img_6456.JPG

„…Leültem. Kérdés nélkül egy üveg Stellát tett elém. A sör hideg volt, kifutott a habja, és vékony vonalban folyt le az oldalán, benedvesítve az ujjaimat. A számhoz emeltem, mély kortyokban ittam. Élveztem, hogy a szénsav végigfut a szájpadlásomon, hogy az orromat betölti a maláta szaga. Újra embernek éreztem magam.” – részlet Jászberény Sándor – „Ahmed Szalem elhagyja Istent” című novellájából.


És valóban. Az egyiptomi Stellában nincs is kukorica, és egyáltalán nem olyan rossz sör. És semmi köze az Artois-hoz, bár a gyártó Al Ahram Beverages Company-t is belgák alapították 1897-ben. Azóta viszont a Heinekené. 

szarvpohar.JPG

2009-ben kezdtem írni a Folyékony Kenyeret a Váncsa féle „nyilvános tanulás” elve alapján – tehát nem szakértőként, hanem valamiféle esti egyetemistaként, aki protagonistává lép elő, és a közönség utána tanulhatja, amit ezen a nem létező egyetemen tanítanak.

Talán ezért vagyok vele úgy, mint az egyetemmel: három-négy lelkiismeretesen végigtanult év után már ritkábban járok be. Többnyire inkább csak vizsgázni. Ezért ritkultak meg a posztok. De a tanulmányoknak még nincs vége. 2009-ben a sörtudományi alapoknál indultunk, 2010-en áttértünk a hazai és nemzetközi sörkultúra tanulmányozására és lefordítottuk a craft-beer-t kézműves sörre, 2011-ben a saját kezünkkel elkezdtük szervezni a hazai sörkultúrát és megrendeztük a Főzdefesztet. 2012-ben elkezdtünk valóban jó magyar söröket inni és lubickolni a frissen kitört sörforradalomban. 2013-ban elkezdtünk kocsmákat nyitni és ezzel megnyitottuk a haladó kurrikulumot és elkezdtük tanulmányozni a sörbizniszt, valamint útjára indítottuk a Főzdefeszt berlini leányfesztiválját, a Braufest Berlint. 2014-ben a berlini Hopfenreich megnyitásával feliratkoztunk a nemzetközi sörbiznisz szakirányra, miközben itthon szorgalmi feladatként beleszagoltunk a sörnagykereskedés rejtelmeibe, miközben piacra dobtuk az Élesztő Sörműhely első saját főzeteit.

Pár highlight a 2014-es órarendből:

Januárban megnyitottuk a Szimpla Berlin Craft-Beer Bárrá átkeresztelt régi kis Szimplát, amit persze azóta is mindenki kis Szimplának hív. Itt kaptunk egy elégtelent névadásból, viszont abszolváltuk a klasszikus kocsmai festészet tantárgyat ezzel a műalkotással. >>>

Május elsején a berlini vendéghallgatókkal együttműködésben megnyitottuk a kreuzbergi Hopfenreichet, amivel bekerültünk a nemzetközi craft-beer Golf-áramlatába, és egy most formálódó berlini sörforradalom origójába. >>>

A hónap végén pedig megrendeztük a Braufest Berlint, mellyel büszkeséget és öntudatot adtunk a fiatal berlini sörfőző szcénának – bebizonyosodott, hogy a Főzdefeszt-modell Berlinben is működik – pontosan, ahogy a kiinduló hipotézisünkben állítottuk. >>>

A júniusi Főzdefeszt nehezített pálya volt felsőéveseknek. Az ellenséges varázslóiskola diákjai beleszartak a levesünkbe és pár héttel az időpont előtt új helyszínt kellett keresnünk a tavaszi quidditch bajnokságnak, amit egy emlékezetes hazafutás keretében szépen teljesített a csapat. >>>

Közben bemutattuk vizsgafilmünket sörmarketing tantárgyból >>>

És bemutattuk az első komolyabb bérfőzeteinket >>>

Júliusban mintegy szorgalmi feladatként sikeresen meghekkeltük a hatalmas arccal Európába érkező Stone Brewing berlini megnyitóünnepségét, azzal, hogy a kulcspillanatban amerikai turistának öltözve odaálltam Greg Jézuskrisztus Koch mögé, hogy mindenki érthesse, hogy ez az egész nem jöhetett volna létre, ha a berlini magyar maffia nem adta volna rá áldását. >>>

Augusztusban a Guardian Európa 10 legjobb brewpubja közé sorolta az Élesztőt, amit nem brewpubként is nagy megtiszteltetésnek értékeltünk. >>> 

Szeptemberben ismét változó körülmények közt, új helyszínen rendeztük a Főzdefesztet az Andrássy úton – sok tanulsággal. Bementünk a fesztiválkavalkád közepébe és megijedtünk a tömegtől. >>>

Az Év Kedvenc Söre igencsak megérdemelten a Távoli Galaxis lett, a 2014-es Év Sörfőzdéje pedig a Zip’s. >>>

És októberre is jutott egy vizsga – az első szegedi Főzdefeszt, ami a vidékfejlesztési projektjeink első látványos sikere. >>>

A sörkultúra világában persze sok egyéb dolog is történt, például két új magyar főzdével gazdagodtunk - megnyitott a Reketye Sörfőzde és a Monyó Sörfőzde, valamint idén volt még az is, amikor Németh Antiék előálltak a Hedonnal, Csuporék pedig a Csuporral. 

Valamint volt egy pár lúzer sörfesztivál, pl. a Józsefvárosi, illetve nyílt egy pár jó kis kocsma, mint pl. a Hunyady Lakásbisztró, és volt egy komoly házisörfőző-verseny, számos döbbenetesen jó sör, mint pl, a Bamato, és megérkezett az első magyar sör-startup, a Brewie. Jövőre meghódítjuk a világot, ez nem kérdéses:)

Címkék: évértékelő

bouncyhouse.jpg

Ez a sör is a berlini postaládából való. Szánnivalóan idióta megjelenése könnyű célponttá tette, 4,3%-os alkoholfoka könnyű ellenfelet sejtetett.
Kellemes hűvös gyomos virágos komlóillat után belekortyolva döbbenetesen sűrű és intenzív íz fogad – 4,3%nál ez biztos hogy valami koncentrátumos boszorkányság – ez villan át az agyamon. És itt állok a számban egy sörrel, aminek túl erős íze van – erre tényleg nem számítottam.
Van valami elegáns bodzás, fenyős, komlókeserű, ami a aztán találkozik egy brutális földessel, és végül gyógyszeres keserű lesz, de közben édes és élénken szénsavas. Karalábé, zeller, mind ott van, de a cukor mintha nem lenne teljesen organikus, és igen tolakodó is.
Miközben sajnos néz rám az a piros orrú bácsi a cimkéről, aki az ovónővel ropja a mormon egyházközség péntek délutáni rekreációs goapartiján.
És csak hogy visszavágjunk az amerikaiaknak, újra felteszem a kérdést, biztos, hogy olyan jó ötlet helyi művészekre bízni a sörcimke-rajzolást? Vagy már annyira unják a gyönyörű cimkéket, hogy a dirket rossz az piaci előnyt jelent? De több kérdésem is van: miért hívják Smuttynose-nak a süörfőzdét, és az mit is jelent pontosan? És miért kell az ugrálóvárról/gagyitechnóról elnevezni egy ipát? Bár, végül is stimmel.

Dohánybiznisz

2014.11.03. 09:16 - TonyCaviar

keto.jpg

KETO – RePorter
dohányleveles porter (Kentucky-Toscano dohánnyal)

 

Van egy hűtőszekrény a Hopfenreich konyhájában, amire úgy tekintek mint valami alternatív mailboxra, amibe levelek helyett sör érkezik. Ha arra járok, kiürítem, ott találtam ezt a figyelemre méltó olasz sört is.

Szép fekete folyadék, kávébarna masszív habbal, pörkölt és gyümölcsös illatokkal. Savankás, gyümölcsös kezdet sejtésszerű tőzegfüsttel a háttérben lassan egy gyönyörűen kiegyensúlyozott, könnyed csokoládés üdítőitalba fordul, de azért azt hiszem egy klasszikus angol porternél egyszerre édesebb és fanyarabb is. Szép, selymes teste van, egy kicsit talán borszerűen vékony, mint sok más olasz sör. A végén pedig érezni egy kis pikáns, szilvás, likőrös, konyakos csípést, ami a könnyed feketecsoki-habot elegánssá teszi, és megannyi szép német duplabakot és belga dubbelt juttat az eszünkbe.

Ahogy melegszik, egyre aromatikusabb és azt hiszem, érezni vélem a dohányt is, és egyre több füstöt. A sokadik kortyra a befejező keserűség eredetét már inkább a dohánylevélben találom meg, mint a komlóban.

Elegáns fekete sör, visz magával az éjszakába. A dohánylevél nagyon tetszik.

A főzdét Leonardo di Vincenzo alapította 2005-ben, a Róma környéki Borgóban, évekig tartó európai és angliai sörügyi tanulmányútja után. Mára ő az egyik legnevesebb (és legdélibb) olasz birreria artigianale a Baladin mellett, akit pár éve mi is meglátogattunk. Együtt nyitották meg a New York-i Eataly tetején a a La Birreria nevű sörfőzde-pubot.

 

Főzdefeszt Szegeden!

2014.10.17. 08:05 - TonyCaviar

ffszegedplakat.jpg

 

Évek óta hívnak, évek óta tervezgetjük, végre eljött az idő. Megrendezzük az első szegedi Főzdefesztet október 17-19-ig, a Széchenyi téren.

Szeged, a napfény és a fesztiválok városa, legalább olyan nyitott és nyüzsgő környezet, mint a pesti belváros, melynek közönsége annak idején kirobbantotta a fővárosi sörforradalmat. Most Szegeden a sor, hogy megcsinálja a maga forradalmát.

Ott lesz egy pár régi ismerős, mint Fót, Serforrás, Gyertyános vagy a Kapucinus, és lesz egy pár frissebb belépő, mint pl. a Sümeg Beer vagy az amerikai Kentucky Ales. És lesz egy egészen új szereplő, aki még sosem volt Főzdefeszten: a Debreceni Kézműves Sörfőzde!

Lesz egy pár sörpremierünk is. A Fóti Kézműves Sörfőzde a szegedi Főzdefeszten mutatja be Romanov nevezetű Russian Imperial Stoutját, ami annál is érdekesebb, hiszen Fót eddig alig-alig merészkedett a barna sörök világába, felsőerjesztésű stílusokat pedig még konkrétan soha nem csinált – a Romanov hat féle malátából és három féle komlóból készült, extra erős és testes fekete stout!

gameover.jpg

A Legenda holnap mutatja be első whiskyshordóban érlelt sörét, a szépen eltalált címkével és névvel megjelenő Game Over-t. A Bourbonos hordó először nem olyan régen a Kentucky Ales-zel tűnt fel itthon szélesebb körben, de most megkapja azt, amit az óvatos amerikaiak kihagytak belőle – a 12%.-os alkoholfokot, ami a Legenda utcában már jól be van gyakorolva.

A Főzdefeszt is felállítja saját, főképp gerillákat árusító standját, ahol Csupor marci készül egy különleges, ám egyelőre titkos tartalmú bemutatóval.

A Street Food Show-t ezúttal saját erőből tesszük hozzá Főzdefeszt Food Selection néven, és a nagy nevek, min pl. a Zing Burger mellett olyan újdonságokkal is tudunk szolgálni, mint az Erdélyből érkező medvepörköltöző, vagy a nálunk először bemutatkozó valóban elképesztő méretű Befaló Bill XXL Barbecue, amit a szerkesztőségben csak krematóriumnak becézünk.

Ha érdekel, ki lesz ott, itt a facebook.esemény:

https://www.facebook.com/events/1479252962347141/

dijkioszto2014.jpg

Csütörtök délután a Tűzoltó utcai Élesztőben, azon belül is az első emeleti BREW! Studióban átadtuk az idei díjkainkat: az Év Sörfőzdéje díjat a miskolci zip’s brewhouse-nak, és a közönség által megszavazott Év Kedvenc Kézműves Söre díjat a Távoli Galaxisnak, – a fekete 20 literes Főzdefesztesre festett Keg hordót Róth Zoltán, sörfőző vette át.

A sörfőzők és újságírók részvételével megtartott családias hangulatú rendezvényen megittuk az utolsó hordó Dirty Seasont, a Szutykost, és hozzá a sörfőző, Zsoldos Krisztina kreálta fügés, ricottás crostinit majszoltuk.
Legközelebb Főzdefeszt Szegeden lesz a Széchenyi téren október 17-19-ig, utána meg már valószínűleg csak jövőre, de 2015-ben meg annál több!

Ez volt a nyolcadik

2014.09.26. 09:57 - TonyCaviar

ff81.jpg

és a legnehezebb Főzdefeszt. Küldetéstudatunk bevezetett minket a dolgok sűrűjébe, ott ahol a legnagyobb publicitást kapjuk. Most jól megmutattuk a világnak, milyen is a Főzdefeszt. Az Opera előtt, az Andrássy úton, a tévékamerák kereszttüzében, számos színvonalas párhuzamos rendezvény tőszomszédságában.

Köszönjük minden látogatónak, aki átverekedte magát a tömegen, és minden sörfőzőnek, aki extra erővel készült a megmérettetésre. Nem volt hiába – tartottuk a frontot: nem fogyott el a sör, és legtöbb helyen az ennivaló sem. Annak ellenére, hogy az eddigi 40-50 ezer körüli látogatószám helyett ezen a két napon majd félmillió ember vonult át rajtunk.

ff83.jpg


Ennek nagyon örülünk, mert bízunk benne, hogy ezentúl sokkal többen fogják tudni, mit jelent a „Főzdefeszt” szó, és ezentúl még nyugodtabban választhatunk magunknak pont megfelelő helyszínt, mint amilyen régen a Mikszáth volt, míg ki nem nőttük, majd a Műegyetem rakpart is lett.

Eleinte csodálatos ötletnek tűnt, hogy operaáriákat is fogunk hallani sörözés közben, akkor még nem tudtuk, hogy élő kísérleti alanyai leszünk egy komolyzenével működő hangfegyvernek, amit Marton Éva Énekversenynek neveztek. Ezt az utolsó pillanatban szervezték ránk az Opera évadnyitójával egyetemben, amit egy héttel azelőttről toltak át a mi hétvégénkre. Nem kellett volna feltétlenül így történnie, de a versenyt az opera előtti téren is közvetítették mind a 42 érdeklődőnek, és olyan szinten túlvezérelték a hangerőt, hogy egy-egy magas-„c”re egyszerre tizenketten buktak le fedezékbe a fülükre szorítva a kezüket, és az épp ott sörért sorban álló százak fejvesztve menekültek. 

ff84.jpg


Arra számítottunk, hogy a város közepén a hétvégi korzóval rengeteg új ember jelenik meg a feszten, de arra nem, hogy a szomszédos programok közti tömeges vonulás ennyire meghatározza a hangulatot. Mivel itt a Főzdefeszt is fogyasztóként vette igénybe a főszervező által biztosított szolgáltatásokat, kevesebb beleszólásunk volt a részletekbe, így történhetett, hogy nem volt elég wc, és azok sem voltak okosan elhelyezve.

A lényeg, hogy megtettük, amit a haza megkövetelt, és most már nyugodtan mehetünk mulatni a saját bulinkra. Ezentúl magunknak – azaz a saját kedves közönségünknek – fogjuk szervezni a fesztivált és majd mindenki szépen odajön, aki részt akar venni.

ff82.jpg

És: ígéretünkhöz híven, kiosztjuk az őszi díjainkat, az Év Sörfőzdéje és az Év kedvenc Kézműves söre díjat, október 2-án, csütörtökön, este 6-kor az Élesztő udvarából nyíló Brew Studióban. Sajnos a hely szűk befogadóképessége miatt az esemény zártkörű és regisztrációhoz kötött. 

Címkék: főzdefeszt

gerilla cimkek.jpg

Szokásunkhoz híven kedvenc kocsmáink megint csokorba gyűjtötték kedvenc gerilláikat a Főzdefesztre. Íme a kínálat.

Élesztő:
Élesztő sörműhely - Guri Sörfőzde:
Propaganda

Pandulabeer:
Xmoke RIPA
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre.
Xmoke RIPA Stocking Edition
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre. A KEG-hordón belül egy harisnyában Experimental komló folyamatosan hidegkomlózza a sört. Egyetlen hordó készült belőle.

Zodiak:
Zodiak IPA
Rozsos india pale ale, 6,5%: Karamell rozsmalátával készült vörös West Coast IPA.
Zodiak Aquarius
Belga stílusú india pale ale, 8,2%: Trappista élesztővel készült virágos, enyhén gyümölcsös, élesztős, visszafogott keserűségű sör.

Hatodik Íz:
Pest Ctrl IPA
Amerikai single hop IPA, 6,5%: Single Hop, azaz egyféle komló használatával készült sörök sorozata: minden főzet más komlót tartalmaz, de azonos mennyiségben.
SLager
Hoplager, 5,2 %: Testes, gazdag fúziós ivósör, amerikai komlókkal és európai malátákkal.

Balkezes Sörfőzde:
Balkezes Hopster
IPA 6,5%: vörösréz színű india pale ale, magnum, amarilló, cascade komlókkal bőven megáldva, majd citrával hidegkomlózva.
Balkezes Fesztiválsör
Fake lager 5%: a megszokottnál árnyalatnyival sötétebb sallangmentes ivósör, a magnum komló erejével. 

Tibeer:
Fazon
Saison 6,5%: Borsos, mentás, virágos, földes ízvilágú saison - régi francia aratósör.

Kecskeméti sörmesterek (Bimbeer):
Vörösbegy
Düsseldorfi altbier, 5.5%: Ősi német ízvilágú vöröses sör, tiszta, erőteljes és összetett aromával,hosszantartó, közepesen száraz, keserédes és enyhén mogyorós befejezéssel.

Kolibri
Amerikai pale ale, 4.5%: Könnyű, arany színű, amerikai pale ale (APA) típusú, felső erjesztésű kézműves sör, a hidegkomlózástól frissítő, citrusos illatú.

+ Frissítő Sörkoktélbár Premier!!Léhűtő:
Csupor Sörfőzde:
Bunny Hop
Single Hop IPA, 4.5%: Juharsziruppal és nádcukorral erjesztett világos ale kizárólag Citra komlóval komlózva.

Tántorgó ParIPA
India Pale Ale, 6.5%: Gyümölcsösen komlózott, belgásan malátaédes amerikai típusú IPA.
Szexepils
Pilzeni, 4.5%: Pilsener alapokra épített világos láger sör.
Ördögi Angyal
Oatmeal Sout, 6.5%: Titkos fűszerrel megbolondított zabpelyhes stout.

Pandulabeer:
Xmoke RIPA
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre.
Xmoke RIPA Stocking Edition
Füstös Rye IPA, 6,5%: Füstös- és rozsmalátával készült világos IPA. Pandula és Zodiak közös söre. A KEG-hordón belül egy harisnyában Experimental komló folyamatosan hidegkomlózza a sört. Egyetlen hordó készült belőle.
Kárpi Sörfőzde:

Kárpi félbarna búza
Félbarna búzasör 4,5%: Intenzíven citrusos félbarna, szűretlen búzasör.
Kárpi Barna medve
Barna láger, 4,8%: Mély ízű, mégis könnyű ivású malátakarakterű barnasör. 

Élesztő sörműhely - Guri Sörfőzde:
Propaganda

ff8terkep.jpg

Nagyobb változatért ide kattints >>>

ff8.jpg

A júniusinál is nagyobb és exkluzívabb környezetben – az Andrássy út legszebb szakaszán, a Nagymező és a Bajcsy közt rendezzük meg az idei második Főzdefeszt+Street Food Show-t!

Júniusban új korszak nyílt a Főzdefeszt életében. Otthagyta régi megszokott helyszínét és összeházasodott a Dining Guide Street Food Show-val. Örömmel jelentjük, hogy az első hazai kézműves sörfesztivál megerősödve jött ki a változásokból, úgy a költözés, mint a házasság beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a 3 éve még kísérleti kis sörfesztiválként induló Főzdefesztből a Street Food Show csatlakozásával mára hazánk legnagyobb gasztronómiai fesztiválja lett!

Most szeptemberben úgy döntöttünk, még egy lépéssel tovább megyünk eredeti célunk felé, és minden eddiginél több embert ismertetünk meg az igazi kézműves sör és a minőségi street food fogalmával, ezért csatlakozunk a Főváros Európai Mobilitási Hét/Autómentes Naphoz, melynek keretében az egész Andrássy utat lezárják szeptember 20-án és 21-én. A jó sör és a jó harapnivaló demokratikus alapjog!

Nincs mire panaszkodni, tele lesz a fesztivál új belépőkkel – kaja és sörfronton egyaránt.

Az alig pár éves pesti sörforradalom gyermeke a Reketye Sörfőzde, ami a Jónás Kézműves Sörházból nőtt ki, és az alapsöre a Jónás Ravasz Hódja. A nagytarcsai sörüzemük éppen a nyár végére dugta ki a fejét a földből.
Szeretettel üdvözlünk egy régi ismerőst, a Sümegbeert, amit évek óta várunk a fesztre, és most végre megérkezett, hogy bemutatkozzon Pesten is. A nyírlaki Dínó 20 éve főzi a bajor világost, most azonban ő is újított, barna, vörös és ribizlis sörrel.

Szintén régóta bujkáló helyi érdekű sörfőzde volt a jászapáti Lados Sörfőzde, melybe idén a sörforradalmon felnőtt gerillák csatlakoztak és most egy amerikai komlós félbarna ale-lel és egy amerikai IPA-val, valamint egy, a Bázis Sörfőzdés Izsó Péter által főzött Grafit nevű európai komlós barna ale-lel mutatkoznak be a Feszten.
Nagy büszkeségünkre szolgál, hogy idén Erdély is bemutatkozik a fesztiválon. Megkóstolhatjuk a kolozsvári Clausenburger kisüzemi söreit, a Salvator likőröket és ha sikeresek lesznek a vadászok, megkóstolhatjuka Medvetalpat, ami valódi medvehúsból készült street food.

A nemzetközi szortimentünk is bővül. Idén végre megjelenik régi kedves partnerünk, a Caledonia a csak általa csapolt skót Belhaven sörökkel, és meghívtuk Amerikából a Kentucky Ales sörfőzdét, akik a hordóérlelt sörökben mutatnak utat a magyar szcénának.

A legnagyobb magyar sörpunk Armando, a Brew Studiós Zsoldos Krisztinával főzte meg a Dirty Saison-t, ezt a szutykos saison-t, ami a mostanában divatos saison-értelmezésekkel ellentétben nem a stílus tisztára csiszolásában érdekelt, hanem a régi mezőgazdasági gyökerekhez visszanyúlva a stílus ősi spontaneitását idézi meg háromféle élesztőjével és négyféle komlójával.

Júniusban hatalmas támadás érte az ételárusokat, így idén erősítéssel érkeznek majd 30 standon, köztük olyan tapasztalt újoncok, mint pl. az ősszel a Nagymező utcában nyíló Hokedli, ami premier előtt főzi a kakukkfüves murokfőzeléket a Street Food Show-n, vagy Budapest egyik legjobb levesezője, a Nyakleves. Szeptemberben végre visszatér a Street Food Show történetének kétségkívül legnagyobb sztárja, Gódor - A Sonkás – András. Halkan susog majd a Berkel szeletelő, leheletvékony lesz a sonka. És persze megint eljön a Vörös Homár, ami a júniusi feszten 3 nap alatt 800 osztrigát adott el a pesti közönségnek.

Először települ ki a Falk Miksa utcai Bontxo, aminek azért is illik örülni, mert tudvalevő, hogy a főváros legkiválóbb, baszk konyháját vivő étterméről van szó. A Gurung és csapata, a Wok&Tandoori alig győzte gyártani a naan-t a júniusi Street Food Show-ra, annyira kapós volt az indiaiak hagyományos kenyérlepénye. Nyáron feltúrbózták magukat és közkívánatra újrajönnek és gyúrnak. Ugyanígy tesz a Húspatika, a Csöppentő, a Pista bá’, a Pilvax közben hamarosan új éttermet nyitó Wang, a Gyradiko, a W35, a szuper installációval készülő, nemrég a harmadik egységükkel is előrukkoló Tamp & Pull.

A lassan 50 felé tartó számban megjelenő sörstandok közt ott lesz a hagyományos élcsapat – Fót, Stari, Serforrás, Gyertyános, és sokan mások – a maguk állandó szortimentjével, valamint szezonális különlegességeikkel, és felvonulnak a folyton új meglepetésekkel jelentkező gerillák – Tibeer, Csupor, Zodiac, és a többiek. Egyesek lassan kirepülnek a fészekből, és saját standot állítanak, mint a Hara Punk, a Hedon, vagy a Rothbeer. A Hara Punk a közönséggel szavaztatta meg, milyen sört készítsen, így jött létre a Lemon? No Thanks búzasör. A szezon slágere a saison, az újjáélesztett archaikus francia aratósör, de egyre népszerűbbek az innovatív alacsony alkoholtartalmú, könnyed ivósörök – mint pl. a Hopfanatic American Pale Ale-je, és persze még mindig király az India Pale Ale, és az amerikai komlók!

A Rothbeer folytatja a Bakancslistát, nagyszerű single-hop sorozatát (minden főzetbe más, de csak egyféle komló kerül), Fót ismét jelentkezik az Oktoberfest sörével és közkívánatra a Kéménysperővel, A Sip Beer nevű új formáció pedig egy a Zodiac-kal közösen főzött füstös rozs-IPA-val, az Xmoke-kal, amiből egy hordót hordón belül hidegkomlóztak, aki szerencsés, elkapja az Élesztő standján, ami idén is tucatnyi gerillasörfőzőt mutat be.

És persze folytatódik a gyümölcssör-őrület a Gyertyános Sörfőzde ananászos-lime-os és birsalmás sörével, a Serforrás Gesztenyés különlegességével, a Fapados Sörbolt által fejlesztett zöldalmás vörös sörrel, és számos új szilvással és meggyessel.

Most ősszel folytatódik a tavasszal megkezdett szavazás, és a fesztivál után megmondjuk, melyik lett Magyarország Kedvenc Kézműves Söre 2014-ben, valamint melyik főzde nyerte el az Év Sörfőzdéje díjat.
És végül ott lesznek üdvöskéink, a Food Truckok – szerencsére egyre több garázsban tuningolnak fel kajáskocsivá egykor szebb napokat látott négykerekűeket. Konvojban halad a Zing, a tésztákat kocsikáztató Pasta Station, kistesója, a Gourm’n’go, a franciásan bájos, de Fellini szellemét is megidéző Piknik Utczabár, a lángos- és fánkkirály Tésztafeszítő Kisiparos. A berliniek kedvenc gyorsételét, a currywurstot, vagyis a currys, ketchupos főtt, majd megsütött virslit a Berlin Cantin hozza el a Street Food Show-ra, és a Cake Shop is egy autóból tolja a cukormázat.

 

Sörlista:

Alakor sör
Alakor Sör

armando_otchoa
Dirty Saison

Balkezes Sörfőzde
Balkezes Hopster
Balkezes Fesztiválsör

Bäder Sörfőzde
Betty Babe búza
Bäder Meggyes
Bäder Pils
Bäder Félbarna
Nordstar

Bigfoot Sörfőzde
Alcatraz
Brand Ale
Chicago
Razzia
2222 (Négy Kettes)

Bimbeer Gerillasörfőzde
Vörösbegy
Kolibri

Bors Sörfőzde
Little John 2.0
Marian Maid
Tuck Barát
Sheriff Of Notthingam - ha elkészül
Anonymus

Brandecker Sörfőzde
Brandecker Barna
Bodzás Barna
Bodzás Világos
Keserű Meggyes
Márton Szűretlen Pils
Narancsos világos
Hangover Rasta (armando_otchoa kooperáció)
Sir Smoke A Blonde (armando otchoa kooperáció)

Csupor Sörfőzde
Tántorgó ParIPA
Szexepils
Ördögi Angyal
Bunny Hop

Domján Sörfőzde
Domján Világos
Jubileum 20
Elefánt Barna
Meggyes Sör

Élesztő Sörműhely
Propaganda

Fapados Sörbolt
Szarvasi Sörmester Világos Hóditó 
Szarvasi Sörmester Meggyes Mámor
Szarvasi Sörmester Sötét Mágia 
Szarvasi Sörmester Vörös Paripa

Fóti Kézműves Sörfőzde
Keserű Méz
Fóti Zwickl
Fóti Pils
Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre
Hammurapi Gold +21
Oktoberfest
Kéményseprő

Franzberger Sörfőzde (Serkentő)
Üllői Meggyes Barna
Üllői Gyömbéres
Üllői Barna

Gyertyános Sörfőzde
Hámori Ananász-Lime sör
Hámori Banán
Hámori Birsalma
Hámori Keserű csoki
Hámori Meggy
Hámori Szilva
Hámori Tök
Hámori Világos
Elixir 18
Füstös-fűszeres Chilis

HaraPunk Sörfőzde
Mi újság, Wagner úr?
Lemon? No Thanks!

Hatodik Íz Vándorsörfőzde
Pest Ctrl IPA
Sláger

Hedon
Credo
Vertigo
Napalm

Hopfanatic Sörfőzde
American Pale Ale
Please be crazy
Trance
Nohoplimit
Bitterfly
White Hops
Exorbitant Beast
Fekete Erdő

Horizont Sörfőzde
Horizont IPA
Japán Búza

Ikkona Sörfőzde
Ikkona Pils
Ikkona Premium Pils
Ikkona Dark Lager
Ikkona Red IPA

Kaltenberg Sörfőzde
Kaltenberg Szűretlen Világos
Kaltenberg Szűretlen Vörös

Kaltenecker Sörfőzde
Kras 11
Weizen
Brokat Dark Lager
Suzuki IPL
Kapitula Stronge Ale

Kapucinus Sörfőzde
Bodzás Angyalka
Kapucinus Barna
Kapucinus Világos
Kótyagos
Nem vagyok én Apáca
Söröstyén
Szeplőtelen

Kárpi Sörfőzde
Kárpi Félbarna Búza
Kárpi Barna Medve

Kissler Sörfőzde
Fito
Holló
Limeler
Mária könnye
Ősforrás

Köleses Sör
Világos Köleses
Dupla Köleses
Zümi - mézes
Árpás

Lados Sörfőzde
Grafit
Lados Hop+
IPA-Apache

Legenda Sörfőzde
Legenda Pony
Legenda Bambi
Horse Juice
Black Samurai
4 Sterne
Bazooka
Brutal Bitter
Diesel
Hopslager
James Brown Ale
Jokerface
Kelet-Indiai Társaság
Olaszházi Bitumen
Pokerface
REDX
Sixfingers
Snakebite
Tripla x
Tripla Meggy
Áfonya sör
Birsalma sör
Kiwi sör
Ribizli sör
Olaszházi Meggysör

Mályi Ászok Sörfőzde
Big Sherry meggysör
Gladiátor IPA  
Mályi Búza                            
Mályi Pils
Mamut
Red Fox

Reketye Sörfőzde
Lokálpatrióta
Ravasz Hód

Rizmajer Sörfőzde
Rizmajer Világos - Szebeni Ászok
Rizmajer Mézes-Narancsos Gyömbérsör
Rizmajer Cingulus Fekete Sör - Porter
Rizmajer Kukoricás Cortez
Rizmajer Konyakos Meggyes Sör
Rizmajer Búza
Rothbeer Sörfőzde
Bakancslista
Pyromania
Távoli Galaxis

PandulaBeer (Sipbeer)
Xmoke RIPA
Xmoke RIPA Stocking Edition

Serforrás Sörfőzde
Corvinus Rex (Korty - tokaji aszús)
Serforrás világos
Zalai gesztenyés sör
Brünói Barna
Serforrás India Pale Ale

Stari Sörfőzde
Stari Grapefruit Búzasör
Stari Ír Vörös
Stari White Horse Búzasör
Stari Premium Pils
Stari Meggysör
Stari Szilvasör

Sümeg Beer
Sümegi Szűretlen Világos
Sümegi Sötét Lovag
Sümegi Vitézek Vére
Dínó csemegéje - ribizlisör

Szarvasi Sörfőzde
Szarvasi Indián
Túzok Barna
Túzok Szilvás
Túzok Vörös

Szent András Sörfőzde
Betyár Király
Fekete
Ogre
Szent Andrási Meggyes
Szent Andrási Szilvás

Zip's Sörfőzde
Zip’s Ginger
Zip’s Golden Ale
Zip’s Imperial Stout
Zip’s Pale Ale
Zip’s Pilsner
Zip’s Schwarzbier
+1 MEGLEPETÉS  

Zodiak Sörfőzde
A.K.A (K9-kooperáció)
Zodiak Aquarius
Zodiak IPA