Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 hopf1.jpg

Na milyen érzés, hogy mi nyitottuk Berlin első igazi craft-beer bar-ját? Sokat hallom ezt a kérdést mostanában, és a válasz az, hogy jó. Sőt, igazi büszkeség. Az őszi Braufest látványos sikere komoly mozgolódást indított el Berlinben (Budapesten évek alatt fejlődött annyit a kézműves sör-szcéna, mint ott pár hónap alatt), bár sok tekintetben Budapest még mindig élen jár. Jelenleg 3-4 csapat igyekszik kocsmát nyitni ebben a témában, köztük a méltán híres Brewdog. Mi azonban berlini Szimplával és a Szimplás építőgárdával – köszönet nekik a gyors munkáért, zseniális megoldásokért – olyan helyre kis craft-beer bart toltunk össze Kreuzbergben két hónap alatt, hogy a megfontoltabb versenyzők most a fejüket kapkodják.



A Hopfenreich (Komlódús - németül jobban hangzik:) a Sorauer Strasse 31. alatt található, a Wrangel Strasse sarkán, háromszáz méterre a Görlitzer Parktól, Kreuzberg egyik legendás főutcáján, ahol húsz éve még csak törökök laktak, mára azonban erősen dzsentrifikálódott. A helyszínen 120 éve kocsma működik, tulajdonképpen eleve annak épült. És ez meglepően sokat számít. Pesten jellemzően valami más célra épült helyiségekbe szuszakolunk be kocsmákat, ezt a helyiséget azonban eleve így tervezték és ezért nagyon alkalmas rá.

Ezzel együtt egy csomó meglepetés várt ránk. Elhatároztuk, hogy meghagyjuk a szép - noha kicsit szocreál - erdei tapétát az egyik falon, ám a tapéta úgy döntött, inkább lefoszlik. Az alatta lévő tapéta nem tetszett, ezért leszedtük, azalatt pedig az egyik fotón látható tökéletes állapotban megmaradt freskót találtuk - állítólag vagy a 10-es évek előttről származik vagy az ötvenes évekből.

Amikor kora tavasszal kibéreltük a helyiséget, akkor még nem láttuk, mi az a futónövény, ami az ablakok alatt kúszik - most májusban vált nyilvánvalóvá: komló - mi más? És a gyökeréből ítélve már vagy húsz éve itt nő. 

14 csapról csapoljuk a kézműves söröket, három indusztriál/steampunk toronyból – ezt mindenki nézze meg maga. Első helyen berlini kézműves sört csapolunk – amiből jelenleg nem főznek eleget – aztán a legjobb bajorokat, németeket, nemzetközieket és persze jönnek majd a magyarok, c sehek is. Az egyik csap tartalmáért a Berlin Beer Academy lesz a felelős, akik már beígértek egy Amerikában főzött Berliner Weissét kezdetnek. A nyitóhétvége május elsején volt, de jövő csütörtökön örökre kinyit. Aki Berlinbe téved, ne hagyja ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr456135696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása