Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

c102.JPG

Kedd este az Élesztő Sörműhely bemutatta legújabb produkcióját, a C10-et, amit a KÉK megbízásából a Hübris teammel közreműködésben készített. Az ötlet Finta Sándor, a Kortárs Építészeti Központ alapítójának és Budapest főépítészének a fejéből pattant ki. A KÉK idén 10 éves és novemberben foglalták el szép új galériájukat a rohamléptekkel kulturálódó Bartók Béla úton.

A zenei együttműködések nem újak a craft-beer világban, de az építész-szakma eddig kizárólag a bort érezte méltónak saját szimbolikus képviseletére. A világ azonban változik, így most sört kapnak az építészek. Hosszas kóstolgatás után egy könnyű, száraz IPA mellett döntöttünk, melynek receptjét a Hübris rakta össze.

vpi.JPG

A hűvösen elegáns, matekos címkét Kiss Miklós tervezte, a sör mellé kapható beton söralátétet a VPI betonmanufaktúra, az egyedülálló designpakk Finta Sándor ötlete alapján készült. Az üveges C10-at a KÉK-ben lehet megvenni, a Bartók Béla úton és 1500 forintos árával a vásárló a KÉK Alapítványt támogatja. Az Élesztőben most pár napig csapon lesz – amíg el nem fogy. Aztán meg folyt.köv.

Bécs harmadszor

2015.11.24. 09:12 - TonyCaviar

waldbier.jpg
Bécs jön fel, mint a talajvíz. Tavalyelőtt egy kis folyóparti buli volt a sörfesztivál, tavaly a néhai Anker Brotfabrik épületét foglalták el, idén pedig már egy egész hetes Beer Week előzte meg a november 20-i hétvégén megtartott Craft Bier Fest Wien-t, és pompásan sikerült. Körülbelül 7000 ember látogatott el a fesztiválra, szombat este pedig 800 nem is tudott bejönni, mert a terem megtelt.

mickey.jpg

Én importálható pilszekre vadásztam, de pár órás kíséretezés után szégyenkezve hörpölgettem a Pilsner Urquellemet – ez volt a legropogósabb, legtisztább pilzeni - a képen Mickey Klemsch a fesztivál szervezője veri csapra a hordó szűretlent! Malátás bécsi lágerekből már szebb volt a felhozatal, akárcsak helyes bécsi stratup főzdékből, de igazán szépet a „sour” műfajból lehetett lőni. Az emiliai Del Ducato Beersel Morning-ja a Ducato New Morning saisonja és egy belga lambic keveréke elképesztően komplex, borzongatóan fanyar és hihetetlenül elegáns volt. A különféle erdei termésekből készült Waldbier tetszetős gondolat, gyönyörű kivitelezés, mérsékleten izgalmas sör lett. Ebben az évben a gyantás old ale volt soron.

Persze evett az irigység, mint minden évben, hogy milyen szép külföldi kínált van. Erre a jelenségre három okot találtam: 1. nyugat-európai sörfőzdék könnyebben mennek Bécsbe, mint Budapestre. 2. Bécsben már ma is van három-négy importőr, akik a legjobb amerikai és nyugat-európai craft-beereket behozzák. 3. Ausztriában a külföldi sörfőző a sajt cégével árulhatja a saját sörét, mert nem kell neki NAVhoz bekötött online pénztárgépet alkalmaznia.
Egészségetekre!

Megnyílott az Importer!

2015.11.17. 08:08 - TonyCaviar

importer.jpg

Az Élesztő nemzetközi karrierje tulajdonképpen akkor kezdődött, amikor bevettük a csapatba Németh Andrást >>>, Londonban élő barátunkat, aki akkor az elmúlt pár évben serényen építgette a kapcsolatot a londoni főzdékkel. Eleinte a London Fields Brewery, aztán a Crate, a Signature Brewery, és mostanában a leedsi Northern Monk sörfőzde sörei érkeztek minden akadályt leküzdve az Élesztő csapjaira.

Aztán a londoni sör árama olyannyira állandó lett, hogy érdekes módon elkezdte zavarni az Élesztő profilját, ami ugye mindenekelőtt magyar sörökre specializálódott ivó. Ezért úgy döntöttünk, hogy kiszervezzük egy külön kocsmába, amiért azonban nem kell majd túl messzire menni. Múlt pénteken meg is nyitottuk az Élesztő Importert, melyek specialitása, hogy csak import söröket fog csapra verni.

De közben más is történik. Egy nemrég kötött import-megállapodásnak köszönhetően mostantól az Élesztő Európa több országából is fog kisüzemi söröket importálni. Ha minden jól megy, nemsokára Finnország, azaz Észtország jön a sorban és érkeznek a Sori Brewery sörei >>> 

Jelenleg a számos Northern Monk és Crate sörön kívül ott a nemrég debütált Schneider Weisse, a Főzdefesztről maradt Brew Age és VandeStreek sörök, valamint egy kis lazításnak az Union szűretlen. A közeljövőben várhatóak sörök Belgiumból, a belgrádi Kabinettől, a szlovén Pelicontól, illetve Berlinből, természetesen! Kis kaput nyitunk az európai sör-kavalkádra, tessék csak nyelvvel tájékozódni!

Megjelent a Sörkönyv!

2015.11.09. 08:43 - TonyCaviar

sorkonyv1.jpg

Csütörtök délután a Rosenstein étteremben mutatták be a 2011-es sörrendszerváltás óta megjelent első átfogó sörkönyvet, melyben a legújabbkori sörforradalom történetén túl a sörgasztronómia és a sörkoktélok szintén egészen új keletű fogalmaiba is betekintést nyerhetünk.

Nov12-én, csütörtökön este, pedig az Élesztőben is bemutatják a Sörkönyvet, ahová már csak azért is érdemes eljönni, mert itt 30%-kal olcsóban meg lehet venni az amúgy 5990Ft-ba kerülő könyvet. >>>

Ezekben az időkben annyira gyorsan változik a hazai és külföldi sörtérkép, hogy egy ilyen részletes, mégis átfogó kiadás szükségszerűen hamar elavul, de ami a lényeg, hogy Vétek György, veterán söríró, a könyv értelmi és konkrét szerzője, ebben a pillanatban kifejezetten aktuális szöveget tett le az asztalra, benne egészen új és kiszámíthatatlan jövőjű jelenségekkel, kis főzdékkel, gerillákkal.

sorkonyv3.jpg

A gasztronómiai részt Rosenstein Robi írta, akinél magam se találtam volna alkalmasabb embert erre a szerepre. Robit tehetsége és nyitottsága tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy hozzátegyen a jelenleg is épülő sörgasztronómia képzetéhez. Azt, hogy a feladatot komolyan vette, a legjobban az mutatja, hogy maga is nekiállt sört főzni. Aztán végül a Monyó Sörfőzdében főzette le a Rosenstein söröket, melyeket az eseményen elsőként meg is kóstolhattunk. >>>

sorkonyv2.jpg

AA könyv első fele az újhullámos sör eredetét, történetét, filozófiáját, terminusait és szereplőit mutatja be példamutató részletességgel, higgadt, tárgyilagos hangnemben, illetve mindennek hazai lecsapódását. Aki eddig csak fél füllel hallotta a gerillákról, meg a kooperációs sörökről, vagy nem érti mi a különbség a házi sör és a kézműves sör között, akkor ebből a részből meg fogja tdni.

A könyv második része egy sörgasztronómiai gyorstalpalóval kezdődik, ami elmagyarázza, hogyan kell a sört kóstolni, tárolni, szervírozni, illetve megvilágítja a különféle sörök ételhez illesztésének az alapjait. A második rész második felében Rosenstein Robi sörös receptjeit, és Baracskai Angéla sörös deszzertreceptjeit olvashatjuk. Végül mintegy csattanóként pedig a Frissítő sörkoktélbárból is jól ismert Németh Grabovszky Gábor sörkoktéljait ismerhetjük meg!

sorkonyv4.jpg

 

octopus1.jpg


Szerda este az Élesztőben nem csak egy sör, hanem egy sörfőzde is bemutatkozik. FBevent >>> A Beerd Bp jövőre nyit Kőbányán, de addig is meg akarták mutatni hogyan is értik ars poeticájukat, miszerint hagyományos, tiszta, műfajhű minőségi söröket terveznek főzni főképpen a német hagyományokat követve. 

octopus3.jpg
Mi az a märzen?
Tradícionálisan „márciusi sör”. A jellegzetes malátás karakter eléréséhez hosszú lagerezési és érési időre van szükség, így a márciusban készült sört szeptember környékén volt szokás csapra verni. Az 1872-től az Oktoberfest söre egészen 1990-ig amikor az arany színű, kevésbé domináns Festbier vette át a szerepét.

octopus2.jpg
Mi ez a Märzen?
A Beerd Bp. Octopusa egy 2015-ös standerdekhez alakított märzen, a lehető legtradícionálisabban – Magyarországon a kereskedelmi forgalomban kapható sörök esetén ritkaságnak számító, dekokciós technikával – elkészítve, hosszú érlelési idővel.


Áttetsző borostyán színű lager, komplex, malátás, édességet sejtető kezdet után tiszta, száraz lecsengéssel. Könnyed, közepesen testes sör egy egész estés beszélgetéshez a barátokkal.

Alkoholtartalom: 5.8%

IBU: 22

 

Berlini magyar csapok

2015.10.12. 09:57 - TonyCaviar

szimpla.jpg

Már nem csak a Hopfenreichben, hanem a Boxhagener Platz-i régi Szimplában is vannak magyar sörök csapon! Amikor eljöttem Bandusz Kölesese volt fent, de várható az Xmoke és az Élesztő Sörműhely sörei is – mind a három: Black Mamma, 1M Megawatt és a Szakállas nő csókja.

szimpla2.jpg

A magyarokon kívül állandóan csapon van a Schneider Weisse és gyakori vendégek a különféle lengyel és cseh sörök – ez az új koncepció: közép-európai craft beer bar. Érdemes megfigyelni a csapra szerelhető információs rendszerben tetten érhető lokális kreativitást, a fenti kép pedig szolgáljon bizonyítékul, hogy valódi kézműves eljárással készül a cetli…

Címkék: berlin szimpla

Bar Convent Berlin

2015.10.12. 09:13 - TonyCaviar

bcb3.jpg

A Bar Convent vitathatatlanul a legjobb alkoholszakmai vásár a kontinensen! Egy baj van csak, hogy a rengeteg méregdrága rumtól, gintől, whiskytől, mezcaltól, tequilától alig lehet odaférni a sörökhöz. És ha mégis, akkor már nehéz lesz lenyűgözni, mert alig érzel ízeket.

bcb1.jpg

 Azért a Hopfengut http://www.dasbrauprojekt.de/ Heisse Ernte – Friss Szüret - söre igen finom és emlékezetes volt a tettnangi komlóföld közepéről.

bcb5.jpg

Illetve a Schneider Weisse Aventinus 3 évvel ezelőtt pincébe pakolt verziója, amit össze kellett kóstolnom a frissel.

bcb2.jpgbcb4.jpg

 

Kávékrémleves

2015.09.17. 12:31 - TonyCaviar

sori_porter.jpg

Sori Baltic Porter 7%

Heikki egy pár hete meglátogatott az Élesztőben, és elmesélte, hogy rakta össze a Sori Brewery-t finnként Tallinban. A finnek nem ritkán járnak Tallinba inni, mert otthon szinte illegálisak a kicsit is erősebb sörök. Heikki pedig crowd-funding kampányt indított Finnországban arra, hogy Észtországan alapíthasson egy finn főzdét, melyet nem kötnek majd az idióta finn alkoholtörvények. Ez lett a Sori Brewing Co. 

Itthagyott egy pár sört is, a kávés baltic porterrel kezdtem.

A habja kövér kávés tejszínhab, laza barna szövet. Illata kávélikőr, szilva és feketecsoki. Az íze masszív és tömény és komplex. Kávéscukorként kezdődik (tudja mindenki, hogy mi ez?), aztán felzárkózik a gyümölcs és a cukor, a vége borsosan pikáns és karbonált szúrós, ami alól kibújik a komló és a kávé összekapaszkodott keserűje. Igazából nincs nagy teste, könnyen iható, de íztömény - desszert a javából, mintha egy első osztályú csokimousse-t kanalaznék némi rácsorgatott kávé alól.

Mauritius

2015.09.11. 08:42 - TonyCaviar

izsak.jpg

Bakonybél igazi elvarázsolt kis bakonyi falu, közepén a környezetéhez képest monumentális Szt. Mauritiusz Monostorral. A képen is látható Izsák testvér vezet körbe a parkon és gyógynövénykerten, melyet átitat a nyugalom és a spiritualitás. Embert alig látunk az augusztusi hőségben. Megtudjuk, hogy a kolostor adminisztratíve a Pannonhalmi Apátsághoz tartozik, de külön büdzséje van és majdhogynem önellátó: azaz az általa készített termékek hasznából fenn tudja tartani magát. Így került a sör is a képbe. A Bors Sörfőzdében főzetik a Vitalist és a Mauritiust, melyek szépen beleilleszkednek a gyógynövényes bonbonok, és gyógynövénylikőrök közé, melyeket a monostr kis látogatói boltjában lehet kapni.
A Vitalist csak az apátságban kóstoltam. Nem vagyok nagy rajongója a fura ízű gyógynövényekkel megteket söröknek, de a Vitalis egész iható volt. A Mauritius azonban sokkal jobban ízlett, ezért azt hazavittem és megkóstoltam.

mauritius.jpg
Ódon mézsszín, hamar illanó sárgás hab, aszaltszilva és méz illata. Íze keksz és narancslekvár, kicsit a St. Bernardusra rímel, de annál férfiasabb, komlósabb, a Tuck Barát mézessége van benne… nem véletlenül: ez a Tuck Barát átdolgozott változata, annál sokkal belgásabb, elegánsabb.

HAZAI SÖRÖK:

ARMANDO_OTCHOA - HOPAHOLIC
Jozin z Bazin
Hangover Rasta
C.C.C.P. - Saccharomyces Stahanovoae
k.a.f.é. IPA

BALKEZES SÖRFŐZDE
Fesztiválsör 2015 ősz - Sörpremier!
Balkezes Hopster
Peeping Tom

BäDER SÖRFŐZDE
Bäder Pils
Betty Babe búza
Bäder Áfonyás
Bäder Meggyes
Nord Star

MAURITIUS
Mauritius
Vitalis

BEERD Brewery:
SZUBMOLOK India Amber Ale

BIGFOOT SÖRFŐZDE
Agent - Újdonság!
Alcatraz
Brand Ale
Silver Street
Chicago
Razzia
2222

BORS SÖRFŐZDE
Tuck Barát
Sherwood
Anonymus
Little John
Will Scarlet

BÖLCSŐ BREW CREW

BRANDECKER SÖRHÁZ
Hej Ribizli - Újdonság!
BePuSzilva - Újdonság!
Márton Pils
Brandecker Barna
Bodzás barna
Bodzás világos
Keserű meggyes
Hangover Rasta
Albino Rasta
Ocsoa Summer Sunrise

BREWDAPEST BREWERS
Xmoke IPA
First Act APA
One Night Seduction
Zodiak IPA
+2 meglepetés

BREW YOUR MIND
K.a.F.é. IPA

CSÍKI SÖRFŐZDE
Csíki szűrt világos
Csíki szűretlen világos

CSUPOR SÖRFŐZDE
C.C.C.P.
My name is Sudan
Bunny Hop
Tántorgó ParIPA

DOMJÁN SÖRFŐZDE

ÉLESZTŐ SÖRMŰHELY
Egy Milliárd Megawatt
Black Mamma
Freak Fusion Circus Ale
Propaganda

GARAGE BREWERY
Flower Power

GÓLEM

GYERTYÁNOS SÖRFŐZDE
Hámori Arónia - Újdonság!
Hámori Licsi
Kazamata Imperial Lager
Hámori Ananász-Lime sör
Hámori Banán
Hámori Birsalma
Hámori Keserű csoki
Hámori Meggy
Hámori Világos

HARAPUNK SÖRFŐZDE
Papap O'Hara
Mi újság, Wagner úr?
Budapest Lager
Hop Road, ID, 83611

HEDON SÖRFŐZDE
Balatonvilágosi, pilseni
Helmut, bajor stílusú búzasör
Charlie Firpo, Rye APA
Madam Porter, porter
Credo, IPA
Infuzió, gose (sós-korianderes)

HOPFANATIC SÖRFŐZDE

HOPKINS
Hopkin's Realberry

HORIZONT SÖRÖK
Horizont IPA
Horizont Summer Ale - Újdonság!
Horizont Japán Búza
Horizont American Pale Ale

HÜBRIS
UbikEkletik
Hübris Chorongi
Hübris Pu'er


KALTENECKER SÖRFŐZDE
Ginger Symphony - Újdonság?
Fiesta Summer Ale 12
Kras 11
Chopper IPA
Brokat kávés Dark Lager

KAPUCINUS SÖRFŐZDE
Illuminátor
Bodzás Angyalka
Szűretlen Barna
Kótyagos
Nem vagyok én Apáca
Szeplőtelen
Sörpárlat

KECSKEMÉTI SÖRMESTEREK
Szalonka - Újdonság!
Vörösbegy
Kolibri

KÖLESES SÖR

LEGENDA SÖRFŐZDE

MONYO BREWERY Co.
Fukushima Heavy Water - Újdonság!
Schatzi
American Beauty
Flying Rabbit
Invisible Bikini

NEKED CSAK DEZSŐ & FENÉKIG.COM
Dezső vére

OK BREWERY
Zero hops red
Festigyál IPA

REKETYE SÖRFŐZDE

RIZMAJER SÖRFŐZDE
Esküvői Sör - Újdonság!
Rizmajer Világos
Rizmajer Konyakos Meggyes
Rizmajer Mézes Narancsos Gyömbéres
Cortes Kukorica
Rizmajer Búza
Cingulus Porter

ROTHBEER
White Space - Főzdefeszt premier!
Távoli Galaxis
Bakancslista #12 Jarrylo
Bakancslista #13 Azacca
Pyromania
Red 5
Gingermeister

SKYLAND
LochNesz

SÖRÖK A MÖSZJÖ VÖDRÉBŐL
Professor von Mannheim

STARI SÖRFŐZDE

SÜMEGI SÖRFŐZDE

SZARVASI SÖRÖK
Szarvasi Világos Hóditó
Szarvasi Meggyes Mámor
Szarvasi Ütős Favágó hoplager
Szarvasi Vörös Paripa
Szarvasi szűretlen Zwickl Bika
Szarvasi Maharadzsa IPA
Szarvasi Szilvás
Szarvasi Barna sör

SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE
Betyár Király
Ogre
Monarchista
Meggyes sör
Szilvás sör

SZÉKESFEHÉRVÁRI PÜSPÖK SÖREI
Szent Gellért Pilsner
Szent István Porter
Szent Imre Hefeweizen

WUNDER SÖRMŰVEK
Crossbar Special Bitter Ale
Én vagyok az APA-d
Hoppy End
Hybeer
Relax Beer: New Age
Professor von Mannheim (Sörök a Möszjö vödréből)

ZIP’S BREWHOUSE

ZIRCI APÁTSÁGI MANUFAKTÚRA
Zirci Apátsági Pils
Zirci Apátsági Búza
Zirci Apátsági Belga

NEMZETKÖZI SÖRÖK:

ANGOL SÖRÖK HÁZA
Wells Bombardier
John Bull Ale
John Bull Classic Lager
DNA
Luxury Chocolate Stout
Crest Super
Dry Hopped Lager
Fuller’s ESB
Fuller’s London Porter 5,4%

BREWAGE (AU)
Hopfenauflauf
Malzstrasse
Affenkönig
Dunkle Materie

BELGA SÖRÖK HÁZA

BERNARD HÁZ
Bernard Szűretlen Világos
Bernard Dark Lager
Bernard Premium Lager
Bernard Amber Lager
Lindemans Kriek meggyes
Lindemans Framboise málnás

CRATE BREWERY (UK)
Crate IPA
Crate Pale Ale
Crate Wheat
Crate Sour

CECH IN - cseh sörök
Jezek 11
Merlin
VIT búza
Lobkowicz világos
Ježek Grand
Vysoký IPA

HRABAL - cseh sörök

KENTUCKY ALE
Finn Pilsner Lager
The Foxes Rock
Kentucky Ale
Kentucky Kölsch
Kentucky Bourbon Barrel Stout
Kentucky Bourbon Barrel Ale
Kentucky IPA

NORTHERN MONK (UK)
Eternal Session IPA
Chennai Export Porter

PIVO - cseh sörök

PRIMATOR - cseh sörök

SIGNATURE BREWERY (UK)
Signature Pale Ale

VAN DE STREEK (NL)
Broeders
Koper
Dewitt
Black IPA

ÉTELÁRUSOK:
All About Street Food
Anyám Pitája
Befaló Bill Barbecue
Burger House
Csöppentő
Ez Sajt
Fiktív Gasztro Galéria
Gnocchi furgon
Lángos Máshogy
Meat & Sauce
Mexkitchen
Mangalica és Társai
Morzsa Bisztró
Paneer
Pasta Família
Pista bá’
PolaPola
Shrimpy Food Truck
Soul Food
Szarvaskolbász
Vörös Homár
Zabáljcsak BBQ Food Truck

EGYÉB
Ez Sajt
Czider
Vespresso
Mahung