Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Élesztő!

2013.04.22. 13:43 - TonyCaviar

eleszto.jpg

Évek óta kritizálom különféle vendéglátóhelyek tulajdonosait különféle döntéseikért, és elég gyakran kaptam vissza olyat, hogy ha nem tetszik, csinálj jobbat, és majd aztán kritizálj! Ha ezt valaha is komolyan vettem volna, akkor most jönne el a legélesebb kritika ideje, de szerencsére nem így működnek a dolgok. Inkább elmúlt a verbális kritika ideje, hiszen sikerült összerakni két idealista projektet is – egyet a Gozsduban – ez nyitott meg múlt hétvégén, egyet pedig a Ferencvárosban: a Trafó mellett, a volt Tündérgyár épületében április 26-án, most pénteken (és egész hétvégén) nyit meg az Élesztő. Úgyhogy mostantól majd lehet minket kritizálni.
A kettő közül nyilván az utóbbi az idealistább. Fekvése nem annyira központi, programja viszont sokkal ambiciózusabb. Nem pusztán egy söröző, annál sokkal több. Kulturális, gasztronómiai központ, sétálóutca, tudásközpont, mulató, szálláshely, előadótér. Gyertek el a hétvégén, és nézzétek meg hogyan veszi kezdetét egy új sztori, segítsetek a véleményetekkel, szavazzatok a lábatokkal, igyatok a szátokkal. Lesz mit 17 sörcsap – 4 sörpremier. Részletek a sajtóanyagban!


Jó, hogy a Főzdefeszt óta van saját hazai sörforradalmunk, de milyen forradalom az, amelyiknek egy erődített bázisa sincsen? Az illegalitás nehéz évei után megtaláltuk az erődöt, amire kitűzhetjük a zászlót: itt az ÉLESZTŐ, a magyar kézműves sör első romkocsmája, végtelen mennyiségben, minőségben és változatban folyó válogatott sörökkel, minőségi kultúrával, forradalmi gasztronómiával!

A Trafó tőszomszédságában, a mostanáig Tündérgyárként ismert Tűzoltó u. 22. egy évszázaddal ezelőtt üvegfúvóműhelynek épült, majd parkolónak használták, végül kocsma lett belőle. Mi azt tervezzük, hogy a 17 csappal működő Élesztő kert mellett az egész épületet egyfajta gasztronómiai központtá tesszük, és kiteljesítjük a régi ipari udvart, mint afféle nem-hivatalos aprócska sétálóutcát, melyről kávézók, éttermek, sörfőzdék, bárok, vendégszobák nyílnak.

17 sörcsappal indulunk, hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, mik a szándékaink. A 17 csapon csak kézműves sörök csorognak, kezdetben csak magyar, később beindul a London-Budapest sörexpressz és a Crate, valamint a Camden Brewery söreit is fogjuk árulni. Egyértelmű célunk, hogy a főváros és a régió kézművessör-központjává váljunk, ezért nemsokára megnyitjuk a Home Brew Bar!-t, melyben házi söröket mutatunk be, valamint egy házi sörfőző iskolát, színháztermünkben előadások, konferenciák lesznek, az udvarban nyíló lakásétteremben sörvacsorák, sörkóstolók.

Nagyszerű fejlemény, hogy Budapesten egyre több felé csapolnak kézműves söröket, de mi ezzel nem elégszünk meg! Igyekszünk megmutatni, milyen az a világ, melyben a jó sör nem az ínyencek kiváltsága, hanem mindennapi betevő.

Mindenkit szeretettel várunk a nyitóhétvégén: https://www.facebook.com/events/440389326055014/

Ha a továbbiakban is szeretnétek tudni, milyen sörök váltakoznak a csapokon, akkor kattintsátok ezt:
https://www.facebook.com/pages/%C3%89leszt%C5%91/566065463403679?ref=hl


Hétvégi Premierek

A megnyitó hétvégén több különlegességet és újdonságot is bemutatunk!

Hopfanatic Splash
A pár hete Kiskunhalason megnyílt Hopfanatic sörfőzde már a nyitás előtt nemzetközi hírnévre tett szert két nagyvaddal, az 12%-os Angry Beasttel és a NO LIMIT nevű dupla-IPÁval. Kiss Tamás a rettenthetetlen sörfőző most nem erős ale-t, hanem könnyű lágert főzött: a 4,5%-os Splash egy házisör receptből fejlődött ki, melynek lényege, hogy a klasszikus könnyű lágersört amerikai komlókkal tolta meg, amitől az egész a feje tetejére áll!

Távoli Galaxis
Hiszünk a házi sörökben, ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a márciusi 2. Magyar Házi-sörfőző Verseny Grand Championját, a Távoli Galaxis nevű IPA-át Róth Zoltán, a sörfőző nagy méretben is megfőzte a Legenda sörfőzdében. Az, hogy ebből mi is kaptunk egy pár hordót, hogy bemutassuk nektek, nagy megtiszteltetés. A Távoli Galaxis hűvösen elegáns száraz IPA Galaxy komlóval.

Stari White Horse
A tapolcai Stari egyre elegánsabb söröket főz – a meggyesük és az ír vörösük állandó szereplő nálunk, most pedig bemutatjuk a nyár slágerét, a White Horse búzasört!
A Megnyitó hétvége programja:

Helyszín:

ÉLESZTŐ Kézműves Sörkert 1094. Bp. Tűzoltó u. 22.

04.26
18:00 Megnyitó 20:00 Kalapos Éva Veronika Duo

04.27 Kálvin-Corvin Sörséta
16:00 Legenda sörbemutató
18:00 Splash sörpremier by Kiss Hopfanatic Tamás

04.28 Kálvin-Corvin Sörséta
16:00 Németh Gábor sörkoktél-bemutató
18:00 Stari White Horse búzasör-premier

04.29
21:00 Tilos Népzene Születésnapi Élő közvetítés

Sörkínálat a megnyitó hétvégén

Legenda Sörfőzde:
Diesel
Brutal Bitter

Stari Sörfőzde:
Stari Meggyes
Stari White Horse Búza

Bors Sörfőzde:
Sherwood Ale
Little John

Fóti Sörfőzde:
Keserű Méz
Fóti Pils

Kárpi Sörfőzde:
Szűretlen félbarna búzasör

Brandecker Sörfőzde:
Brandecker bodzás barna

Hopfanatic Sörfőzde:
Splash

Róth Zoltán:
Távoli Galaxis

Csobánkai Kézműves Serfőzde:
Fekete Mária
Csobánkai Öregsör

Bandusz:
Dupla Köleses Sör

Békésszentandrási Sörfőzde:
Békésszentandrási Szilvás

+ 1 csap: meglepetés

+ Sörkoktélok by Németh Gábor

ÉLESZTŐ – 1094 Budapest, Tűzoltó u. 22. – elesztohaz@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr555239099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Élesztő 2013.07.19. 19:34:20

Helyszín: 1094 Bp., Tűzoltó u. 22. Látogatás: 2013. május 1. 19:30-21:00                2013. május 25. 18:00-19:30 > A sörforradalmat elsöpörni már nem lehe...

Trackback: Jó sört inna? Itt biztos megteheti majd 2013.04.22. 16:39:01

Bart Dániel, a hazai kézműves sörök forradalmának egyik vezéralakja a Folyékony Kenyér blogon bejelentette: pár társával együtt egy olyan kocsmát nyit meg napokon belül a Belső-Ferencvárosban, ami csak a kézműves sörökre épít. Nem viccelnek: 17 sörcsappal…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kieső 2013.04.23. 14:36:42

Nagy grat Dani, ez szép! Miért pont 17? :-)

gregibroki 2013.04.24. 11:26:25

Azért pörögnie kell majd a helynek. 17 csap az nagyon kemeni. Nem ígérem mindig, de néha besegítek, ha reális áron lesznek a sörök. Örülnék néhány happy hoursnak is 16-18 között :) 1-2 alapsör esetében.

alehunter 2013.04.24. 21:40:11

mindenek előtt gratulálni szeretnék! nem kis teljesítmény egy 17 csap :)

hétvégén remélhetőleg sikerül eljutnom hozzátok, a kérdésem az lenne, hogy (mivel vezetnem kell), lesz-e üveges verzió is a listázott sörökből? vagy ha nem, akkor csapoltok-e üvegbe is?

TonyCaviar 2013.04.25. 08:20:50

Igen, segítsetek léci! ha hozol üveget, akkor bizonyára csapolunk üvegbe is!

blash 2013.04.25. 13:44:18

@TonyCaviar: emiatt tarthatnátok néhány új literes pet palackot, Rízmájernél is szívesen csapoltak így elvitelre Bitterflyt, vagy ha valamiből szűretlen van csapon, akkor abból is.

Pár hete jártam Győrzámolyon a Borsnál, s meglepődtem, hogy ők is főztek már ipát, Anonymus néven. Jófej a kis pulijuk, addig a lábad alatt van, míg el nem kezded simogatni :) Akár ezt is tarthatnátok, ha esetleg lenne rá lehetőség. Persze fogalmam sincs, hogy melyik főzdétől mit tudtok beszerezni...

Angry Beastet sehol nem lehet most beszerezni?

Bud Taste 2013.04.26. 11:15:41

@blash: Pumi az a Puli:) és Boginak hívják, a biztos haláltól mentette meg a Laci, hálából megette a szomszéd méregdrága edzőcipőjét:)

www.kezmuvessorok.hu/anonymus.php

alehunter 2013.04.26. 21:24:43

@TonyCaviar: én a magam részéről megpróbálok majd mindent elkövetni :)
már elmostam az összes fellelhető üvegemet :)

TonyCaviar 2013.05.03. 08:59:10

@blash: Mostanában jön az Angry Beast,
lesz elviteles csatos üveg!
Anonymus majdnem jött már csak pont elfogyott...

gregibroki 2013.07.30. 11:33:08

A hely szuper, szoktunk oda járni rendesen. Egy bajom van, sajnos a pultosok sokszor tuskók (nem figyelmetlenek).
Sokszor az az érzésem, hogy direkt megváratnak a pultnál, pedig tudják, hogy ott vagyok. Sokszor nagy a forgalom, akkor megértem (nem pultozam még soha, de haverjaim igen és ők mondták, hogy ha nagy a pörgés képtelenség figyelni a vendégek közöti sorrendre). Most vasárnap este 10kor be akartam ugrani egy gyors sörre. Odaállok a pulthoz, a két pultos 1-1 vendégcsoportot szolgált ki. Végignéztem, ahogy kicsapolják a korsó söröket. Ez egyikük előbb végzett. Abban a pillanatban jött egy csaj, rögtön - rám se nézve - kiszolgálta őt, a másik pultos még csapolt, de én már nem vártam meg, mire végez. Nem először játszák el, pedig semmi felháborító dolgot nem csináltam soha a helyen.
Tudom, hogy láttak, köszöntem is nekik.

A hely szerintem jelen pillanatban "csak" a 17 féle magyar söre és a jó kajája miatt kapós. Az elhelyezkedése nem ideális, de enne ellenére fullon van mindig. Az ötlet annyira zseniális, hogy még direkt tapló pultosokkal is működik. Remélem változtatnak ezen, fogok még oda járni, mert imádom a söröket. Lehet legközelebb megkérdezem miért csinálják, az a legegyenesebb. Max kitiltanak ha elmérgesedik a beszélgetés... :)

TonyCaviar 2013.07.30. 18:54:11

köszönöm, hogy ezt megírtad, volt már ilyen visszajelzés és igyekszünk is tenni ellene valamit. kérlek tényleg kérdezd meg őket, ha botrány van, max őket tiltják ki, téged biztos nem.

gregibroki 2013.07.31. 11:07:40

@TonyCaviar: oké, köszi a korrekt választ;
aki még nem volt az Élesztőben, annak nagyon ajánlom a helyet (az előző hsz-om nem is a hely ellen irányult). A régi Tündérgyárnál, de a jelenleg futó kisüzemi söröket nyújtó kocsmáknál fényévekkel jobb. Szerencsére kulturális téren is beindult valami(nemrég játszott a Técsői banda. Ja és a helyen úgy van zseniális hangulat, hogy alig lehet hallani zenét, csak az emberek sztorizását, nevetését; igazi pubhangulat.

blash 2013.08.01. 19:39:36

@gregibroki: június végén jártam ott, nekem a berendezés nem tetszett, ezek a lomizott székek, asztalok. Nagyon is meleg volt, hiába szabadtér is hasonlók, de sokan voltak, ami miatt nagy volt a zaj is.

Meg azt is kicsit furcsálltam, hogy aki épp csapolt, nem tudott semmit sem mondani arról, hogy miféle sör is lenne az akkor épp csapon lévő dósai pannonbrau sör. Nem csak egy valaki nem tudta, mert megkérdezte a pultban mellette állót is. Nem sör-somalierkedést várok, elég lett volna az is, ha tudja, hogy hol főzik:

pannonbrau.hu/soreink/index.html

Ami nekem nem tűnt fel, csak a velemlévőknek, hogy a pultosok grammarnáciskodnak, mert mikor a "lesz egy sörrel" kértek, akkor kijavították a "kérsz egy sörre". Én ezen csak röhögtem, s már jöttem is a kedvenc magasságos példámmal...

Legjobban az nem tetszett, hogy hogy lehet langyosan csapolni sört? Akkor épp a csobánkai betyár volt meleg. Igazán lehetne annyit várni míg meghűl, mert így csapolni felesleges bármit is.

Ó, és persze jó drága.

alehunter 2013.08.01. 22:14:56

@blash:
"Legjobban az nem tetszett, hogy hogy lehet langyosan csapolni sört? Akkor épp a csobánkai betyár volt meleg. Igazán lehetne annyit várni míg meghűl, mert így csapolni felesleges bármit is."

nem mennék most én ebbe bele tényleg, meg az adott sört sem ismerem, hogy megítéljem, hogy a csapolási hőmérséklete megfelelő-e, ha nem fagyponti, de azért azt megjegyezném, hogy sok sörnél éppen jegesen csapolni felesleges...

egyébként meg nekem az árak teljesen a helyükön voltak, meg a berendezés is...
alig másfélszeres áron lehet kapni egy normális sört a környéken levő helyekhez képest (grund pl), ahol meg szemetet csapolnak.

TonyCaviar 2013.08.01. 23:45:50

@blash: beletaláltál egy problémába. a csobánkai söröket pont langyosan kell csapolni, nem szabad őket átküldeni a sörhűtőn, ehhez maga a sörfőző ragaszkodik, ezért van külön (asszem) 10 fok körülire állított hűtőszekrényben, amit erre a célra alakítottunk át.

elnézést, ha a kiszolgálószemélyzet paraszt volt, szét kell csapni köztük, ezeket a kommenteket küldöm is át nekik.

szerintem nem drága! Nálunk 550 ért is lehet korrekt, egyszerű kézműves lágersört kapni, a legtöbb belvárosi helyen 650 felett adják a nagyüzemi core-lagereket, nem? ahol erős árak vannak, ott viszont olyan söröket csapolunk, amiket a legtöbb helyen semennyiért nem tudsz megvenni.

gregibroki 2013.08.05. 11:52:14

@blash: @TonyCaviar: szerintem a szakértelemmel semmi gond nincs, azt a sört úgy kell csapolni, ahogy a pultosok csapolják. A jászdózsai pannonbrauról meg nem tudtak sok mindent, na bumm.
A hely maga szerintem rendben van, mondjuk 40 °C-os kánikulában szellőztetni a helyet biztos nagy beruházást igényelne és nem biztos, hogy az első évben kéne megtenni, amikor még csak tapogatózik a hely.
Ja ez tetszik: "nagy volt a zaj" ... :) régóta vágyom egy hamisítatlan csendes, légyzümmögéses sörözőre :)

Ogreface 2013.08.05. 19:20:22

@blash: "június végén jártam ott, nekem a berendezés nem tetszett, ezek a lomizott székek, asztalok. Nagyon is meleg volt, hiába szabadtér is hasonlók, de sokan voltak, ami miatt nagy volt a zaj is." = Romkocsma! :)
Nem oda készültél?

Ogreface 2013.08.05. 19:31:18

@TonyCaviar: "beletaláltál egy problémába. a csobánkai söröket pont langyosan kell csapolni, nem szabad őket átküldeni a sörhűtőn, ehhez maga a sörfőző ragaszkodik, ezért van külön (asszem) 10 fok körülire állított hűtőszekrényben, amit erre a célra alakítottunk át."
Igen, a Főzdefeszteken sem voltak hűtve a söreik és néha már túlmelegedtek, amik nem mindig tettek jót nekik.
A személyzet velem mindig normális volt, de bizony erre nagyon oda kell figyelni, mert igen sok múlhat a hozzáállásukon, igencsak befolyásolhatja a hely megítélését és ezáltal forgalmát is.

Áron Varga 2013.08.07. 16:32:56

@Ogreface: Csobánkaiból jót én még nem ittam.

Ogreface 2013.08.08. 11:34:02

@Áron Varga: Pedig például a Fekete Bárány régen zseniális volt!
süti beállítások módosítása