Itt a Schoppe XPA!

2014.04.24. 10:33 - TonyCaviar

xpa.jpg

 

Régóta bennem van az a kínos érzés, hogy semmi értelme olyan sörökről írni, amiket a hazai közönség nem tud megkóstolni, ezért egy ideje kevesebbet foglalkozom az írással, és több energiát fordítok arra, hogy a hazai közönség ne csak olvasgasson, hanem kóstolgasson izgalmas külföldi kézműves söröket. Most végre megérkezett az első nagy sörszállítmány Berlinből a Szimpla Craft Beer Barba! Hónapok óta várunk a Schoppe Brau XPA-jára, és mától 3 helyen is kapható – meg lehet kóstolni a Szimplában, a Léhűtőben és az Élesztőben!

 

Thorsten Schoppe a kilencvenes években Németországban az elsők közt kapta meg a vírust, a csillapíthatatlan kíváncsiságot a kézműves stílusú sörfőzés iránt. Házi sörfőzőként kezdte, majd közösséget, tanítványokat is szervezett maga köré, végül 2001-ben megalapította a kreuzbergi Südstern Brauerei-t, ahol az első komoly söreit kezdte főzni. Közben felnevelte a berlini kézműves sörfőzők első generációját, akik nála főzhették le kezdő söreiket, amíg nincs saját főzdéjük. A kézműves sör világában igen fontosak az ilyen figurák, mint pl Californiában Fritz Maytag, és Berlinben Schoppe. Ezért nem volt nagy meglepetés, hogy 2011-ben ő lett az év sörfőzője az első Braufesten.

Az XPA évek óta fő már a Kreuzbergi (magyar építésű) főzőházban, mostanra azonban saját külön főzdét is alapított – a Schoppe Braut. Senkit ne tévesszen meg a neve, az X itt azt jelenti Kreuzberg, (a Kreuz keresztet jelent), de attól ez még egy rendes IPA, vagy is egy belga IPA.

Kitöltve bizalomgerjesztő vöröses narancsszínt kapunk, kevés de tartós sárgás habbal. Jellegzetes, kicsit csípős illatában fenyő, fokhagyma, és valami fura zöldség, édeskömény, lestyán vagy más félig elfeledett leves- vagy halfűszer dereng fel.

Az íze úgy kezdődik, mint egy pattanásig feszült malátás-komlós pilzeni, aztán a húr elpattan, és egy pillanatra vaskos malátaédes lesz, majd fanyarul átcsúszik az amerikai komló pszichedelikusan pirosgyümölcsös ízébe, végül annak földes, elektromos keserűségébe.

Nagyszerűen iható, karakteres, vagány IPA!

miskolcmeghivo.JPG

 

Boldog születésnapot kedves Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete! Az Egyesület vezetői húsz éve állnak a gáton és pakolják a homokzsákokat az egyre nehezedő üzleti, piaci környezetben, és számos kisebb-nagyobb sikert könyvelhetnek el a kisüzemi sörfőzdék érdekérvényesítése terén - hogy csak a tavaly év elején bevezetett jövedéki adókedvezményt említsem. A 20 éves jubileum alkalmából idén ünnepi verseny-fesztivál-konferenciát tartanak Miskolcon. A nemzetközi sörverseny múlt héten megtörtént, az eredményhirdetés jövő héten, és azt követi az egynapos konferencia, majd a sörfesztiválozás. Részletek a képeken! Jó szórakozást!miskolckonferencia.JPG

 

miskolcfeszt2.JPG

 

Mikkellerberger

2014.04.07. 09:41 - TonyCaviar

mikellerberger.jpg

Nahát, a Mikkeller összefogott a kedvenc berlini hotelemmel, a szomszédos Michelbergerrel, és csináltak nekik egy nagyon szép IPA-t. Amúgy nem véletlen, mind a ketten dánok és a legutóbbi Bar Conventen rakták össze a projektet. Kicsit későn jutottam el a Michelberger bárjába, ezért a sörből kb annyira emlékszem, hogy finoman lecsúszott. bocs

Címkék: berlin mikkeller

vajhal.jpg

Cédrusfán füstölt vajhal (Vörös Homár) és Németh Anti házi söre, a Grodziskie. Marriage made in heaven? Nem kifejezetten, de azért mind a kettő nagyon finom.

jaszapati.jpg

Vége a pár évvel ezelőtti vadnyugati időknek, amikor régi térképéket böngészve úgy érkeztem egy kisüzemi sörfőzdébe, hogy a pusztában messzire porzott a kocsikerék nyoma, és a sörmester hunyorogva méregette a messziről érkező újságírót, nem értve, hogy mit akarhat az tőle. Ma már lelkes sörfőzők és vállakozók járják a vidéket és fedezik fel a sörfőzdéket. A Jászapáti Guri sörfőzdébe is Németh Antal meghívására érkeztem, aki ott főzte meg az egyik sörét.

Külsőre olyan, mint egy átlagos kisüzemi sörfőzde, belülről azonban kicsit más. A rendszer ősrégi, pécsi illetőségű Pannonbrau, akárcsak jászdózsai rokona. Eredetileg nem is volt fűtése a cefréző-üstnek, a cefrézést magas hőfokon kezdték és ahogy hűlt a cefre, úgy ment át szép lassan a hőfokpihenőkön. Urbán Imre, a jászapáti sörmester azonban nem vesztegeti az idejét impozáns kis barkácsműhelyében, ha gond van a technológiával, megoldja maga. Az üstbe csőkígyót épített, ami a kazánból kapja a forró vizet, így már lehet hagyományos emelkedő hőmérséklettel cefrézni.

A malátaőrlést is házilag forradalmasította a főzdében, mégpedig úgy, hogy egy futószalag viszi a malátát az örlőbe, melynek csúcsára egy zuhanyfej van beépítve. Ezzel a szárazőrlésből nedvesőrlés lesz, ami drámaian megnöveli a cerfézés cukorkihozatalát. Hogy miért is? Mert a nedves malátaszemekből kicsússzan maga a mag, és a héj is egybenmarad, így a forró víz sokkal tökéletesebben hozzáfér az endospermához, amiben ugye a maláta a tápanyagot hordozza.

Örvénykád viszont nincs és nem is lesz. A komlóforraló mellé oda van támasztva egy százévesnek tűnő falapát, és azzal erősen megkeverik, így nagyjából ugyanaz történik, mint az örvénykádban.

Igazából teljesen iható, egyszerű, könnyű világos sört kóstolhattam a főzdéhez tarozó kocsmában, meg még egy két főzetet, ami annyira jó volt, hogy ha minden igaz, hamarosan az Élesztő is bemutatja őket. Plusz egy finom családi ebédet, és a képen látható finom savanyú uborkát – köszönöm.

uborka.jpg

Pistabá!

2014.03.11. 09:44 - TonyCaviar

pistabá.jpg

A Madách téren megnyitott a Pistabá, pastrami szendvicset árulnak benne, marhahús, uborka, mustár, hozzá meg Pistabá Rozsdás sört. Ez nem más, mint a Stari Ír Vörös remake-je, csinos pistabás címkében, és az ír vörös fűszeres karamellessége, nagyszerűen passzol a pasztrami mustáros ízvilágához. Köszönhetjük mindezt Disztós Péternek, aki tavaly még az Élesztő Sörkonyha színeiben mutatkozott be a Gourmet fesztiválon nagyszerű grillhúsos szendvicseivel. Azóta teperünk, hogy olyan jó kajánk legyen az Élesztőben, mint akkor volt - de már jó úton haladunk! 

Tompa Angyal

2014.03.10. 07:09 - TonyCaviar

Az utóbbi idők legjobb kocsmanévadása: a IX. kerületi Tompa utca és az Angyal utca sarkán, két sarokra az Élesztőtől nyitott a Tompa Angyal, egyszerű és érthető koncepcióval. A csapon olcsó folyósörként Lasko Világos és Barna, hátul pedig szép kollekció üveges kézműves sörökből - a stabilan beszerezhető szortimentek mellé mindig jönnek az egyedi ajánlatok, mint pl. ez a Napalm vagy a Sötét Bunkó! 

tompaangyal.jpg

Címkék: napalm kocsma

methusalem.jpg

Németországban annyi sör van, és olyan erős a hagyományos sörkultúra nyomása, hogy néha egészen elvesznek a különlegességek, az igazi szép mutatványok. Az általános Reinheitsgebot előtti német sörkultúra felkutatása is évek óta zajlik, csak éppen nehéz ezekkel a sörökkel találkozni. Ilyen a Methusalem is - egy dortmundi Adambier, ami az Altbier legnemesebb válfaja, tulajdonképpen egy felsőerjesztésű duplabak, amit alkalomadtán tíz évig is érleltek.

Vöröses kólaszín, csiklandós savanyú illat – vagy simán romlott, ha úgy tetszik – kicsit a savanyúkáposztára emlékeztet. Habja szinte semmi, az íze viszont azonnal elbűvölő. Az első korty teljesen belga apátsági dubbel. Gyönyörű, illatos, aszaltgyümölcsök, szilva, mazsola, kandírozott gyümölcs, a lecsengésben ismét egy kis savanyúkáposztával, de sokkal kevésbé, mint az illatban, tényleg csak mintha azért lenne ott, hogy ne legyen túl gejl. Azon túl sherry-íze van, hordós, az egész nagyo szép és méltóságteljes. A palackért köszönet Felixnek, a Berlin Beer Academytől, aki nekem adta az üveget egy név kíséretében – Sebastian Sauer, és hogy ezt a nevet érdemes megjegyezni. Savanyú Sebestyén a kölni Freigeist sörmanufaktúra vezető egyénisége, aki történelmi receptek újraélesztésével szerzett magának hírnevet.

BAMATO! sörpremier

2014.02.25. 17:19 - TonyCaviar

bamato.jpg

A Hopfanatic és a Hara'Punk a kezdetektől ismeri egymást, hisz gerillaként már találkoztunk az első Főzdefeszteken. Mi a Bitterfly-jal ők a Papap O'Hara-val kezdték a nyilvánosság előtt. Azóta is kapcsolatban állunk. Egy nap felvetődött a közös főzés lehetősége. Kellene valamit főzni ami mindkettőnk gondolatát viszi tovább, valami elmeháborodott módon. Így lett a Papap O'Hara az Angry Beast és egy csipetnyi NoHopLimit kombinációja egy adag (50%) búzamalátával fűszerezve. Az erjedésben segítségünkre volt több milliárd belga élesztő. Így született meg a BAMATO. 7%-os típusát tekintve Belgian Style India Wheat Stout. Ilyen nincs is....
Ezen a napon ti is részesei lehettek az agymenésnek, ott leszünk mindnyájan és várjuk a kérdéshalmazokat tőletek. Mellé teljesen Afrikai hangulatot teremtünk, zenével, és ételekkel. Jó buli lesz ez így a tél végére.

https://www.facebook.com/events/277532119070860/?ref_dashboard_filter=upcoming

BAMATO sörpremier a Hopfanatic Pubban péntek este!

Idén is lesz két Főzdefeszt (vagy több is), az első konkrétan június 6-án kezdődik és június 9-én este ér véget!