Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amikor beültünk egy egészen tébolyítóan túlzsúfolt, tolakodóan giccses monarchista vendéglőbe, ahol a kapuban a Ferenc Józsefnek öltözött tulaj fogadott, és én megkérdeztem a pincértől, hogy milyen sörük van, egészen unott arcot vágott és fitymálkodó bajusszal mondott valamit osztrákul, ami körülbelül annyit tesz: „Mégis milyen sör lenne? Milyen hülye kérdés ez? Hát nem tudja, hol van? Ez itt Gösser-ország!”

A nyomorultnak eszébe sem jutott, hogy én arra voltam kíváncsi, milyen Gössert mérnek. Mert az igaz, hogy ez itt Gösser-ország. Itt minden sarkon Gössert mérnek, nem is egyfélét, hanem összesen hetet. Ám a monarchista atrocitás már nem Leobenben ért, hanem a szomszédos faluban, Bruck am Murban. Ki is derült, hogy nem én vagyok a hülye, hanem ők, mert csak egyféle Gössert tartottak, és azt is összetévesztette egy másikkal, és ezért végső soron nem azt kaptam, amit kértem. Ez akár megnyugtató is lehet a magyar sörkultúra fejletlenségén kesergőknek: Gösser ország fővárosától, Leobentől pár kilométerre már összezavarodik a kultusz tisztasága.
Leobenben azonban ilyen gondok nincsenek. Itt minden sarkon Gössert csapolnak, és ha nem is mindenhol mind a hetet, de a három alapfajtát biztosan. Itt még a buszra is az van kiírva, hogy Göss (a városrész, mint végállomás), és percenként vonulnak végig a városon a nagy Gösseres kamionok az óriási Gösseres logóval ellátott égrenyúló malátasiló árnyékában.
Miután mi is végigzarándokoltunk a napi 700 000 liter kapacitású gyáron (Ausztria legnagyobb sörgyára), és a brewery-múzeumban megcsodáltuk a XIX. századi öntöttvas szűrőberendezéseket, végül az utolsó stációban berendezett sörkóstoló helyiségben ismerkedtünk meg a kultusz hét szentségével, a hétfajta Gösserrel.

Märzen – A Märzen annyit tesz, márciusi sör. Ez az év utolsó főzete. A középkori bajor törvények szerint ugyanis március után már nem szabad új sört főzni, egyrészt a fokozott tűzveszély miatt, másrészt, mert áprilisban már nem találni jeget a hűtött tároláshoz. Így ennek a sörnek kellett kitartania egész nyáron, tehát ezeket az utolsó főzeteket különösen erősre, vagy nagyon komlósra főzték, hogy tovább elálljon. Az őszi sörfesztiválok mélyebb értelme, hogy a nyárról esetleg raktáron maradt erős söröket elpusztítsa a jó nép, helyet csinálva a téli főzeteknek. Ma már csak egy marketing-kategória, de Ausztriában ez a legnépszerűbb fajta. Ez az alap-Gösser. Nem olyan karakteres, nem olyan erős, nem olyan keserű, mint a Spezial, hanem könnyebb, vizesebb, de hozza a Gösser alapértékeit.

Zwickl – naturtrüb – A zwicken osztrákul annyit tesz, mint elcsórni, elcsenni, meglovasítani. A Gösser Zwickl márkája arra utal, hogy a sörgyári munkások gyakran somfordáltak oda az udvaron álló lágertartályokhoz, hogy egy kis csap elforgatásával privatizálják a gyár termésének egy apró részét. És mivel ez a csap az érlelés utolsó fázisában csapolta meg a sörkészletet, nyilván csakis szűretlen lehetett. A Zwickl tehát szűretlen sör, a naturtrüb azt jelenti, hogy természetesen fátyolos. Leobenbe érve ezt rendeltem először a gyár melletti márkakocsmában, és csodálatos erezett pohárban érkezett, gyönyörű habbal. Olyan tömény, hogy harapni lehet, az íze üdítő, savankás, citrusos, de csak egy leheletnyit. Még nem is ittam szüretlen nem-búza sört, de az az igazság, hogy ez minden búzasörnél jobb – nagyszerű sör, csak remélhetjük, hogy egyszer hazánkban is forgalomba kerül.

Natur Radler – a fele arányban limonádéval kevert sör már itthon is van, itt most csitt neki, mert holnap írok róla egy egész külön posztot.

Bock – a Bock, a magyarországon forgalmazott Bock-kal ellentétben egyáltalán nem barna, hanem sárga színű. A bock/bak álítólag Einbeck német hanzavárosról kapta a nevét, ahol először főztek ilyet valamikor a 14. században. Einbeck-Einbock. Tipikus kolostorsör, főképp vallási ünnepek alkalmával főzték, mégpedig azért, hogy a kötelező böjtök idején is jusson elég kalória az önsanyargató szerzetesek szervezetébe. A nagytestű – sok alapanyagból készült – söröket aztán már csak egy kicsit kell tovább erjeszteni, ahhoz, hogy brutális alkoholszintjük legyen. Egy bock sör alkoholszintje 10 százalék fölé is mehet, a Gösser Bock csak 7,2, viszont csak karácsonykor és húsvérkor főzik, ezért most nem nyílt alkalmam megkóstolni. A sörlapon megkóstolták >>

Gold – A Gold is igen kedvelt fajtája a Gössernek: ez egy barátságos, édeskésebb sör, nem annyira férfiasan komlós, inkább a maláta dominál, de nem rossz. 

Stiftsbräu – Dunkles Bier – Ausztriában ez a barna Gösser: Stiftsbräu = apátsági sör. A színe szép, teste rendes, de a nagy bőségben ez ízlik a legkevésbé, nagyon édesnek találom, már-már émelyítőnek a komlós tobzódásban.

SPEZIAL – A Spezial egyértelműen a szortiment koronája. Érthető, hogy ezt választották exportra, ez rendesen megkülönbözteti magát a világ söreitől, mert kőkeményen keserű, csodálatos, ünnepélyes komlóssága legendás. Sajnos ez a Spezial korántsem ugyanaz a Spezial, mint amit nálunk főznek, például ez itt hat százalékos alkoholtartalommal rendelkezik. Nem akarom a hazai főzetet becsmérelni, de hazaérkezés után megkóstoltam, és kicsit visszatértem a földre. Egy korrekt, karakteres, kesernyés sör, amiből pont az a misztikus elragadtatás hiányzik, ami a gössi spezialt feledhetetlenné teszi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr391286520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatsy 2009.08.04. 14:29:27

Én Sopronban kóstoltam szűretlen árpasört, és nagyon sokat dob bármelyiken (még a Heineken is ízlett). Sajnálhatod, hogy csak most jutottál idáig... ;)
süti beállítások módosítása