Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 

 

 

A képen látható műalkotás Gössben készült a sörgyárral szembeni márkakocsmában. Olyasmi ez, amit a terepismerettel rendelkezők feltétlenül ajánlanak, mint kihagyhatatlan helyi specialitást. Gösser Spezialból készül, és persze mohón rendeltünk belőle. De a pincér figyelmeztetett, hogy húsz percig tart egy ilyen korsó elkészítése, és döntsük el, hogy addig is mit iszunk. Rendeltünk tehát ezt-azt, gyakorlatilag végigpróbáltuk a sörlapot, mire kijött a manósipka formájú habbal ellátott gömbkorsó.

A hab nagyon könnyű szerkezetű, mégis tartós volt és elképesztően keserű. Magában lapátoltam, sör nélkül és közben állt össze a kép, hogy ezért hívják bier-menünek, mert mire kijön, végigpróbálod az étlapot. A különlegességnek azonban van egy súlyos hátránya: a húsz perces elkészítési idő alatt minden szénsav kimegy belőle. Ízre finom, de inkább olyan, mintha az ember keserű bort kortyolgatna.
De miért is tart húsz percig? Sokat kérdezősködtem, mire megtudtam, hogy ennek az igazi oka az, hogy olyan vékony csövön át csapolják a sört, amin keresztülk ilyen lassan jön ki. És állítólag tényleg ott áll egy ember húsz percig és nyomja a kart. De ezek az osztrákok a habpalotákért bármit képesek feláldozni. Egy csapos húsz perce nekem nem drága, de szénsav-tartalomért kicsit fáj a szívem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr161292779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlac 2009.08.07. 12:31:05

jó munkához idő kell!

Tralalá 2009.08.07. 13:28:06

azért van arany középút is :
diák koromban (a 80as évek elején a helyi sörkertben dolgozgattam [is]) -és ott rézpisztolyon keresztül a pincéből jött fel a "csapolt pilzeni" - és egyszerre 12 korsót csapoltak folyamatosan; a nagy melegben - persze rutinból megelőlegezve, az úgyis biztosan betérő vendégeknek. És , ha minden összejött bizony ott is sűrűn összejött a tartós kemény hab és még a buborék is elfogadható mennyiségű maradt . . . Úgy teszteltük a habot, hogy gyufaszálat dugtunk bele, és ha stabilan állt benne, akkor OK

TonyCaviar 2009.08.07. 14:08:25

Rézpisztoly! Csuda egy szó! köszönjük.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2009.08.07. 14:55:53

Nekem Plzen-ben ezt sikerült lőnöm:

as.hu/blog/2008/01/02/1180

Érdekes, hogy csak M.o.-on divat az, hogy a sör valahogy nem tud kijönni a csapból, csak puffog, fortyog, stb...

Másik meg, hogy az sem mindegy milyen gázzalnyomják ki a sört. Pl. M.o.-on szinte mindenhol ugyanazt a széndioxidot használják, amivel a szódát, meg a szénsavas cukros aromás italokat csinálják, holott elvileg a sörhöz kéne bele N2O2 is. Igen. Ettől maradna kemény a hab, és tartós. Valamint szerintem a sör is kevésbé savasodna, mint a szénsavtól.

kikakl 2009.08.07. 15:03:28

HAB-IDE HAB -ODA IGYÁTOK OSZT VÁLJÉK AZ EGÉSZSÉGETEKRE. AMEN.

mokkaczuka 2009.08.11. 19:28:18

Boldogult grószfater - akinek a rekordja negyvenhat korsó barna sör volt (persze délután öttől késő éjszakáig, közben vacsorával) -, hogy az akkori (kb. 1940) csapolt barna sörnek akkor tartották megfelelőnek a habját, ha az ezüst ötpengőst megtartotta. Olyan kurva kemény habja volt. Hát ma is érdemes megpróbálni, ezüst ötpengős ugyan már nincs, de mondjuk az új kétszázassal. És amelyik megtartja, az már tud valamit.
süti beállítások módosítása