Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fekete (cerny) Krusovice régi fogalom a sörök közt, nem csak cseh, de majdhogynem fekete is, és én még sosem kóstoltam. Itt volt az ideje.

A palack nyakából erősen élesztős, pörkölt illat száll fel, nagyon étvágygerjesztő, minden jóval megrakott csehországi pincéket idéz.
Ehhez képest az első korty erős csalódás, és ha többet nem is ittam volna belőle, itt befejezhetném a tesztet azzal, hogy nem más, mint vizes, szénsavas kávé.
De úgy tűnik, kell neki az oxigén, mert minden további korty egyre újabb ízfordrokat tár fel benne, először egy távoli kandiscukros édességre leszek figyelmes, majd az illatból már ismert kenyérszerű savanyúságra, miközben lassan a komló keserűsége is rendesen felépül, hogy az utóízt már egyértelműen uralja.
Sajnos végig nem válik igazán testessé, igaz a cseh söröknél nagy tradíciója van a vizességnek. Ennyi bujkáló íz felett azonban elfért volna egy nagyobb test szerény véleményem szerint. Persze az 1581-től állami tulajdonban lévő sörfőzde (ma a Heineken tulajdona), mely annak idején II. Rudolfnak és Václav Havel Köztársasági elnöki hivatalának is szállította a sört, nyilván tudja, mit csinál, és kicsit talán nevetséges fogyasztóként tanácsokkal ellátni a cseh sörfőzés nagy öregjeit, de hát mit csináljak, ezt gondoltam a sörük ivás közben.
Mindazonáltal a végére egész megízlett és kicsit elábrándoztam azon, hogy a szülőföldjén csapolva mekkora isteni élményt nyújthat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr191436758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2009.10.08. 20:01:56

"igaz a cseh söröknél nagy tradíciója van a vizességnek" -- már elnézést, de ezt így, kerek-perec kijelenteni nagy ismerethiányra utal, csak, hogy ne nevezzem csacsiságnak!

Mr.Orange 2009.10.08. 20:47:11

Valamint az is fontos hogy ennek a sörnek általában a sörökhöz, de különösen barna sörökhöz képest jóval alacsonyabb az alkohol tartalma,és a hiányolt testességet ez nagyban befolyásolja.Így irományod a fenti kommentelőnek is szemet szúró nevezzük dőreséggel kiegészítve arra sarkal,hogy semmiképp NE adj tanácsokat...sörfőzés ügyben különösen NE!

TonyCaviar 2009.10.09. 09:10:38

bocs, ezt az egész tanácss dolgot igyekeztem kicsit önironikusan megfogalmazni, amúgy a vizességet fenntartom. óTapasztalati tény. Gondolom, te ezt valami szitokszónak veszed.

Serkoptató 2009.10.09. 10:35:30

@TonyCaviar: Nem veszem szitokszónak. A vizesség lehet egy sör tulajdonsága. DE nem jellemzi általánosságban a cseh söröket. Amúgy hányféle cseh sör (helyi) megkóstolásából vontad le ezt a "tapasztalati tényt"?

TonyCaviar 2009.10.09. 10:48:44

Tény, hogy a Pilsner meg a Budweiser nem vizesek, de a Kruso meg a Gambrinus vizes. Ami azért is igen feltünő, mert közbe meg jó. Ha egy magyar sör vizes, az már rég rossz.

J. McClane 2009.10.09. 11:19:52

Voltam a gyárban egyszer hivatalból, megnézni is élmény. Sokkal szebb, mint a hazai gyárak. Ez olyan kicsi, tiszta, takaros.

Krusovice (a falu) egyetlen fogadójában szálltam meg, ott végigittam az étlapot (csak a helyi volt). Nekem nagyon bejött az ottani sör. Igaz az imperial az, amit mindig kérek attól, aki arra jár.

Egyébként ajánlom a blogírónak a cseh sörgyárak végiglátogatását. Sok van, legendás is akad köztük, és igazán tartják magukat a tradiciókhoz. A Cseheknél még a multimárkák nem tudták megtörni a helyi brandek uralmát.

Serkoptató 2009.10.09. 12:04:01

@TonyCaviar: nos -- tényleg nem bántásiból mondom --, Csehországban van kb. 110 sörfőzde. Átlagosan 4-5 féle sört főznek, amit még megfejel kb. 80-100 féle szezonális sör.
Ez összesen tehát nagyjából 550-600 féle itóka.
Általános következtetést szerintem akkor érdemes levonni (egyébként nem lehet), ha az ember már túl van ennek a kétharmadán-háromnegyedén.

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.10.09. 23:13:10

cseh sörökből eddig valamivel több mint 80-at sikerült megkóstolnom, ami azért nem kevés, de hogy bármilyen általános következtetést is levonjak eszembe nem jutna...

TonyCaviar 2009.10.10. 15:49:24

@Grinya: Ugyan már Grinya, elragad a billentyűzet. Aki azt állítja, hogy soha semmi általános következtetést nem próbált mondani vagy gondolni a cseh vagy más sörökről, az egyszerűen hazudik. Az általános következtetések levonása az emberi gondolkodás alapgesztusa, és nem megkerülhető. Persze a handabandázás is az, úgyhogy semmi baj.

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.10.11. 12:26:34

valóban lehet általánosítani, ha tisztában vagyunk a vizsgált jelenség elemszámával meg a rendelkezésre álló minta nagyságával, akkor annak ismeretében bármit...

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 17:18:22

Jövő héten utazom Csehországba, le is tesztelem!

gatsy 2009.10.14. 09:13:28

Nem egészen értem. Az elején azt írod, hogy a palack nyakából érkező illat. Remélem az egész kóstolás nem palackból történt... szerintem (meg mások szerint is) eléggé fontos ugye, hogy a sört a megfelelő pohárba töltsük, már csak azért is, mivel az öntéskor felszabadulnak a sör alkatrészei.

No, mindegy. Részemről a fekete Kruso az egyik kedvenc. Karamelles, kenyeres, megfelelően kesernyés, de édes is. Igenjó!

TonyCaviar 2009.10.14. 17:09:45

@gatsy: Természetesen vettem a fáradtságot, hogy pohárba töltsem a sört. Csak éppen azt vettem észre, hogy nyitás után a palack nyakába szagolva sokkal jellemzőbb és erősebb aromákat lehet elcsípni, mint kitöltés után a pohár felszínét szagolgatva.

gatsy 2009.10.15. 11:01:08

@TonyCaviar: hát az meglehet, mondjuk néha én is beleszoktam szagolni az üvegszájába. Volt már jó meg rossz élmény is.
Sajnos előfordulhat az is, hogy az ott összegyűlő dolgok nem túl j élményeket hagynak magukután, holott maga a sör kifogástalan.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.11.17. 16:44:12

Talán az itthon jobban ismert bock és doppelbock tipusú sörök valóban létező testessége után csalódás egy cseh cerny pivo. Az tényleg kevéssé testes. Már pedig ha kisebb a szárazanyag tartalma, a hiányzó űrt tényleg víz tölti ki.

Ogreface 2009.11.21. 12:37:11

@hajdul: Ha már szóba került a doppelbock és csehek is,akkor javaslom kóstolásra a Primátor 24° Specialni Tmavé söröcskét.

Különleges Sörök Boltja 2012.05.13. 12:52:08

Lehet, hogy rossz üveget fogtál ki, és csak az volt testetlen...
süti beállítások módosítása