Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A francia-svájci-német hármashatár közelében, a Fekete Erdőben fekszik Rothaus, ahol 1791-ben Benedek-rendi kolostort alapított St. Blasien apátja. A kolostorban kezdték főzni a helyi sört, majd 1806-ban az egész birtok a Badeni Nagyhercegre szállt, és a sörfőzde azóta is Baden Würtenberg tartomány tulajdona, ezért is hívják úgy, hogy Badische Staatsbrauerei Rothaus.
 


A Tannen Zäpfle  vom Hochschwarzwald Németországban nagyon népszerű, úgymond kult-sör, melynek van valami meghatározhatatlan vonzereje a fiatalokra, noha soha semmiféle nagyszabású reklámkampányt nem kapott. A vonzerő talán részben Birgit Kraftnak köszönhető, aki nem más, mint a címkén látható népviseletbe öltözött hölgy. Pontosabban az összetéveszthetetlenül német jegyekkel felruházott cimkelány Birgit Kraft megtestesülése, aki egy szóviccből termett legendás személy, ugyanis a neve abból származik, hogy „Bier gibt Kraft”, azaz a „Sör erőt ad”.
Csinos, rámenős design, egyszerű formák, az ötvenes években állítólag ez a sörgyár vezette be először a 0,33 L-es palackokat.
Kitöltve meglepően világossárga szalmaszínt mutat, a habja szép krémes, de gyenge és hamar elmúlik. Jellegzetes német komlóillata van – hallertau, vagy hersbrücker - majd ha egyszer eljutok oda, örökre megjegyzem ezt a jellegzetes aromát.
Az ízében is mindenekelőtt ez a komló bontakozik ki, eleinte pezsgősen puha karbonációval és közepesen puha testtel. Később némi olajos maláta-édesség mellett a komló az illetlenebb, káposztás ízeit mutatja a kortyoló felé, majd végül jó száraz, már-már kakaóporosan száraz befejezés.
Nagyon karakteres, könnyen iható, jellegzetes német pils. Nincs benne reveláció, de jóféle hagyománydús sör, és 5,1%-kal még egy kicsit bódító is,
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr202331599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakegér 2010.09.30. 08:44:18

En igy lattam tavaly nyaron: Bottled. Color is yellow, thin white head. Aroma has grains, hops, malts. Flavour has a nice combination of sweet malts and some harder hops. I could change the balance more towards the hops.

2.4-et adtam neki a RB-n.

A "Birgit Kraft" tetszik :-)

Enníéké 2010.09.30. 12:16:51

már jártam erre, érdekesség hogy a sörgyártól nem messze van a Klinika- sorozatos prof háza, a gyár előtt egy hatalmas réz üst van és persze minden tiszta és csupa fenyő

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.20. 20:27:47

mondom pont most érkezett is belőle
süti beállítások módosítása