Toft & Himburg (EN-HU)

2014.07.14. 07:09 - TonyCaviar

himburg-toft.jpg

Hopfenreich - as the first real only craft-beer multitap bar of Berlin - is the best place to meet brewers, home-brewers, and beer-industry professionals nowadays. This picture shows only two of our best brewmasters who have their beers tapped at the bar - sipping a beer brewed by one of their Berlin colleagues.
Eric Toft, the brewmaster of Landbrauerei Schönram is the American who became a Bavarian twenty years ago. His beers, like Grünhopfen Pils and IPA, or Bayrisches Pale Ale are always on tap for one simple reason - they are always excellent. As a proud Bavarian, he always brews according to Reinheitsgebot, and whatever he brews - be it a traditional German, or innovative American style - is beautiful and delicious. 
Alexander Himburg is one the most successfull new brewers, who started his brewery about a year ago, but already is the most reliable craft-beer brewer of the scene under the name Braukunstkeller. In Michelstadt, Odenwald, he produces his already famous IPAs, Laguna, Mandarina and Amarsi, which are reknown for their delicatly citrusy fruitiness and elegance. 

A Berlin első igazi, csak kézműves sört csapoló sokcsapos kocsmájának számító kreuzbergi Hopfenreich mostanában az egyik legjobb hely sörfőzőkkel, házi sörfőzőkkel és mindenféle sörszakmabelivel való találkozásra. A múlt héten pl a képen látható két nagyszerű sörfőző találkozott a pultnál.
Eric Toft, a Landbrauerei Schönram Amerikában született, de bajorrá vált sörmestere a söreivel állandóan jelen van a pultban, mert tapasztalataim szerint ő egyszerűen nem tud hibázni. Büszke bajorként büszke rá, hogy a Reinheitsgebot szabályai szerint főz és mégis kreatív. Egyik kezével bajor klasszikusokat, másik kezével a modern amerikai stílusokat főzi, de bármit is főz, az mindig tökéletes és izgalmas. 
Alexander Himburg, aki alig több, mint egy éve tűnt fel a piacon a Braukunstkeller branddel az odenwaldi Michelstadtban főz, egy sok kihasználatlan kapacitással működő régi főzdében (Michelstadtban amúgy négy ilyen főzde is van). A hosszú tervezés és gondos kivitelezés eredményeképpen teljes fegyverzetben lépett ki a piacra, négy nagyszerű pale ale-lel, melyek mind az ő egyéni stílusáról tanúskodnak. A Laguna, a Mandarina, az Amarsi mind olyan törékeny és elegáns IPA-k, melyek ha egyszer véletlenül nincsenek csapon, a közönség visszaköveteli őket.

potsdam1.jpg

A múlt héten ráleltünk Berlin legpatinásabb sörfőzdéjére: a Braumanufaktur Potsdam a Templiner See partján fekszik idilli környezetben, egy fenyőerdő tövében. Az idill odabent egy százévesnél is öregebb réz főzőüsttel és számtalan kitömött vadászzsákmánnyal folytatódik, majd az árnyas, madárcsicsergéstől visszhangzó sörkertben végződik, ahol malátatörkölyből készült kenyeret eszegettünk a helyi sörökkel. De a legjobb mégis, az hogy a Postdamer Stange, a Braumanufaktur Postdam alapsöre egészen kiváló mindennapi frissítő ital.

potsdam12.jpg

Pontosan nem értem, hogy készül, mert a nyelvi nehézségeket nem sikerült teljesen leküzdeni, de annyit értettem, hogy egyszerre felsőerjesztésű és alsóerjesztésű, valamint az árpamalátán kívül búzamaláta is van benne. Mindenesetre nagyszerű, egyszerre frissítő és tápláló, átlátszatlanul szűretlen narancsszínű sör, csiklandós kajszibarackos gyümölcsösséggel, amit a városban nemigen kapni sehol. Mostanáig. Ezentúl gondoskodunk róla, hogy a Hopfenreichben mindig legyen csapon. Egyelőre úgy fest, hogy ez lesz az alapsörünk.

potsdam2.jpg

Last week we found the most tarnished brewery of Berlin: the Braumanufaktur Potsdam is situated on the shore of Templiner See among bucolic surroundings, at the legs of a hill covered by ancient pine trees. Bucolic surroundings hide an idyllic brewery featuring a century-old copper mash tun and quite a few stuffed animals. Its Forsthaus Templin after all. The idyll continues with a shady beer-garden full of birdsong, where we had the chance to taste the brewer’s bread baked of rest of the mash.

potsdam3.jpg

But the best of all is their refreshing beautiful session beer – Potsdamer Stange. I did not quite get how it is made – because of the language barrier – but I understood its top- and bottomfermented at the same time, and it has barley plus wheat malt in it. This beer is refreshing and nourishing at the same time, it is a totally hazy orange hue, with an apricot fruitiness, and you cannot really get it in anywhere tapped in town. Until now. From now on we take care to always have it on tap at Hopfenreich, Kreuzberg. It seems we found our basic all-day session drink!

potsdam4.jpg

Pilsner_Urquell_hordo2.jpg

Hihetetlen dolog történt: kaptam a Drehertől egy sajtómeghívót, ami felkeltette a figyelmemet. Végre megtörténik az, amit én évekkel ezelőtt ajánlottam nekik először, még jóval azelőtt, hogy elkövették volna azt a hibát, hogy egy világító söröskorsót próbálnak rámsózni. A Budavári Sörfesztiválon csütörtökön csapra vernek pár hordó szűretlen, pasztörizálatlan Pilsner Urquell-t. Már csak ezért is felmennék a Budavári Sörfesztiválra, hogy megkóstoljam, mert, noha a ratebeer szerint ez a legtöbbre értékelt cseh sör  - még Csehországban is alig lehet kapni, nekem pl. sosem sikerült. De van még valami, és most már ez érdekel a legjobban: fahordóban hozzák. De vajon miért? Állítólag nem ebben kondicionálódik. Vajon mikor kerül bele? Mit tesz az ízével? Vagy csak dizájnból? Kínzó kérdésekre a megfejtés ma a várban. Annyit sikerült megtudnom, hogy dél körül verik csapra és nem csak egy hordó van. Remélem kitart egy darabig.

A hetedik

2014.06.11. 08:44 - TonyCaviar

homár.jpg

Közhelyes újságírói fordulatnak indult, valósággá vált. Nem tudom, mitől vagy mikor lehet olyanokat mondani, hogy egy fesztivál nagykorúvá válik. A sajtóanyagba csak azért írtam bele, mert valamit mondani kellett, amikor mindenféle történik a Főzdefeszttel. Most, hogy vége a hetediknek, most már meggyőződéssel mondom ugyanezt.

A kalandos helyszínváltással és számos kínzó kérdéssel terhelt szervezés talán a legnehezebb volt az eddigi fesztek között. De úgy fest megérte. A Műegyetem Rakpart hangulata kicsit más, mint a Mikszáth volt, kevesebb a fa, és kevésbé intim, de mindezért kárpótol a Dunapart, az alkony és a kényelem, amit a nagyobb terület jelent.

A Street Food Show-val való összefogás telitalálatnak bizonyult. Nekem efelől nem volt kétségem, de azért jó volt látni, hogy a közönség is pont így gondolja. Ha az a közönség, aki a lelkesedésével és a visszajelzéseivel felnövesztette a magyar kézműves sör-kultúrát, az most ráveti magát a pesti gyorsétkeztetésre, akkor abból még bármi is kisülhet.

Csak annyit mondanék, hogy a Vörös Homár 800 osztrigát adott el.

Mindenféle történt a Főzdefeszttel: másfélszer akkora lett, kicsit klasszikusabb fesztiválhangulatú. Tele lett nagyszerű ételekkel. A kártyarendszer használata némelyeknek fájt, de én konkrétan utálom a kápét pláne evés közben, úgyhogy nekem bejött. A kaotikus pénzforgalom átláthatóbbá tételéről nem is beszélve – ez pedig elkerülhetetlen, ha hosszú távra tervezzük ezt a fesztivált.

De a lényeg megmaradt: a közönség, akik a Főzdefeszt titkos lényegét adják. Ezt onnan tudom, hogy az új helyszínen ugyanúgy meghallgathattam a biztonságiaktól, hogy ők ilyen jó közönséget még nem láttak: ennyi ember és ennyi alkohol egy helyen, és egyetlen indulatos beszólás, egyetlen butára ivott dülöngélő, okádó embert nem láttak. A mentőautó a zöldségszeletelés közben elvágott ujjakat látta el.

És mindezek tetejébe megjelent az ember, aki pizzát rendelt

 

propaganda_plakat.jpg

Végre eljött az ideje, hogy az Élesztő is hozzátegye a maga gondolatait a sörforradalomhoz, így nekiláttunk, hogy megteremtsük a saját söreinket.

A sok tervből erre a Főzdefesztre végül 3 sört sikerült megvalósítani. Kezdem a legkönnyebbel:

medvetanc_plakat.jpg

a MEDVETÁNC onnan származik, hogy tavaly nyáron Pécsen jártam a Táncoló Medve nevű házisörfőzőformáció sörkóstolóján, ahol Kovács Öller Tamás és Paulus Marcell elém tettek egy igen szokatlan sört, aminek mindenféle hibája volt, de így is átjött benne a nagyszerű koncepció. Egy szanaszét gyömbérezett mézsört - egy ginger ale-t - ittam, és a rekkenő hőségben nem volt, ami ennél jobban esett volna. Tavasszal megragadtuk az alkalmat, hogy a receptet lefőzzük nagyban a Szarvasi Sörfőzdében. Így született a 4% alatti alkohollal rendelkező brutál gyömbéres rock'n'roll üdítő, a Medvetánc! 

1_milliard_megawatt_plakat.jpg

az 1 MILLIÁRD MEGAWATT ötlete nem új, mindig is imádtam az atomenergiát. Amikor aztán azt hallottam, hogy orosz pénzből bővítik Paksot, felderült a szívem, és arra gondoltam, végre ismét kebelére ölel bennünket csalódott anyánk, a nagy Oroszország, és ennek örömére megfőzhetünk egy nukleáris IPA-t, melyben eljátszhatjuk, milyen az amikor az ipa egy kicsit rádióaktív. Ezt a 9voltos-elem csípést szerettük volna elhelyezni benne, de a gyömbér rafinált állatfaj és ez nem sikerült tökéletesen. Még szerencse, hogy a Megawatt receptjét Róth Zoltán segítségével fejlesztettük ki, ő meg tudvalevőleg nem hibázik sose. A Megawatt is csodálatos lett, bár nem csíp annyira, mint szerettük volna. A rozsnyói Kalteneckerben főztük le.

 

a PROPAGANDA egy ideológiai alapon komlózott ivósör. A receptet a Urbán Imre, a jászapáti Guri sörfőzde sörmestere és Németh Anti rakták össze, az Élesztő meg elkezdte árulni és gyűjti a visszajelzéseket. A szokásosnál izgalmasabb komlózás titka a Saphir komló. A sör valószínűleg még nem tökéletes, de kóstolja meg mindenki, mondja el a véleményét és igyekszünk úgy tekerni a receptet, hogy végül megtalálja a lehető legjobb formáját!

dark.JPG

Kovács László, a rozsnyói Kaltenecker sörmestere és marketingguruja az elmúlt években nyaktörő tempóban feljeszti az üzemét, a szortimentjét, és egyre komolyabb versenyző az európai sörpiacon. A Főzdefeszten mutatkozik be legújabb koncept-brandje, az IKKONA.

premium.JPG

Az IKKONA az eddig megszokott jelenségektől eltérően nem egy sörfőzde, hanem inkább egy olyasféle képződmény, mint az Élesztő Sörműhely, ahol tulajdonképpen producerként rakunk össze söröket. Kovács is ilyesmiben gondolkodott csak kicsit nagyobb léptékben. A lényeg, hogy nem egy sörfőzdében főzik őket, hanem összevissza mindenfelé szerződéses alapon. Az IKKONA brand célja, hogy visszaszerezze a hagyományos közép-európai ivósör becsületét, és olyan alapstílusokat főzzön, melyeket errefelé régtől ismernek és szeretnek, de immár az elmúlt években lezajlott sörügyi rendszerváltás összes tapasztalatával, mintegy remastered editionbe.Tulajdonképpen megint fordult egyet a világ kereke és megjelent az a kézműves sörfőzde,amelyik veszi magának a bátorságot, hogy a nagyüzemmel versenyezzen.

pils.JPG

Egyenlőre négy sörrel mutatkozik be az IKKONA. A Craft Pils egy könnyű, 4,1-es ivósör, olyasmi, azoknak, akik eddig ászokot kényszerültek inni, ha nagyon megszomjaztak. A Craft Premium Pils egy ízes felvidéki Pils, komoly testtel és sok nemes komlóval. A Red IPA-t még nem kóstoltam, de annyit tudok róla, hogy egy régimódi IPA-ról beszélünk, akkor feltételezem, hogy nincsenek benne őrült grépfrútos komlók. A Dark Lager nekem egy cseppet édes volt, de talán ez is megtalálja a maga közönségét.
>>>

redipa.JPG

tsunami.jpg

A helyszínváltás nehézségei és egyéb bonyodalmak miatt, ez a hetedik Főzdefeszt minden eddiginél több szervezést igényelt, így alig-alig jutott időm szemezgetni a premiersörök közt, és amit kóstoltam azt is csak futólag. Egy azonban még a nagy rohanásban is feltűnt: Kiss Hopfanatic Tamás megfőzte Magyarország eddigi legerősebb sörét, a 15,2%-os Tsunami bourbon-coffee stoutot. Az extrém hangzás ellenére itt egy gyönyörű kerek sörről volt szó, melyből sem az alkohol sem az édesség nem lóg ki. Tökéletes, egész-estés nagyvad! Mindenképp kipróbálandó.

FF SFS PLAKATfornet.jpg

 

Íme a sörlista, amire szavazni lehet majd:


armando_otchoa
Armbandusz
Hopaholic IPA

Alakor Sör
Alakor Sör

Báder Sörfőzde
Betty Babe
Báder Áfonyás
Báder Meggyes
Báder Világos

BigFoot Sörfőzde
​Brand Ale
Razzia
Chicago
Alcatraz
2222

Bors Sörfőzde
Little John 2.0
Tuck Barát
Sherwood Ale
Anonymus
Marian Maid

Békésszentandrási Sörfőzde
Ogre Söre
Fekete Korsó
Fekete Áfonyás Sör
Kék Szilvás Sör
Meggysör
Betyár Király
Black Rose

Brandecker Sörfőzde
Brandecker Világos
Brandecker Barna
Bodzás Barna
Bodzás Világos
Márton Szűretlen Pils
Narancsos világos
Hangover Rasta (w/armando)

Csupor Sör
Tántorgó Paripa

Domján  Sörfőzde
Domján Világos
Elefánt Barna
Meggyes Sör
Jubileum 20

Élesztő Sörműhely
Medvetánc
1 Milliárd Megawatt
Propaganda

Fóti Kézműves Sörfőzde
Keserű Méz
Fóti Zwickl
Fóti Pils
Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre
Hammurappi Gold +21


Guri Sörfőzde
Black Ball
Progapanda

Gyertyános Sörfőzde
Elixir 18
Hámori Meggy
Hámori Szilva
Hámori Keserű csoki
Hámori Világos
Hámori Birsalma
Hámori Chilis
Hámori Sörpárlat

Hara Punk Vándorsörfőzde
Papa Pohara
 Mi újság Wagner úr?
 Monkey Funky, Yeah 

Hatodik Íz Vándorsörfőzde
Pest Control IPA
Sláger Hopláger

Hedon Vándorsörfőzde
Credo
 Vertigo

Hopfanatic  Sörfőzde
Bodzipa
Tsunami
Nohoplimit
Fekete Erdő
Trance
White Hops
Gentleman

Horizont Vándorsörfőzde
Horizont IPA
Horizont Japán Búza

Ikkona Sörfőzde
Ikkona Pils
Ikkona Premium Pils
Ikkona Dark Lager
Ikkona Red IPA

Kaltenberg Sörház
Kaltenberg Szűretlen világos
Kaltenberg Vörös

 Kaltenecker Sörfőzde
Kras11 Lager
Weizen
IPA Atlantis
Kapitula Strong Ale
Brokat kávé

Kapucinus Sörfőzde
Félbarna Búza,
Kótyagos,
Sörpárlat
Szeplőtelen
Kapucinus Világos
Kapucinus Barna
Nem vagyok én Apáca
Bodzás Angyalka
Söröstyén

Kárpi Sörfőzde
Kárpi világos
Kárpi félbarna búza
Kárpi Barna medve

Kecskeméti Sörmesterek
Kolibri IPA

Kissler Sörfőzde
Kissler Ősforrás
Fekete Holló
Ninkaszi Vágya
Kissler Fito

Köleses Sör
Köleses Sör
Dupla Köleses Sör
Mézes Köleses Sör,
Armbandusz (w/armando)
Árpasör

Legenda Sörfőzde
Olaszházi Bitumen
Legenda Pony
Kiwisör
Meggysör
Brutal Bitter
Hopslager
Pokerface
Yokerface
Tripla x
Tripla Meggy
Diesel
Sixfingers
Áfonyasör
James Brown Ale

Mályi Ászok Sörfőzde
Rauschberg Barna
Rauschberg Búza
Rauschberg Mézes Gyömbérsör,

Rizmajer Sörfőzde
Szebeni Világos
Rizmajer Gyömbéres Világos
Rizmajer Cingulus Porter
Rizmajer Kukoricás Cortez
Rizmajer Konyakos Meggyes Sör
Rizmajer
Maibock
Rizmajer Búza

Rothbeer Vándorsörfőzde
Pyromania
Távoli Galaxis
Bakancslista

Serforrás Sörfőzde
Serforrás Világos
Serforrás Barna
Serforrás Korty
Serforrás IPA
Serforrás Gesztenyés

Sörök a Möszjő Vedréből
 A Way to Amarillo

Stari Sörfőzde
Stari Grépfrútos Búzasör
Stari Premium Pils
Stari Ír Vörös
Stari White Horse
Stari Meggy
Stari Szilva

Szarvasi Sörfőzde
Túzok Barna
Túzok Vörös
Túzok Szilvás

Tibeer
Dühös

zip’s brewhouse
zip’s Pale Ale
zip’s Golden Ale
zip’s Saison
zip’s Imperial Stout

Zodiac Vándorsörfőzde
Zodiac IPA
Zodiac Aquarius

 

Címkék: főzdefeszt

alltechkentucky.jpg

Én igazából egy ideje tudom, hogy olyan söröket főznek a mi sörfőzőink, amik bátran megállják a helyüket az amerikai mezőnyben is, de azért leírva látni mégiscsak más.

Az Alltech nevű mezőgazdasági multi által Lexington, Kentucky-ban rendezett Commonwealth Cup elnevezésű sörversenyen 1000 sör közül a miskolci zip's brewhouse karácsonyi söre, a "zip's Christmas 2013" kapta a nagydíjat, ami azt jelenti, hogy a 6 aranyérmes sör közül ő ítéltetett a legjobbnak. A verseny igen szoros volt, hiszen az aranyérmesek között ott volt a Legenda Sörfőzde Olaszházi Bitumen nevű söre is. A chillis változat. A Legenda még egy érmet begyűjtött: a Pony bronzérmes lett.

Gratulálunk a nyerteseknek! Olyan neves jelentkezőket győztek le, mint a Boston Beer Company vagy a Left Hand Brewing. 

Eredmények részletesen >>>

FF-ÉS-SFS-FACEBOOK-1 (2).jpg
Új helyszínen, új felállásban talált egymásra a Főzdefeszt és a Street Food Show!

Június 7-9-én szokatlan fesztivál-fúziónak lehetünk tanúi. Összeházasodik a Főzdefeszt és a Street Food Show, hogy a sörivó nép az izgalmas sörök mellé professzionálisan válogatott street foodot kóstolgathasson, és hogy a megszállott utcánevők végre tényleg a szabadban, a Műegyetem rakparton hamburgerezhessenek, miután a Mikszáth Kálmán teret és környékét valamint a Hold utcai csarnokot végleg kinőttük!

Akinek van szeme, láthatja, hogy forradalmi időket élünk. Az előző évtized általános gasztroforradalma után 2011-ben sörforradalom zajlott, és most éppen legújabban street food forradalom zajlik. Ezzel együtt a magyar kultúra rászokott a fesztiválozásra és ma már egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, és mégis, ahogy a mai napig ritkaság a jó étterem, úgy még kevesebb a jó fesztivál, aminek nem csak a hangulata jó, de a koncepciója, a kínálata, a gasztronómiai programja is helyén van.

Így talán nincs is mit csodálkozni azon, hogy Budapest két legautentikusabb és koncepciózusabb fesztiválja egymásra talált: a Street Food Show és a Főzdefeszt úgy illik egymásba, mint a puzzle két darabja, mint két kicsi legó. A Főzdefeszt a maga 30 kézműves sörfőzdéjével és több, mint 90 fajta sörével, sosem tudott elegendő energiát fordítani a minőségi fesztiválétkeztetésre. A Street Food Show pedig egyre kényelmetlenebbül érezte magát a Hold utcai csarnokban, és nem csak azért mert fizikailag túlnőtt a téren, de azért is, mert a rendezői igazából maguk is meg vannak győződve róla, hogy a street foodnak az utcán a helye.

A két fesztivál eredeti koncepciója is rokonságban van egymással. Mind a kettő azért indult, hogy egy alábecsült műfaj legjobb megvalósulásait kiválogatva teret adjon a fejlődésüknek, és ezt mind a két fesztivál sikeresen teljesítette. Ki gondolta volna, hogy egyszer a gyroszról vagy a hamburgerről gasztronómiai kontextusban fogunk beszélni? Ugyanakkor ki hitte volna pár éve, hogy kis vidéki üzemekben készült söröket fognak elemezgetni és kóstolgatni tízezrek Budapest belvárosában?


Mit fogunk enni?

Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show amellett, hogy ismét kihozz a legforróbb utcai árusokat, egy „best of” válogatással is készül, meghívja az eddig mustrák legnépszerűbb szereplőit.

Itt lesz ismét az első Street Food Show és a rendezvény történetének legkedveltebb árusa: a nemrég ráncfelvarráson átesett Wang. Az egzotikus vonalat viszi még a város legjobb pho-zője, a Funky Pho csapata, akik a boltból kiszabadulva végre grillezhetnek és megmutathatják, hogy mitől döglik a légy a délkelet-ázsiai országban. Gurung Nepálból többek mellett elhozza a város legjobb naanját. Szintén a szabad ég adta lehetőséggel él a Padron, akik a kiapadhatatlan baszkföldi kulináris forrásból szemezgetnek. A Varieté kivételesen nem hamburgerezik, mindezt azért, hogy híveket toborozzon a nagyszerű pulled pork-ja mögé és jól megrázza a Buffalo csirkeszárnyakkal telepakolt kosarát. A pastrami lenne az új hamburger? Mondjuk. A miértre a legjobbtól, a Pista bá’-tól kapjuk meg a választ.

Fájóan hiányoznak a Bartók Béla útról a mangalicák, a Húspatika háziállatai. A Műegyetem rakparton újra röfögnek és a halak tátogására is lesz majd fül. A Szabó Péter-féle Vörös Homár a tolmács. Érkezik a „Gianni-istálló" két gyöngyszeme, a Jacques Liszt és a Divin Porcello, és olyat mutatnak, amit eddig nem láthatott tőlük a nagyérdemű.

Így, hogy nincs már tető a rendezvény feje fölött, annak sincs akadálya, hogy „food truckok”, azaz valamiféle járműből árusító gyorséttermek is kiguruljanak a helyszínre. A konvojt kis hazánk első igazi trákja, a Zing vezeti. Melléjük parkol a Pasta Station, a lángoskirály Tésztafeszítő Kisiparos, a hot dogot átértelmező Kolbice, kocsiból is bemutatkozik a legjobb reggeliző helyként ismert budai Szendzso és kistesója, a Kolosy Ébresztő. A NU bisztró is végre megmutatja, amit eddig egy garázsban rejtegetett. A fagylaltokat szintén a legkiválóbb, a Fragola prezentálja – ráadásul most először food truckból. Irimiás Balázsa, a Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetője tekeri a PedaloCafét és világbajnok barista segítségével tölt kiváló kávét. Hábel – Csöppentő – Gábor vasakkal bűvészkedik.

Mit fogunk inni?

A Főzdefeszt idén is uszkve negyven standon kínál több mint százféle magyar kézműves sört, és egy kövér válogatást a nemzetközi élmezőnyből. A legutóbbi Főzdefeszt óta egyetlen sörfőzde nyílt meg, a csak felsőerjesztésű söröket főző domonyi Bigfoot – szeretettel üdvözöljük a csapatban! Miközben valódi térben elhelyezkedő főzde csak egy nyílt a legutóbbi Főzdefeszt óta, számos új sörfőző-formáció alakult, azzal a céllal, hogy a tavalyi helyzetre jellemző kósza gerillasörök világát leváltsa jól beazonosítható, stabil brandekkel. A legfeltűnőbb talán a magyar házi sörfőzés egyik legizgalmasabb alakja – Németh Anti, tavalyi közönségdíjasunk - által alapított brand, a „hedonizmus” szóból rövidített Hedon Sörfőzde, ami két sörrel, a „Credo” nevezetű SMaSH IPA-val (Single Malt, Single Hop IPA) és a „Vertigo” nevű amarillós lágersörrel mutatkozik be a feszten.

Az Élesztő gerilla-stand tavalyi sikere után maga az Élesztő is nekilátott, hogy lefőzesse a szája íze szerint való gerillasöröket. A jászapáti Guri Sörfőzdében készült Propaganda azzal a céllal készült, hogy izgalmas komlóízeket csempésszen a hétköznapi ivósörbe, a Táncoló Medve házisörfőző formációval kooperációban készült Medvetánc pedig egyenesen feszegeti a sörkategória határait – 3,8%-os valódi nyári üdítő, amiben annyi gyömbér van, hogy lángra lobbantja a nyelvet és az agyat. A Róth Zoltán zseniális receptje alapján készült 1Milliárd Megawatt nevű nukleáris duplaIPA pedig az új paksi atomerő előtt tiszteleg egy kis nyelvzsibbasztással.

A kooperációk világát éljük, az első magyar sörpunk és gerilla, armando_otchoa idén két kollaborációs főzetet mutat be, az egyiket Bandusszal: ez természetesen egy könnyű Köleses IPA, a másik pedig egy félbarna IPA – a Hopaholic IPA, - melynek komlózásába Mr. Csokszkomló belepofázott, és ezért folyamatosan adagolták a Citra és Simcoe komlókat, majd Citrával hidekomlózták.

A legmeredekebb főzeteket azért mégis a mostanában egyre aktívabb Kiss Hopfanatic Tamás hozza, aki egyik kezével szinte alkopopot főz egy valódi friss-bodzás IPA, a BodzIPA személyében, miközben a másik kezének egy könnyed mozdulatával beszakítja az asztalt a legerősebb magyar sörrel ever: a Tsunami egy bourbon-chipses, kávés 15,2%-os imperial stout. És aki nemrég még maga is vándorsörfőző volt, szívesen ad esélyeket más gerilláknak is, így történhetett, hogy a Hara Punk formáció nála főzte le legfrissebb receptjét, a Munky Funky Yeah fantázianevű saisont.

A számos új szereplő mellett lesz egy szokatlan is: a tiszteletbeli magyar sörfőzőnek számító Kaltenecker új sörfőzdét alapított. Az Ikkona sörfőzde világpremierje nálunk lesz – érdemes figyelni erre az új szortimentre, mert olyasmit tűzött ki célul, amit a magyar sörivók régóta hiányolnak: a tisztességes, hagyományos közép-európai ivósör újra feltalálását. Az Ikkona visszatér a gyökerekhez és hagyományos stílusban igyekszik nagyot alkotni a pilseni és a láger vonalon.
Lesz még sok más érdekesség – Japán Búza, Suzuki IPA, Kolibri IPA, kiwis sör, gesztenyés sör, árpasör, rastasör, barley wine, apátsásgi sör, biosör, csak győzzétek végigkóstolni.

Kik lesznek a kiállítók?


SÖRFŐZDÉK:

armando_otchoa
Alakor Sör
Báder Sörház
BigFoot Sörfőzde
Békésszentandrási Sörfőzde
Bors Sörfőzde
Brandecker Sörfőzde
Brew Studio
Csupor Sör
Domján Sörfőzde
Élesztő Sörműhely
Fóti Kézműves Sörfőzde
Guri Sörfőzde
Gyertyános Sörfőzde
Hara Punk Vándors örfőzde
Hedon Vándorsörfőzde
Hopfanatic Sörfőzde
Horizont Vándorsörfőzde
Ikkona Sörfőzde
Kaltenberg Sörfőzde
Kaltenecker Sörfőzde
Kapucinus Sörfőzde
Kárpi Sörfőzde
Kecskeméti Sörmesterek Vándorsörfőzde
Kissler Sörfőzde
Köleses Sör
Legenda Sörfőzde
Lehmann Sörfőzde
Mályi Ászok Sörfőzde
Rizmajer Sörfőzde
Rothbeer Vándorsörfőzde
Serforrás Sörfőzde
Sörök a Möszjő Vedréből Vándorsörfőzde
Stari Sörfőzde
Szarvasi Sörfőzde
Tibeer Vándorsörfőzde
zip’s brewhouse
Hatodik Íz Vándorsörfőzde


ÉTELÁRUSOK:
Divin Porcello
Funky Pho
Húspatika
Jacques Liszt - Misi a pék
Mahung Biokocsma
Padron
Pista bá
Varieté
Vörös Homár
Wang
Wok & Tandoori Express


Food truckok/kocsik:
Csöppentő
Fragola
Kolbice
NU bisztró (Malackrumpli)
Pasta Station
PedaloCafé
Szendzso
Tésztafeszítő Kisiparos
Zing