Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Plevna@Tampere

2016.08.12. 09:23 - TonyCaviar

tako.jpg
Tampere nagyszerű kis város. Simcity. Pici, érthető, logikus, én sem csináltam volna másképp. Adott két közeli tó, mely közt 18 méter szintkülönbség van, és mindössze egy pár kilométeres földnyelv választja el őket egymástól. A Tammerkoski zúgókon malmok működtek már a 14. századtól. A 18. században a stockholmi uralkodó aláírta a város alapítópapírjait, és nekiláttak megépíteni az első komolyabb vízierőművet. A város középpontjában azóta is a „folyóra” épített vízierőművek sora áll, és azóta is ezek látják el Tampere teljes áramigényét. A bőséges energiára alapozva azonnal elindult az ipari forradalom, az erőművekre gyárak települtek, melyek a mai napig állnak, igaz ma már csak egyikük funkcionál gyárként – és abban is francia parfümök elegáns kartonpapírborítását gyártják.

plevna_stout.jpg

Ekkoriban érkezett a városba Szt. Pétervárról James Finlayson skót bibliaárus és nagyvállalkozó, aki állami segítséggel hatalmas textilgyárat alapított a városban, a neve mai napig ott figyel a vöröstéglás épület homlokzatán. Az 1877-ben felépült óriás gyárcsarnokot, melybe Európa első mesterséges világítását építették be, a kor szokása szerint egy kurrens történelmi eseményről, a plevnai csatáról nevezték el, melyben az oroszok és a románok kiszorították a törököket a keresztény Bulgáriából. Miután a kilencvenes évek elején a legtöbb gyár kiköltözött szép régi gyárépületéből, 1994-ben ebben a Plevna nevű csarnokban nyitották meg a Panimoravintola (brewpub finnül) Plevna nevű egységet. A némileg feleslegesen és ódivatúan bajorra hangolt belső tér és egyenruha ellenére nagyszerű hely, melyben 12 féle sört főznek. Többek közt a Siperia Stout-ot, ami a Ratebeer-en vezeti a finn sörök toplistáját. Sajnos az emberellenes finn alkoholtörvények miatt ezeket a stoutokat véletlenül sem lehet összekóstolni a némileg arrébb árusított Mustamakkarával, az áfonyalekvárral körített véreshurkával, amihez itt laza németes kávét adnak. Tudta-e? hogy a finnek fogyasztják a legtöbb kávét a világon.

mustamakkara.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr4510261310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.08.13. 21:00:27

Csakhogy a nyelvi lektor szerepét ellássam, nem raventola, hanem ravintola. ;-)

Amúgy köszi a finn utinaplót, remélem lesz folytatás.

TonyCaviar 2016.08.26. 19:41:39

@promontor: kedvenc finn szavam! hogy ronthattam el:(
leszlesz
süti beállítások módosítása