Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Löyly Alissa

2016.08.16. 09:25 - TonyCaviar

tarmo_virtanen.jpg
Loncsos hajú, izzadt, kövér agyontetovált öregember lógó mellekkel, nemezsapkában ül a padon a düledező szauna-épület előtt és dobozból issza a nagyüzemi American Pale Ale-t. (a képen ő látható húsz évvel ezelőtt) Később megtudom, hogy noha klubtag, többször kitiltották a szaunából, mert annyi vizet locsolt a kövekre, hogy a derék finneknek leégett a hajuk .

Finnország persze tele van szaunákkal. Minden finnre jut egy – ami amúgy kb 4 millió szaunát jelent. Ennek a legnagyobb része privát szauna. Van egy csomó publikus is, ezekbe a lakosság viszonylag kis része jár – kicsit olyan mint egy kocsma, kávézó vagy kártyabarlang, némileg gyanús helyek. A legrégibb egy közösségi finanszírozásban fenntartott 1906-ban épült szauna Tamperében, a híres Rajaportin.

sauna.jpg


Meztelenül lépünk be a férfi részlegbe, a bejárat mellett hatalmas kemencében ég a tűz, a tetején pedig nyitva van egy fémajtó, hogy a meleg rendesen ki tudjon jönni. Egy hosszú nyeles fémkanállal lehet vizet adagolni, hogy gőz teremjen. Az előtérből egy kis lépcsősor vezet a galériára, ahol a valódi izzadás folyik. Itt olyan rettenetes égető hőség van, hogy meg sem lehet szólalni. A finnek is csak szívják a fogukat. Több szaunában is voltam, és mindenhol voltak sauna-punkok, akik láthatólag veterán szaunázók, és gonosz arckifejezéssel addig tolják a gőzt a kövekre, amíg mindenki más ki nem dől. Még akkor is, ha 3 éves gyerekek is vannak bent – ilyesmi persze csak Finnországban fordulhat elő.

Ha az ember nem bírja tovább, akkor lemegy a galéria alá, ahol egy a női részbe is átlógó kőkádba folyik bele a hidegvíz, innen küblikkel meríti magára a vizet. A női részlegből éneklés hallatszik át, egy flamenco-csoport régi szaunaénekeket énekel, melyek arról szólnak, hogyan kell használni a szaunát. Később a ház előtt a szabd ég alatti pihegőben egy energikus hölgy elmagyarázza mit jelentenek. „Ne felejtsd el megmosni a barátod hátát” meg ilyesmi. A refrén: „Löyly Alissa”, annyit tesz, „még több gőzt”! A löyly egyszerre jelent szaunagőzt és egy kicsit többet, szellem, gondolat ilyesmit. Magyarul a „lélek” szóban jelenik meg ez a tő.

A ház előtt a padon mindenki sörözik és néhányan cigiznek. Otthon sose tennék ilyesmit szauna után, de most kipróbálom. Hamar megtalálom a kávézót a szomszédban, ahol olyan sörkínálat van, hogy nehéz lenne ellenállni a csomó skandináv kraft sörnek. Végül egy Malmguard Dinkellel ülök vissza a többiekhez pihegni.

tej.jpg

Vendéglátóm tanácsára szauna után elbattyogtam a pár száz méterre fekvő messze földön híres hotdogozóba, a Vaakon Nakkiba, hogy részem lehessen Finnország legellentmondásosabb gasztronómiai élményében: puha édes buciba töltött szafaládét ettem, ami akkor vált némileg elfogadhatóvá, amikor eljutottam a csípős szószhoz. Hozzá tejet ittam. Finnországban ugyanis a street food első számú kísérője a tej. Egy idő után sikerült megkedvelnem.

Viszont Észtországig kellett mennem, amíg találtam szauna-ízű sört. Súlyosan hangzik de nagyon rendben volt. A szauna-aroma pont olyan volt, mint amikor egy kis sört öntünk a szaunakályhára, ez egy nagyon kellemes light búzasörös alapra ült rá.Innám bármikor nyáron.

tanker_saunasession.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr9110261680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása