Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

poszterjpeg.JPG

Sokszor érezzük, hogy a globalizáció csúnyán kibabrált a sörkultúrával, amikor letarolta a sokféleséget és egynemüsítette a világ söreit, de félre a borongással! A globalizáció mostantól nekünk dolgozik! A komlószüret világméretű ünneppé vált, és ma már a hazai sörfőzők is szinte szabadon válogatnak a világ különféle termőhelyein szüretelt komlókból. Így vált lehetségessé, hogy a Mikszáth téren szeptember 6-ától 8-ig olyan magyar söröket kóstolhatunk melyekben az amerikai Cascadia régióban, innen 8000 kilométerre termett komlókon már nem is nagyon csodálkozunk. Az Új-Zélandi Galaxy komló a Távoli Galaxissal már beírta magát a hazai sörtörténelembe, nemkülönben a Waikiki és a Waimea Hawaiiról, melyek a Csendes Óceán gyümölcseit idézik fel a sörben. De nem csak ennek lehet örülni: a közelebbi komlóvidékek is felébredtek és hatalmas komlónemesítési hullám indult be Bajorországban, hogy az ezeréves komlótermesztési hagyomány lépést tarthasson a mai elvárásokkal, és ma már Hallertauban is termesztenek amerikai eredetű és ízvilágú citrusos komlókat.

A komlózás módszerei is finomodnak hazánkban, a hidegkomlózás (amikor a könnyed, virágos aromák megtartása érdekében nem forraljuk fel a komlót) ma már csak szándék kérdése, és készülnek sörök folyamatos komlózással, és már senki nem érzi óriás gurménak magát attól, ha kettőnél több fajta komlóval ízesít.

Komlószüretre fel! Ha már nem nyúlnak az égbe a komlópalánták a Kálvin téren, ezért személyesen nem igazán tudunk komlót szedni, akkor legalább a szánkkal segítsük a munkájukat – ne szedjék hiába! Hátha lassan beindul a magyar komlótermesztés és sikerül nekünk is kitenyészteni egy izgalmas hazai faját, melyért majd új-zélandi sörfőzők fognak sorban állni a nemzetközi komlópiacon.

lucky-lab-mutt-hop-picking-038.jpg

A két új főzde – a Legenda és a Hopfanatic - mellett, akik tavasszal bemutatkoztak már a feszten, most ősszel bemutatkozik egy eddig bujkáló magyar főzde, a nyírlaki Sümeg Beer, akik ha minden igaz, meg tudják főzni a tökéletes friss bajor házi-sört. Hasonló témában utazik az utoljára az első Főzdefeszten szereplő táborfalvai HBH , és az üllői Franzberger akit most ismét meg lehet kóstolni. Továbbá meghívtuk az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kezdeményezésének számító magyar biosört, ami idén nyáron vált először kóstolhatóvá több évnyi fejlesztés után. Az Alakor Sör egyelőre csak üveges kiszerelésben mutatkozik be. Több év után először, idén új helyszínnel is bővül a Főzdefeszt: a Nemzeti Múzeum kertjében nyíló Múzeum Ligetben a legnépszerűbb magyar kézműves sörökből álló válogatást kóstolhat a nagyérdemű.

Izgalmas új ízekben ezen az őszön sem lesz hiány. Hiába lesz valaki gerillából sörfőzdés, a vér nem nyugszik, Kiss Hopfanatic Tamás egy kókuszos california pale ale-lel veri ki a biztosítékot. A kókuszreszelék a cefrézés során kerül a sörlébe, és később kiszűretik, de a gyümölcsös, trópusi komlótrió (Amarillo, Simcoe, Galaxy) aláhúzza a tropikus aromákat. Kővári Gergely alias armando_otchoa szintén humoros kedvében volt, és a Grabanc búzaélesztős változatába a szép komlókoszorú (Chinook, Citra, Cascade, Palisade) mellé most belepakolt 20 kg málnát. A hidegmálnázott Freaky Wheaty-t jóindulatúan Gribancnak keresztelte.

Eljött a fekete IPA-k ideje is. Ebben a műfajban keveredik az újhullámos amerikai komlók zsibbasztó és citrusos eleganciája az erősen pörkölt maláták ódon komorságával, hogy egy egészen meredek stílust hozzon létre. A rákosszentmihályi Legenda a 8,2% Black Jack IPA-val fog villogni, melyben 4 féle komló (Citra, Amarillo, Cascade, Warrior, Chinook) igyekszik lépést tartani a sok feketére pörkölt maláta adta keserűséggel. A rozsnyói Kaltenecker is megérezte az idők szavát, és a rá jellemző számtalan különlegesség (pl. B27 – a Kárpát medence legexkluzívabb tokaji aszús barley wine-ja) mellett megfőzte a maga fekete IPA-ját, amit Blues IPA néven kóstolhat az érdeklődő. Grapefruitos csokoládé, szellemiségében fekete blues, dúdolj hozzá Jimmy Hendrixet és forgasd a nyelveden a Chinook, Saphyr, Cascade és Summit komlók citrusos keserűségét.

A nyárkezdő Weizen Terror stílusújdonsága, a búzaIPA szintén kezdi felkelteni a sörfőzők figyelmét. Júniusban még csak Kiss Tamás azóta sokat finomodott és most is kóstolható White Hopsa képviselte ezt a stílust, idén azonban már a Főzdefeszten először bemutatkozó gerillasörfőző, Németh Antal is megfőzte a maga búzaIPA-ját a rozsnyói Kaltenecker üstjeiben. És csak hogy lássuk, hogy van még az amerikai komlónál is izgalmasabb, újabb irányzat, ebbe újhullámos bajor komlót tett, melyet a bajor komlómesterek az amerikai és európai fajták keresztezéséből nyertek. A White Hops Cascade-dal és Amarillóval támad, Németh Antal White Shadow-jába Mandarina Bavaria került, amit itthon talán még soha senki nem is kóstolt.

De mielőtt átesnénk a ló túloldalára, meg kell említenünk, hogy nem csak újvilági komlókkal lehet jó sört készíteni. A miskolci Zip’s például ritkán használ ilyesmit, mégis egyre jobbak a söreik, köztük a hazánkban egyedül általuk főzött belga aratósörrel, a könnyű és pezsgő Saisonnal, amit a klasszikus East Kent Golding komlóval fűszereznek, illetve a szezonális Oktoberfest sörrel, ami az egyik legfinomabb bajor komlót, a Perlét kapja. Hagyományos európai komlókban gondolkodni legalább annyira hitvallás, mint újvilágiakat használni. A Bázis Sörfőzde egyenesen Continent ALE-nek nevezi a kontinentális komlóktól keserű ale-jét.

Ami azt illeti nem csak a komlók terén szabadult el a magyar sörfőzők fantáziája. Az alapanyag-importőrből lett sörfőző, a Legenda sörmestere, Olasz, a Zöld Király nevű Pale Ale sört Maris Otter malátából főzi, amit eddig csak a legválogatósabb angol sörfőzők használtak. A malátán túl is érdekes dolgok kerülnek a sörbe. A dombóvári Kissler a tavalyi homoktövises-bazsalikomos sikere után idén feketeberkenyét és csipkebogyót tett a sörbe, melynek nevet találni már a Főzdefeszt közönségének feladata lesz. A gyógynövény-reneszánsz másik vége a diósgyőri Gyertyános Sörfőzdében keresendő, ahol a ssokféle gyógynövénnyel és fűszerrel készült Elixir 18 mára egy kiforrott, állandóan főzött sörré vált. A Bors búzasöre, a Marian Maid idén virágmézzel készült és sokkal mézesebb lesz. A felsőzsolcai Serforrás pedig egy erős barna portersörrel készült az őszre.

Domján István, a magyar sörfőzdések doyenje és tiszteletbeli elnöke, a Domján Sörfőzde sörmestere az őszi Főzdefesztre egy jubileumi különlegességgel készült, melyről részleteket egyelőre nem árult el: hogy a főzde fennállásának huszadik évfordulójára főzött sörbe mi került, az csak pár nappal a Főzdefeszt előtt fog kiderülni.

Miközben a szakma nagy öregjei kitesznek magukért, az új nemzedék sem pihen. Egyre több független gerillasörfőző főzi meg a sörét Rákosszentmihályon, Rozsnyón és más nagyobb főzdékben. Az egyre veszélyesebb gerillák az Élesztő standján tömörülnek és a slágergyanús Távoli Galaxison és Dühösön kívül egy sor meglepő újdonsággal érkeznek, mint például a Mandarina Bavariás búzasörrel, a Napalmmal, a chilis barnasörrel vagy a finom elegáns Altbierekkel és kontinentális komlózású ale-lel és a Professor von Mannheimmel, a Citrával komlózott IPA-val. És a gerilláknak nemcsak a szájuk jár: ha minden igaz, ott helyben főznek egy sört a közönség szórakoztatására.

És persze tombol a gyümölcsös őrület. Számos főzde főzi a jól bevált gyümölcsös söreit, de az ismerősök mellett a műfaj nagy öregje újít is. A Békésszentandrási Sörfőzde standján megkóstolhatunk egy új békési gyümölcsöst, a 7%-os Fekete Áfonyás sört. Valamint változott a szilvás sör is, igaz csak egy hangyányit: a Békésszentandrási Főzde a Főzdefeszt kedvéért Otello-héjjal sötétkékre színezte! És ha valaki örökre el akar veszni a gyümölcsös sörök világában, akkor fáradjon a Legenda sörfőzde standjához, ahol hatféle gyümölcsös sörből válogathat.


Sörlista
FŐZDEFESZT 2013.09.05-08


Alakor Sör

armando_otchoa:
Oldskool Classic Grabanc IPA
Freaky Wheaty Gribanc (hidegmálnázott búzasörélesztős Grabanc)

Bázis Sörfőzde
KontinentALE

Bimbeer
Rotkelchen Altbier

Bors:
Tuck Barát
Sherwood Ale
Little John
Anonymus
Marian Maid

Békésszentandrási Sörfőzde:
Ogre Söre
Fekete Korsó
Fekete Áfonyás Sör
Kék Szilvás Sör
Meggysör
Betyár Király
Black Rose

Brandecker Sörfőzde:
Brandecker Világos
Brandecker Barna
Bodzás Barna
Bodzás Világos
Márton Szűretlen Pils
Narancsos világos


Domján Sörfőzde
Domján Világos
Elefánt Barna
Meggyes Sör
Jubileum 20

Fóti Kézműves Sörfőzde
Keserű Méz
Fóti Zwickl
Fóti Pils
Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre
Hammurappi Gold +21

Franzberger
Franzberger Világos
Franzberger Barna

Gyertyános
Elixir 18
Hámori meggy
Hámori banán
Hámori keserű csoki
Hámori világos

HBH
Szűretlen Világos
Szűrt Világos

Hopfanatic
Splash
Bitterfly
Celeste
White Hops
NoHopLimit
Kókuszos California Pale Ale


Kaltenberg Sörház
Kaltenberg Szűretlen Vörös
Kaltenecker Szűretlen Világos

Kaltenecker Sörfőzde
B27
Málnás Marzen
Blues IPA
Chopper IPA
Kávés Brokát
Kras 10

Kapucinus
Kapucinus Világos
Kapucinus Barna
Kapucinus Söröstyén

Bodzás Világos

Meggyes barna

Kárpi
Kárpi szűretlen búza
Kárpi világos
Kárpi szűretlen világos

Kétbalkezes Sörfőzde
Der Fehler

Kissler
Kissler Világos
Kissler Barna
Kissler Fito
Kissler Feketeberkenyés

Köleses
Köleses sör
Dupla Köleses Sör
Mézes Köleses Sör

Legenda:
Zöld Király Pale Ale
Black Jack Black IPA
Olaszházi Meggyes
Olaszházi Áfonyás
Olaszházi Birsalmás
Olaszházi Epres Sör
Olaszházi Vörös Ribizlis
Olaszházi Fügés
Brutal Bitter
Pokerface
Jokerface
James Brown Ale
Sixfingers Weisse


Meggyesbodzási Sörfőzde:
Meggyes
Világos
Barna

Németh Antal:
Napalm
White Shadow

Palóc:
Palóc Világos
Palóc Barna
Palóc Búza
Palóc Vörös

Rizmajer:

Szebeni Világos
Rizmajer Gyömbéres Világos
Rizmajer Cingulus Porter
Rizmajer Kukoricás Cortez
Rizmajer Konyakos Meggyes Sör

Róth Zoltán:
Távoli Galaxis

Serforrás:

Serforrás Világos
Serforrás Barna
Serforrás Porter
Serforrás IPA
Korty

Sörök a Möszjö vedréből
Professor von Mannheim

Stari
Stari Premium Pils
Stari Ír Vörös
Stari Kriek Meggysör
Stari Szilvás Sör
Stari White Horse Búzasör

Szarvasi Sörfőzde
Szarvasi Világos
Szarvasi Meggyes
Szarvasi Citromos
Szarvasi Almás
Szarvasi Ír vörös

Tibeer
Dühös

zip’s brewhouse
zip's weissbier
zip's saison
zip's stout
zip’s oktoberfest

Címkék: komló főzdefeszt

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr615465770

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2013.08.21. 13:03:20

bocs, de sztem az wai-iti lesz és nem waikiki...
és a waimea és a wai-iti is új-zélandi

TonyCaviar 2013.08.22. 14:46:15

igen, igazad van, csak úgy beírtam, aztán elfelejtettem ellenőrizni, bizony nagy a rohanás, elnézést...

vzsozso 2013.08.26. 11:14:59

Ez a sörsor nagyon kegyetlennek látszik, így elsőre! :-)

Hoványi Attila 2013.08.26. 11:29:59

Parduvicki Porter nem lesz csapolva?Hol tudnék venni üvegesben ilyen sört?

TonyCaviar 2013.08.26. 15:02:08

@Hoványi Attila: De lehet hogy lesz - ez csak a magyar sörök listája. A Bohémia standján szerintem lesz csapon!

NomAAd 2013.08.29. 16:10:24

Hogy' a csudába lehet csak az érdekesebbeket végigkostólni úgy, hogy az ember megmaradjon a kulturált keretek között?! Vidékről megyünk, és csak egyik napon tudunk ott lenni... :-S

Kegyetlen kínálat... mint eddig is.

_Mitch_ 2013.08.29. 17:43:20

a Bázis sörére kiváncsi vagyok, a saisonra is..White Shadow..Kókuszos California Pale Ale...úristen... Kb a 3-4 sörnél már nem fogom érezni a nyelvem

kieső 2013.09.08. 11:48:10

Várom a szavazás végeredményét :-)

Bud Taste 2013.09.08. 19:20:57

@kieső: Ha jók az infóm, akkor Napalm lett a győztes!

alehunter 2013.09.08. 22:42:14

@Bud Taste: nálam mondjuk a freaky wheaty gribanc, a távoli galaxis, no meg a Dühös verhetetlen és egyébként Legendáék Black Jack-je is ott van a szeren, de el tudom fogadni, ha a többség a 'valami egészen más'-t keresi...de remélem megtaláljuk a középutat a kommersz sz_r és a napalm között az igazi söröknél a jövőben :-)

Bud Taste 2013.09.09. 07:28:04

@alehunter: bocs, nem igazán értem az ucsó kommented, lehet, hogy a Feszten írtad és már fáradt voltál:)
Mire jó a középút?

kieső 2013.09.09. 11:38:46

@Bud Taste: hát ez fájt egy kicsit :-/
Én is vettem egy pohárral. Kíváncsi lennék rá chili nélkül, rendkívül ízgazdag sör.

Nekem a Gribi, Alulu és Blackjack lettek dobogósok. Sajnálom, hogy zip's-ék nem hozták ki a Golden Ale-jüket, de a saison továbbra is remek.

alehunter 2013.09.13. 22:15:43

@Bud Taste:
sajnos sörözni a feszten nem volt módom...vezető munkakör, tudod
:-)
egyébként meg: minden bizonnyal közel sem olyan szofisztikált a sörökhöz való viszonyom, mint a tiéd, ezt készséggel elfogadom, DE továbbra is úgy vélem, hogy csak attól hogy szárított zöldmajomherét főzök egy sörbe, még nem lesz jobb és ez detto igaz a csilire is. nem biztos, hogy attól lesz jobb egy sör, ha minden szart beleszórunk, ami a fűszeresszekrényen akad. és egyébként az se biztos, hogy nincs igazam. térjünk erre vissza mondjuk egy, vagy két év múlva. ha akkor még mindíg a tökéletesre főzött csilis sör fog tarolni és nem az akkori divathóbortot éppen kiszolgáló köménymaggal főzött kárminsör, akkor készséggel elismerem, hogy mindez nem egy hirtelen fellángolás és divathóbort, hanem valóban a feszt legjobb söre. most meg csak azt látom, hogy éppen most ez nyert, de a grabanc (ami most éppen gribanc) meg valahogy mindíg jól fogy és mindíg izgalommal várt (már évek óta), pedig csilinek nyoma nincs benne...
:-)

alehunter 2013.09.13. 22:18:19

@Bud Taste: ja, és hogy mire jó a középút? sört inni. mert alapvetően azért csak ez lenne többségünk számára a cél :-)

Bud Taste 2013.09.14. 07:39:27

@alehunter: "térjünk erre vissza mondjuk egy, vagy két év múlva. ha akkor még mindíg a tökéletesre főzött csilis sör fog tarolni és nem az akkori divathóbortot éppen kiszolgáló köménymaggal főzött kárminsör, akkor készséggel elismerem, hogy mindez nem egy hirtelen fellángolás és divathóbort, hanem valóban a feszt legjobb söre."

Az az érzésem, hogy nem kóstoltad a Napalmot... Kérlek keress rá Impavidus Mortalium kommentjeire ebben a témában, mert többet/jobbat én sem tudok hozzátenni, illetve azért sem akarok, mert elég sök közöm van a Napalmhoz, ezért nem lenne etikus dicsérnem, a fenti Úriembert pedig nem ismerem.

Bud Taste 2013.09.14. 07:51:02

@alehunter: "ja, és hogy mire jó a középút? sört inni. mert alapvetően azért csak ez lenne többségünk számára a cél :-)"

A középutas sörök indították el a 80-as években Amerikában és Angliában a Craft Beer és a Real Ale forradalmat.
Senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy a 80-as évek középutas multi sörei rosszak voltak. Akkoriban a multi sörök Fosters, Bud, Miller, Carlsberg stb. nem ugyanabban a ligában játszottak mint ma!
Sokkal becsületesebb, karakteresebb sörök voltak.

alehunter 2013.09.15. 00:48:40

@Bud Taste: és nekem pont megfelelnének ma is, ha ilyenek lennének. semmi bajom a multikkal, szóval nálam ez nem szitokszó :-)

alehunter 2013.09.15. 00:51:40

@Bud Taste:
nos, ha közöd van hozzá, akkor hadd gratuláljak, mert tényleg jól sikerült sör és semmi bajom vele. egyszerűen csak nekem nem a feszt legjobb söre.
lehet, hogy azért, mert nagyon elfogult vagyok az IPA-k tekintetében, lehet, hogy azért, mert túl vaskalapos vagyok, vagy konzervatív, nem tudom.
szóval grat. azért az első 5-ben nálam is benne van :-)
süti beállítások módosítása