oktoberfest sör.

Ködös világosnarancssárga sör, szép kövér fehér habbal. Ízében az üde,,virágos malátadominál, a háttérben pedig karamelles leheletfinom pörköltség, némi körtés gyümölcsösséggel. Hozzá nagyon elegáns visszafogott, egyensúlyozó célú komlózás, szinte csak az utóízben érződik az amúgy bikaerős Magnum.
Az egésznek van egy virágmézes jellege, és tulajdonképpen hasonlít is a Keserű Mézre, csak nincs benne az arcbaharapó leveles Spalter. Gyakorlatilag a Fóti Pils deluxe változata, ahogy az oktoberfest sörök általában efféle deluxe-változatok fesztiválra. Jó sör: testes melegítő, mégis könnyen csúszik, komlókeserű, mégis mézédes.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr344775439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harald hardrode 2012.09.14. 07:16:04

Erre kíváncsi leszek. Komlós Oktoberfest sör? Egyedül a Spaten csinálja keserűbbre a sajátját, az összes többi főzdénél a maláta az uralkodó. Így kép alapján a színe is kicsit furcsa, de majd ma délután leteszteljük.
A másik, hogy én úgy tudom, hogy a 15. században nem is tudtak sört készíteni nyáron, egyszerűen megromlott. Ezért alakult ki a Bier de Garden típus is. Meg még Dreher bácsi előtt a "helles" mindig így nézett ki, réz-bronz szín és 6,5-7% alkohol.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.14. 12:27:01

Nagyon kíváncsi vagyok!
@Harald hardrode: Így van. A Hacker és a HB az édeskésebb vonal, a közép-keserű a Paulaner, jön a Spaten, de sztem a Löwenbräu még kesernyésebb, és kontrasztosabb. Az Augustiner az meg szalmásan friss és száraz.

Harald hardrode 2012.09.16. 11:16:22

@pif: érződik benne a keserűmézes vonal, egy kicsit az Oktoberfest vonal is, de maradok inkább a münchenieknél.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.17. 15:25:25

@Harald hardrode: igen egy kicsit a német Spezial-ok ízvilága, de messze nem olyan malátaédes, mint a Fest-Märzenek.

sovesztomesz 2012.09.17. 19:03:17

Ez is egy szépen sikerült sör arra, amire a neve is utal. Sokkal testesebb, szebb, finomabb, mint a Fóti pils és a Keserű mézhez képest meg nem túl komlós, de itt nem ezen a hangsúly; a jó alapanyagnak - vagy minek - köszönhetően, ahogy melegedett a sör a poharamban, előmászott a finom gabonás-malátás illat. Le a kalappal! Köszönjük Sörapu!

Sörapu 2012.09.19. 21:46:19

@Pável: Nem, sajnos ott kevés csap van. Még két fesztiválon lesz elérhető. Most hétvégén Etyeken, illetve jövő héten a Corvin sétányon.
De sebaj, mert már készül egy karácsonyi limitált tétel. Nem maradtok jó kézműves sörök nélkül az év végére sem!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 09:11:54

@Vállalkozz: én inkább megiszom novemberben a Frauenkirche melleti kis sörözőben egy jóféle Dunkelt. De direktbe is rá tudok kattintani a booking.com -ra...

Ogreface 2012.09.21. 12:41:52

@pif: Én meg már sokadszorra ott leszek az Oktoberen, ahol már talán három éve annak, hogy bizony a helyszínen csapolva a Löwen fesztiválsöre a legédesebb a hat közül és nemcsak szerintem. :)
Általában a Spaten és utána a Paulaner az, ami legkesernyésebb.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 15:34:49

@Ogreface: VIP sátorban könnyű...
A vidámpark az nekem nem hiányzik a sör mellé, de ezt már megbeszéltük, ja meg az agresszív affiliate marketing sem...

Én a palackozott változatokról tudok a teljes spekrtumról beszámolni. Ott az Augustiner volt a legszárazabb, enyhén fanyar, és száraz komlókeserűvel a végén; Jött a Löwenbräu, ami a legkevésbé édeskés volt, malátás, de a markáns keserű dominált benne. A Spaten volt a legkevésbé karakteres, abszolúte középszer. A Paulaner már a malátásabb édesbe hajlik és a zöldséges illatos komló jellemzi. A két legédeskésebb nekem a Hacker-Pschorr és a HB volt. A HB egy picit kontrasztosabb, a Hacker-Pschorrban nekem a mézes kenyér, maláta és egy kevés aromakomló. És nem szeretem a Mass-t, mert a bögyös macák kezében jól mutat, de mire végigiszom, elmegy a szénsav és meg is melegszik a sör.

Harald hardrode 2012.09.25. 23:04:37

@pif: Pedig tényleg a Löwen a legédesebb és az Augustiner, HB is eléggé malátás, még ha a barátok söre frissnek is hat. A Hackeré a legfűszeresebb szerintem.
süti beállítások módosítása