ozora1.jpg

Ezzel az elképedt mondattal nyugtázta a kedves fiatal rendőrkolléga a csomagtartónkban lapuló két rekesz Rizmájert, amikor Dádpusztára menet kipakoltattak velünk mindent. Amióta valaki kitalálta, hogy Ozora drogos fesztivál, és ezt el is hitette a rosszindulatra mindig is érzékeny magyar médiával és a hatóságokkal, azóta mindenkit átvizsgálnak.
Pedig, ha tudnák. Van a fesztiválon kb. 6 db 25 méteres pult egyenként 25 eladóval, és számolatlan mennyiségű csappal és hűtővel. Kétféle sört árulnak. Dobozos és csapolt Sopronit. És mind a kettő 550 forint. Nem kell gondolkodni, csak azt kell eldöntened táncolni mész dobozossal vagy üldögélni csapolttal. És azt is elárulom, hogy elképesztő mennyiségű sör fogy.
De nem is ez a lényeg. Tavaly levittem a szervezőknek egy pár üveg házisört a Táncoló Medve pécsi formációtól, akik a Medvetáncot is jegyzik, idén pedig már meghívták őket, hogy főzzenek ott helyben sört. Úgyhogy ha a pultokban nem is igazi sör ment, csak nagyüzemi, az ősközösségi főzőkunyhóban házi sört főztek – nyílt lángon! Ha valaki megkóstolta, írja már meg, milyen volt!

ozora2.jpg

Do they drink beer at all on Ozora?

This is what the brainwashed policemen asked when searching our car - filled with craft-beer - on our way to Ozora Festival, that has been dubbed as a drug-festival by hostile media and authorities. If only they knew what was going on… Ozorians do not only drink hektoliters of beer, but this year we had one of our most talented young homebrewers brew a few batches on open fire!

all-kegs-for-restoration.jpg


Beindult a kézművessör-nagyker!


Régóta érezzük, hogy a magyar kézműves sör elterjedésének az egyik fő akadálya a logisztika és a szállítás alacsony szervezettségi szintje. Alapesetben maga a sörfőző szállítja ki a sört a kocsmákba egy kis teherautón, miután előre szólt, hogy csak kedden és csütörtökön tud jönni, hiszen néha sört is kell főzni. Ez nagyszerűen működik, amíg egy sörfőzde csak egy tucat helyre szállít. Később megfeszül a történet, mert újabb szállítási napokat kell beiktatni és vagy a sörfőzőnek nem marad ideje sört főzni vagy a költségek növekednek új személyzet, új autó beszerzésével.

Felfogtuk, hogy a kézműves sörpiac szép ütemben növekszik és lassan százasával vannak vendéglátóhelyek az országban, melyek magyar sört akarnak árulni. Ami mindazonáltal egyre nehezebb, mert nincs elég sör, nem hozzáférhető, illetve nagy elszántság kell ahhoz, hogy egy üzletvezető többféle kézműves sört tartson és megküzdjön a logisztikai bonyodalmakkal.

Mivel szerintünk a jó sör demokratikus alapjog és azért dolgozunk, hogy mindenkinek jusson belőle, tavasszal elkezdtünk professzionális partnert keresni egy nagykereskedelmi szolgáltatás beindításához. Így találtunk rá a főváros egyik legnagyobb sörszállítójára, a Raikerre, aki megkülönböztetett figyelemmel fordul a kézműves sörök kereskedése felé. Együtt igyekszünk egy minden igényt kielégítő, könnyen igénybe vehető szolgáltatást nyújtani azoknak a vendéglátóhely tulajdonosoknak, akik szeretnének elindulni egy izgalmas, sokszínű kézműves sörkínálat irányába.

Pár napja be is indítottuk a próbaüzemet eleinte csak pár sörrel és pár vendéglátóhellyel, de már éjjel-nappal lehet rendelni hordóban Propagandát, Keserű Mézet, Gyertyános Fekete Csokit, Stari Szilvát, Pest Controllt és más ínyencségeket.

Pontos szortimentért, árlistáért, információért, bármiért írjatok a fozdefesztvalogatas@gmail.com-ra!

Toft & Himburg (EN-HU)

2014.07.14. 07:09 - TonyCaviar

himburg-toft.jpg

Hopfenreich - as the first real only craft-beer multitap bar of Berlin - is the best place to meet brewers, home-brewers, and beer-industry professionals nowadays. This picture shows only two of our best brewmasters who have their beers tapped at the bar - sipping a beer brewed by one of their Berlin colleagues.
Eric Toft, the brewmaster of Landbrauerei Schönram is the American who became a Bavarian twenty years ago. His beers, like Grünhopfen Pils and IPA, or Bayrisches Pale Ale are always on tap for one simple reason - they are always excellent. As a proud Bavarian, he always brews according to Reinheitsgebot, and whatever he brews - be it a traditional German, or innovative American style - is beautiful and delicious. 
Alexander Himburg is one the most successfull new brewers, who started his brewery about a year ago, but already is the most reliable craft-beer brewer of the scene under the name Braukunstkeller. In Michelstadt, Odenwald, he produces his already famous IPAs, Laguna, Mandarina and Amarsi, which are reknown for their delicatly citrusy fruitiness and elegance. 

A Berlin első igazi, csak kézműves sört csapoló sokcsapos kocsmájának számító kreuzbergi Hopfenreich mostanában az egyik legjobb hely sörfőzőkkel, házi sörfőzőkkel és mindenféle sörszakmabelivel való találkozásra. A múlt héten pl a képen látható két nagyszerű sörfőző találkozott a pultnál.
Eric Toft, a Landbrauerei Schönram Amerikában született, de bajorrá vált sörmestere a söreivel állandóan jelen van a pultban, mert tapasztalataim szerint ő egyszerűen nem tud hibázni. Büszke bajorként büszke rá, hogy a Reinheitsgebot szabályai szerint főz és mégis kreatív. Egyik kezével bajor klasszikusokat, másik kezével a modern amerikai stílusokat főzi, de bármit is főz, az mindig tökéletes és izgalmas. 
Alexander Himburg, aki alig több, mint egy éve tűnt fel a piacon a Braukunstkeller branddel az odenwaldi Michelstadtban főz, egy sok kihasználatlan kapacitással működő régi főzdében (Michelstadtban amúgy négy ilyen főzde is van). A hosszú tervezés és gondos kivitelezés eredményeképpen teljes fegyverzetben lépett ki a piacra, négy nagyszerű pale ale-lel, melyek mind az ő egyéni stílusáról tanúskodnak. A Laguna, a Mandarina, az Amarsi mind olyan törékeny és elegáns IPA-k, melyek ha egyszer véletlenül nincsenek csapon, a közönség visszaköveteli őket.

potsdam1.jpg

A múlt héten ráleltünk Berlin legpatinásabb sörfőzdéjére: a Braumanufaktur Potsdam a Templiner See partján fekszik idilli környezetben, egy fenyőerdő tövében. Az idill odabent egy százévesnél is öregebb réz főzőüsttel és számtalan kitömött vadászzsákmánnyal folytatódik, majd az árnyas, madárcsicsergéstől visszhangzó sörkertben végződik, ahol malátatörkölyből készült kenyeret eszegettünk a helyi sörökkel. De a legjobb mégis, az hogy a Postdamer Stange, a Braumanufaktur Postdam alapsöre egészen kiváló mindennapi frissítő ital.

potsdam12.jpg

Pontosan nem értem, hogy készül, mert a nyelvi nehézségeket nem sikerült teljesen leküzdeni, de annyit értettem, hogy egyszerre felsőerjesztésű és alsóerjesztésű, valamint az árpamalátán kívül búzamaláta is van benne. Mindenesetre nagyszerű, egyszerre frissítő és tápláló, átlátszatlanul szűretlen narancsszínű sör, csiklandós kajszibarackos gyümölcsösséggel, amit a városban nemigen kapni sehol. Mostanáig. Ezentúl gondoskodunk róla, hogy a Hopfenreichben mindig legyen csapon. Egyelőre úgy fest, hogy ez lesz az alapsörünk.

potsdam2.jpg

Last week we found the most tarnished brewery of Berlin: the Braumanufaktur Potsdam is situated on the shore of Templiner See among bucolic surroundings, at the legs of a hill covered by ancient pine trees. Bucolic surroundings hide an idyllic brewery featuring a century-old copper mash tun and quite a few stuffed animals. Its Forsthaus Templin after all. The idyll continues with a shady beer-garden full of birdsong, where we had the chance to taste the brewer’s bread baked of rest of the mash.

potsdam3.jpg

But the best of all is their refreshing beautiful session beer – Potsdamer Stange. I did not quite get how it is made – because of the language barrier – but I understood its top- and bottomfermented at the same time, and it has barley plus wheat malt in it. This beer is refreshing and nourishing at the same time, it is a totally hazy orange hue, with an apricot fruitiness, and you cannot really get it in anywhere tapped in town. Until now. From now on we take care to always have it on tap at Hopfenreich, Kreuzberg. It seems we found our basic all-day session drink!

potsdam4.jpg

Pilsner_Urquell_hordo2.jpg

Hihetetlen dolog történt: kaptam a Drehertől egy sajtómeghívót, ami felkeltette a figyelmemet. Végre megtörténik az, amit én évekkel ezelőtt ajánlottam nekik először, még jóval azelőtt, hogy elkövették volna azt a hibát, hogy egy világító söröskorsót próbálnak rámsózni. A Budavári Sörfesztiválon csütörtökön csapra vernek pár hordó szűretlen, pasztörizálatlan Pilsner Urquell-t. Már csak ezért is felmennék a Budavári Sörfesztiválra, hogy megkóstoljam, mert, noha a ratebeer szerint ez a legtöbbre értékelt cseh sör  - még Csehországban is alig lehet kapni, nekem pl. sosem sikerült. De van még valami, és most már ez érdekel a legjobban: fahordóban hozzák. De vajon miért? Állítólag nem ebben kondicionálódik. Vajon mikor kerül bele? Mit tesz az ízével? Vagy csak dizájnból? Kínzó kérdésekre a megfejtés ma a várban. Annyit sikerült megtudnom, hogy dél körül verik csapra és nem csak egy hordó van. Remélem kitart egy darabig.

A hetedik

2014.06.11. 08:44 - TonyCaviar

homár.jpg

Közhelyes újságírói fordulatnak indult, valósággá vált. Nem tudom, mitől vagy mikor lehet olyanokat mondani, hogy egy fesztivál nagykorúvá válik. A sajtóanyagba csak azért írtam bele, mert valamit mondani kellett, amikor mindenféle történik a Főzdefeszttel. Most, hogy vége a hetediknek, most már meggyőződéssel mondom ugyanezt.

A kalandos helyszínváltással és számos kínzó kérdéssel terhelt szervezés talán a legnehezebb volt az eddigi fesztek között. De úgy fest megérte. A Műegyetem Rakpart hangulata kicsit más, mint a Mikszáth volt, kevesebb a fa, és kevésbé intim, de mindezért kárpótol a Dunapart, az alkony és a kényelem, amit a nagyobb terület jelent.

A Street Food Show-val való összefogás telitalálatnak bizonyult. Nekem efelől nem volt kétségem, de azért jó volt látni, hogy a közönség is pont így gondolja. Ha az a közönség, aki a lelkesedésével és a visszajelzéseivel felnövesztette a magyar kézműves sör-kultúrát, az most ráveti magát a pesti gyorsétkeztetésre, akkor abból még bármi is kisülhet.

Csak annyit mondanék, hogy a Vörös Homár 800 osztrigát adott el.

Mindenféle történt a Főzdefeszttel: másfélszer akkora lett, kicsit klasszikusabb fesztiválhangulatú. Tele lett nagyszerű ételekkel. A kártyarendszer használata némelyeknek fájt, de én konkrétan utálom a kápét pláne evés közben, úgyhogy nekem bejött. A kaotikus pénzforgalom átláthatóbbá tételéről nem is beszélve – ez pedig elkerülhetetlen, ha hosszú távra tervezzük ezt a fesztivált.

De a lényeg megmaradt: a közönség, akik a Főzdefeszt titkos lényegét adják. Ezt onnan tudom, hogy az új helyszínen ugyanúgy meghallgathattam a biztonságiaktól, hogy ők ilyen jó közönséget még nem láttak: ennyi ember és ennyi alkohol egy helyen, és egyetlen indulatos beszólás, egyetlen butára ivott dülöngélő, okádó embert nem láttak. A mentőautó a zöldségszeletelés közben elvágott ujjakat látta el.

És mindezek tetejébe megjelent az ember, aki pizzát rendelt

 

propaganda_plakat.jpg

Végre eljött az ideje, hogy az Élesztő is hozzátegye a maga gondolatait a sörforradalomhoz, így nekiláttunk, hogy megteremtsük a saját söreinket.

A sok tervből erre a Főzdefesztre végül 3 sört sikerült megvalósítani. Kezdem a legkönnyebbel:

medvetanc_plakat.jpg

a MEDVETÁNC onnan származik, hogy tavaly nyáron Pécsen jártam a Táncoló Medve nevű házisörfőzőformáció sörkóstolóján, ahol Kovács Öller Tamás és Paulus Marcell elém tettek egy igen szokatlan sört, aminek mindenféle hibája volt, de így is átjött benne a nagyszerű koncepció. Egy szanaszét gyömbérezett mézsört - egy ginger ale-t - ittam, és a rekkenő hőségben nem volt, ami ennél jobban esett volna. Tavasszal megragadtuk az alkalmat, hogy a receptet lefőzzük nagyban a Szarvasi Sörfőzdében. Így született a 4% alatti alkohollal rendelkező brutál gyömbéres rock'n'roll üdítő, a Medvetánc! 

1_milliard_megawatt_plakat.jpg

az 1 MILLIÁRD MEGAWATT ötlete nem új, mindig is imádtam az atomenergiát. Amikor aztán azt hallottam, hogy orosz pénzből bővítik Paksot, felderült a szívem, és arra gondoltam, végre ismét kebelére ölel bennünket csalódott anyánk, a nagy Oroszország, és ennek örömére megfőzhetünk egy nukleáris IPA-t, melyben eljátszhatjuk, milyen az amikor az ipa egy kicsit rádióaktív. Ezt a 9voltos-elem csípést szerettük volna elhelyezni benne, de a gyömbér rafinált állatfaj és ez nem sikerült tökéletesen. Még szerencse, hogy a Megawatt receptjét Róth Zoltán segítségével fejlesztettük ki, ő meg tudvalevőleg nem hibázik sose. A Megawatt is csodálatos lett, bár nem csíp annyira, mint szerettük volna. A rozsnyói Kalteneckerben főztük le.

 

a PROPAGANDA egy ideológiai alapon komlózott ivósör. A receptet a Urbán Imre, a jászapáti Guri sörfőzde sörmestere és Németh Anti rakták össze, az Élesztő meg elkezdte árulni és gyűjti a visszajelzéseket. A szokásosnál izgalmasabb komlózás titka a Saphir komló. A sör valószínűleg még nem tökéletes, de kóstolja meg mindenki, mondja el a véleményét és igyekszünk úgy tekerni a receptet, hogy végül megtalálja a lehető legjobb formáját!

dark.JPG

Kovács László, a rozsnyói Kaltenecker sörmestere és marketingguruja az elmúlt években nyaktörő tempóban feljeszti az üzemét, a szortimentjét, és egyre komolyabb versenyző az európai sörpiacon. A Főzdefeszten mutatkozik be legújabb koncept-brandje, az IKKONA.

premium.JPG

Az IKKONA az eddig megszokott jelenségektől eltérően nem egy sörfőzde, hanem inkább egy olyasféle képződmény, mint az Élesztő Sörműhely, ahol tulajdonképpen producerként rakunk össze söröket. Kovács is ilyesmiben gondolkodott csak kicsit nagyobb léptékben. A lényeg, hogy nem egy sörfőzdében főzik őket, hanem összevissza mindenfelé szerződéses alapon. Az IKKONA brand célja, hogy visszaszerezze a hagyományos közép-európai ivósör becsületét, és olyan alapstílusokat főzzön, melyeket errefelé régtől ismernek és szeretnek, de immár az elmúlt években lezajlott sörügyi rendszerváltás összes tapasztalatával, mintegy remastered editionbe.Tulajdonképpen megint fordult egyet a világ kereke és megjelent az a kézműves sörfőzde,amelyik veszi magának a bátorságot, hogy a nagyüzemmel versenyezzen.

pils.JPG

Egyenlőre négy sörrel mutatkozik be az IKKONA. A Craft Pils egy könnyű, 4,1-es ivósör, olyasmi, azoknak, akik eddig ászokot kényszerültek inni, ha nagyon megszomjaztak. A Craft Premium Pils egy ízes felvidéki Pils, komoly testtel és sok nemes komlóval. A Red IPA-t még nem kóstoltam, de annyit tudok róla, hogy egy régimódi IPA-ról beszélünk, akkor feltételezem, hogy nincsenek benne őrült grépfrútos komlók. A Dark Lager nekem egy cseppet édes volt, de talán ez is megtalálja a maga közönségét.
>>>

redipa.JPG

tsunami.jpg

A helyszínváltás nehézségei és egyéb bonyodalmak miatt, ez a hetedik Főzdefeszt minden eddiginél több szervezést igényelt, így alig-alig jutott időm szemezgetni a premiersörök közt, és amit kóstoltam azt is csak futólag. Egy azonban még a nagy rohanásban is feltűnt: Kiss Hopfanatic Tamás megfőzte Magyarország eddigi legerősebb sörét, a 15,2%-os Tsunami bourbon-coffee stoutot. Az extrém hangzás ellenére itt egy gyönyörű kerek sörről volt szó, melyből sem az alkohol sem az édesség nem lóg ki. Tökéletes, egész-estés nagyvad! Mindenképp kipróbálandó.

FF SFS PLAKATfornet.jpg

 

Íme a sörlista, amire szavazni lehet majd:


armando_otchoa
Armbandusz
Hopaholic IPA

Alakor Sör
Alakor Sör

Báder Sörfőzde
Betty Babe
Báder Áfonyás
Báder Meggyes
Báder Világos

BigFoot Sörfőzde
​Brand Ale
Razzia
Chicago
Alcatraz
2222

Bors Sörfőzde
Little John 2.0
Tuck Barát
Sherwood Ale
Anonymus
Marian Maid

Békésszentandrási Sörfőzde
Ogre Söre
Fekete Korsó
Fekete Áfonyás Sör
Kék Szilvás Sör
Meggysör
Betyár Király
Black Rose

Brandecker Sörfőzde
Brandecker Világos
Brandecker Barna
Bodzás Barna
Bodzás Világos
Márton Szűretlen Pils
Narancsos világos
Hangover Rasta (w/armando)

Csupor Sör
Tántorgó Paripa

Domján  Sörfőzde
Domján Világos
Elefánt Barna
Meggyes Sör
Jubileum 20

Élesztő Sörműhely
Medvetánc
1 Milliárd Megawatt
Propaganda

Fóti Kézműves Sörfőzde
Keserű Méz
Fóti Zwickl
Fóti Pils
Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre
Hammurappi Gold +21


Guri Sörfőzde
Black Ball
Progapanda

Gyertyános Sörfőzde
Elixir 18
Hámori Meggy
Hámori Szilva
Hámori Keserű csoki
Hámori Világos
Hámori Birsalma
Hámori Chilis
Hámori Sörpárlat

Hara Punk Vándorsörfőzde
Papa Pohara
 Mi újság Wagner úr?
 Monkey Funky, Yeah 

Hatodik Íz Vándorsörfőzde
Pest Control IPA
Sláger Hopláger

Hedon Vándorsörfőzde
Credo
 Vertigo

Hopfanatic  Sörfőzde
Bodzipa
Tsunami
Nohoplimit
Fekete Erdő
Trance
White Hops
Gentleman

Horizont Vándorsörfőzde
Horizont IPA
Horizont Japán Búza

Ikkona Sörfőzde
Ikkona Pils
Ikkona Premium Pils
Ikkona Dark Lager
Ikkona Red IPA

Kaltenberg Sörház
Kaltenberg Szűretlen világos
Kaltenberg Vörös

 Kaltenecker Sörfőzde
Kras11 Lager
Weizen
IPA Atlantis
Kapitula Strong Ale
Brokat kávé

Kapucinus Sörfőzde
Félbarna Búza,
Kótyagos,
Sörpárlat
Szeplőtelen
Kapucinus Világos
Kapucinus Barna
Nem vagyok én Apáca
Bodzás Angyalka
Söröstyén

Kárpi Sörfőzde
Kárpi világos
Kárpi félbarna búza
Kárpi Barna medve

Kecskeméti Sörmesterek
Kolibri IPA

Kissler Sörfőzde
Kissler Ősforrás
Fekete Holló
Ninkaszi Vágya
Kissler Fito

Köleses Sör
Köleses Sör
Dupla Köleses Sör
Mézes Köleses Sör,
Armbandusz (w/armando)
Árpasör

Legenda Sörfőzde
Olaszházi Bitumen
Legenda Pony
Kiwisör
Meggysör
Brutal Bitter
Hopslager
Pokerface
Yokerface
Tripla x
Tripla Meggy
Diesel
Sixfingers
Áfonyasör
James Brown Ale

Mályi Ászok Sörfőzde
Rauschberg Barna
Rauschberg Búza
Rauschberg Mézes Gyömbérsör,

Rizmajer Sörfőzde
Szebeni Világos
Rizmajer Gyömbéres Világos
Rizmajer Cingulus Porter
Rizmajer Kukoricás Cortez
Rizmajer Konyakos Meggyes Sör
Rizmajer
Maibock
Rizmajer Búza

Rothbeer Vándorsörfőzde
Pyromania
Távoli Galaxis
Bakancslista

Serforrás Sörfőzde
Serforrás Világos
Serforrás Barna
Serforrás Korty
Serforrás IPA
Serforrás Gesztenyés

Sörök a Möszjő Vedréből
 A Way to Amarillo

Stari Sörfőzde
Stari Grépfrútos Búzasör
Stari Premium Pils
Stari Ír Vörös
Stari White Horse
Stari Meggy
Stari Szilva

Szarvasi Sörfőzde
Túzok Barna
Túzok Vörös
Túzok Szilvás

Tibeer
Dühös

zip’s brewhouse
zip’s Pale Ale
zip’s Golden Ale
zip’s Saison
zip’s Imperial Stout

Zodiac Vándorsörfőzde
Zodiac IPA
Zodiac Aquarius

 

Címkék: főzdefeszt