Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

kutyaharapas.jpg

A Folyékony Kenyér hathatós közreműködésével Budapestre hívtuk a Brewdog egyik sörfőzőjét - és még egy ilyen helyes kis grafikát is készítettünk hozzá!

FB event >>> 

Szeretettel meghívunk december 2-3-ra, ahol Te is odatarthatod a lábad egy istenes skót kutyaharapásra! 15 extrém Brewdog csap a Krak’n Town új Underground bárjában! 10 food truck és főzdebemutató az Élesztő Üllői úti Food Truck Udvarának megnyitóján! Összefog az Élesztő és a Krak'n Town Steampunk Saloon, mostantól semmi sem lesz ugyanaz!

 Mindannyian inspirálódunk valahonnan! A világ legmenőbb sörfőzdéje, a skót Brewdog óriási hatással volt azokra, akik ma új sörvilágot építenek Budapesten. Ezért a söröket importáló HudiHudi segítségével meghívtuk Mathis Seligert, a Brewdog sörfőzőjét, hogy segítsen nekünk megnyitni két új egységünket. Pénteken a Krak'n Town földalatti multitap Underground bárját, szombaton pedig az Élesztő Food Truck Courtját.

A Krak'n Town leleplezi újdonsült bűnbarlangját, ahol a réz fogaskerekek és a viktoriánus kor szalonjai dominálta steampunk környezetben ez alkalomból felavatja mind a 15 csapját a Brewdog extrém és ritka – pár eddig csak a főzde saját bárjaiban csapolt – söreivel. A ritkaságokat Mathis Seliger, a Brewdog fiatal sörfőzőmestere mutatja be. A Krak'n Town Underground nem csak a kraft sör rajongóinak szól, valódi angolszász sportkocsma nyílik ezzel a Józsefvárosban, ahol otthon érzi magát a krikett, a rögbi, és a fővárosi brit közösség is.

Időpont: december 2. (péntek) 17:00

Helyszín: Budapest, József körút 31/A (https://goo.gl/maps/xmpDPK4fem32)

 

Az Élesztő a megnyitása óta legnagyobb dobására készül, amikor szombat este megnyitja nagytestvérét, azÉlesztő Food Truck Courtot a néhai Kilián laktanya udvarán, az Üllői út 51-ben, a Corvin sétány mellett. Ezen az estén 10 food truck fogja kóstoltatni a téli menüjét: lesz grill szendvics, gnocchi, vegán ételek, hamburger és barbeque! Az Élesztő pultja pedig a nagy klasszikusok és az új gerillák mellett a vadiúj 250 literes Zip’s-es tankból csapolja az ország legjobb pilzenijét. A körút legnagyobb underground street food plazáját a skót Brewdog sörfőzője, Mathis Seliger és az Élesztő alapítói nyitják meg!

Időpont: december 3. (szombat) 19:00

Helyszín: Budapest, Üllői út 51 (https://goo.gl/maps/MZBsDhjRWy62)

 

Az egymást követő két esemény egy összefogásnak köszönhető, de tartalma és témája különböző, nincs átfedés köztük. Kérjük részvételi szándékot jelezd külön-külön az eseményekhez tartozó egy kattintással működő címen.

sonofabitch.jpg

2011 augusztus vége, első Budavári Sörfesztivál, iszonyatos hőség, félmeztelenül csapolom a Keserű Mézet a Főzdebuszban, amikor odajön hozzám egy langaléta srác, hogy én nyilván értek a sörökhöz, megkóstolnám-e, amit otthon főztek, és átnyújt egy műanyag flakont, ami nem festett túl bíztatóan. Megkóstoltam és leesett az állam, csodálatos ízgazdagság, test, minden ott volt, nem emlékszem már milyen volt, de az akkori sörkínálatból messze kiemelkedett, az tuti. Mondtam is, hogy mindenképp folytassák a kísérletezést. Azóta elég közelről követem a Hara Punk működését és fejlődését. Csináltunk is együtt sört – a Black Mammát – illetve házi sörfőző studiót – a Brew Studiót.

Az ígéret tehát a kezdettől fogva ott volt Simonfai Balázsban és Csanád Marciban, és ezt részben be is váltották a Hara Punk sörökkel. De mindig szerények voltak, egyensúlyra, józanságra törekedtek, kerek, korrekt dolgokat szerettek és igyekeztek nem hibázni a gerillafőzés buktatói közepette. És a nyilvánvaló nyomás ellenére az ipákkal és a komlókkal sem igen foglalkoztak.

Most azt hiszem szintet léptek: a Son of a Bitch dupla IPA az első igazán excentrikus, odaverős, evokatív sörük, és kiderül, hogy mesterien bánnak a komlóval, ha éppen arról van szó. Hűvös, elegáns és kénes komlóillat, akár a legprofibb amerikai komlózsonglőröknél. Az íze is hozza ugyanezt. Elképesztően finom és elegáns - kiegyensúlyozott törékeny édesség, tökéletes kerek test, szép selymes habzás, ami kinyújtózik a nyelven és körbehordozza a kesernyés szépséget – mestermű!

Öt órai keksz gyömbéres narancslekvárral. A komornyik lecsap az ezüst légycsapóval, a jóllakott csend szilánkokra törik. Az orangerie repedezett üvegtábláin túl ólomszürke a skót tengerpart.

lehuto.jpg

Amióta polgárjogot nyert a kézműves sör és már nem kell külföldre zarándokolni egy jó szortimentért, a craft-beer pubok közti versengés némileg áttolódott a gasztronómia színterére. Hol ehetem a legjobb ételt a sörömhöz? A Kandallóban kezdetektől fogva hamburger járt a kézműves sörhöz, aztán tavaly mindannyiunknak feladta a leckét a Bestia. Idén beelőzött a Krak’n’town angolos és a Malter közép-európai pubfoodja.

Imádjuk, ha verseny van, ez ösztönöz igazán a teljesítményre. Most tehát a Léhűtő adja fel a leckét a többieknek a frissen nyitott mediterrán tapas-bárjával. Spanyol sonkától és baszk kolbásztól, a szardínián és csevapon át a garnéláig és hátszínig minden, amit kapunk első osztályú és nem csak a nevében hordozza a spanyol tapas hagyományt, hanem stílusában is. Itt minden, amit András, a horvátországi és spanyol konyhai múlt után hazaköltözött szakácsunk kiad a keze körül, az izgalmas, erős ízekről szól, ezektől az ételektől fel lehet pörögni! Ű

Nem lankasztó polgári vacsora, nem különleges fine dining, nem olcsó fesztiválkaja – ízek, stílus, pörgés, rock’n’roll és tunkolás! Igen: tunkolás – ezeknek a tapasoknak – pl. a garnélának – olyan szósza van, hogy azt kitunkolni a bagettel van akkora kéj, mint a rákhúst ropogtatni.

És most, hogy mindehhez a világ legkönnyebb, legelegánsabb ivósörét, a Hekkelberget is lehet rendelni, igazán megéri kipróbálni.

 

img_7339.jpg

Megnyílt a svájci fotóművész, Stefan Schaufelberger kiállítása az Élesztő hátsó termében! – az első jó művészeti projekt, ami értelmesen használja fel a sört. Stefan abban a sörben hívja elő a negatívot, amit a portré alanya főzött. A sörfőző belefőzi a személyiségét a sörbe, a fényképész meg előhívja benne a portréját. Hiteles és kifejező óriásportrék a hazai és a nemzetközi craft-beer szcénából.

img_7336.jpg

A projekt:
“A Sör Arca” projekt mögött egy egyszerű kérdés áll: hogyan lehet egy képen bemutatni a sörfőzőt és az általa főzött sort?
E kérdésre kereste a választ a fotós, miközben beutazta Európát, sörfőzőkről készített portrékat amiket aztán az általuk főzött sörökben hívott elő. A project során Stefannak sikerült néhány hihetetlenül erős portrét készítenie, melyek feltárják a sörfőző és a sore közti mély és jelentőségteljes kapcsolatot. Az egyszerű kérdésre adott fotográfiai válaszok során bebizonyosodott, hogy mivel a jó sörfőző valóban beleadja a személyiségét a termékébe, a sör előhívóként való használata effektíve egymáshoz köti a portrén megjelenő arcot és a sör személyiségét a sörfőző személyiségével.
Az íz és a textúrabeli különbségek érzékeltetése végett, Stefan úgy döntött, hogy a munkához Bernd és Hilla Becher szisztémáját veszi kölcsön. A “Sör Arca” project úgy érzékelteti az egyes portrék közti lényegi különbséget, hogy a külsőségeket uniformizálja. A beállítás, a környezet, a technika és az előhívás módszerei állandóak, a művész nem kivételez egyetlen sörrel vagy sörfőzővel sem, mégis minden kép egy egyedi személyiséget tár elénk. Nem volna nagy túlzás azt állítani, hogy a “Sör Arca” projekt - alapuljon bármilyen egyszerű gondolaton - végülis az örök emberi kérdéseknek állít lenyűgöző vizuális emlékművet.

A művészről:
Stefan Schaufelberger svájci fotográfus koncertfotósként kezdte. Eleinte baráti megrendelésre, később a zeneipar legnagyobb neveinek dogozott. Napközben szabadúszó fotósként napilapoknak fotózott. Amikor a nyomtatott média hanyatlásnak indult, Stefan filmes céget alapított és a barátaival a legmodernebb 3D-s tartalmakat gyártott. De hiányzott neki az önálló alkotás ezért visszatért a fotográfiához. Négy év leforgása alatt felépítette saját fotográfiai vállalkozását, de közben egy különös technológián dolgozott: negatívokat hívott elő sörben. E technológiai kísérletezés eredményeképp ma Stefan különleges portrékat készít Európa legjobb sörfőzőiről, melyeket sörben hív elő.

 

koktelpult.jpg

Csak szólok, hogy a múlt héten "The Art of Beer Cocktails - How innovative flavours and ingredients work in modern beer styles" néven két prezentációt adtunk Mr. Grabovszky-val a világ elsőszámú bar trade show-ján, a Bar Conventen Berlinben. Mi ugyanis máshogy készítjük a sörkoktélt, mint a világ többi bartendere >>>

 koktellap.JPG

koktelkep.jpg

Csakszólok

2016.09.27. 11:51 - TonyCaviar

fppils.jpg

hogy még létezem és két fesztivál, kóstoló, utazás miegymás közt a jó öreg jalapeno poppers-szel és némi Fourpure Pils-szel töltöm az időt...

Címkék: jalapeno fourpure

Tartu Gambrinus

2016.08.19. 10:41 - TonyCaviar

karmo.jpg

Az észt külügyminisztériumban dolgozó Oroszország-szakértő, Karmo Tüür hosszú ideig csak hobbiból foglalkozott sörrel. Észtország már a rendszerváltás előtt tele volt úgynevezett sörklubokkal, ahol a férfiak összejöttek és beszélgettek, de általában mindig ugyanazt a vacak sört itták – Zsigulit - hiszen nem volt más. Aztán jött a rendszerváltás, Karmo megalapította a sörblogját (tartugambrinus.blogspot.com), melyen azóta több ezer sört kóstolt végig, majd nem sokkal később a tartui Gambrinus sörboltot is. Helsinkiből egyenesen idejöttem, hogy elbeszélgessek az észt sörvilág bölcsével.

A rendszerváltás után Észtország meghozta az új adótörvényeit, melyek semmiféle különbséget nem tettek kicsi és nagy főzde közt. Így aztán a hagyományos észt – eladdig az aljnövényzetben megbúvó – sörfőzdék sorra becsődöltek, és csak a nagyok maradtak. Emiatt az elmúlt pár évben Észtországban a magyarhoz és anno az amerikaihoz hasonló helyzet alakult ki. Nincs hagyomány, amihez igazodni lehetne – ellentétben Litvániával és Lettországgal, ahol az első perctől fogva támogatták a kis főzdéket, ezért erős maradt a hagyomány, ami most kevésbé engedi érvényesülni a forradalmat. Ezért aztán az észt újhullámos sörfőzés az amerikaiak által kijelölt úton indult el és IPA-kat, és stoutokat főz. Körülbelül 30 kis főzde és vagy 10 gerillafőzde működik az országban, és az országos sörforgalom 1,5 százalékát fedik le. Ehhez azt is hozzá kell számítani, hogy az egész országban mindössze másfél millióan laknak, és abból is csak 900 000 észt. Kisebb piac tehát mint Budapest. A nagy főzdék – Saku és A.Le Coq – már el is kezdték főzni az amerikai stílusok nagyüzemi változatát.

tommi.jpg

Nem sokkal később megérkezett egy másik, idősebb Oroszország-szakértő is, fogott egy palack Hiiummaa Tömmu Lidlane barnasört, és leült mellénk az asztalhoz. Délután volt, lógott az eső lába, az idősebb Oroszország-szakértő öt perc múlva az asztalra borulva aludt. A sör címkéjén látható öregember rendületlenül mosolygott.

Címkék: észt sörbolt

Panimo Suomenlinna

2016.08.18. 09:13 - TonyCaviar

suomenlinna.jpg

Frank Ehrensvald harmincvalahány évesen lett a Balti tenger legnagyobb építkezésének vezetője. A Suomenlinna erődítmény, amit gyakran az észak Gibraltárjának neveztek hat szigeten terül el Helsinki partjaitól pár kilométerre. A svéd király azért rendelte el az építkezést, mert Oroszország a 18. században egyre komolyabb fenyegetést jelentett a svédek Balti-tengeri hegemóniájára. Az építkezésen az első tíz-húsz évben 5000 ember később 7000 dolgozott, míg Helsinkiben akkoriban 1500-an éltek. De Ehrensvaldnak igencsak meggyűlt a baja az építkezéssel. Amikor már nem volt más megoldás, extra fizetést ajánlott a túlórázó építőmunkásoknak: sört! A svéd hadsereg tábori főzdéjéből, melyhez a komlót a finn  birtokokról gyűjtötték be.

panimo.jpg

A részben sörből épült Suomenlinnában 1995-ben nyílt meg a Panimo Suomenlinna, ami nem csak hogy túlélte a finn kisüzemi buborékot, de az elmúlt években akkorát fejlődött, hogy nyitott egy nagyobb sörfőzdét a parton is. A helyszínen kóstoltam a tökéletes, izmos stoutjukat és hozzá meglepetésként egy nagyon finom árpagyöngyös, portermustáros báránykolbászt kaptam, ami tökéletesen passzolt a sörhöz.

Malmgård 1606

2016.08.17. 10:41 - TonyCaviar

countof.jpg
„Íme a birtok legfontosabb épülete. Tudod mi ez a ház?” – kérdezte Stefan, ahogy végighajtottunk a százéves fákkal szegett kavicsos úton mely a Creutz-kastélyhoz vezetett. Neogótikus, vöröstéglás, kicsit hivalkodó épület volt. – „Templom?” – „Nem. Magtár. Ebben tartották a legfőbb értéket, a gazdagság fedezetét. A termést”.

malm.jpg

A Creutz család 1606-ban kapta meg a grófi címet és a Porvoo a melletti földdarabot cserébe a svéd koronának tett hősies szolgálataiért. 12 ezer hektárt, ami mára 2000-re olvadt, ami még mindig nem kevés. Ebből 500-at arra használnak, hogy biogazdálkodást folytassanak rajta. A 16. generáció képviselője, Johann Creutz 2007-ben beiratkozott egy sörfőzőiskolába, ahol megismerkedett egy nála tehetségesebb sörfőzővel, és elkezdett neki alakort és más biogabonákat küldeni, amiket a földjén termesztett. Az új alapanyagok beváltak, 2009-ben meg is alapították a Malmgård Sörfőzdét a birtok legnagyobb pajtájában.

stefan.jpg

Stefannal a Helsinkiben megtartott Big Beers Small Breweries fesztiválon ismerkedtem,és azonnal felajánlotta, hogy megmutatja a Malmgård birtokot. Svéd anyanyelvű finn, és társtulajdonos a főzdében. Azelőtt annak a cégnek dolgozott, aki a húsgolyókat szállította az IKEÁnak.

columbus.jpg

A Malmgård csak biogabonából készít söröket, melyeket a birtokon termesztenek. A komlóültetvényt csak most tervezik, de már így is mondható, hogy söreiknek van egyfajta terroir-jellegük. Ennek megfelelően viszonylag konzervatív sörfőzést művelnek, a söreiket nem a kreativitás, hanem maga a föld és annak termése ihleti. Söreiket állandó magas minőség jellemzi, és a hagyományos angolos ízvilág. Legjobban akkor tárulnak fel, ha az ember odamegy és megtapasztalja a mesébe illő táj harmóniáját, rajta a gyönyörű 19. századi kastéllyal. És meglátja, hogy a grófnő a farmshopban elad, a gróf úr pedig teherautóra ül, hogy leszállítson pár száz kiló lisztet egy étterembe.

Löyly Alissa

2016.08.16. 09:25 - TonyCaviar

tarmo_virtanen.jpg
Loncsos hajú, izzadt, kövér agyontetovált öregember lógó mellekkel, nemezsapkában ül a padon a düledező szauna-épület előtt és dobozból issza a nagyüzemi American Pale Ale-t. (a képen ő látható húsz évvel ezelőtt) Később megtudom, hogy noha klubtag, többször kitiltották a szaunából, mert annyi vizet locsolt a kövekre, hogy a derék finneknek leégett a hajuk .

Finnország persze tele van szaunákkal. Minden finnre jut egy – ami amúgy kb 4 millió szaunát jelent. Ennek a legnagyobb része privát szauna. Van egy csomó publikus is, ezekbe a lakosság viszonylag kis része jár – kicsit olyan mint egy kocsma, kávézó vagy kártyabarlang, némileg gyanús helyek. A legrégibb egy közösségi finanszírozásban fenntartott 1906-ban épült szauna Tamperében, a híres Rajaportin.

sauna.jpg


Meztelenül lépünk be a férfi részlegbe, a bejárat mellett hatalmas kemencében ég a tűz, a tetején pedig nyitva van egy fémajtó, hogy a meleg rendesen ki tudjon jönni. Egy hosszú nyeles fémkanállal lehet vizet adagolni, hogy gőz teremjen. Az előtérből egy kis lépcsősor vezet a galériára, ahol a valódi izzadás folyik. Itt olyan rettenetes égető hőség van, hogy meg sem lehet szólalni. A finnek is csak szívják a fogukat. Több szaunában is voltam, és mindenhol voltak sauna-punkok, akik láthatólag veterán szaunázók, és gonosz arckifejezéssel addig tolják a gőzt a kövekre, amíg mindenki más ki nem dől. Még akkor is, ha 3 éves gyerekek is vannak bent – ilyesmi persze csak Finnországban fordulhat elő.

Ha az ember nem bírja tovább, akkor lemegy a galéria alá, ahol egy a női részbe is átlógó kőkádba folyik bele a hidegvíz, innen küblikkel meríti magára a vizet. A női részlegből éneklés hallatszik át, egy flamenco-csoport régi szaunaénekeket énekel, melyek arról szólnak, hogyan kell használni a szaunát. Később a ház előtt a szabd ég alatti pihegőben egy energikus hölgy elmagyarázza mit jelentenek. „Ne felejtsd el megmosni a barátod hátát” meg ilyesmi. A refrén: „Löyly Alissa”, annyit tesz, „még több gőzt”! A löyly egyszerre jelent szaunagőzt és egy kicsit többet, szellem, gondolat ilyesmit. Magyarul a „lélek” szóban jelenik meg ez a tő.

A ház előtt a padon mindenki sörözik és néhányan cigiznek. Otthon sose tennék ilyesmit szauna után, de most kipróbálom. Hamar megtalálom a kávézót a szomszédban, ahol olyan sörkínálat van, hogy nehéz lenne ellenállni a csomó skandináv kraft sörnek. Végül egy Malmguard Dinkellel ülök vissza a többiekhez pihegni.

tej.jpg

Vendéglátóm tanácsára szauna után elbattyogtam a pár száz méterre fekvő messze földön híres hotdogozóba, a Vaakon Nakkiba, hogy részem lehessen Finnország legellentmondásosabb gasztronómiai élményében: puha édes buciba töltött szafaládét ettem, ami akkor vált némileg elfogadhatóvá, amikor eljutottam a csípős szószhoz. Hozzá tejet ittam. Finnországban ugyanis a street food első számú kísérője a tej. Egy idő után sikerült megkedvelnem.

Viszont Észtországig kellett mennem, amíg találtam szauna-ízű sört. Súlyosan hangzik de nagyon rendben volt. A szauna-aroma pont olyan volt, mint amikor egy kis sört öntünk a szaunakályhára, ez egy nagyon kellemes light búzasörös alapra ült rá.Innám bármikor nyáron.

tanker_saunasession.jpg