Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Edelweiss Hefetrüb

2009.11.10. 09:15 - TonyCaviar

Az Edelweiss csapolva sosem tudott lenyűgözni, próbáltam nyári melegben is, üdítőnek sem jött be, taszított a szénsav, meg a citrusosság mögött rejtőző édeskésség, most viszont vettem egy palackkal és otthon is megkóstoltam. És egész más hatást tett.

Csiklandós, élesztős illata van, visszafogott, de sűrű habja, kitöltve kifejezetten szép narancsba hajló ködös színre tesz szert – hiszen „hefetrüb”, azaz az élesztőtől zavaros. Az íze persze citrusos, de nem ilyen egyszerű, mert kesernyés is, egyszerre van benne jelen a lime és a narancs, és ahogy melegszik, úgy lesz egyre több íze, és úgy kezd egyre inkább emlékeztetni a belga sörök ízvilágára, ám soha nem válik olyan mohó, alkoholos habzsolássá, mindvégig megőrzi az eleganciáját.
Érdekes, mintha az állaga egy hajszálnyit különbözne más söröktől, mintha egy kicsit nagyobb lenne a vonzás a molekulái közt, vagy lenne benne egy kis méz, és ezért nehezebben csurranna. Impresszív.
A vicc az illatban is ficánkoló, a szénsavval is együtt támadó citrusosság mögül hirtelen előbúvó földes komló, ami úgy meglep, mint Shakespeare udvari bolondjai, akik a leglíraibb gondolatmeneteket is valami altesti poénnal zárják le. Ez az izgalmas kettősség valóságos ballada az égi és a földi örömökről, mire megfejtem ezeket a titkokat már át is melegített, megvett kilóra, pedig se a belga söröket, se a búzasöröket nem szeretem rajongva
Ha nem figyel oda az ivó, valami lime-os nyári koktélnak gondolhatná, de így télen érezhetően melegít belülről és teste is van, egyszóval semmire sincs panasz, tényleg nem tudtam, hogy ez van a címke mögött.
Az Edelweisset a XV. Század óta főzik a Salzburg melletti Kaltenhausenben, a sörfőzdét a salzburgi polgármester alapította 1475-ben. Jó tudni, hogy felsőerjesztésű weissbier, azaz fehér sör, ami persze búzasört jelent, de pont azért hívják fehérnek, mert a felső erjesztés során az erjesztőkádban nagy fehér hab képződik a folyadék felszínén.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr981503903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirkuszos 2009.11.10. 14:11:54

Igen, a szűretlen Edelweiss az egyik legjobb sör.

Sir Nyű 2009.11.12. 15:25:30

S ha az megvolt, probaljatok ki ugyanazt barnaban, piros cimkevel. Neha otthon is van, pl. CBA. Abszolut kiralysag.
süti beállítások módosítása