A francia-svájci-német hármashatár közelében, a Fekete Erdőben fekszik Rothaus, ahol 1791-ben Benedek-rendi kolostort alapított St. Blasien apátja. A kolostorban kezdték főzni a helyi sört, majd 1806-ban az egész birtok a Badeni Nagyhercegre szállt, és a sörfőzde azóta is Baden Würtenberg tartomány tulajdona, ezért is hívják úgy, hogy Badische Staatsbrauerei Rothaus.
A Tannen Zäpfle vom Hochschwarzwald Németországban nagyon népszerű, úgymond kult-sör, melynek van valami meghatározhatatlan vonzereje a fiatalokra, noha soha semmiféle nagyszabású reklámkampányt nem kapott. A vonzerő talán részben Birgit Kraftnak köszönhető, aki nem más, mint a címkén látható népviseletbe öltözött hölgy. Pontosabban az összetéveszthetetlenül német jegyekkel felruházott cimkelány Birgit Kraft megtestesülése, aki egy szóviccből termett legendás személy, ugyanis a neve abból származik, hogy „Bier gibt Kraft”, azaz a „Sör erőt ad”.
Csinos, rámenős design, egyszerű formák, az ötvenes években állítólag ez a sörgyár vezette be először a 0,33 L-es palackokat.
Kitöltve meglepően világossárga szalmaszínt mutat, a habja szép krémes, de gyenge és hamar elmúlik. Jellegzetes német komlóillata van – hallertau, vagy hersbrücker - majd ha egyszer eljutok oda, örökre megjegyzem ezt a jellegzetes aromát.
Az ízében is mindenekelőtt ez a komló bontakozik ki, eleinte pezsgősen puha karbonációval és közepesen puha testtel. Később némi olajos maláta-édesség mellett a komló az illetlenebb, káposztás ízeit mutatja a kortyoló felé, majd végül jó száraz, már-már kakaóporosan száraz befejezés.
Nagyon karakteres, könnyen iható, jellegzetes német pils. Nincs benne reveláció, de jóféle hagyománydús sör, és 5,1%-kal még egy kicsit bódító is,