Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

FőzdefesztBLUE5.jpg

A huszadik századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a 15. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár, abbahagyjuk, és ünnepeljük minden hűtőgépek atyját, Carl von Lindét!
A marketingszakemberek évtizedek óta azzal terrorizálják a világot, hogy a napsütéshez, tengerparthoz és a fiatalsághoz valami túlárazott híg világos sört kell inni, ráadásul jéghidegen, hogy ne érezzük a kellemetlen mellékízeket.

Elegünk van belőle, hogy minket terrorizálnak, most már inkább terrorizálnánk mi is egy kicsit: meg fogunk győzni róla, hogy a nyár söre a búzasör – méghozzá a bajor WEIZEN (ejtsd: vájcen)! A búzasörben valóban ott van a napfény íze, de van ott még más is: a citromé, a lime-é és más citrusos gyümölcsöké, tehát teljesen felesleges, sőt ártalmas még plusz citromot tenni bele! A citromkarika nem más, mint olcsó marketingfogás, amivel a nem elég jó búzasöröket is ihatóvá tesszük, ugyanazzal a mozdulattal, amivel szódát spriccelünk a kocsisborba. A hatása viszont rosszabb: kb. olyan mintha megcukroznánk a baklavát.

Noha a legendás bajor búzasör jórészt magyar búzából készül, itthon eddig nem terjedt el a búzasör-kultusz, ám ez most változni látszik, és a sörfőzőink egyre-másra állnak elő a jobbnál jobb búzasörökkel. A három előfutár, a Kárpi Félbarna Búzasör, a Palóc Búza és a Mályi Sörfőzde búzasöre már tavaly is kóstolható volt, ám most új versenyzők léptek színre.

2013 első új főzdéje, a Legenda, ami meglepően komplett szortimenttel állt elő, már nem engedhette meg magának, hogy ne főzzön búzasört – a Six Finger Weisse egy minden igényt kielégítő, kellemes mindennapi búzasör. A tavalyi Év Sörfőzdéje, a Bors ismét mert másképp gondolkodni és egy nem mindennapi húzással mézes búzasört készített, amit nem is igen lehet beilleszteni semmiféle létező kategóriába: ez a Marian Maid!

A tapolcai Stari egyre elegánsabb söröket főz, az új búzasörük, a Stari White Horse búza ezt az irányt koronázza meg egy hibátlan, könnyű nyári weissbierrel. A másik idén nyitott főzdénk, a tavaly még csak gerillaként ismert kiskunhalasi Hopfanatic sem tétlenkedett, és egy rá jellemző merész húzással megfőzte az első amerikai-komlós bajor stílusú búzasört, az illatos fehér White Hops-ot! A miskolci zip’s brewhouse is beszállt a ringbe és megfőzte a maga bajor búzáját, a zip’s weissbiert!

Ahogy eddig megszokhattuk, az V. Főzdefeszten is folytatódik a magyar kézműves sörfőzdék felfedezése, idén két új versenyzőnk is van. Csongrád megyéből érkezik a zsombói Häfen sör, egy klasszikus kisvárosi ivósör, és annak exkluzív vörös változata. A zsombóit a Krúdy Gyula utcai Blues Pub előtt kell keresni.

Régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy az utolsó feltérképezetlen budapesti sörfőzdének is szorítottunk helyet. A becsületes barnasöréről ismert aranyhegyi Lehmann sörfőzde söreit a Krúdy Gyula utcai Fiktívben kóstolhatjuk!

A Főzdefeszt egyik alapítója, az első magyar gerilla, a Csakajósör boltot is vezető Armando ismét újrarajzolta a Grabancot. A Grabanc új változata a Grabanc Hopaocolypse, ami több mint 20 fajta újvilági komlóval készült.
Az egyik legjobban muzsikáló magyar kézműves sörbrand, a Köleses hosszú idő után új változattal jelentkezik: a Főzdefeszt közönsége kóstolhatja először a Mézes Köleses sört. Az egyre ambiciózusabb magyarhertelendi Kapucinus egy erősen komlózott, nagy alkoholtartalmú vörös sört mutat be, a Söröstyént. Az egyre sikeresebb csepeli Rizmajer egy szezonális erőssörrel, a Rizmajer Maibockkal köszönti a fesztivál vendégeit. Talán a legnépszerűbb magyar sörfőzdének számító Békésszentandrási Sörfőzde egy olyan különlegességgel készül, hogy még nekünk sem árulta el a nevét.

Az egy évvel ezelőtti Főzdefeszt a „Dawn of the Guerilla” alcímet kapta, akkor a gerillasörfőzők megjelenését ünnepeljük, azóta sok minden történt, a nap már a delelőn áll, az első gerillák némelyike főzdét alapított, és megjelent a gerillák második nemzedéke, a Bázis Gerillafőzde a whiskymalátás sörével, a Tibeer, a nagysikerű Duvel-klónnal, a Dühössel, a Sörök a Möszjő Vedréből, a díjnyertes porterével, a Mrs. Wheelerrel. Mindezeket Budapest első kézműves sörös romkocsmájának, az Élesztőnek a standján keressétek a Mikszáth téren.
És, ami az 5. Főzdefeszt egyik legjobb híre: feltámadt a Fekete Bárány, a Csobánkai Kézműves Sörfőzde zseniális oatmeal stoutja, ami tavalyi rövid pályafutása alatt Magyarország egyik kedvenc sörévé avanzsált. Most ismét lehet ismerkedni vele!

A fent említett Legenda meglepően sokféle sört főz, így a búza mellett két új sörrel is jelentkezik, a Jokerface nevű amerikai IPA-val és egy Tripla X nevű 12%-os belga trappista sörrel.

2013 tavaszán a kézműves sör határozottan betette a lábát a pesti vendéglátás ajtaján. Ma már nem igazán lehet követni, hol árulnak csapon vagy üvegesben kézműves söröket, és jó pár hely nyílt, ami kifejezetten a Főzdefeszt közönségének szól. A Főzdefeszt sem akart kimaradni a kocsmanyitási hullámból, ezért megnyitottuk a Léhűtőt, és a feszten a Léhűtő viszi majd a fesztiválstandot, ahol a fesztivál legjobb búzasöreit lehet majd kapni, valamint a Főzdefeszt hatüveges sörcsomagját, azoknak, akik haza akarják vinni a kóstolást.

Miközben az egész város kocsmatérképét átrajzolja a kézműves sörforradalom, a Mikszáth tér sem maradt érintetlen. A téren megnyitott a Lumen kávézó sörözője, a Lumen, ami csak kézműves söröket árul a mindennapokban, illetve mellette végre megnyílik a mostoha sorsú Mixart, a város egyik leggyönyörűbb belső udvara Garzon kert néven, ahol a Palóc sörfőzde söreit kóstolhatjuk majd. A Szabó Ervin téren végre csatlakozik a Főzdefeszthez a Prága kávézó, ami cseh sörökkel fog villantani. Mellette persze ott lesznek a fővárosban kibontakozó cseh-sör őrület zászlóvivői, angol sörök és most először a fenomenális belga sörök is képviseltetik
magukat!

Idén, ha minden igaz, két magyar kézműves cidert is be tudunk mutatni: a Czider már kapható egy-két helyen, az Almacid most lép színpadra! Ismét lesznek sörkoktélok, és sördesszert kínálat terén is haladunk: a Grabanc mellett sörfagylalt is lesz: IPA és Imperial Stout ízekben, illetve gyümölcssörökből készült jégkása!
Itt a nyár, mindenki azonnal menjen búzasört inni, és ha valakit citromkarikán kapunk, kiverjük a kezéből. Welcome to Weizen Terror – Főzdefeszt 5!

Sörlista
FŐZDEFESZT 2013.06.07-09

armando_otchoa:
Grabanc Hopaocolypse

Bázis Sörfőzde
Odilia
Rocket

Bors
Tuck Barát
Sherwood Ale
Little John
Anonymus
Marian Maid

Békésszentandrási Sörfőzde
Csattanós Meglepetés Sör!
Békésszentandrási Meggyes sör
Békésszentandrási Szilvás sör
Ogre Söre

Brandecker Sörfőzde
Brandecker Világos
Brandecker Barna
Bodzás Barna
Bodzás Világos
Márton Szűretlen Pils
Narancsos világos

Csobánkai Kézműves Sörfőzde
Csobánkai Öregsör
Fekete Bárány
Fekete Mária

Domján Sörfőzde
Domján Világos
Elefánt Barna
Meggyes Sör

Fóti Kézműves Sörfőzde
Keserű Méz
Fóti Zwickl
Fóti Pils
Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre
Hammurappi Gold +21

Gyertyános
Elixir 18
Hámori meggy
Hámori banán
Hámori keserű csoki
Hámori világos

Hara Punk
Mi újság Wágner úr?

Hopfanatic
Splash
Bitterfly
White Hops
NoHopLimit

Kaltenberg
Kaltenberg Vörös

Kaltenecker
Rozsnyói Porter
Kaltenecker IPA
Limet Weizen

Kapucinus
Kapucinus Világos
Kapucinus Barna
Kapucinus Söröstyén

Kárpi
Kárpi szűretlen búza
Kárpi világos
Kárpi szűretlen világos

Kissler
Kissler Világos
Kissler Barna

Köleses
Köleses sör
Dupla Köleses Sör
Mézes Köleses Sör

Legenda
Olaszházi Meggysör
Olaszházi Bitumen
Olaszházi Brutal Bitter
Pokerface IPA
Jokerface IPA
Sixfingers búza
James Brown Ale
Kelet India Társaság IPA
Diesel Light IPA
Tripla X Trappista

Lehmann Sörfőzde
Lehmann Világos
Lehmann Barna

Meggyesbodzás

-----
Palóc
Palóc Világos
Palóc Barna
Palóc Búza
Palóc Vörös

Rizmajer
Szebeni Világos
Rizmajer Gyömbéres Világos
Rizmajer Cingulus Porter
Rizmajer Kukoricás Cortez
Rizmajer Konyakos Meggyes Sör
Rizmajer Maibock

Serforrás
Serforrás világos
Serforrás barna
Paracelsus
Serforrás IPA
Korty

Sörök a Möszjö vedréből
Ms. Wheeler Porter

Stari
Stari Premium Pils
Stari Kriek Meggysör
Stari Szilvás Sör
Stari White Horse Búzasör
Stari Ír Vörös

Szögedi Sörfőzde
Szögedi Ászok
Szögedi Pils
Nyári Boszorkány
Red Devil

Tibeer
Dühös

zip’s brewhouse
zip's weissbier
zip's ESB
zip's saison
zip's golden ale
zip's american pale ale
zip's imperial stout

Zsombói Häfen
zsombói Häfen Világos
zsombói Häfen Vörös

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr945315783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olmen 2013.05.24. 10:31:02

Az első két bekezdésben iszonyú modorosak vagytok, plusz kicsit képmutatónak és hálátlannak tartom ezt a rengeteg "markeitngszakemberezést" amikor Főzdefeszt támogatói között volt és van nagy sörgyár.

TonyCaviar 2013.05.24. 16:07:57

@Olmen: Bocs nem modorosak vagyunk, hanem ez az én stílusom. ennyi. hálával meg a szüleimnek tartozom, akik felneveltek, de te nyugodtan legyél hálás az összes cégnek, brandnek, szervezetnek, állambácsinak, akik jófejségből visszacsorgat hozzád egy kis lét...

Kortyondiak 2013.05.24. 21:36:50

@Olmen: Lehet, hogy van ha mondod !
De iható sört a cirka 3 éve tartó revival ellenére sem sikerült főzniük. Tehát még mindig az ingerküszöbük alatt vagyunk (hál'istennek) !Ehhez képest viszont jó söröket iszunk a kicsiktől!Ha-ha-ha. Akkor most marketingszakemberek vagy nem? Szerintem szimpla könyvelők! A mérleg az mindenkinek pozitív, ők meg le vannak sz...a !

alehunter 2013.05.24. 22:00:45

átszaladtam a listát...se borsodi super dry, se dreher summer moment, szóval ki se megyek idén :):):):)

alehunter 2013.05.24. 22:03:37

@Olmen: távol álljon tőlem a kötekedés, de kóstoltál te mostanában magyar nagyüzemi sört? teszem azt a marketinggel mostanában erősen megtámogatott borsodi super dry-t? csak azért kérdezem, mert ajánlom, hogy próbáld ki mondjuk egy tibeer-féle 'dühös' után közvetlenül. garantáltan a csapban végzi majd :)

Olmen 2013.05.26. 19:01:46

@alehunter: szót nem szóltam a nagyüzemi sör minőségéről, leírom még egyszer: állati képmutatónak tartom, hogy ott a Soproni (Heineken) a Főzdefeszt plakátján, mint támogató, közben itt a social mediaban meg megy a marketingszakemberezés, szinte "köcsögmulti" hangulatban. Nem először olvasok ilyn stílusú írásokat a Főzdefeszttel kapcsolatban, miközben hátulról ott a multipénz, ez így megmosolyogtató. Úgyhogy @TonyCaviar: nem kell hálásnak lenni, ha nem markolod fel a - bármekkora - szponzorlét.

Olmen 2013.05.26. 19:03:55

@TonyCaviar: Illetve, milyen pénzt csorgat "vissza", mikor is vették el tőled/tőletek/a kézműves söröktől? Verseny.

alehunter 2013.05.26. 21:29:13

@Olmen: arra próbáltam utalni, hogy az említett borsodiförmedvénynek van pl jó reklámja (tehát a marketingszakemberek kitettek magukért :) ) a sör meg ihatatlan szar.
én nem tartom egyébként képmutatónak, hogy a soproni neve ott a plakáton. nem tudom idén hogy lesz, de ha jól rémlik most ősszel elég frekventált helyen árulták a démont, meg annak a "gyümölcsös" mutánsait. a pénzt tehát inkább azért fizették, hogy ott legyenek nyilván. és akinek még abban a felhozatalban is a meggyes fekete démonra támad kedve, az megkaphassa.szóval a multipénz csupán standot vett magának. gondolom ez így lesz idén is. én a köcsögmultizást nem érzem. vannak multik akik egész tisztességes söröket csinálnak. én azt érzem, hogy azök ellen szólt itt az egész, akik nem veszik a fáradtságot rá, hogy sört főzzenek, ám annál többet költenek a reklámra, hogy azt a szenny löttyöt, amit gyártanak el tudják adni.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.05.26. 21:33:29

@Olmen: A marketingszakemberek bizony elbarmolták ezt a témát. Részben ezek a marketingesek határozták meg azt, hogy Superdry-t főzzenek utóíz nélkül(úristen, ezt minek kellett?), meg kilúgozott alkoholmentes/csökkentett alk.tartalmú-gyümölcsös csőmosófolyadékokat hívjanak egyesek sörnek, illetve hogy a költséghatékonyság által vezérelve lefőzött pótanyagos, minden ipari rettenetettel teletömött világos nagyipari sör ma az általános felfogása a sörnek az országban. Ezt bizony elbarmolták, ezen alig valamit segít, hogy a Soproni-Heineken szponzorálták anno ezt a blogot, illetve támogatják a fesztivált(mivel ők is próbálkoznak valamivel ezen a fronton is megjelenni, nem csak nagylelkűségből...). Amúgy ez mindennel így van, csak itt éppen a sör keresztmetszetet látjuk

TonyCaviar 2013.05.26. 22:24:09

@Olmen: Miért kellene hálásnak lennem a szponzorpénzért (amúgy ilyesmi nincsen - a Soproni logisztikai támogatást nyújt)? A szponzoráció egy üzlet, nem jótékonykodás. Nem hálásnak kell lennem, hanem el kell végezzem a dolgomat. Szerinted, ha szólhatok az olvasóimhoz, mert meghallgatnak, akkor azzal fogom próbára tenni a türelmüket, hogy hálálkodom a Soproninak, amiért segít a Főzdefesztben?
Elég sok pénzt kivesznek a zsebünkből a nagy élelmiszeripari szolgáltatók, akkor amikor a termékkel együtt kénytelen-kelletlen megveszed a marketinget, ami igazából csak az ő érdekük, meg azt hogy focimeccseket támogatnak, akkor amikor adókedvezményeket kapnak, és akkor, amikor valódi pénzért árulnak hitvány utánzatokat.

rowi 2013.05.28. 08:34:33

a csobánkaiak hol lesznek a fekete báránnyal...nem lelem őket a térképen

rambo13 2013.05.28. 09:29:34

@rowi: hol találtál térképet?
ami a fozdefeszt.hu-n van, az tavalyi...

TonyCaviar 2013.05.28. 10:55:01

Csobánkát az Élesztő csapolja. Fekete Bárány megint nem biztos - annyira örültem neki, hogy elkiabáltam, elnézést...

rowi 2013.05.28. 11:40:09

jah, hát múltkor (egy éve ilyenkor) is volt vagy 2 hordó, ami első nap délutánjára már rég elfogyott...azóta ácsingózom rá

szanisz 2013.06.03. 10:55:17

@Olmen: egy olyan országban, ahol a multik nem képesek rendes sört főzni (ellentétben néhány szomszédos országgal is), nem érzem modorosnak egyik mondatot sem. A marketing gyomorforgató összevetve a minőséggel, lsd borsodi, Dreher.

A multiknak hálás vagyok a jó söreikért, de a magyarországi tevékenységük szánalmas.

Hogy felületet vásárolnak egy kézműves feszten, az nem zavar, egyrészt aki egy ilen feszten is Sopronit iszik, az menthetetlen, másrészről talán feljlődnek, nyitnak a multik is, és nem a gyümölcsös gagyiságokra vagy a nagyon elborult sörkölteményekre gondolok, hanem egy duplabakra, szűretlen ászokra stb.

Kusuma 2013.06.06. 17:09:46

Sziasztok!

Az egyes napokon mettől meddig tart a rendezvény?

HSZ

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.06.07. 12:04:49

@Kusuma: A facebookos névjegy szerint mindhárom nap 12-től éjfélig.

(De ma délben kétlem, hogy sok pavilon nyitva lenne, tavaly kettőkor még a fele zárva volt...)

Sopronidemon 2013.06.17. 16:10:59

Üdv! Egy kérdés: Valahol a Neten olvastam, hogy zsombói helyett szarvasi lesz (volt) csapra verve. Ezek szerint Szarvason újraindult a főzde? Előre is köszi a választ!

Hamilcar 2013.06.18. 21:47:54

@Sopronidemon:
Igen, újraindult, de nem a Jäger.

Sopronidemon 2013.06.23. 20:02:22

@Hamilcar: Szya! Köszi a választ. Valami közelebbit tudnál róluk írni?

Hamilcar 2013.06.23. 20:50:54

@Sopronidemon: Ez a volt Semann sörfőzde. Elvileg a Damjanich úton.

Sopronidemon 2013.06.29. 17:34:42

@Hamilcar: Szya, köszönöm a választ.
süti beállítások módosítása