Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

hoptatoo.jpg

A tavalyi jelentést úgy fejeztem be, hogy 2013 még durvább lesz, mint 2012, és ebben nem tévedtem. Tényleg fokozódott a helyzet magyar kézműves sör fronton: (sokan utálják is már a szót, meg tudom érteni, már dolgozunk az új kifejezésen – legyen mondjuk: mestersör?) önfeledt termékfejlesztési dömping, kreatív lubickolás, megfeszített munka, csendes tanulás, óvatos helyezkedés, a felfokozott érdeklődés moraja és távoli csatazaj mind egyszerre hallatszik. Ebben az évben kb. megháromszorozta magát a fővárosi kézművessör-szcéna.

Először is nyílt három új sörfőzde – a Legenda, a Hopfanatic és a Bigfoot. Megnyílt az első nagy craft-beer szentély – az Élesztő, ahol 21 csap ontja a kézműves sört napi 12 órában. Betettük a lábunkat a VII. kerületi mulatónegyedbe – ott nyílt a Léhűtő. Mellette pedig tucatnyi hely vette fel a kínálatába a kedvenc söreinket – Spíler, Kék Ló, és sorolhatnám. Megnyílt két brewery pub – a Legenda és a Hopfanatic Brewery Pub, ahol csak az adott sörfőzde söreit árulják. A legjobb frissen nyílt helyekről külön posztot szeretnék írni, ezért itt most nem sorolom őket.

A legszórakoztatóbb innovációs dömping a robbanásszerűen fejlődő gerillasörfőzés felől jött >>>. Velük valóban kinyílt a magyar sör világa – ők azok, akik nem biztosra mennek, hanem folyton gasztronómiai kihívások elé állítják a közönséget, új ízekkel, új sörműfajokkal. Ők keresik a jövő útját, úgyhogy az ő virágzásuknak külön örülünk.

A sörértő közönség egyre komolyabb importsör-kínálatból is választhat, most hogy beindult a Budapest-London sörexpressz, és az Élesztő (januártól a Léhűtőben is) londoni kézműves söröket is csapon tart.

A főzdék is tettek azért, hogy a kézműves sörök egyre népszerűbbek és ismertebbek legyenek, mindenekelőtt azzal, hogy mára egész szép üveges kézműves sör kínálat fejlődött ki a 2012-es palackozott sörhiányhoz képest. Ma már akár húsz féle sörből felálló szortimentet is tarthat az a vendéglős, aki ilyesmiben gondolkodik.

Volt idén is két teltházas Főzdefeszt, olyan nyertesekkel, mint pl. a Napalm >>>
és, megvalósult az első külföldi Főzdefeszt Berlinben >>>, ráadásul hatalmas sikerrel. Azt hiszem, ma már visszavonhatatlanul felírtuk magunkat valahová az európai sörtérkép margójára. Azóta több megkeresés is érkezett, így elképzelhető, hogy több országban is rendezünk majd Főzdefesztet.

A Corvinus egyetem a nagy felbuzdulásra való tekintettel beindította a Sörszakmérnök képzést >>>, melyre kb. hatvanadmagammal magam is bejárok. Akik oda járnak előbb-utóbb mind kezdeni fognak valamit a megszerzett tudásukkal.

És persze megvolt idén is a legszebb hülyeség, a Kisalföldi Meggyes körül kirobbant ütésváltás >>> formájában, aminek érdekes következménye lett. A fura színben feltűnő Er-Pé sörfőzde azóta igyekszik belépni a sörforradalomba és egyre másra gyártja a „különlegességeit” és kommunikációban is izmosodik – weben, facebookon hirdeti magáról a kézműves minőséget. Okos üzleti húzás, hogy azokra fókuszál, akik a kézműves sör lényegét a különféle gyümölcsszirupokkal ízesített olcsó lágerben látják.

Na és mi lesz 2014-ben? Szerintem konszolidáció, újraszerveződés, megszilárdulás középen, még nagyobb növekedés a széleken.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr195711481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kortyondiak 2013.12.31. 14:10:12

Én azt kívánom magunknak 2014- re,hogy minél kevesebb nyilvánvalóan hibás kisüzemi, és házi sörrel keljen találkoznunk . Mivel ez senkinek sem jó, az idén én többször bele futottam ebbe csapon és üvegben is, és ez mindig nagy csalódás, főleg ha az embert még győzködik is az ellenkezőjéről ! Remélem nem voltam ünnep rontó,de én ezt nagyon fontosnak tartom ! Mert az a jelenség nagyon sokat árt a Sörforradalomnak !

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.12.31. 17:39:10

@Kortyondiak: Igencsak egyetértek, de azt hozzátenném, hogy elsődlegesen láttassuk a jót, és csak utána húzzuk elő a problémákat. De nagyon nagy a felelőssége a főzdéknek és a puboknak is...
És Boldog új Évet az FK-nak is, meg minden sörbarátnak!

Kortyondiak 2014.01.01. 12:26:12

@pif: Azért tartom allergikusnak ezt a problémát mert közvetve a piac generálja a Sörforradalmat, azzal, hogy fogyaszt, a pénztárcájával mindenki véleményt mond a sörökről, nyilván ennek sok és egymástól teljesen eltérő aspektusa van. De a lényeg: ha csalódik a fogyasztó, utána nem fogja a számára csalódást keltő terméket fogyasztani ! Amikor veszek egy egyértelműen hibás terméket (annyiért mint mondjuk egy nyilvánvalóan világklasszis, belgát), leginkább két dolog jár a fejemben:
- senkinek nem tűnt fel, hogy ez a sör hibás ?
- legközelebb inkább a biztosra megyek, jöjjön inkább a belga !
Boldog és jó sörökben gazdag új Évet mindenkinek !

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.01. 15:24:58

@Kortyondiak: Abszolúte helyt adok az érveknek. Egy idő után elfogy a bizalom...
Ebben az évben a hurráoptimizmus után egy kicsit rendbe kéne tenni mindenkinek a háza táját. 2013-ban bővelkedtünk az új főzetekben, de most már hozzászoktak az emberek a jó dolgokhoz, a mennyiség és a sokszínűség nem elég, a minőség, méghozzá a folyamatos jó minőség kell, hogy ne a német-angolszász-belga vonal maradjon az etalon. És persze a pubok is vállalják, hogy ha valami sokáig van csapon és leromlik a minősége, leveszik. Ez a főzdék, sörfőzők és kocsmárosok közös érdeke. Lassan ugyanis telítődik a piac, és újra a kínálat lesz a nagyobb...

Kortyondiak 2014.01.01. 16:28:05

@pif: Köszönöm a tökéletes összefoglalást!
:))

Kortyondiak 2014.01.01. 19:32:34

@Bud Taste: Igen én is a maximális tisztelet, mellett mondom, hogy nem akarok félig kész, vagy urambocsá ecetes sört inni ( vagyis a csapba borítani ) !

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.01. 21:11:32

@Bud Taste: @Kortyondiak: Újra érték lesz a nem túl extravagáns, de stabilan jó minőség. Amit egy hároméves gyereknél még elnéző mosollyal kezelünk, az egy kisiskolásnál már komoly dorgálásra is okot adhat, és mindenkinek az az érdeke, hogy rendben legyenek a dolgok. És ez a piaci szereplőknek anyagilag is fájhat, de hosszabb távon mindenkinek a nagyobb szigor és rend az érdeke.
süti beállítások módosítása