gerilla cimkek.jpg

Szokásunkhoz híven kedvenc kocsmáink megint csokorba gyűjtötték kedvenc gerilláikat a Főzdefesztre. Íme a kínálat.

Élesztő:
Élesztő sörműhely - Guri Sörfőzde:
Propaganda

Pandulabeer:
Xmoke RIPA
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre.
Xmoke RIPA Stocking Edition
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre. A KEG-hordón belül egy harisnyában Experimental komló folyamatosan hidegkomlózza a sört. Egyetlen hordó készült belőle.

Zodiak:
Zodiak IPA
Rozsos india pale ale, 6,5%: Karamell rozsmalátával készült vörös West Coast IPA.
Zodiak Aquarius
Belga stílusú india pale ale, 8,2%: Trappista élesztővel készült virágos, enyhén gyümölcsös, élesztős, visszafogott keserűségű sör.

Hatodik Íz:
Pest Ctrl IPA
Amerikai single hop IPA, 6,5%: Single Hop, azaz egyféle komló használatával készült sörök sorozata: minden főzet más komlót tartalmaz, de azonos mennyiségben.
SLager
Hoplager, 5,2 %: Testes, gazdag fúziós ivósör, amerikai komlókkal és európai malátákkal.

Balkezes Sörfőzde:
Balkezes Hopster
IPA 6,5%: vörösréz színű india pale ale, magnum, amarilló, cascade komlókkal bőven megáldva, majd citrával hidegkomlózva.
Balkezes Fesztiválsör
Fake lager 5%: a megszokottnál árnyalatnyival sötétebb sallangmentes ivósör, a magnum komló erejével. 

Tibeer:
Fazon
Saison 6,5%: Borsos, mentás, virágos, földes ízvilágú saison - régi francia aratósör.

Kecskeméti sörmesterek (Bimbeer):
Vörösbegy
Düsseldorfi altbier, 5.5%: Ősi német ízvilágú vöröses sör, tiszta, erőteljes és összetett aromával,hosszantartó, közepesen száraz, keserédes és enyhén mogyorós befejezéssel.

Kolibri
Amerikai pale ale, 4.5%: Könnyű, arany színű, amerikai pale ale (APA) típusú, felső erjesztésű kézműves sör, a hidegkomlózástól frissítő, citrusos illatú.

+ Frissítő Sörkoktélbár Premier!!Léhűtő:
Csupor Sörfőzde:
Bunny Hop
Single Hop IPA, 4.5%: Juharsziruppal és nádcukorral erjesztett világos ale kizárólag Citra komlóval komlózva.

Tántorgó ParIPA
India Pale Ale, 6.5%: Gyümölcsösen komlózott, belgásan malátaédes amerikai típusú IPA.
Szexepils
Pilzeni, 4.5%: Pilsener alapokra épített világos láger sör.
Ördögi Angyal
Oatmeal Sout, 6.5%: Titkos fűszerrel megbolondított zabpelyhes stout.

Pandulabeer:
Xmoke RIPA
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre.
Xmoke RIPA Stocking Edition
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre. A KEG-hordón belül egy harisnyában Experimental komló folyamatosan hidegkomlózza a sört. Egyetlen hordó készült belőle.
Kárpi Sörfőzde:

Kárpi félbarna búza
Félbarna búzasör 4,5%: Intenzíven citrusos félbarna, szűretlen búzasör.
Kárpi Barna medve
Barna láger, 4,8%: Mély ízű, mégis könnyű ivású malátakarakterű barnasör. 

Élesztő sörműhely - Guri Sörfőzde:
Propaganda

ff8terkep.jpg

Nagyobb változatért ide kattints >>>

ff8.jpg

A júniusinál is nagyobb és exkluzívabb környezetben – az Andrássy út legszebb szakaszán, a Nagymező és a Bajcsy közt rendezzük meg az idei második Főzdefeszt+Street Food Show-t!

Júniusban új korszak nyílt a Főzdefeszt életében. Otthagyta régi megszokott helyszínét és összeházasodott a Dining Guide Street Food Show-val. Örömmel jelentjük, hogy az első hazai kézműves sörfesztivál megerősödve jött ki a változásokból, úgy a költözés, mint a házasság beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a 3 éve még kísérleti kis sörfesztiválként induló Főzdefesztből a Street Food Show csatlakozásával mára hazánk legnagyobb gasztronómiai fesztiválja lett!

Most szeptemberben úgy döntöttünk, még egy lépéssel tovább megyünk eredeti célunk felé, és minden eddiginél több embert ismertetünk meg az igazi kézműves sör és a minőségi street food fogalmával, ezért csatlakozunk a Főváros Európai Mobilitási Hét/Autómentes Naphoz, melynek keretében az egész Andrássy utat lezárják szeptember 20-án és 21-én. A jó sör és a jó harapnivaló demokratikus alapjog!

Nincs mire panaszkodni, tele lesz a fesztivál új belépőkkel – kaja és sörfronton egyaránt.

Az alig pár éves pesti sörforradalom gyermeke a Reketye Sörfőzde, ami a Jónás Kézműves Sörházból nőtt ki, és az alapsöre a Jónás Ravasz Hódja. A nagytarcsai sörüzemük éppen a nyár végére dugta ki a fejét a földből.
Szeretettel üdvözlünk egy régi ismerőst, a Sümegbeert, amit évek óta várunk a fesztre, és most végre megérkezett, hogy bemutatkozzon Pesten is. A nyírlaki Dínó 20 éve főzi a bajor világost, most azonban ő is újított, barna, vörös és ribizlis sörrel.

Szintén régóta bujkáló helyi érdekű sörfőzde volt a jászapáti Lados Sörfőzde, melybe idén a sörforradalmon felnőtt gerillák csatlakoztak és most egy amerikai komlós félbarna ale-lel és egy amerikai IPA-val, valamint egy, a Bázis Sörfőzdés Izsó Péter által főzött Grafit nevű európai komlós barna ale-lel mutatkoznak be a Feszten.
Nagy büszkeségünkre szolgál, hogy idén Erdély is bemutatkozik a fesztiválon. Megkóstolhatjuk a kolozsvári Clausenburger kisüzemi söreit, a Salvator likőröket és ha sikeresek lesznek a vadászok, megkóstolhatjuka Medvetalpat, ami valódi medvehúsból készült street food.

A nemzetközi szortimentünk is bővül. Idén végre megjelenik régi kedves partnerünk, a Caledonia a csak általa csapolt skót Belhaven sörökkel, és meghívtuk Amerikából a Kentucky Ales sörfőzdét, akik a hordóérlelt sörökben mutatnak utat a magyar szcénának.

A legnagyobb magyar sörpunk Armando, a Brew Studiós Zsoldos Krisztinával főzte meg a Dirty Saison-t, ezt a szutykos saison-t, ami a mostanában divatos saison-értelmezésekkel ellentétben nem a stílus tisztára csiszolásában érdekelt, hanem a régi mezőgazdasági gyökerekhez visszanyúlva a stílus ősi spontaneitását idézi meg háromféle élesztőjével és négyféle komlójával.

Júniusban hatalmas támadás érte az ételárusokat, így idén erősítéssel érkeznek majd 30 standon, köztük olyan tapasztalt újoncok, mint pl. az ősszel a Nagymező utcában nyíló Hokedli, ami premier előtt főzi a kakukkfüves murokfőzeléket a Street Food Show-n, vagy Budapest egyik legjobb levesezője, a Nyakleves. Szeptemberben végre visszatér a Street Food Show történetének kétségkívül legnagyobb sztárja, Gódor - A Sonkás – András. Halkan susog majd a Berkel szeletelő, leheletvékony lesz a sonka. És persze megint eljön a Vörös Homár, ami a júniusi feszten 3 nap alatt 800 osztrigát adott el a pesti közönségnek.

Először települ ki a Falk Miksa utcai Bontxo, aminek azért is illik örülni, mert tudvalevő, hogy a főváros legkiválóbb, baszk konyháját vivő étterméről van szó. A Gurung és csapata, a Wok&Tandoori alig győzte gyártani a naan-t a júniusi Street Food Show-ra, annyira kapós volt az indiaiak hagyományos kenyérlepénye. Nyáron feltúrbózták magukat és közkívánatra újrajönnek és gyúrnak. Ugyanígy tesz a Húspatika, a Csöppentő, a Pista bá’, a Pilvax közben hamarosan új éttermet nyitó Wang, a Gyradiko, a W35, a szuper installációval készülő, nemrég a harmadik egységükkel is előrukkoló Tamp & Pull.

A lassan 50 felé tartó számban megjelenő sörstandok közt ott lesz a hagyományos élcsapat – Fót, Stari, Serforrás, Gyertyános, és sokan mások – a maguk állandó szortimentjével, valamint szezonális különlegességeikkel, és felvonulnak a folyton új meglepetésekkel jelentkező gerillák – Tibeer, Csupor, Zodiac, és a többiek. Egyesek lassan kirepülnek a fészekből, és saját standot állítanak, mint a Hara Punk, a Hedon, vagy a Rothbeer. A Hara Punk a közönséggel szavaztatta meg, milyen sört készítsen, így jött létre a Lemon? No Thanks búzasör. A szezon slágere a saison, az újjáélesztett archaikus francia aratósör, de egyre népszerűbbek az innovatív alacsony alkoholtartalmú, könnyed ivósörök – mint pl. a Hopfanatic American Pale Ale-je, és persze még mindig király az India Pale Ale, és az amerikai komlók!

A Rothbeer folytatja a Bakancslistát, nagyszerű single-hop sorozatát (minden főzetbe más, de csak egyféle komló kerül), Fót ismét jelentkezik az Oktoberfest sörével és közkívánatra a Kéménysperővel, A Sip Beer nevű új formáció pedig egy a Zodiac-kal közösen főzött füstös rozs-IPA-val, az Xmoke-kal, amiből egy hordót hordón belül hidegkomlóztak, aki szerencsés, elkapja az Élesztő standján, ami idén is tucatnyi gerillasörfőzőt mutat be.

És persze folytatódik a gyümölcssör-őrület a Gyertyános Sörfőzde ananászos-lime-os és birsalmás sörével, a Serforrás Gesztenyés különlegességével, a Fapados Sörbolt által fejlesztett zöldalmás vörös sörrel, és számos új szilvással és meggyessel.

Most ősszel folytatódik a tavasszal megkezdett szavazás, és a fesztivál után megmondjuk, melyik lett Magyarország Kedvenc Kézműves Söre 2014-ben, valamint melyik főzde nyerte el az Év Sörfőzdéje díjat.
És végül ott lesznek üdvöskéink, a Food Truckok – szerencsére egyre több garázsban tuningolnak fel kajáskocsivá egykor szebb napokat látott négykerekűeket. Konvojban halad a Zing, a tésztákat kocsikáztató Pasta Station, kistesója, a Gourm’n’go, a franciásan bájos, de Fellini szellemét is megidéző Piknik Utczabár, a lángos- és fánkkirály Tésztafeszítő Kisiparos. A berliniek kedvenc gyorsételét, a currywurstot, vagyis a currys, ketchupos főtt, majd megsütött virslit a Berlin Cantin hozza el a Street Food Show-ra, és a Cake Shop is egy autóból tolja a cukormázat.

 

Sörlista:

Alakor sör
Alakor Sör

armando_otchoa
Dirty Saison

Balkezes Sörfőzde
Balkezes Hopster
Balkezes Fesztiválsör

Bäder Sörfőzde
Betty Babe búza
Bäder Meggyes
Bäder Pils
Bäder Félbarna
Nordstar

Bigfoot Sörfőzde
Alcatraz
Brand Ale
Chicago
Razzia
2222 (Négy Kettes)

Bimbeer Gerillasörfőzde
Vörösbegy
Kolibri

Bors Sörfőzde
Little John 2.0
Marian Maid
Tuck Barát
Sheriff Of Notthingam - ha elkészül
Anonymus

Brandecker Sörfőzde
Brandecker Barna
Bodzás Barna
Bodzás Világos
Keserű Meggyes
Márton Szűretlen Pils
Narancsos világos
Hangover Rasta (armando_otchoa kooperáció)
Sir Smoke A Blonde (armando otchoa kooperáció)

Csupor Sörfőzde
Tántorgó ParIPA
Szexepils
Ördögi Angyal
Bunny Hop

Domján Sörfőzde
Domján Világos
Jubileum 20
Elefánt Barna
Meggyes Sör

Élesztő Sörműhely
Propaganda

Fapados Sörbolt
Szarvasi Sörmester Világos Hóditó 
Szarvasi Sörmester Meggyes Mámor
Szarvasi Sörmester Sötét Mágia 
Szarvasi Sörmester Vörös Paripa

Fóti Kézműves Sörfőzde
Keserű Méz
Fóti Zwickl
Fóti Pils
Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre
Hammurapi Gold +21
Oktoberfest
Kéményseprő

Franzberger Sörfőzde (Serkentő)
Üllői Meggyes Barna
Üllői Gyömbéres
Üllői Barna

Gyertyános Sörfőzde
Hámori Ananász-Lime sör
Hámori Banán
Hámori Birsalma
Hámori Keserű csoki
Hámori Meggy
Hámori Szilva
Hámori Tök
Hámori Világos
Elixir 18
Füstös-fűszeres Chilis

HaraPunk Sörfőzde
Mi újság, Wagner úr?
Lemon? No Thanks!

Hatodik Íz Vándorsörfőzde
Pest Ctrl IPA
Sláger

Hedon
Credo
Vertigo
Napalm

Hopfanatic Sörfőzde
American Pale Ale
Please be crazy
Trance
Nohoplimit
Bitterfly
White Hops
Exorbitant Beast
Fekete Erdő

Horizont Sörfőzde
Horizont IPA
Japán Búza

Ikkona Sörfőzde
Ikkona Pils
Ikkona Premium Pils
Ikkona Dark Lager
Ikkona Red IPA

Kaltenberg Sörfőzde
Kaltenberg Szűretlen Világos
Kaltenberg Szűretlen Vörös

Kaltenecker Sörfőzde
Kras 11
Weizen
Brokat Dark Lager
Suzuki IPL
Kapitula Stronge Ale

Kapucinus Sörfőzde
Bodzás Angyalka
Kapucinus Barna
Kapucinus Világos
Kótyagos
Nem vagyok én Apáca
Söröstyén
Szeplőtelen

Kárpi Sörfőzde
Kárpi Félbarna Búza
Kárpi Barna Medve

Kissler Sörfőzde
Fito
Holló
Limeler
Mária könnye
Ősforrás

Köleses Sör
Világos Köleses
Dupla Köleses
Zümi - mézes
Árpás

Lados Sörfőzde
Grafit
Lados Hop+
IPA-Apache

Legenda Sörfőzde
Legenda Pony
Legenda Bambi
Horse Juice
Black Samurai
4 Sterne
Bazooka
Brutal Bitter
Diesel
Hopslager
James Brown Ale
Jokerface
Kelet-Indiai Társaság
Olaszházi Bitumen
Pokerface
REDX
Sixfingers
Snakebite
Tripla x
Tripla Meggy
Áfonya sör
Birsalma sör
Kiwi sör
Ribizli sör
Olaszházi Meggysör

Mályi Ászok Sörfőzde
Big Sherry meggysör
Gladiátor IPA  
Mályi Búza                            
Mályi Pils
Mamut
Red Fox

Reketye Sörfőzde
Lokálpatrióta
Ravasz Hód

Rizmajer Sörfőzde
Rizmajer Világos - Szebeni Ászok
Rizmajer Mézes-Narancsos Gyömbérsör
Rizmajer Cingulus Fekete Sör - Porter
Rizmajer Kukoricás Cortez
Rizmajer Konyakos Meggyes Sör
Rizmajer Búza
Rothbeer Sörfőzde
Bakancslista
Pyromania
Távoli Galaxis

PandulaBeer (Sipbeer)
Xmoke RIPA
Xmoke RIPA Stocking Edition

Serforrás Sörfőzde
Corvinus Rex (Korty - tokaji aszús)
Serforrás világos
Zalai gesztenyés sör
Brünói Barna
Serforrás India Pale Ale

Stari Sörfőzde
Stari Grapefruit Búzasör
Stari Ír Vörös
Stari White Horse Búzasör
Stari Premium Pils
Stari Meggysör
Stari Szilvasör

Sümeg Beer
Sümegi Szűretlen Világos
Sümegi Sötét Lovag
Sümegi Vitézek Vére
Dínó csemegéje - ribizlisör

Szarvasi Sörfőzde
Szarvasi Indián
Túzok Barna
Túzok Szilvás
Túzok Vörös

Szent András Sörfőzde
Betyár Király
Fekete
Ogre
Szent Andrási Meggyes
Szent Andrási Szilvás

Zip's Sörfőzde
Zip’s Ginger
Zip’s Golden Ale
Zip’s Imperial Stout
Zip’s Pale Ale
Zip’s Pilsner
Zip’s Schwarzbier
+1 MEGLEPETÉS  

Zodiak Sörfőzde
A.K.A (K9-kooperáció)
Zodiak Aquarius
Zodiak IPA

ozora1.jpg

Ezzel az elképedt mondattal nyugtázta a kedves fiatal rendőrkolléga a csomagtartónkban lapuló két rekesz Rizmájert, amikor Dádpusztára menet kipakoltattak velünk mindent. Amióta valaki kitalálta, hogy Ozora drogos fesztivál, és ezt el is hitette a rosszindulatra mindig is érzékeny magyar médiával és a hatóságokkal, azóta mindenkit átvizsgálnak.
Pedig, ha tudnák. Van a fesztiválon kb. 6 db 25 méteres pult egyenként 25 eladóval, és számolatlan mennyiségű csappal és hűtővel. Kétféle sört árulnak. Dobozos és csapolt Sopronit. És mind a kettő 550 forint. Nem kell gondolkodni, csak azt kell eldöntened táncolni mész dobozossal vagy üldögélni csapolttal. És azt is elárulom, hogy elképesztő mennyiségű sör fogy.
De nem is ez a lényeg. Tavaly levittem a szervezőknek egy pár üveg házisört a Táncoló Medve pécsi formációtól, akik a Medvetáncot is jegyzik, idén pedig már meghívták őket, hogy főzzenek ott helyben sört. Úgyhogy ha a pultokban nem is igazi sör ment, csak nagyüzemi, az ősközösségi főzőkunyhóban házi sört főztek – nyílt lángon! Ha valaki megkóstolta, írja már meg, milyen volt!

ozora2.jpg

Do they drink beer at all on Ozora?

This is what the brainwashed policemen asked when searching our car - filled with craft-beer - on our way to Ozora Festival, that has been dubbed as a drug-festival by hostile media and authorities. If only they knew what was going on… Ozorians do not only drink hektoliters of beer, but this year we had one of our most talented young homebrewers brew a few batches on open fire!

all-kegs-for-restoration.jpg


Beindult a kézművessör-nagyker!


Régóta érezzük, hogy a magyar kézműves sör elterjedésének az egyik fő akadálya a logisztika és a szállítás alacsony szervezettségi szintje. Alapesetben maga a sörfőző szállítja ki a sört a kocsmákba egy kis teherautón, miután előre szólt, hogy csak kedden és csütörtökön tud jönni, hiszen néha sört is kell főzni. Ez nagyszerűen működik, amíg egy sörfőzde csak egy tucat helyre szállít. Később megfeszül a történet, mert újabb szállítási napokat kell beiktatni és vagy a sörfőzőnek nem marad ideje sört főzni vagy a költségek növekednek új személyzet, új autó beszerzésével.

Felfogtuk, hogy a kézműves sörpiac szép ütemben növekszik és lassan százasával vannak vendéglátóhelyek az országban, melyek magyar sört akarnak árulni. Ami mindazonáltal egyre nehezebb, mert nincs elég sör, nem hozzáférhető, illetve nagy elszántság kell ahhoz, hogy egy üzletvezető többféle kézműves sört tartson és megküzdjön a logisztikai bonyodalmakkal.

Mivel szerintünk a jó sör demokratikus alapjog és azért dolgozunk, hogy mindenkinek jusson belőle, tavasszal elkezdtünk professzionális partnert keresni egy nagykereskedelmi szolgáltatás beindításához. Így találtunk rá a főváros egyik legnagyobb sörszállítójára, a Raikerre, aki megkülönböztetett figyelemmel fordul a kézműves sörök kereskedése felé. Együtt igyekszünk egy minden igényt kielégítő, könnyen igénybe vehető szolgáltatást nyújtani azoknak a vendéglátóhely tulajdonosoknak, akik szeretnének elindulni egy izgalmas, sokszínű kézműves sörkínálat irányába.

Pár napja be is indítottuk a próbaüzemet eleinte csak pár sörrel és pár vendéglátóhellyel, de már éjjel-nappal lehet rendelni hordóban Propagandát, Keserű Mézet, Gyertyános Fekete Csokit, Stari Szilvát, Pest Controllt és más ínyencségeket.

Pontos szortimentért, árlistáért, információért, bármiért írjatok a fozdefesztvalogatas@gmail.com-ra!

Toft & Himburg (EN-HU)

2014.07.14. 07:09 - TonyCaviar

himburg-toft.jpg

Hopfenreich - as the first real only craft-beer multitap bar of Berlin - is the best place to meet brewers, home-brewers, and beer-industry professionals nowadays. This picture shows only two of our best brewmasters who have their beers tapped at the bar - sipping a beer brewed by one of their Berlin colleagues.
Eric Toft, the brewmaster of Landbrauerei Schönram is the American who became a Bavarian twenty years ago. His beers, like Grünhopfen Pils and IPA, or Bayrisches Pale Ale are always on tap for one simple reason - they are always excellent. As a proud Bavarian, he always brews according to Reinheitsgebot, and whatever he brews - be it a traditional German, or innovative American style - is beautiful and delicious. 
Alexander Himburg is one the most successfull new brewers, who started his brewery about a year ago, but already is the most reliable craft-beer brewer of the scene under the name Braukunstkeller. In Michelstadt, Odenwald, he produces his already famous IPAs, Laguna, Mandarina and Amarsi, which are reknown for their delicatly citrusy fruitiness and elegance. 

A Berlin első igazi, csak kézműves sört csapoló sokcsapos kocsmájának számító kreuzbergi Hopfenreich mostanában az egyik legjobb hely sörfőzőkkel, házi sörfőzőkkel és mindenféle sörszakmabelivel való találkozásra. A múlt héten pl a képen látható két nagyszerű sörfőző találkozott a pultnál.
Eric Toft, a Landbrauerei Schönram Amerikában született, de bajorrá vált sörmestere a söreivel állandóan jelen van a pultban, mert tapasztalataim szerint ő egyszerűen nem tud hibázni. Büszke bajorként büszke rá, hogy a Reinheitsgebot szabályai szerint főz és mégis kreatív. Egyik kezével bajor klasszikusokat, másik kezével a modern amerikai stílusokat főzi, de bármit is főz, az mindig tökéletes és izgalmas. 
Alexander Himburg, aki alig több, mint egy éve tűnt fel a piacon a Braukunstkeller branddel az odenwaldi Michelstadtban főz, egy sok kihasználatlan kapacitással működő régi főzdében (Michelstadtban amúgy négy ilyen főzde is van). A hosszú tervezés és gondos kivitelezés eredményeképpen teljes fegyverzetben lépett ki a piacra, négy nagyszerű pale ale-lel, melyek mind az ő egyéni stílusáról tanúskodnak. A Laguna, a Mandarina, az Amarsi mind olyan törékeny és elegáns IPA-k, melyek ha egyszer véletlenül nincsenek csapon, a közönség visszaköveteli őket.

potsdam1.jpg

A múlt héten ráleltünk Berlin legpatinásabb sörfőzdéjére: a Braumanufaktur Potsdam a Templiner See partján fekszik idilli környezetben, egy fenyőerdő tövében. Az idill odabent egy százévesnél is öregebb réz főzőüsttel és számtalan kitömött vadászzsákmánnyal folytatódik, majd az árnyas, madárcsicsergéstől visszhangzó sörkertben végződik, ahol malátatörkölyből készült kenyeret eszegettünk a helyi sörökkel. De a legjobb mégis, az hogy a Postdamer Stange, a Braumanufaktur Postdam alapsöre egészen kiváló mindennapi frissítő ital.

potsdam12.jpg

Pontosan nem értem, hogy készül, mert a nyelvi nehézségeket nem sikerült teljesen leküzdeni, de annyit értettem, hogy egyszerre felsőerjesztésű és alsóerjesztésű, valamint az árpamalátán kívül búzamaláta is van benne. Mindenesetre nagyszerű, egyszerre frissítő és tápláló, átlátszatlanul szűretlen narancsszínű sör, csiklandós kajszibarackos gyümölcsösséggel, amit a városban nemigen kapni sehol. Mostanáig. Ezentúl gondoskodunk róla, hogy a Hopfenreichben mindig legyen csapon. Egyelőre úgy fest, hogy ez lesz az alapsörünk.

potsdam2.jpg

Last week we found the most tarnished brewery of Berlin: the Braumanufaktur Potsdam is situated on the shore of Templiner See among bucolic surroundings, at the legs of a hill covered by ancient pine trees. Bucolic surroundings hide an idyllic brewery featuring a century-old copper mash tun and quite a few stuffed animals. Its Forsthaus Templin after all. The idyll continues with a shady beer-garden full of birdsong, where we had the chance to taste the brewer’s bread baked of rest of the mash.

potsdam3.jpg

But the best of all is their refreshing beautiful session beer – Potsdamer Stange. I did not quite get how it is made – because of the language barrier – but I understood its top- and bottomfermented at the same time, and it has barley plus wheat malt in it. This beer is refreshing and nourishing at the same time, it is a totally hazy orange hue, with an apricot fruitiness, and you cannot really get it in anywhere tapped in town. Until now. From now on we take care to always have it on tap at Hopfenreich, Kreuzberg. It seems we found our basic all-day session drink!

potsdam4.jpg

Pilsner_Urquell_hordo2.jpg

Hihetetlen dolog történt: kaptam a Drehertől egy sajtómeghívót, ami felkeltette a figyelmemet. Végre megtörténik az, amit én évekkel ezelőtt ajánlottam nekik először, még jóval azelőtt, hogy elkövették volna azt a hibát, hogy egy világító söröskorsót próbálnak rámsózni. A Budavári Sörfesztiválon csütörtökön csapra vernek pár hordó szűretlen, pasztörizálatlan Pilsner Urquell-t. Már csak ezért is felmennék a Budavári Sörfesztiválra, hogy megkóstoljam, mert, noha a ratebeer szerint ez a legtöbbre értékelt cseh sör  - még Csehországban is alig lehet kapni, nekem pl. sosem sikerült. De van még valami, és most már ez érdekel a legjobban: fahordóban hozzák. De vajon miért? Állítólag nem ebben kondicionálódik. Vajon mikor kerül bele? Mit tesz az ízével? Vagy csak dizájnból? Kínzó kérdésekre a megfejtés ma a várban. Annyit sikerült megtudnom, hogy dél körül verik csapra és nem csak egy hordó van. Remélem kitart egy darabig.

A hetedik

2014.06.11. 08:44 - TonyCaviar

homár.jpg

Közhelyes újságírói fordulatnak indult, valósággá vált. Nem tudom, mitől vagy mikor lehet olyanokat mondani, hogy egy fesztivál nagykorúvá válik. A sajtóanyagba csak azért írtam bele, mert valamit mondani kellett, amikor mindenféle történik a Főzdefeszttel. Most, hogy vége a hetediknek, most már meggyőződéssel mondom ugyanezt.

A kalandos helyszínváltással és számos kínzó kérdéssel terhelt szervezés talán a legnehezebb volt az eddigi fesztek között. De úgy fest megérte. A Műegyetem Rakpart hangulata kicsit más, mint a Mikszáth volt, kevesebb a fa, és kevésbé intim, de mindezért kárpótol a Dunapart, az alkony és a kényelem, amit a nagyobb terület jelent.

A Street Food Show-val való összefogás telitalálatnak bizonyult. Nekem efelől nem volt kétségem, de azért jó volt látni, hogy a közönség is pont így gondolja. Ha az a közönség, aki a lelkesedésével és a visszajelzéseivel felnövesztette a magyar kézműves sör-kultúrát, az most ráveti magát a pesti gyorsétkeztetésre, akkor abból még bármi is kisülhet.

Csak annyit mondanék, hogy a Vörös Homár 800 osztrigát adott el.

Mindenféle történt a Főzdefeszttel: másfélszer akkora lett, kicsit klasszikusabb fesztiválhangulatú. Tele lett nagyszerű ételekkel. A kártyarendszer használata némelyeknek fájt, de én konkrétan utálom a kápét pláne evés közben, úgyhogy nekem bejött. A kaotikus pénzforgalom átláthatóbbá tételéről nem is beszélve – ez pedig elkerülhetetlen, ha hosszú távra tervezzük ezt a fesztivált.

De a lényeg megmaradt: a közönség, akik a Főzdefeszt titkos lényegét adják. Ezt onnan tudom, hogy az új helyszínen ugyanúgy meghallgathattam a biztonságiaktól, hogy ők ilyen jó közönséget még nem láttak: ennyi ember és ennyi alkohol egy helyen, és egyetlen indulatos beszólás, egyetlen butára ivott dülöngélő, okádó embert nem láttak. A mentőautó a zöldségszeletelés közben elvágott ujjakat látta el.

És mindezek tetejébe megjelent az ember, aki pizzát rendelt

 

propaganda_plakat.jpg

Végre eljött az ideje, hogy az Élesztő is hozzátegye a maga gondolatait a sörforradalomhoz, így nekiláttunk, hogy megteremtsük a saját söreinket.

A sok tervből erre a Főzdefesztre végül 3 sört sikerült megvalósítani. Kezdem a legkönnyebbel:

medvetanc_plakat.jpg

a MEDVETÁNC onnan származik, hogy tavaly nyáron Pécsen jártam a Táncoló Medve nevű házisörfőzőformáció sörkóstolóján, ahol Kovács Öller Tamás és Paulus Marcell elém tettek egy igen szokatlan sört, aminek mindenféle hibája volt, de így is átjött benne a nagyszerű koncepció. Egy szanaszét gyömbérezett mézsört - egy ginger ale-t - ittam, és a rekkenő hőségben nem volt, ami ennél jobban esett volna. Tavasszal megragadtuk az alkalmat, hogy a receptet lefőzzük nagyban a Szarvasi Sörfőzdében. Így született a 4% alatti alkohollal rendelkező brutál gyömbéres rock'n'roll üdítő, a Medvetánc! 

1_milliard_megawatt_plakat.jpg

az 1 MILLIÁRD MEGAWATT ötlete nem új, mindig is imádtam az atomenergiát. Amikor aztán azt hallottam, hogy orosz pénzből bővítik Paksot, felderült a szívem, és arra gondoltam, végre ismét kebelére ölel bennünket csalódott anyánk, a nagy Oroszország, és ennek örömére megfőzhetünk egy nukleáris IPA-t, melyben eljátszhatjuk, milyen az amikor az ipa egy kicsit rádióaktív. Ezt a 9voltos-elem csípést szerettük volna elhelyezni benne, de a gyömbér rafinált állatfaj és ez nem sikerült tökéletesen. Még szerencse, hogy a Megawatt receptjét Róth Zoltán segítségével fejlesztettük ki, ő meg tudvalevőleg nem hibázik sose. A Megawatt is csodálatos lett, bár nem csíp annyira, mint szerettük volna. A rozsnyói Kalteneckerben főztük le.

 

a PROPAGANDA egy ideológiai alapon komlózott ivósör. A receptet a Urbán Imre, a jászapáti Guri sörfőzde sörmestere és Németh Anti rakták össze, az Élesztő meg elkezdte árulni és gyűjti a visszajelzéseket. A szokásosnál izgalmasabb komlózás titka a Saphir komló. A sör valószínűleg még nem tökéletes, de kóstolja meg mindenki, mondja el a véleményét és igyekszünk úgy tekerni a receptet, hogy végül megtalálja a lehető legjobb formáját!