Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

cbr.jpg

Az elmúlt években csodálattal pislogtunk az amerikai söripar nyaktörő növekedésre, hát ez most átugrott az óceánon és 2014-ben Londonban 60 sörfőzde nyitott meg, ami még egy ilyen hatalmas városban is sok. Leginkább arra a tényre vezethető vissza, hogy London kb úgy funkcionál, mit hatvan kisváros és a sörfőzdék nagy része is a lokalitásra épít – Brixtonban mindenfelé kapni a Brixton Brewery söreit, és nem azért, mert olyan jó, hanem azért, mert a sarkon főzik.

Ezért úgy éreztük, most el kell menni Londonba, hogy megtudjuk, pontosan mi is történik, és kapóra jött, hogy a Brick Lane-en található Truman Brewery történelmi épületében sörfesztivált rendeztek – Craft Beer Rising néven. 

Tanulság: az angolok csak angol sört szeretnek főzni, a visszafogott, középre törekvés, a könnyen iható, hagyományos harmóniájú sörök iránti szomj évszázadok óta a vérükben van, és ez akkor is megnyilvánul, amikor épp valamelyik Amerikában befutott extrém stílust főzik. Így nem is annyira egy-egy sör feltűnő erényeit kutattuk, hanem sörfőző személyiségek és sörfőzdék általános teljesítményét.

Az az igazság, hogy ez a real-ale hangulat, a legtöbb meredek stílusnak jót tesz. Minden egy kicsit tejecskés, vizecskés, de mindenben szuperül kikerekednek az ízek, minden kicsit malátásabb, de szinte sosem gejl. Persze van árnyoldala is. Azok a főzdék, melyek eleve nem törekszenek semmi érdekesre, csak éppen iható sörrel ellátni a népet, azok gyakran teljesen egyforma, jellegtelen és érdektelen söröket főznek, melyek azonban kétségkívül ihatóak.

cbr2.jpg

Miközben a londoni metrón plakátokon hirdetik, hogy fektess be a Camden Brewery-be (ami a helyiek szerint pár év múlva nagyobb lesz, mint a Brewdog – jelenleg 1 millió fontra árazták be a teljes részvénypakettet), a fesztiválon olyan szimpatikus apró jelenségek is helyet kaptak, mint a Signature Brewery, ami eredetileg csak zenészekkel főzött söröket, és most gyűjtenek saját sörfőzdére crowdfundinggal. Náluk a Black Tongue - Mastodon double black IPA a csúcssör, a Signature Pale Ale pedig saját kedvenc ezért külön is megkóstoltam.
A Mondo ezekben a hetekben nyit, a fesztivál napjai alatt kapták meg a sörfőzde alkatrészeit – na honnan? Miskolcról, a Zip’s-től! Nekik is minden sörük jó. Új kedvenc a Northern Monk, a leeds-i sörfőzde harmonikus ízű mégis masszív fekete sörökkel – tőzegelt, füstölt, stb – tűnt ki.

Kiállított az új Truman Brewery is, ami a régi néven, régi logóval és régi receptekkel új helyen főzi a Truman hagyományos real ale-jeit. És persze ott volt a Crate, amit már itthon is jól ismerünk – hiszen rendszeresen importálunk az Élesztőbe. A jövőben a fent említett többi sörfőzde söreit is elkezdjük importálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr217222395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása