Isteni Együttműködés

2015.08.06. 09:21 - TonyCaviar

img_0320.JPG

 

Az Úr 2015-ik esztendejében a Bakony fővárosában, Zircen a majd ezeréves apátság épületében megnyílt Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje –a Zirci Ciszterci Apátság úgy döntött, hogy saját 18. századi sörfőzdéje alapjain új sörfőzdét alapít. A képen a büszke apát - Sixtus - beszél a zirci sörről.

Ma, augusztus 5-én tanúi lehetünk annak, amint megelevenedik a történelem és a Zirci Apátság alagsorában ismét megnyit az Apátsági Sörfőzde, és az első kóstolóbrigád – újságírók és fotósok – komoly képpel kóstolgatják az első valódi magyar apátsági sört.

FK is csak most kóstolta, és miközben lehetne mindenféle szakmai észrevétele, nem fárasztja magát effélével, mert itt most nem ez a lényeg – a zirci sörök kifejezetten fogyasztóbarát, kellemes ivósörök! Piacorientáltak és visszafogottak, valahol a kézműves különlegesség és a prémium nagyüzemi között félúton. 

UPDATE: azóta kóstolgattuk és mind három sör kitűnően vizsgázott. Tökéletes ivósörök. Ha odafigyelsz, van mit érezni, ha nem figyelsz, akkor csak csúszik rendesen. 

Sörfőzdét persze bárki alapíthat, azonban, ha egy ciszterci apátság teszi ezt, akkor erre tényleg oda kell figyelnünk. A ciszterci rend a világ leghíresebb sörfőző rendje, ez maximum azért nem nyilvánvaló mindenkinek, mert a legveretesebb söröket a trappisták főzik, akik azonban szintén ciszterciek, csak egy úgynevezett szigorúbb regula szerint élő elit kör. De a trappisták páratlan sikere a sörfőzésben lényegileg a ciszterci rend világfelfogásában gyökeredzik.

A 12. századból származó ciszterci világkép három fontos alapkövön nyugszik: az oktatás, a munka és az önfenntartás. A sörfőzés – mely az akkori világban a közélelmezés egyik eszköze volt – szinte egyenes folyománya a munka és az önfenntartás parancsának. 

A ciszterci világkép szépsége az egyszerű gyakorlatiasság és a pragmatikus életszemlélet szakralizálásában rejlik. A népélelmezésileg fontos sörfőzés sem volt soha pusztán gyakorlati tevékenység. A ciszterciek pontosan tudják azt, amit ma már kevesen: hogy a sör valódi szakrális ital, Lutherrel némileg vitatkozva, nem pusztán az ember munkájának gyümölcse, hanem ember és isten közös gazdálkodásának és tevékenykedésének műve – collaboration brew with God - Isteni együttműködés.

Ez a tudás számtalan helyen megjelenik a regulában is, mely egy helyütt arra inti a szerzeteseket, hogy a délután egy óráját szenteljék közös sörfogyasztásnak. Ez a közös étkezés mellett a ciszterci monostori élet másik alapköve. Szent Bernát, aki anyaként akarja szeretni szerzeteseit, így nyilatkozik: "Nem tudom belátni; hogyan lehet azt mondani valakiről, hogy él, mikor nem szereti azokat, akik környezetében vannak."

Mindez abból az újfajta keresztény humanizmusból táplálkozik, mellyel a ciszterci gondolat az emberiséget megajándékozta, és melynek kiindulópontja, hogy az emberi lélek isten képmása. Istenhez tehát a saját lelkünk megismerésén keresztül vezet az út, és nem önmagunk megtagadása révén. Így meg kell adnunk az embernek – magunknak és társainknak – azt ami az emberé: nyugalmat, szeretetet, elfogadást, elégedettséget, helyet a világban, társaságot, munkát. Időt a pihenésre, időt az istennel együttműködésben megfőzött sör elfogyasztására.

Világnézetek jönnek, mennek, de a 12. századi ciszterci üzenet, mely most itt áll előttünk sör formájában aktuálisabb, mint valaha: dolgozz a jóért - istennel együttműködésben, szeresd a munkatársaidat és találd meg az időt, hogy leülj egy asztalhoz és megigyál velük egy korsó sört! És közben ne bántsanak rossz gondolatok, csak élvezd, hogy élsz, és hogy jóízű a sör.

Milyen a jóízű sör?

Az, hogy milyen a jóízű sör, az természetesen rengeteget változott az évszázadok folyamán, függött az elérhető alapanyagok és technológiák változásától, és persze a teljes étrend függvényében egyfajta általános ízléstől is. Tisztában vagyunk vele, hogy a 400 évvel ezelőtti sör nem ízlene a mai sörivónak, ezért a Zirci Apátsági Sörfőzde söreinek ízét nem a régi, hanem a modern sörivó ízléséhez igazították. Annak a modern sörivónak az ízléséhez, aki már ivott jó sört, és a sört nem olcsó alkoholnak tekinti, hanem tápláló, egészséges és ízes italnak.

A Zirci Apátsági Főzde nem foglalkozik gasztronómiai archeológiával, sokkal inkább az eredeti üzenettel és az eredeti céllal. Hiszen a ma is aktuális ciszterci üzenetet csak akkor tudja átadni a sör, ha érthetően szól a ma emberéhez. A sör Zircen továbbra a közélelmezés része, egészséges és tápláló, szerény és megbízható. A szortiment is ezen elvek szerint készült. A Zirci Apátsági Pils klasszikus, könnyű, kesernyés, aranyszínű láger, melyet a szerzetesek mindennapi fogyasztásra szánnak.

A Zirci Apátsági Búza selymesen citrusos szűretlen búzasör, amit leginkább étkezések kísérőjeként ajánlanak. A Zirci Apátsági Belga csalogató illatú, karakteresen komlózott sörkülönlegesség, ami a régi böjti sörök hagyományát folytatva erősebb és táplálóbb a mindennapi söröknél.

Braxatorium

A magyar kolostori sörfőzés hagyományait homály övezi. A magyar rendek inkább bort készítettek, a sört jellemzően egyházi adóként szedték be a környező falvakból. Ami persze nem tette lehetővé azt a páratlan élelmiszeripari tudományos és technológiai fejlődést, ami a belga, svájci és német kolostorokat az európai sörfőzés bölcsőjévé tették.

A sör a világ egyik alapvető ajándéka a kenyér mellett, egyszerű és szép, szimbolikus jelenség. Előállításában is vannak misztikus pillanatok – például az erjedés, amikor a milliónyi élesztőgomba a cukorból alkoholt és széndioxidot csinál, akár egy engedelmes nyáj, mely isten kegyelméből végzi emberi ésszel felfoghatatlan, végtelen hasznos munkáját. A kereszténység figyelmének központjában a bor áll, de ez csak a mediterrán túlsúlynak köszönhető. Európát a 9. században ír szerzetesek térítették meg, akik sosem készítettek bort. Az 8-9. században az első nagy gazdasággal rendelkező kolostorokban – Sankt Gallenben és Weihenstephanban – ők honosították meg a sörfőzést. Az európai sör ezekből a kolostorokból terjedt szét a városokra, polgárokra, végül a nagyipar kezébe.

A török előtti idők magyar sörfőzéséről szinte semmit sem tudunk. Az ország újjáépítése, és a szerzetesrendek újjáalapítása során azonban már tudunk egy két kolostori sörfőzdéről. Ilyen volt a török időkben kihalt, majd a 18. század elején újjáélesztett Zirci Ciszterci Apátság Sörfőzdéje.

Szerencsére a cisztreci rend könyvtára megőrizte a tudást, és a „Historia Domestica”-ból tudjuk, hogy az ujjáalaptíás után nem sokkal sörfőzde építésébe fogtak:

„Ugyanezen év (1734) május havában serényen elkezdték a sörfőző (Braxatorium) építését és késő őszig folytatták a munkát. És hogy a csupasz falakat az eső és hó el ne mossa, tanácsosnak látszott, hogy az ácsok a félbemaradt falakat zsindellyel befedjék, amit meg is tettek.”

A következő évben, 1735-ben elkészült a sörház, megszerezték a szükséges eszközöket és a Győrből fogadott sörfőző október végén ejtett először próbát.„Október 28-án, azaz Simon és Judás ünnepén izleltük meg az első sör-levest; 29-én pedig az egész venerábilis konvent elment a Braxatoriumba sör-kóstolóra. A konvent a sört jónak találta. (Vidit et gustavit, quia bona esset.)”

Egy akóval félretétetett a jószágkormányzó és meginvitálta a falubeli fiatalságot másnap litánia után, hogy emlékezet okából áldomást igyanak. A monostor konyha-kapuja mellett volt a mulatságos esetekkel tarkított sörkóstoló. A krónikás megjegyzi, hogy az ötven legényke között alig volt tíz, aki életében ivott sört. Nem csoda hát, ha egyik másiknak megártott az újfajta nedű. Idézem a krónikás szavait: „kiki tehetségéhez képest benyakalt az új seritalból”. (Quivis pro suo posse de hocce novo haustu se ingurgitavit.)

Címkék: zirc kolostori

sztistvan.jpg

Ha minden igaz, ősztől – kb 100 év kihagyás után – újra lesz Szent István porterünk
A székesfehérvári egyházmegye is bejelentkezett az egyházi sörfőzők klubjába és nem akármilyen tanítómestert találtak maguknak. Németh Anti rakta össze a Szent István portert, tegnap kóstoltam: nagyszerű! Angolos, ódon, fás, könnyű, kicsit vizes, elegáns, nemes – nagyon rendben van! A szortiment többi tagját még senki nem kóstolta, de ezek után nagy az elvárás… Ősszel találkozhatunk is velük.

Címkék: premier porter

 mahunggyomber.jpg

Szénsavas, gyümölcsös, csípős, testes, és alkoholmentes. Mi az? A Mahung Művek új terméke, a kisüzemi gyömbérsör! És mivel a Mahung megnyitotta udvari pultját, most már az Élesztő udvarán is kapható a Mahung boszorkányos zöldség- és gyümölcs-dzsúzai mellett az új ízesített, házilag erjesztett gyömbérsör. Ami szintén egy csoda. Könnyű, frissítő, mégis lehengerlő és szórakoztató. Manapság ezzel kezdem a sörözést.

De lássuk, mit ír róla a Mester:

A Mahung Művek nyáron sem áll le! Hetek óta készülnek a Mahung Biokocsma legújabb, saját fejlesztésű és gyártású termékei, az erjesztett, a házi gyömbérsörök. Két, nyári fesztiválon is teszteltük mind az érdeklődést, mind a készítés lehetséges módjait. Nem kérdés, első hallásra mindenki a sörre asszociál, azonban fontos tudni, a gyömbérsör valójában egy üdítő alkoholtartalom nélkül vagy csak nagyon kis százalékban akár gyerekeknek is, feltéve, hogy nem gond, amikor a "szúrós víz" egy csípős ízzel egészül ki. Többek között készült már és folyamatosan készül most is: ananászos, narancsos, sárgadinnyés, epres, barackos, rebarbarás, matés, roibosos, levendulás, kókuszos, körtés. Érdekessége, hogy napról napra más ízprofil születik, hiszen folyamatosan érésben van a palackozást követően. A folyamat lényege, hogy a különböző, vegyes összetételű élesztőgombák hozzáadott cukrot és gyümölcscukrot lebontva megeszik és ezzel indul az erjedés valamint a széndioxid termelődés. Néhány nap után már a gyümölcscukrot is elfogyasztják, ilyenkor történik megpéldául, hogy az ananászosból elfogy az ananász ízés kapunk egy száraz, citrusos gyömbérsört. Az eredmény pedig egy diabetikus, alacsony alkohol- és cukortartalmú, üdítő, szénsavas frissítő. A következő lépcsőfok újabb élesztők kipróbálása, cukor- és gyümölcstartalom minél pontosabb beállítása és újabb zöldség-gyümölcs-fűszer kombinációk tesztelése, valamint a kész gyömbérsörök alkoholos koktéllá való komponálása.

Kiindulópontnak, otthoni kísérletezgetéshez találunk sok receptet, de a tökéletes gyömbérsör megalkotásához rengeteg tesztre, kóstolgatásra, présgépekre, víztisztító berendezésre és gasztronómiai ismeretekre van szükség. Ebből kifolyólag a pontos receptúra természetesen titkos, hiszen az interneten található receptúra bőven átdolgozásra került minden tekintetben.

A jelenlegi, kisüzemi változatokkal egyelőre az Élesztőben található Mahung Biokocsmában futhatunk össze, valamint tervezzük, hogy az idén nyíló Marionett Craft Beer Bar kínálatában is oszlopos tag lesz.

Pléhdobozos kontra kézműves, házi, kisüzemi gyömbérsör

A boltokban kapható pléhdobozos változat valójában csak instant gyömbért tartalmazó "víz", amelyet széndioxiddal dúsítanak. A Mahungféle gyömbérsör azonban az autentikus, házi vonalat képviselik, mivel valóban élesztő, cukor, valamint a hozzáadott gyümölcsök cukortartalma végett megerjednek és termelnek széndioxidot. A házi jellegű készítés mellett fontos szerepet játszik, hogy a Mahunghoz jól köthetően most sem maradt ki a kutyulás, a varázslat és a hozzáadott, zöldség-gyümölcs-fűszer.

 

blackmamma.jpg

A Black Mamma inkább partidrog, mint gasztrosör, ezért igazi kihívásnak tűnt ételpárosítást találni mellé – Dacota csapta le a felvetést ezzel a fekete kagylós kompozícióval. A fekete kagyló sült krumplival tipikus párja a belga witbiereknek – ennek fényében talán még merészebb a gondolat egy kávés stuothoz próbálni. Az ellentétek kisímítása véget a kagyló főzőleve kapott az egy deci Black Mamma mellé egy kis tejszínt, a kávé füstösségét pedig egy kis sült baconnel egyensúlyoztuk ki. Így lett tökéletes. Azt nem mondanám, hogy szándékosan, de a kicsit odaégett bagett leheletnyi szenes ízei véletlenrandiztak a pörköltmaláta pörköltségével, ami egy harmadik szinten is összeillesztette a harmóniát. 

Hozzávalók:
1 kg feketekagyló, 1 dl Black Mamma, 1 dl tejszín, 2 csokor petrezselyem, só, bors, 6 szelet zsíros bacon, 1 salotta, 3 gerezd fokhagyma

A bacont felkockázzuk, kis lángon kiolvasztjuk a zsírját. Szűrőkanállal kivesszük, félrerakjuk. A salottát és a fokhagymát apróra vágjuk, kis lángon 2-3 percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a sört, pár percig forraljuk.

Mehet bele a kagyló, fedjük le, és 3-5 percig főzzük, ne keverjük, csak rázogassuk

Öntsük rá a tejszínt, rázzuk át, szórjuk rá a petrezselymet, és azonnal tálaljuk

Rusztikus, kívül ropogós, belül puha pirítóssal

szalonka.jpg


A Kecskeméti Sörmesterek harmadik madara a Szalonka egy grodziskie – kihalt és pár éve feltámasztott ódon lengyel füstölt búzasör. 100% búzamaláta! Viszont abból nem sok – az egész 2,9%,hogy ne kelljen berúgni tőle. Ennek megfelelően a test is kicsit hiányzik belőle, a vége egészen szódavizes, de a füst szórakoztatóvá és karakteressé teszi még így is.

Az Élesztős bemutatóra Pif készített falatkát. Egy könnyű kézzel felskiccelt kis retrokatonát kaptunk, zánkai úttörőtábor hangulatban. Ajvaros vajkrém egy falatnyi marhapárizsin – önmagában is szórakoztató a párizsis saltinbocca, de az ajvarral kevert vajkrém tökéletesen hozta a késő kádári vajkrémek paprikás vagy magyaros változatainak olcsó örömeit. Leöblítettem volna egy kis ivólével műanyagkancsóból.

Black Mamma

2015.06.05. 10:26 - TonyCaviar

bottle-625x1024.png

Megcsináltuk! 

https://www.facebook.com/events/1517382671817479/

https://www.facebook.com/blackmammabeer

www.blackmamma.hu

 

ALAKOR
Biosör

ARMANDO_OTCHOA
Happy Finish (German one)
Ocsoa Summer Sunrise
Vári Nővérek (Ogre és Szent András sörfőzde koprodukció)

BALKEZES SÖRFŐZDE
Balkezes Hopster

BäDER SÖRFŐZDE
Bäder Pils
Betty Babe búza
Bäder Meggyes
Nord Star
+1 MEGLEPETÉS

BIGFOOT SÖRFŐZDE
Alcatraz
Brand Ale
Silver Street
Chicago
Razzia
2222 (Négy Kettes)

BORS SÖRFŐZDE


BÖLCSŐ BREW CREW
Azacca IPA
ESB
Maibock

BRANDECKER SÖRHÁZ
Márton Pils
Brandecker Barna
Bodzás barna
Bodzás világos
Keserű meggyes
Narancsos világos
Hangover Rasta
Albino Rasta

BREWDAPEST
Xmoke RIPA
First Act/ Első felvonás
One Night Seduction
Zodiak IPA

CSÍKI SÖRFŐZDE
Csíki szűrt világos
Csíki szűretlen világos - Újdonság!
Székely sör

CSUPOR SÖRFŐZDE
PEARmanent
Bunny Hop
Tántorgó ParIPA
ThermoSTOUT
WEATathatatlan

DOMJÁN SÖRFŐZDE
Domján Világos
Jubileum 20
Elefánt Barna
Kerekei Meggyes

ERJESZTŐK KLUBJA
Kraken

ÉLESZTŐ SÖRMŰHELY
Black Mamma
Propaganda

FÓTI KÉZMŰVES SÖRFŐZDE
Fóti Pils
Fóti Zwickl
Sörapu Narancsos Mézes Gyömbérsöre
Keserű Méz
Kéményseprő
Romanov
Hamurappi +21

FRANZBERGER SÖRÖK
Üllő India Pale Lager
Üllői Meggyes Barna
Üllői Mézes Gyömbéres
Üllői Barna
Üllői Ribizlis

GÓLEM
Repeta
Sötét Bunkó

GYERTYÁNOS SÖRFŐZDE
Hámori Licsi - Újdonság!
Kazamata Imperial Lager - Újdonság!
Hámori Ananász-Lime sör
Hámori Banán
Hámori Birsalma
Hámori Keserű csoki
Hámori Meggy
Hámori Világos

HARAPUNK SÖRFŐZDE
Budapest Lager - Főzdefeszt debüt!
Mi újság, Wagner úr?
Lemon? No Thanks!

HATODIK ÍZ VÁNDORSÖRFŐZDE
APA & fia
Belma IPA
Thorazin Sunris

HEDON SÖRFŐZDE
Napalm
Vertigo
Credo
Charlie Firpo
Madame Porter

HOPFANATIC SÖRFŐZDE
American Pale Ale
White Hops
Alulu
Fekete Erdő
Nohoplimit
BodzIPA
Trance
Bitterfly
The Infusion IPA
Monk's Secret

HOPKINS
RealBerry

HORIZONT SÖRÖK
Horizont IPA
Horizont Japán Búza
Horizont Flamand Porter
Horizont American Pale Ale
Horizont Witbier

HÜBRIS
UbikEklektik
Guri pils
Guri meggyes
One More IPA
White Swan
Dark Swan
Hübris sörtea

KALTENECKER SÖRFŐZDE
Fiesta Summer Ale 12 - Újdonság!
Kras 11
Weizen
Brokat kávés Dark Lager
Suzuki IPL 16

KAPUCINUS SÖRFŐZDE
Amarilla nővérke - Újdonság!
Illuminátor - Újdonság!
Bodzás Angyalka
Kapucinus Barna
Kótyagos
Nem vagyok én Apáca
Szeplőtelen
Sörpárlat

KÁRPI SÖRFŐZDE
Kárpi Félbarna Búza
Kárpi Barna Medve

KECSKEMÉTI SÖRFŐZDE
Vörösbegy
Kolibri

KÖLESES SÖR
Csörgő - Újdonság!
Világos Köleses
Dupla Köleses
Zümi - mézes
Árpás

LADOS SÖRFŐZDE
Hoppy End,
Arató Sör
Herr Sbrücker
Házi Feladat
Crossbar
Apáti Barna

LEGENDA SÖRFŐZDE
Bazooka
Brettannia
Brutal Bitter
Diesel
Hableány
James Brown Ale
Jokerface
Kelet-Indiai Társaság
Legenda Pony
Olaszházi Bitumen
Pacific Ale
Pokerface
Sixfingers
Tripla Meggy
Áfonya sör
Birsalma sör
Kiwi sör
Ribizli sör
Olaszházi Meggysör

MONYÓ Brewing Co.
Schatzi
American Beauty
Flying Rabbit
Invisible Bikini
Beaver Fever
Brewsk Willis
Bohemian Pilsner
Ordinary Bitter Ale

OK BREWERY
Zero hops
Fusion Cider (komlós cider)

REKETYE SÖRFŐZDE
Arany Jónás
Amazon Blond
Lokálpatrióta
Ravasz Hód

RIZMAJER SÖRFŐZDE
Rizmajer Világos
Rizmajer Konyakos Meggyes
Rizmajer Mézes Narancsos Gyömbéres
Cortes Kukorica
Rizmajer Búza
Rizmajer Maybock
Cingulus Porter

ROTHBEER
Távoli Galaxis
Bakancslista #11 Belma
Pyromania
Gingermeister

SERFORRÁS SÖRFŐZDE
Brno-i Barna - Újdonság
Serforrás Weisse: - Újdonság
Squatters IPA- Újdonság
Corvinus Rex (Korty - tokaji aszús)
Serforrás világos

SÖRÖK A MÖSZJŐ VEDRÉBŐL
Mrs. Lipton
Clementine

STARI SÖRFŐZDE
Stari Grapefruit Búzasör
Stari Ír Vörös
Stari White Horse Búzasör
Stari Premium Pils
Stari Meggysör
Stari Szilvasör

SÜMEG SÖRFŐZDE
Sümegi Nariander
Sümegi Bandipa
Sümegi Világos
Sümegi Sötét Lovag
Sümegi Vitézek Vére
Dinó Csemegéje

SZARVASI SÖRÖK
Szarvasi Világos Hóditó
Szarvasi Meggyes Mámor
Szarvasi Ütős Favágó hoplager
Szarvasi Vörös Paripa
Szarvasi szűretlen Zwickl Bika
Szarvasi Maharadzsa IPA
Szarvasi Szilvás
Szarvasi Barna sör

SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE
Vári Nővérek
Black Rose
Fekete
Ogre
Meggyes sör
Szilvás sör

ZIP’S BREWHOUSE
Zip’s Ginger
Hopiverzum
Instead of Innocence
Saison Rouge


NEMZETKÖZI SÖRÖK:

ANGOL SÖRÖK HÁZA
Wells Bombardier
John Bull Ale
John Bull Lager
Guiness Draught
Kilkenny
Banana Bread Beer
Courage Directors
Double Chocolate Stout
McEwans Premium Ale

BERNARD HÁZ
Bernard Világos
Bernard Szűretlen Világos
Bernard Dark Lager
Bernard Amber Lager
Bernard Bohemian Ale
Lindemans Kriek
Lindemans Framboise
Lindemans Cassis

BEGA SÖRÖK HÁZA
Averbode – Újdonság
Gallica Premium Pils – Újdonság
Corsendonk Agnus
Corsendonk Pater
Corsendonk Rousse
Corsendonk Blanche
Floris Kriek
Delirium Tremens
Delirium Nocturnum
Delirium Red


CECH IN - cseh sörök
Jezek 11
Merlin
VIT búza
Flying Cloud India Pale Ale
Lobkowicz világos
Ježek Grand

PRIMATOR - cseh sörök
Primator sörök (10 féles)
Maisel’s Weisse sörök (7 féle)
Svijany Kvasnicak
Svijany Rity
Pardubicky Porter
Ferdinand Sedum Kuli
Hubertus
Opat
Budweiser 1795 barna

HRABAL - cseh sörök
Konrad Reichenberger
Konrad IQ
Konrad Bizon
Postřižinské Tmavý ležák
Postřižinské Francinův Ležák
Postřižinské Něžný barbar
Žatec Baronka
Žatec Strong
Bohemia Regent Prezident
Pardubický Porter
Postřižinské Čokolády
Bohemia Regent Český Granát

KENTUCKY ALE
Kentucky Ale
Kentucky Kölsch
Kentucky Bourbon Barrel Stout
Kentucky Bourbon Barrel Ale
Kentucky IPA

PIVO - cseh sörök
Rataj
Páter
Kout Tmawy
Koutská Desítká
Skalák Malina
Merlin
Flying Cloud IPA
Kocour Samuraj IPA

SZIMPLA CRAFT-BEER BAR - BEERFABRIK BERLIN
Black wit[ch]
Secret hop - Bierfabrik
Pils - Bierfabrik
Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

 

 

 

ff_majalis_1.jpg

Büszkén jelentjük, hogy június 5-7 között kilencedszerre is megrendezzük a Főzdefesztet a Street Food Show-val közösen; új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétányon!

Napjaink két legizgalmasabb gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik Budapest legpatinásabb parkjában, ahol szinte végtelen terep nyílik a piknikezésre az ősi lombok árnyékában – mindenkit bíztatunk, hozzon plédet, kosarat, és lakjuk be együtt a nagy gyepet Szinyei Merse Pál Majálisa után szabadon!
A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna minden eddiginél több érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek. Ugyanez várható a street food fronton, hiszen ma már szinte naponta nőnek ki az új street-food startupok a fővárosi flaszterből. Mi igyekeztünk minden értékes és izgalmas kísérletnek, vállalkozásnak helyet adni, legyen az sörfőzde vagy food-truck.

Bőségesen csemegézhetünk a friss sörfőzde-kínálatból! A legfontosabb főzde, ami az utolsó Főzdefeszt óta nyitott, a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzde, ami stílszerűen Kőbányán főzi a sört, és korrekt, megbízható, tiszta söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon!Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör, megjelenik a kocsmából kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és végre megjön az eleddig bujkáló Gólem a Sötét Bunkóval. Számos sörpremier várható – az új kattanás a komlós cider, ebből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA! Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett Black Mammát, a duplán kávézott coffe-stoutját. A Bors Sörfőzde tolja tovább a Robin Hood vonalat, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában. A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt! A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon! Szezonja van a közös sörfőzéseknek is, Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű Új-Zélandi IPA-t. A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen megkomlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. De mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-ben elképesztő mennyiségű Pacific Gem komló került. De gyümölcsös sörökben sem lesz hiány –a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét! És persze ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmájer a nagyszerű búzasörével, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.

És persze most is pompázatos kínálattal érkeznek a külföldi sörök, lesz egy csomó csehünk, angolunk és persze belgánk! Újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint megjelenik a pozsonyi Salon Piva testvérfesztiválunk a legjobb szlovák kézműves sörökkel!

Júniusban szó érte a ház elejét, hogy nincs elég étel, ezért szeptemberben még jobban belehúztunk, a Dining Guide Street Food Show-val közös, második rendezvényen több mint 30 ételárus kínált. Az Olof Palme sétány hűsítő lombjai alá most még ennél is többen érkeznek, ki faházzal, ki kocsival. A PolaPola hátsóján még ott a tojáshéj, de máris kimerészkedik a szabadba, amit jól is tesz, hiszen csak így lehet világgá kürtölni azt a kiváló minőségű szerb-bosnyák konyhát, amit képvisel. Nagy örömünkre másodszor is elfogadta a meghívásunkat az Év Étterme gálán a top10 street food hely közé beválasztott Padron, ami pedig azért jó, mert jelenleg a Beck-család tud legjobban spanyolul a városban. Konyhanyelven. Budapest legjobb halasa, a Vörös Homár, legjobb mangalica hamburgerese, a Húspatika, legjobb pastramisa, a Pista bá’ már szinte hazajár, ellenben új beguruló a Bécsi út egyik gyöngyszeme, az indiai Mr. Masala.

Örömmel látjuk, hogy amióta terepet adtunk a truckoknak a bemutatkozásra, kocsi-rajzásnak lehetünk szemtanúi. Az egyik legújabb, de máris nagy népszerűségnek örvendő versenyző, a stílusos Bakker bägeleket, pohárdesszerteket, kávét árul, a „bekocsizódó” Meat&Sauce a „lucskos” szendvicsek mellett a saláta-témához is hozzászól, méghozzá ügyesen. Ugyanezt teszi, csak a sajtokkal, a Paneer, a szintén most először kitelepülő, a chips-nek valódi értelmet adó Twist&Chips és már a nevében is erre utaló Lángos Máshogy. A Bestia most nyit a Szent István téren, de Citroënnel már ott van az Olof Palme sétányon. A „nagy öregek”, a Zing, a Piknik Utczabár, a Pasta Station, a Fragola, a Kolbice, a Berlin Canteen kézifék behúzása már-már alap.
A tavasszal sokat dolgoztunk azon, hogy megfeleljünk a megnövekedett elvárásoknak és az elmúlt években folyamatosan növő érdeklődésnek. Megújult a honlapunk, átszerveztük a brigádot, felkészültünk a következő évtizedre. De a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy végre kidobtuk a műanyagpoharat és rendes logózott üvegpohárból isszuk a sört, ahogy az dukál!

Tökéletesítettük a Metapay fizetési rendszert is – rengeteg helyen lehet majd feltölteni! Sőt: elintéztük, hogy akinek PayPass-os bankkártyája van, annak egyáltalán nem kell metapay kártyát kiváltania.
Minden adott lesz ahhoz, hogy az első nyári hétvégét együtt töltsük a városligeti lombok alatt: több, mint 30 ételárus, több, mint hatvan sörfőzde uszkve 200 söre. És persze Ti, kedves közönség, akik évek óta bizonyítjátok, hogy létezik kulturált alkoholizmus, és nincs szükségetek ordító zenére és gatyaszaggató szeszekre ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat – csak jó sörre, ízes ételekre és baráti beszélgetésekre. Ne feledjétek: a jó sör demokratikus alapjog!

facebook event >>>

braufest_berlin_2015_plakat.jpg

Sokáig rejtegettük, de végül elárulom. A jövő hétvégén Európa legnagyobb szabású craft-beer fesztiválját rendezzük a berlini RAW Gelendében. Azon a helyen ez már a harmadik, és egyben az első mely elérte eredetileg tervezett grandiózus formáját. Friedrichshain szívében egy hektáros területen 15 berlini, 15 német és 35 nemzetközi sörfőzde mutatkozik be az egyre szomjasabb berlini közönségnek. Magyarok is lesznek persze. Megjelenik a Zip's, a Legenda, a Monyó és az Élesztő kinyitja gerilla-pultját! Az ételkínálatról Berllin legnevesebb street-food piaca, a Neue Heimat gondoskodik!

braufest_berlin_2015_flyer_vorne-hinten.jpg

blacktongue.jpg

Örömmel jelentjük, hogy nyaktörő vállalkozásunk, az Élesztő, mint első hazai multi-tap bar megérte a kétéves kort, és kicsattan az egészségtől. Most már megmarad, az biztos, és szép nagyra fog nőni! Úgy érezzük, hogy nagyon sokat köszönhetünk nektek, akik már az elejétől fogva belelátták a kísérletbe azt, amivé válni akart, és ezért jókedvvel söröztetek alkalmanként sitthalmok és flexvinnyogás közepette is. Így a pénztárcátokkal szavazva a kezünkbe adtátok a lehetőséget, hogy a hely jövedelmét visszaforgatva ez alatt a két év alatt felépítsük azt a kézműves sör-központú gasztronómiai sétálóutcát, ami mára nagyobb részben elkészült. 

Hálánk jeléül április utolsó hetében minden nap három hordó sört adunk ajándékba a hozzánk betérőknek, mellyel egyben a sörfőzőmesterek köszöntését is tolmácsoljuk felétek. Ezek a sörök vagy újdonságok, premierek, vagy az Élesztő eddigi fennállásának legkedveltebb sörei! Figyeljétek az Élesztő facebook-oldalát, ahol nyomon követhetitek, melyik nap mely söröket csapoljuk ingyen! - esemény>>>


Április 24-én, pénteken 6-kor megnyitjuk az
„Ilyen volt, ilyen lett” című kiállításunkat, mely a ház és az Élesztő történetét mutatja be. Közvetlenül utána a nagypultban csapra verjük Grabovszki – a Frissítő bartendere - új sörét, az első hordó meggyes-kávés Reverendet!

Április 25-én hatkor egy londoni sörpremierrel készülünk. A kontinensen először verjük csapra a Signature Brew Black Tongue nevű fekete IPA-ját, melyet a Mastodon nevű metálistenekkel közösen főztek. Hozzá DJ Mother Puncher és DJ Crusher Destroyer Mastodon djsettje adja a ritmust!

Április 26-án vasárnap délután 3-tól
Street Food Sunday-t szervezünk az Élesztő udvarán. Kedvenc street-food egységeink egy napra fesztivállá változtatják az udvart, és együtt mulatnak velünk. Pesti Burger, Céltorony, Butcher’s Kitchen, Hokedli, Pista Bá és a Csokszkomlós sörfagyi az étlapon!

Április 27-én hétfőn este kedvenc cirkuszosaink, a
Freak Fusion Cabaret tagjai szórakoztatják a nagyérdeműt egy meglepetés-performansszal.

Április 28-án, kedden, délután kedvenc írónk,
Cserna-Szabó András vezetésével felolvasóesten és közös szabadtéri főzésben vehettek részt. Felolvas este 7-től Babiczky Tibor, Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs. Menü f9-től: meglepetés barna-sörös bogrács!

Április 29-én, szerdán
Nádasdy Vilma tart úttörő jellegű sörös kocsmakvízt – 17.30

Április 30-án, csütörtökön, hatkor
a Hara Punk formáció mutatja be tavalyi demokratikus Lemon? No Thanks! sörük diktatórikus változatát, a Citrom? Kösz ne! nevezetű indiai citromnádas búzasört!

Május 1-én, pénteken az Élesztő udvara pár napra színházi térré alakul át és
Mundruczó Kornél rendezésének, a Frankenstein terv bemutatójának ad otthont! A sörözők számára az udvar délután 5kor nyit meg!

Május 1-én, pénteken este hattól
kedvenc házi sörfőzőink főzeteit kóstolgathatjátok. Aki nem tudott eljönni a házi sörfőzőversenyre, az most megismerkedhet a főzőkkel, és a legvadabb, legizgalmasabb kísérleti főzetekkel, a jövő söreivel!
Mindenképpen számítunk a megjelenésetekre, nehogy kárba menjen az a sok jó ajándéksör!!

 

Csak összefoglalásképpen azoknak, akik rég jártak az Élesztőben: a Tűzoltó utcáról belépve egy pár lépcső után feltárul a Rengeteg Kávézó elvarázsolt világa, melyben Szabó Tibor mesés forró csokijai mellett, kávézni, teázni és halk jazzre álmodozni, sustorogni lehet. Ha feljöttök a Szabó Csaba morbid bagolyköpet-installációjával dekorált kis féregjáraton, akkor egy lépcsőforduló után bemehettek a Brew Studióba, ahol ma már második generációs házi-sörfőző kurzusokat tart a Hara Punk csapata és nem mellékesen izgalmas főzőkurzusok, főzőpárbajok, forgatások, lakáséttermes események zajlanak Zsoldos Krisztina szervezésében.

Ha a főbejárattól balra található ajtón mentek be, akkor Steierlein Stein Péter őrült birodalmába – a Mahung dzsúzbárba - juttok, melyben alkoholt csak este találtok, de a legvadabb összetételű gyümölcs és zöldségdzsúzokat igen, válogatott superfoodokat, és egy csomó olyasmit, ami detoxikál, megtisztít, felpörget, elszórakoztat és megnyugtat.

Ha beljebb merészkedtek az udvaron, akkor bal kéz felé az első ajtó a Fej-Tor-Potroh falóba vezet, ahol a
Butcher’s Kitchen szakmai vezetésével mostanra összeállt az az egyszerű kocsmai sörkonyha, ami ellátja a sörfanokat a megfelelő protein-gazdag táplálékkal a sör mellé. Balra nyílik az Élesztő fő pultja, melyet jól ismertek, itt csorgott az elmúlt két évben összesen több, mint 300 féle magyar kézműves sör, ez a húsz csap tulajdonképpen hazánk legfőbb kézműves sörös magazinja, ahol szinte minden valamire való újdonsággal találkozni lehet. Itt kerültek először csapra a Londonból és Berlinből importált kézműves söreink is. Ha tovább haladunk az Élesztő gyomra felé, akkor végül elérkezünk a Frissítő Sörkoktélbárba, ahol Németh Grabovszki Gábor keveri a jövő italait és építi az egyetemes sörkoktélkultúrát egy fekete holló barátságos tekintetétől kísérve.