Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Peters Schwarz

2010.10.19. 11:14 - TonyCaviar



Mostanában tűnt fel a Blaha Lujza téri aluljáró kitüntetett boltjában, ahol a Red Devilt és más szögedi dolgokat lehet kapni, abban a kis lyukban két hányás közt, a hetes Budára menő megállója alatt.


Nem néz ki szörnyen, bár azonnal látszik, hogy nem német, és az is, hogy annak szeretné eladni magát. Nem világos, hogy a Peter végén miért van egy kiejthetetlen és értelemzavaró plusz „S” betű, illetve sejthető, hogy úgy értik, hogy „Péter feketéje”, de akkor is fura.
Azt állítja magáról, hogy „minőségi fekete sör”, nem vesszük túl komolyan a szólamokat, azonnal nyilvánvaló, hogy pl. nem fekete – bár attól még lehet valamiféle schwarzbier. A színe szép vörösesbarna, de könnyedén át meg át lehet tekinteni rajta, amiből már látszik, hogy nem lesz egy igazán sűrű, anyagerős sör.
Illata nincs, habja hamar és teljesen elmúlik, mint valami 14 hónapig tölgyfahordóban érlelt barley-wine-nak. Elsőre íze sincs. Lassan csak kibontakozik valamiféle fröccsös szódás savanyúság, ami csak szép lassan megy át gyenge karamelles, barnás ízbe, az utóíze pedig a nagy nyálkás semmi.
Leginkább a Borsodi Borostyánra emlékeztet: rengeteg víz, rengeteg üresség, nem tragikus és nem undorító, de nem lehet tudni, mire jó. Mintha kisüzemi létére a nagyüzemi lágerek ürességét igyekezne újrateremteni - csak nem sikerült olyan jól az állag, a karbonáció. De más sem: az egész íz szétesett, a karamell oda van passzintva mesterségesen, itt némi kenyéríz, ott egy kis alkohol.
Mindenesetre ez már egy nagy javulás - amint hallom másoktól, hogy pár éve a Peters Schwarz volt a legiszonyúbb mosogatólé, amit el lehetett képzelni. Mára értékelhető szintre kúszott, ha így megy tovább, lesz egy jó sörünk Budapesten, ezt ugyanis itt főzi Rákospalotán az ER-PÉ serfőzde. Hétvégi érdi látogatásom során pedig belefutottam a forgalmazóba is, az érdi Inter-West Kft-be, akik a Blaha Lujza téri kuckó házisör-ellátói, és a Szögedi Sörfőzde Pest megyei terjesztői, valamint az ER-PÉ-é is. A főnök azt állította, hogy a Peters Schwarz csapon sokkal jobb, mint üvegben – igaz, hogy ezt csk a bizonytalan sorsú M7-es melletti John Bullban lehetne kipróbálni, arról meg azt sem tudjuk, él-e még. Sebaj, ha minden igaz, a jövő héten ellátogatunk magába a főzdébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr42383103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2010.10.19. 13:25:32

Nekem a Peters Schwarz révén volt az első találkozásom magyar kézműves sörökkel - egyáltalán nem volt rossz élmény. Engem csak a híg állaga zavar, olyan, mintha egy jobb sorsra érdemes schwarzbiert felengedtek volna vízzel. Mindenesetre a társaságnak, akikkel teszteltük eléggé bejött, veszek még belőle. A Blaha mellett a Lehel téri piacon is kapható amúgy.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.19. 14:01:44

én pont tegnap szemeztem vele, de nem mertem lecsapni

szanisz 2010.10.19. 17:02:37

Mit árulnak még ebbnn a boltban, ami ritkaságnak számít? Megnézném, ha mást is árulnak.

Red Devilt ittam, az enyém teljesen élvezhetetlen volt a répacukor miatt, a Szögedi Barna rendben volt...

TonyCaviar 2010.10.19. 20:55:01

@szanisz: Sztem nincs más, csak a szögedi többi szörnyűsége.

Gutberger 2010.10.19. 23:23:18

Kedves sörfagyasztók!
Megkérném, hogy aki tudja kóstolja meg a Peters Schwarz illetve a (Szögedi)Braunger házisöröket mert mindenféle fórumon ,,lepontozzák,, őket. Szeretnék valami pozitív dicséretet hallani, hogy nem csak annak a sok névtelen (márkahű)vevőnek ízlik aki szinte minden nap megvásárolja (nem olcsón!) és hozzászokott az ízvilághoz.Annak is lehetne örülni, hogy nem csak 4 multi sörgyár van itthon és próbálkozások vannak a kisüzemi sörfőzés és értékesítés (ez én volnék) terén is.
Aki persze keres az talál is:www.hazisor.co.cc
(Interwest Érdi italkereskedés)

Serkoptató 2010.10.20. 09:19:16

@Gutberger: Kb. egy hónapja kóstoltam (P.S-t). Nem volt benne semmi brutális rossz, ihatatlan. Ugyanakkor túl sok érvet sem hozott fel amellett, hogy ismét vegyek.

Amúgy pedig szerintem nem szerencsés a literes, pláne a másfél meg kétliteres kiszerelés, ráadásul PET palackban. Ez nem minőségi, hanem sokkal inkább mennyiségi szemléletre utal.
Miért kell nekem egy menetben egy liter sört meginnom, ha beérném fél literrel, netán 3 decivel is? A PET-ben elrakott maradék sör pedig másnap általában a lefolyóban végzi.
A másik óriási gond, a kisüzemi sörfőzdék söreivel a minőség egyenetlensége. Amit talán kisebb részben okoz maga a főzés egyenetlensége, mint a palackozás, szállítás, tárolás során bekövetkező rohamos minőségromlás.
Ezért van az, hogy egy akár tulajdonképp jó sörből egy erősen lepontozott sör lesz.

TonyCaviar 2010.10.20. 09:46:04

@Gutberger: Kifejezetten örülünk neki, hogy vannak kis sörfőzdék, mert tőlük várjuk a minőségi kereslet kielégítését, a különlegességek főzését, azt, hogy sokkal érzékenyebben reagáljanak a fogyasztói igényekre, mint a nehezen mozduló multik.
Viszont fontosnak tartjuk, hogy közvetítsük a minőségi igényeinket, hisz nem sokat érünk a kis sörfőzdékkel, ha nem készítenek olyan sört, amit szívesen innánk.
Kritikáink célja soha nem a ledorongolás, vagy a "menjen a francba", hanem az építő kritika. Mivel nem vagyok sörfőző, hajszálpontosan nem tudom megmondani, mit kellene egy sörrel kezdeni, hogy jobb legyen, de van véleményem arról, hogy milyen irányba kellene fejleszteni.
Ha pozitív kritikát szeretne olvasni, nézze meg ezt: folyekonykenyer.blog.hu/2010/07/15/red_devil_ir_tipusu_voros_sor
vagy ezt:
folyekonykenyer.blog.hu/2010/10/06/black_rose_2
Még valamit figyelembe kellene vennie a kisüzemi sörfőzőknek, amiről eddig nem sokat beszéltünk: kinyílt a világ, igaz a sörimport nem könnyű műfaj, mégis ma már több helyen lehet kapni a nemzetközi sörfőzés csúcsát jelentő söröket, és bizony ma már nem a Dreherhez vagy a Borsodihoz mérjük a magyar kisüzemieket, hanem a De Molenhez, a Struiséhez, a Great Divide-hoz, a Sint Christoffelhez, Brewdoghoz, a Flying Doghoz, a Mikkellerhez, de akár a Kocourhoz, a Primatorhoz, vagy a Hoffstettnerhez és az Uerigéhez.
Javasolnám, hogy a kisüzemi sörfőzők kóstolják végig a világ sörkínálatának csúcsait, hogy ugyanarról beszéljünk.

Ogreface 2010.10.20. 11:52:37

@Gutberger: "sok névtelen (márkahű)vevőnek ízlik aki szinte minden nap megvásárolja (nem olcsón!) és hozzászokott az ízvilághoz."

De én nem akarok "hozzászokni egy ízvilághoz". Engem az a sör ragadjon meg, varázsoljon el, legyen benne valami olyan, ami miatt újra és újra megkívánom. Régen rossz, ha valamihez már hozzá kell szokni...

famester 2010.10.20. 20:47:17

Pár évig a serfőzővel egy épületben dolgoztam. Néhányszor vásároltam a söreiket.
Sajnos a barnával nem volt jó tapasztalatom (gyenge, vízízű, test nélküli pörkölt íz).
A világos viszont iható volt házisör kategóriában.
A pillepalackos kiszerelés meg egyszerűen minősít.

mr.sixpack 2010.10.21. 16:47:33

Egyetemi éveim végén (kb. 4-5 éve) kisebb baráti társaságunkban nagy kedvenc volt ez a söröcske (a világos verziója szintén). A Lónyay utca 40. környékén van egy kisbolt, ott szereztük be eme nedűt. Szerintem még mindig lehet kapni. Elsősorban az ár/minőség arány miatt vettük (abból is az ár szempont dominált - akkoriban 250 volt a világos és 300 a fekete literje), és hogy nem kellett bajlódni az üvegekkel.

Már elég régen ittam utoljára, de arra azért emlékszem, hogy a Schwarz íze kissé a Staro barnájára hajaz, tehát inkább kesernyésebb, fanyarabb íz jellemzi. Sajnos a fentiekkel egyetértek abban, hogy eléggé vizezett érzést kelt, de nem mondanám rá, hogy ihatatlan. Sajnos nem nagyon van hasonló sör a magyar piacon, így nehéz az összehasonlítás, de szerintem egy buliban simán fogyasztható.

A világos verzió már sokkal barátságosabb. Nem tudom, kinek milyen ízt jelent a házisör jelleg, de nekem határozottan ez az ízvilága. Könnyed, lágy (közepesen szénsavas), nyári napokon igazán frissítő érzést kelt. Egy Arany Ászokat (és bocs, ha megbántok valakit) simán ver.

Próbálkoztunk még rigó mixeléssel is. Az is megér egy próbát :)

A negatívum valóban a nagy kiszerelés (bár mi mindig elegen voltunk rá) és sokszor az is gond volt - vagy a szállításnál vagy a tárolásnál -, hogy kissé megbuggyant. Persze a boltban mindig kicserélték, de nem egyszer volt, hogy már csak otthon vettük észre.

Ha igényes sört akarsz inni, ami - idézek - "elvarázsol", akkor nem ez lesz a választás, de egy buliban simán jöhet.

Ogreface 2010.10.21. 18:49:54

@mr.sixpack: Ezekkel a "buli sörökkel" nekem az a bajom, hogy én ilyen eseményekre is általam kedvelt, minőségi söröket szoktam vinni. Aztán amikor kb. harmadszorra nyitom a hűtő ajtaját, akkorra már tényleg csak ezek a "ide jó lesz" dobozosokat és PET palackos csodákat találom...
Nemrég így kóstoltam meg a Salitos nevű igen trendi, de világbajnokian szar, sörnek csúfolt műanyag keverékeket is. Pedig azok még drágák is! Közben látom, hogy az isteni bajor búza bak sörömet meg üvegből issza az állat és még nem átallott egy szelet citromot is az üveg szájába erőltetni! Közel voltam egy felfüggesztett börtönbüntetéshez...

mr.sixpack 2010.10.22. 09:43:23

@Ogreface: Egyetértek, én is szeretek minőségi sörökkel nyitni, legalább az első 2-3 körben (persze van egy szint, amikor már mindegy), de ehhez nem mindig adottak a megfelelő körülmények. Igaz, törekedni kell az igényes fogyasztásra, csak anno a pénztárcánk nem mindig tette ezt lehetőéve. Azt viszont nem csodálom, hogy egy ilyen búzasör elleni merényletnél neked is kinyílt a bicska a zsebedben.

Gérard Duchemin 2010.10.22. 09:47:40

@Ogreface: Egyetértek ezzel. Olyan ez, mint az, hogy Magyarországon szar a sütőipar, szar a kenyér, szokjak hozzá. Juszt sem, inkább nyersen rágom a búzaszemeket.

Gérard Duchemin 2010.10.22. 09:49:48

@mr.sixpack: "Egy Arany Ászokat (és bocs, ha megbántok valakit) simán ver."

És ez nagy szó? Az Arany Ászok húgy. Nekem az a sör, ami 6-szor jobb mint az Arany Ászok, még mindig lefolyóba öntendő sör.

Gérard Duchemin 2010.10.22. 09:52:56

@Ogreface: Kemény élmény lehetett ez. Én mostanában minden hétvégi bulimra viszek 4-5 palack valódi sört, kissé sírós képpel nézem, amikor valaki beállít egy hamisított Löwenbrau-val, de megpróbálok türelmes lenni. Közben oktatom a népeket, látjátok ezek sörök. Ők meg: Jé, ezeknek intenzív sörízük van, mintha nem is tartalmaznának vizet :-)

Gérard Duchemin 2010.10.22. 09:55:01

@mr.sixpack: "Igaz, törekedni kell az igényes fogyasztásra, csak anno a pénztárcánk nem mindig tette ezt lehetőéve. "

Én úgy vélem, akinek nincs pénze, igyon inkább egy limonádét szódából, cukorból és citrompótlóból, mint akár egy Drehert. Olcsóbb is, jobb is, és csak azért inni Drehert mert van benne alkohol? Na ne már.

TonyCaviar 2010.10.22. 12:13:22

@Ogreface: Te tudod a legszebben nevelni a népet a sörkultúrára:) Valamiért ilyen Rejtős hangulatot idéz ez a bejegyzésed. Alapvetően be kellene jelenteni, hogy mik a sörivási kultúra határ-szabályai, azaz mik azok a vétkek, amiért Ogreface kidob az ablakon. Ogre megírnád nekem, mik azok a sörrel elkövethető bűnök, amiért bárkit kidobnál az ablakon? És akkor mi ünnepélyesen bejelentjük, és soha-soha nem merne ilyet tenni senki. Ha meg mégis, mi melletted tanúskodunk, és ott lesz a poszt is, amiben leírjuk a játékszabályokat, ha valaki nem tartja be a szabályokat, az meg logikus, hogy bűnhődjön, nem?:) A mai puha bíróságokra elég rákiabálni, hogy neked van igazad, és engedelmeskednek.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.22. 13:17:57

@Ogreface: azon gondolkoztál, hogy csúnyán beszélsz vele és megrágalmazod? :) ugyanis súlyos testi sértésért nem feltétlen felfüggesztett jár ;)

Gutberger 2010.10.23. 11:52:08

@Ogreface: Kedves Ogre, Tony és a többi sörfan!
Jogosan sértődhet meg egy gyártó (forgalmazó) ha becsmérlik nyíltan a márkáját nem pedig (nem csak építő) kritikát írnak róla.
Kicsit a elejéről szeretném kezdeni ezt a jó sör szar sör pet palackos házisör eszmefuttatást.
Ezeket a házisöröket magyar kisvállalkozók készítik. Úgy mint csehországban a cseh kisvállalkozók, úgy mint ausztriában, németországban. Bár ott igen jelentős a nagy sörgyárak jelenléte de persze a többség ,,nemzeti,,
Magyarországon a (B,D,H,P) multi sörgyárak 2000 környékéig tulajdonképpen egymással versengve ugyan de szerintem nem szándékosan elsorvasztották a magyar sörfőzést. (Most valami éledezik, talán a főzdefeszt lesz a választóvonal, ez jó dolog.) Tulajdonképp ami folyik az a brand és árharc, illetve értékesítési csatorna megkaparintása vagy a piaci részesedés növelése. Az etikai kódexet meg talán a hyperszupermallok vagy a nagykerek beszerzői rúgják fel a mai napig.
Vannak elvetemült lelkes cégek akik prémium márkákat importálnak, persze ők is megszenvedik ezt a kiazerőssebbnagyobb sörgyár versengést és a piac igénytelenségét, és a rárakodó terhek nagyon drágítják a választékukat még ha ezek igen jól csengő sörmárkák.. Visszatérve a házisörökre…ezt magyar kisvállalkozók készítik!!!!!!!!!!!!! Nem politika, gazdaság.
Ebben a kategóriában hála a nagy sörgyáraknak, importőröknek olcsó dobozos sörrel szennyezik a boltok polcait. A nevek: brau, berg, burg végződésű sörök.
Azért mondom ezt a kategóriát mert a pet palackos sörök piaca sajnos ez. Nos mi a lényeg egy kis alapterületű abc-ben: a jólmenő fő termék(ek) mellett olcsó dobozos sört kell árulni lehetőleg 130-150 Ft max áron.
Ez a réteg kis pénztálcájú vagy nagyon szomjas vevőkből tevődik ki, akik esküsznek egy agyonmarketingelt local márkára vagy német nevű olcsó szutykot vesznek mert a német sör jó sör és még olcsó is.
Ez tévedés. Nem német csak a neve. Hogy mi van benne, egyik másik sörben meglepődnénk, üzleti titok. Ebbe a résbe próbál belekényszerülni németes nevekkel a magyarországi házisörfőzés jó és rossz termékeivel. (Franzberger, Rotburger, Gutberger, Braunger, Peters Schwarz…..stb) Miért a petpalack? Ebbe éri meg tölteni a sört mert a göngyöleg raktározása, üveg beszerzése, mosás, tisztítása, ennek az egésznek a logisztikája, költsége, sok. Megvenné e valaki a magyar házisört üvegben (0,33 esetleg 0,5 l kiszerelésben) kb 200-400 Ft kisker áron? Ha meg nem visszaváltós, júúúj! Maximum a sörfanok vennék. Vicces, de a minőség a mennyiség rovására megy. A mennyiség csökkenése a főzés gazdaságtalanságát eredményezné, még jobban drágítani kellene az árakat. Nyilván igaza van egynémely kritikusnak az ízvilág vagy a házisörök minősége elemzésében. Ez a sörfőző felellősége és a technológiájuk fejlettsége. Azért én megemlítenék egy hazai sörgyár szar ízű, de nem alsó kategóriás sörmárkáját, mennyien megsértődnének? A kritika szubjektív. Szerintem jó dolog a magyar házisörfőzés a magyar házisör értékesítés, szinte keresztesháború! Emlékszik valaki hol tartott a magyar borkultúra 15-20 éve? Remélem ilyen sikert ér el a magyar (minőségi) házisör is az évek múltával. Ne csak bajor, cseh, belga, B, D, H, P sörfesztiválok legyenek magyarországon!!! Éljen a (tényleg) magyar házi főzdefeszt!
Vissza a realitásokhoz. Most jön képbe az kiskereskedelmi értékesítés. Mit mond a boltos?
- Á, csak az olcsó (német?) dobozos sört keresik.
- Á, csak a ilyenolyan (agyonmarketingelt) márkát keresik.
Persze ezt az összes multi sörgyár képviselőinek is mondják ha nincs bent a boltban valamelyik fő márkájuk. eheheh!
A vevő meg milyen furcsa lény? Képes megvenni (ha van) a németes nevű magyar házisört. Furcsa. Nahát. Jééé!
A boltok 90°% rákapnak a vevők e furcsaságára. Csak nehéz meggyőzni a boltost, öreg ez a te érdeked is!
Mi jelenleg kb 150 boltba szállítunk házisört. www.hazisor.co.cc Ez iszonyú kis szelet a tortából.
Most jön a gasztro:
A multik olyan szerződéseket íratnak és adnak pénzt egy vendéglátósnak, mint egy focistának. Átlag két év, a jó, menő helyeken milliókat adnak (Ha tudnátok adatokat, amit én!) Persze a volumen is elvárás. És pont emiatt van, hogy egy vendéglátóhelyen csak az adott sörgyár termékei kaphatók. Ha lenne más, gyengítené a forgalmat és így elvesztenék a bonuszokat és az árképzést.
Vannak olyan helyek ahová még a konkurencia sem tud évekig belépni nem hogy egy kisüzemi sörfőzde. A kocsmárosok meg nem kérdezik, nem tudod hol kapni magyar házisört hordóban? www.hazisor.co.cc A vevők azért jól fogadnák, vannak ilyenek. Megsúgom a vendéglátósoknak, lehet más szerződést is kötni, mint amit a multi egyből az orra elé dug.
A nagykereskedések: A multik szelektálják nagykereket meg a hálózatokat, mert decentralizálják az árakat és az értékesítést. Az ő részükről ez europapi értékesítési módszer, de ez kelet európa, sajnos. Próbálják elzárni a csapokat ahol ár és érdekszférák ütköznek. A legjobb példa a C.D. nagyker D. szerződése és ezáltal a többi sörcég kapkodása, idegeskedése. Mondhatnék hyper példát is, felesleges. Röhej.
Összegezve: magyar házisör: petpalackos, hordós, németes vagy magyaros nevű, ritka lelőhelyű, jó, finom, rossz, rosszabb. (bár ezt ne a kritikusra, hanem a vevőkre bízzuk.)
Talán a kocsmárosoknak, éttermeseknek, boltosoknak lehetne valami egyéni terméke és színfoltja. Ha meg nem kell senkinek a magyar kisüzemi házisör majd csinálnak a multik, euszutykot, eucsehsört, euszlováksört, meg egyéb …eubergburgsört….blabla.
Vásároljátok a házisört, házitejet, házikenyeret, háztáji zöldséget, tojást. Ezek biztos magyar termékek.
Többet most nem tudok mondani, mert gondolom mit gondolhattok, talán mindenkinek igaza van meg nekem is egy kicsit.
(Interwest érdi italnagykereskedése)
Várunk minden látgatót: www.hazisor.co.cc

Serkoptató 2010.10.23. 13:03:48

@Gutberger: "Megvenné e valaki a magyar házisört üvegben (0,33 esetleg 0,5 l kiszerelésben) kb 200-400 Ft kisker áron?" -- Meg! Ha az minőségben mérhető a belga, cseh, brit stb. kisüzemi sörökhöz, akkor boldogan, hiszen egy ilyen sörért már ma is minimum 600 forintot adunk, a plafonról meg ne is beszéljünk inkább.
A 0,33-as magyar Black Rose pl 500-ért elmegy.
Várjuk a többi 4-500 forintos jó sört.

A kritikát -- ha az jogos -- pedig tudni kell elviselni, és tanulni belőle, nem megsértődni.

Gutberger 2010.10.23. 13:46:01

@Serkoptató: Kedves Serkoptató!

Jogosan sértődhet meg egy gyártó (forgalmazó) ha becsmérlik nyíltan a márkáját nem pedig (nem csak építő) kritikát írnak róla.
Ezt te írtad:-A kritikát -- ha az jogos -- pedig tudni kell elviselni, és tanulni belőle, nem megsértődni.
Nos:Ha nem pedig kritikát írnak róla!
Senki sem sértődött meg. A kritikusnak az a dolga hogy kritikát írjon és az publikálja. Ezen még a gyártó sem sértődhet meg. Ha becsmérlik a sört az más. Ogreface írását én nem kritikának olvastam.
Továbbá: Sok sikert a Black Rosnak!
Én még nem kóstoltam de szívesen megtenném, hol lehet kapni Bp.?
Kérdezd meg a sörfőzőt mennyit ad el (500Ft pl Bp.)éves szinten, aztán olvasd el még egyszer a hosszú monológomat és próbáld értelmezni nem megsértődni!
Üdvözlettel:www.hazisor.co.cc

Ogreface 2010.10.23. 15:06:34

@Gutberger: Értem! Ha jót írnak a termékedről az pozitív, építő kritika, ha rosszat az becsmérlés. Én pedig tartom magam ahhoz, hogy a csomagolás fajtája /jelen esetben a PET palack/ minősíti magát a terméket is. Erről például meglehetne kérdezni a minőségi borfogyasztókat is, vajon hány papírdobozos bor pihen a hűtőjükben. Mondom ezt úgy, hogy számos "PET" sört kóstoltam már életemben, például a "Szögediek" közül is, nem is egyszer. Volt ami ízlett, volt ami nem, de általánosságban ellehetett róluk mondani, hogy igen csapongó volt a minőségük. De ez nem csak az én véleményem volt.
Ez a "csak magyar terméket", meg egy kicsit már olyan, mint a "Free Tibet!" feliratú póló, aminek a nyakcímkéjében az olvasható, hogy "Made in China"... Szerintem is első legyen a hazai termék, DE csak akkor, ha olyan a MINŐSÉGE is!
Például most is egy üveg olyan Black Rose van itt mellettem, szépen kitöltve egy neki járó pohárban /egy pillanat, belekortyolok. Egészségetekre!/, amiből biztos, hogy kevesebbet adnak el a Békésszentandrási sörmesterek, mint Te, az általad forgalmazott sörökből. De ha egyszer ezt én jobban szeretem...

Gutberger 2010.10.23. 16:04:21

@Ogreface: Nem az én termékemről van szó!
Ezt te írtad: Nemrég így kóstoltam meg a Salitos nevű igen trendi, de világbajnokian szar, sörnek csúfolt műanyag keverékeket is.
Erre reagáltam.
Ismétlem magam: Továbbá: Sok sikert a Black Rosnak! Biztos jó sör, mert csak pozitív dolgokat hallok róla.
Én még nem kóstoltam de szívesen megtenném, hol lehet kapni Bp.?A minőség dolgában egyetértek veled, csak sajnos a piacon nem csak ez a fontos. Ha fontos lenne minden boltban Black Rose és belga söröket is lehetne kapni és a sörkedvelőknek nem kellene vadászni ezekre.Az üveges minőségi borokat nem lehet összehasonlítani a petes csodaborcsaládra. Ez a házisörnél valamilyen szinten kényszerűség.Gondolom ezen a Black Rose már túl van.Sok ilyen sörmestert a piacra, hol kapható?
Üdvözlettel:www.hazisor.co.cc
Free Tibet!

Ogreface 2010.10.23. 17:53:38

@Gutberger: A Salitosról nem csak nekem ez a véleményem. Meg kell nézni a Ratebeer értékelésén, ahol a világ minden részéről írnak sörkritikákat, hogy mi a vélemény ezekről a termékekről. Ellehet olvasgatni. Magamat köpném szembe, ha valamire ami szerintem rossz, arra azt mondanám, hogy "hű de finom".
Black Rose a "Csak a jó sör" boltban kapható, a Rákóczi úton. Oldalt a linkblogban megtalálod a linkjét.

Serkoptató 2010.10.23. 19:46:53

@Gutberger: Kedves Gutberger!
Elsőre is elolvastam, és megértettem a hozzászólásodat. Abból azonban csak a szokásos "kisüzemi sörfőző-monológ" jött át, többszörösen is. (Nem megsértődni!)
Nem lehet, nem szabad folytonosan az agyonmarketingelt multikra, és a kereskedelmi láncokra mutogatni. Ezen túl kell lépni.
Az pedig nem az árversennyel, hanem a minőséggel fog menni. Ezért emeltem ki pont az ár-minőség kérdést a válaszomban.
A PET-palack pedig -- tetszik, nem tetszik -- nem a minőség sugalmazója. Márpedig a minőségnek látszania is kell, már első ránézésre is. És akkor még nem beszéltem a címkékről, amire én spec jóval kevésbé vagyok érzékeny, mint pl. KK vagy Caviár.

Amúgy pontosan megértem az értékesítés nehézségeit ezen a szinten. Pont ezért kell(ene) a sörfőzdéknek meghozni egy olyan stratégiai döntést, hogy mit szeretnének inkább, a bolti kiskerben szerepelni, vagy a gasztróban? Palackozni, vagy hordóban forgalmazni, esetleg helyben eladni (gastropub).
Amúgy egy elegáns 0,33 vagy 0,5 literes palackkal még a gasztróba is be lehet jutni (függetlenül attól, hogy kivel van szerződése a helynek), de egy literes műanyag PET palackot melyik étteremben tennének az asztalra?

Végezetül azt gondolom, az itt rendszeresen kommentelők mindegyike nagyon szeretné, vágyik rá, óhaja és kívánsága, hogy a kisüzemi sörfőzés mind minőségben, mind mennyiségben (és változatosságban) megerősödjön. De ehhez mindannyian kellünk, sörfőzők, kereskedők és sörisszák. Ezek közül, mi, sörisszák már húsz éve várunk a jó és a még jobb hazai kézműves sörökre. Azt hiszem, a sörfőzőkön a sor.
Uff.

TonyCaviar 2010.10.24. 15:43:31

Tényleg nagyjából tisztában vagyunk vele, milyen nehézségekkel kell ma egy kisüzemi sörfőzőnek szembenéznie.
Egy olyan fronton vívnak árversenyt, melybe a náluk nagyobb piaci erejű szereplőkkel zsúfolt verseny belekényszeríti őket.
A megoldás: térfelet kell cserélni. Ma a multicégek kezében nem sok adu maradt (az árcimkén kívül), itt az idő, hogy a magyar sörfőzők átvegyék a kezdeményezést kommunikációs téren. Találják ki, hogy milyen (jó) sört főznek, és tudják elmondani, miért jó, és akkor majd keresni fogják a termékeiket. A divatos csúcstermékeken át vezet az út a stabil kiskereskedelmi jelenléthez - akár más termékekkel is. Az áruházakat nem kell megkeresni, keressenek ők, ha nem akarnak lemaradni.
Tudom, ehhez tőke és pénz kell. Nem tudom, nincs egyetlen olyan pályázat sem, ahol egy magyar sörfőzde némi pénzmagot kérhet az államtól fejlesztésre?
Ha nincs, miért nincs? Legyen!

Petibi 2010.10.30. 10:26:25

@TonyCaviar: Tisztelt Sörkritikus!
Szeretnék egy két tényről informáciokkal szolgálni.A PET üveg évek óta engedélyezett csomagolási forma,ezt nem csak a kis sörfőzdék,hanem komoly gyárak is használnak.Nyilvánvaló tény,a használat előtt nagyon komoly hatósági vizsgálatok történtek amely vizsgálatok meghatározták milyen típusú és anyag összetételű PET palackokba lehet alkoholos italt tölteni hogy az a fogyasztókra semmilyen veszélyt ne jelentsen.Ugyanakkor a fémdoboz alumíniumból készül melyet belülről gyanta bevonattal védenek,amely hasonló módon funkcionál mint egy PET palack.Az egy literes kiszerelésen kívül rengeteg 0.5-ös PET palackos kiszereléssel találkoztam,így a vásárló saját maga eldöntheti melyiket veszi le a polcról.A sör minőségi össze hasonlitásro,legyünk korrektek.Pl a Peters scwarz Extrakt tartalma 12,5 Balling fok,adó fizetési okok miatt,így a hasonló Extrakt tartalmú sörökhöz kellene hasonlítani nem egy 14-16 Balling fokos sörhöz.Nyilvánvaló tény hogy egy magasabb Extrakt taralmú sör testesebb,zamatosabb mivel több anyag van benne,jóval magasabb elő állitási költségekkel.A házi sörök piaci csatáját,az olcsó külföldről beérkező sör ízű szódavizekkel kell meg vívnia.Egy pl:olcsó dobozos sör készítésénél 6-7 fokos Balling fokos alaplevet alkalmaznak,mivel azt szódavízzel hígítják majd íz aromával javítják és a legvégén hogy a dobozon szereplő alkoholtartalom stimmeljen alkohol hozzáadásával "feljavítják".Ez törvény szerint nem sörnek hanem köztes alkoholterméknek minősül,amelyet a Magyar szakhatóságok nem tudnak ellenőrizni mivel a gyártás külföldön történik.Így a Magyar Élelmiszer ipari könyv előírásának betartsa nem történik meg.Tehát a fent "fikázott" söröket,amelyek legalább főzött sörök,itt hasonlítsuk össze.Azt bizton állíthatom hogy a házi sörfőzdékben bőven van akkora szakmai tudás hogy a megemlített söröknél jóval testesebb kiváló minőségű söröket elkészitsenek,amelyek sajnos ma Magyarországon(tapasztalatból)tudom eladhatatlanok.Legalábbis olyan szinten hogy abból egy kisüzem életképes maradjon.Arról senki nem ír hogy pl:egy kisüzem egy világviszonylatban ritkaságnak számító zöld színű mézes gyömbéres sört is képes volt előállítani.Na ennyit a szakmai hozzá értésről.A kész munkában könnyebb hibát találni mint azt elkészíteni.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.30. 11:05:52

szerintem a PET palack egyszerűen nem néz ki elég jól, és gyakran nem sikerül megfelelően zárni sem a palackot.
a kérdés az, hogyha lesz rá lehetőség és igény, akkor mennyi idő alatt tudnak a kis főzdék átállni a minőségi termelésre? akarnak-e majd? lesz-e elég tapasztalat, hogy felvegyék a versenyt az import kézműves sörökkel?
mert igény lesz rá. persze a volumeneket majd optimalizálni kell, illetve első körben pont a kisüzemi gyártóknak kell elhinniük magukról, hogy képesek rá, és ki tudják szolgálni a keresletet. attól, hogy egy sör zöld, mézzel és gyömbérrel készül csak érdekes, nem válik automatikusan jó sörré. ezzel nem célom adott sör minősítése, csak a szemlélet finomítása.

TonyCaviar 2010.10.30. 11:49:22

@Petibi:
"A házi sörök piaci csatáját,az olcsó külföldről beérkező sör ízű szódavizekkel kell meg vívnia." - ez valami sorstragédia? miért kéne azokkal bárkinek is versenyeznie? a sörfőző főzzön sört.

a 12,5 ballin pont fél ballinnal több, mint a Pilsner Urquell - csak összehasonlításképp

"egy kisüzem egy világviszonylatban ritkaságnak számító zöld színű mézes gyömbéres sört is képes volt előállítani.Na ennyit a szakmai hozzá értésről" Ez olyan mintha én írtam volna neked. Zöld színű, mézes, gyömbéres? 99% hogy vacak. Aki rendes sört tud csinálni az nem hülyéskedik azzal, hogy zöldre fesse - ez a marketingsörök törvénye. Azt ismered?

Amúgy meg elárulom, hogy egyáltalán nem könnyebb kritizálni, mint főzni, mert próbáltam mindkettőt, és a kritikához sokkal többet kell tanulni, figyelni, kóstolni, és ráadásul kell hozzá valami nehezen körülírható összetevő... de ezt most hagyjuk.

Petibi 2010.10.30. 20:39:03

@TonyCaviar: Tisztelt Fikázó!
Ez a mérhetetlen lenézés véleményem szerint semmi más mint azsan provokáció,mely meggyőződésem szerint valami érdekcsoport képviseletében történik.A jelenleg is működő sörfőzdék 98%több mint tíz éve működteti a sörfőzdéjét.Nyilván valóan nem saját fogyasztásra gyárt söröket azokat a piacon értékesíti,mely termékeket elég nagy számban a vevők megvásárolják.A vevőktől rengeteg pozitív visszajelzés érkezik,/konkrét példát tudok pl:Pécsről feljönnek Budapestre a kisüzemi sörfőzdék termékeit megvásárolni/.Ennél jobb kritikát hogy 10-15 éve folyamatos működés,még a mai napig is fenntartható ebben a nehéz gazdasági helyzetben a legjobb kritika,mert ez nem egy ember véleménye,hanem több száz ember véleménye,akik vásárlásaikkal elismerik a kisüzemi sörfőzdék termékeinek a minőségét.A Peters Swarz gyártója 1995-óta folyamatosan működik azaz 16 éve.Legyünk őszinték ez azért nem semmi!

Petibi 2010.10.30. 20:49:55

@Serkoptató: Bocsánat de a pet palackra lehet mondani hogy nem túl szép csomagolási forma de azt semmi kép hogy a mínőséget befolyásolja ezzel a be vizsgáló laboratóriumokat minősítenénk miszerint a pet üveget pld oldja a benne lévő sőr és ez íz hibát okoz ez nem így van. Van olyan történet is ám hogy a házi sőr pld egy söröző igen kiemelkedő áron adja azt megveszik ne menjünk bele hogy milyen márka név alatt, ja ha nem látjuk a nevet mindjárt jobb a sőr .Vagy pld Szlovákiában ahol nem ismerik a gyártót nagyon kedvelik azt itt lehúzott söröket pedig ott is van elvárás nem kevés.

Petibi 2010.10.30. 20:56:09

@TonyCa@Mantlesorrow: Az összes sör ami más íz világot ad valóban nem más mint a lehetőleg legkisebb adótartalmú sőr előállításának a lehetősége mert a sőrgyártást lehet misztifikálni abban semmi csoda nincs sok maláta jó komló és kész az erős extrakt tartalmú ízletes sőr csak legyen aki megfizeti.

Serkoptató 2010.10.30. 22:40:25

@Petibi: Bocsánat, de mi nem az ellenség vagyunk, a céljaink valahol közösek: stabilan jó minőségű sört szeretnénk inni, és szeretnénk, ha ezek a jó sörök ugyanakkor változatosak is legyenek, valamint minél több készüljön itthon, Magyarországon.
És ebben keressük partnernek azokat a kisüzemi sörfőzőket, akik NEM az olcsó import vagy multiban gyártott műsörökkel szállnak versenybe.

Ennek pedig része a csomagolás is. Sokan egyszerűen azért veszik meg a multi által gyártott gagyit, mert "jobban néz ki", magasabb minőségi értéket sugall, ugyanakkor a sör maga vacakabb.

A PET palackkal meg az még a bajunk -- az esztétikán túl --, hogy elég gyakran tökéletlen a zárása, döglött lesz benne a sör. Senki sem állította, hogy a sör oldja a palackot, az viszont tény, hogy az a műanyag átengedi az oxigént, ami hosszabb távon nem szerencsés.

Petibi, azt gondolom + még jó páran azt gondoljuk, az elmúlt években végre elindult egy minőségi fejlődés a hazai kisüzemi főzdékben, aminek biztató jele, hogy már egyáltalán van mit kritizálni.

Petibi 2010.10.31. 09:44:06

@Serkoptató: Köszönöm a választ azért had fűzzek hozzá egy két tényt. A pld 42 grammos pet palack nem difundál tehát se ki se be nem ereszt át oxigént.A romlás általában a régen üzemeltetett szakmai hozzá nem értés kíséretében gyártott sörök nem megfelelő mikrobiológiai tartama miatt romlottak. Ha a kupak nem zár már töltésnél ki derül mivel szénsav előfeszítéssel töltik a palackokat vagy a töltés után nem sokkal megmutatja magát a hiba.Régen a sör fözdéket hordó töltésre és 8 napos sör gyártására tervezték. nem kis feladat volt ezen túl lépni palackozni pasztörizálni és meg felelő vegyszeres takarítást kidolgozni ez nem is sikerült a mai napig mindenkinek sajnos.a vegyszeres háttér sem makulátlan. Lehetne üvegbe palackozni de a gyártók többsége tönkre ment külföldről a beszerzés nagyon drága kb 1oo ft és a kereskedők azt mondták hogy nem akarnak göngyöleggel bajlódni mert nem keresnek rajta egyedi és csak elfoglalja a raktárban a helyet a pénzt hozó áru elől és külön nyílvántartást kell vezetni a termék díjj miatt amit a VPOP ellenőrizz és mindenki menekül a VPOP elől mert elviselhetettlenül gonoszak.Szóval jók az elképzelések de a másik oldalnak is vannak érvei sajnos.

TonyCaviar 2010.10.31. 10:21:56

@Petibi: Sajnálom, hogy lenézést olvastál ki a szavaimból. Lehet, hogy sarkos voltam, mert bosszantott az a hozzáállás, hogy "itt úgysincs semmi csak a siralomvölgy, ha ezt nem látod, naív vagy, és nem értesz ahhoz, amiről beszélsz", de nincs szó lenézésről - bár a zöld sört tényleg sajnálom, mert szánalmas.
A PET-palackos vitánk meg olyan, mint amikor elhívtam a kádszerelőt, hogy szóljak neki, lecsorog a víz a kád oldalán, mire ő elővette a vízszintezőt és azt mondta: márpedig ez tökéletes. Mire én: akkor is lecsorog. Hát ő arról nem tehet.
Márpedig szerintem tehet. Ha nem diffundál, akkor más baja van. Számtalanszor alátámasztott tapasztalat, hogy PET palackban ugyanaz a sör vacakabb, mint pohárban vagy üvegben.
Ráadásul a valóság a fogyasztót nemigen érdekli. A fogyasztónak vélekedései vannak, és a PET-palackról a hozzáértőnek a fent említettek jutnak eszébe, a laikusnak meg egy hajléktalan, aki petpalackos olcsópiát szlopál - a marketing-ütközetet tehát mindenképp elveszítette a PETpalack. Ha valaki sikereket akar elérni a sörforgalmazás terén, miért tölti a sörét olyan palackba, ami eleve vesztesen indul a sörpiacon?

Gutberger 2010.10.31. 14:28:49

@TonyCaviar: Milyen ,,jó” ilyeneket olvasni.
Azt hittem már nem fogok írni ebbe a fejezetbe.
Tulajdonképpen meddő vitát illetve más nézőpontot képvisel minden író.
Ez az oldal kicsit,- csak a jó sör, minőségi sör, különleges sör, sörvilág sörfanjai értékeit, kritikáit képviseli.
Szeretnék olvasni mondjuk egy H.hu értékesítési vezető eszmefuttatását is a Petsör, jósör, szarsör kérdésről.
Íme 1-2 márka ,,ócska” Pet palackban (csak h. termék): Golden Brau, Zlaty Bazant, Karlovacko, Starobrno, Zlatopramen, Soproni, Bucegi, Ciuc, Gambrinus, Silva, Neumarkt, MB, Corgon, Kelt, a teljesség igény nélkül. (Tonycaviar): Ha valaki sikereket akar elérni a sörforgalmazás terén, miért tölti a sörét olyan palackba, ami eleve vesztesen indul a sörpiacon?) Ezek a sörök a legnagyobb vesztesek. Ehehehe. (És ezek csak H. termékei!!!!!!!)Kedves Tony, való igaz ezek nem nyugat európai márkák hanem east local b………t. Meg régóta bevezetett (újruhába öltöztetett) sörmárkák amit az oldaltámogató cége felvásárolt bagóért. (Neki bagó volt.) Bocsika, csüsz. Az megint egy más kérdés, hogy hová sorolja ezeket egy helyi sörfan, egy átlagfogyasztó, egy sörkedvelő, egy márkahű sörfogyasztó,(min. 4 féle ember!) na és a gyártó! Azt meghallgatnám de nem tőmondatokban. Profi előadás lenne.
Más: (Sörkoptató):A PET palackkal meg az még a bajunk -- az esztétikán túl --, Én az esztétikára fókuszálnék egy kicsit: A Peters Schwarz csomagolása (címkéjét is beleértve) nemcsak házisörök kategóriában ott van a top-on, már amennyire egy Pet-es kisüzemi sörfőzdétől kisajtolható még azt is mondanám, hogy szép. Anyagiakról: Egy új Pet forma szerszámkészítésének ára 500000-700000 Ft, müa vásárlás, címketerv, címkelegyártás, kupak, szállítások, munkadíjak, kb 1000000-1500000 Ft elindítani egy új sört. (Lehet, hogy még ezt is alábecsültem) Ez egy multinál felbecsülhetetlen összeg, nagyságrendekkel hatalmasabb. Egy 0,33 üveget beszerezni meg maga a lehetetlenség elérhető áron, vagy olyan mennyiséget kell vásárolni mintha a raktározás ingyen lenne. (A töltése meg manufaktúra) A Csomagolástechnológiát még nem is említettem. (címkefelnyalás a palackra, gépsor, brrrr.) Ide tényleg egy multi csomagolás szakértő kellene, szépen hallgatnánk, hallgatnánk, hallgatnánk, hallgatnánk.
A végére az írnám amit Sörkoptató: Nem ellenségek vagyunk, a céljaink valahol közösek: stabilan jó minőségű sört szeretnénk inni, és szeretnénk, ha ezek a jó sörök ugyanakkor változatosak is legyenek, valamint minél több készüljön itthon.
Határozottan egyetértek, a torkokban dől el minden. A szándék jó.
,,Erről a Pet-palack témáról külön témát lehetett volna kezdeni.”
Info: Osjecko (Eszéki) sört csapolnak Bp. az Alcatrazban, nekem ízlik, finom. (Az utolsó ex-YU sörgyár ami még nem multi!)
Üdvözletem minden sörfan emberkének. Gutberger.
www.hazisor.co.cc

TonyCaviar 2010.10.31. 16:43:41

@Gutberger: Köszönjük az eszékis infót! Lecsekkoljuk. És köszönjük a költségvetési vázlatot. És lehet, hogy tényleg indítunk egy külön cikket PET-palack ügyben.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.11.02. 10:47:33

@Gutberger: magyar fejjel gondolkodva ez így megy...
Belgiumban pedig másképp...Ott összeállnak páran, s egy fejtő gépsort összehoznak. Kb tízmillió Ft, ha többen összeállnak, mobil tankokkal, máris megoldható...Ez így megy amott, össze tudnak állni. S mindenféle üveggel lehetoperálni, cimkéző is benne van. Üveget venni pedig nem hinném, hogy olyan nagy mutatvány, akár 2-3000 arabot is lehet venni egyszerre.
Csak az abaj, a szövetkezés ebben az országban elképzelhetetlen...

Hamilcar 2010.11.02. 11:40:45

Előre is bocs az offért!
Szombaton a Sörcikkgyűjtő találkozóra viszek fel a haveroknak nagykátai Drakulát (ismét van). Akit innen érdekel, még korlátozott mennyiségben tudok vinni.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.02. 13:23:46

alapvető különbség, hogy az egyik oldal ebből él, v próbál; a másiknak pedig lehetősége van arra, hogy lefölözze a világ sörtermelésének legjavát-amely színvonalú sörök még nem eladhatóak a magyar piacon nagyobb mennyiségben. csakhogy az olló két szára szépen lassan közelít majd egymás felé (jó esetben). arra a pillanatra kéne felkészülni, mikor összeér. azon meg nem segít, hogy mindenki a magáét mondja. senki nem örülne jobban, ha iható, finom és kellően tartós ill esztétikus sörök kerülnének forgalomba, mint az itt megcímzett emberkék.

Ogreface 2010.11.02. 16:36:03

@Gutberger: "Íme 1-2 márka ,,ócska” Pet palackban (csak h. termék): Golden Brau, Zlaty Bazant, Karlovacko, Starobrno, Zlatopramen, Soproni, Bucegi, Ciuc, Gambrinus, Silva, Neumarkt, MB, Corgon, Kelt, a teljesség igény nélkül."

Igen, ezek valóban vannak PET palackban is, de azt tegyük hozzá, hogy az említett nevek leggyengébb 10-es változatai vannak ilyen csomagolásban, amik eleve a legolcsóbbak is! Ezek a palackok pedig 1,5 - 2 literesek, amik pedig megint nem a minőségi, hanem a mennyiségi fogyasztást hivatottak támogatni. Például nem láttam még a Zlaty porterét, hogy ilyen nagy, műanyag palackban árusítanák.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.11.02. 23:55:58

@Mantlesorrow: na de azért a legjava, mert így állnak hozzá!
@Hamilcar: mondtam már, hogy kérek? Skandináv barátunknak kell a Dracula is;-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.11.03. 00:06:35

@TonyCaviar: mert a tömegeknek szánja
@Petibi: akárhogy csűrjük, csavarjuk, a PET palack igenis egy szar. Kész, ennyi. Egy minőségi sör soha az életben nem kerülhet PET-be. Abba az a sör való, ami hamar kipörög, mert tömegesen gyártják, vagy mert olyan házisör, amit hamar kell fogyasztani. De mint csomagolás, szerintem a legrosszabbak egyike, ami a sörrel történhet. A másik versenytársa az aludopboz. Mindkettő igen környezetszennyező, igénytelen, tömegesített szarság. Persze, kell ez is a piacra, a tömeg oldalon. Oda való, ott a helye. A kis sörfőzdéknek meg(nem olyanok, mint a Szögedi) nem kellene versenyezni anagyokkal, mert az teljesen felesleges. Különleges söröket kellene tolniuk ezerrel, de hála istennek, kezdik már ezt kapisgálni. Mkert ha nem váltanak, 15 vév sikeres működés után sikertelenségre vannak ítélve, a nagyok milliókkal dobáloznak egy nanezrelék piaci részesedésért is. Viszont technológiailag képtelenek kisszériás, különleges dolgokkal előrukkolni.

Gutberger 2010.11.03. 18:47:32

@főzdevadász: Kedves Főzdevadász!
Kiváncsi lennék neked van-e olyan sör ami ízlik, és nagy mennyiségben gyártanak? Vagy mind szar? Lehet nem tudsz meginni 0,25 L sörnél többet, nehogy az ízlelőbimbóid megsérüljenek? Kritikáid határozottak és egyértelmű, nyilván sosem ittál még egyszer ugyanazt a sört, nehogy széleslátókóstoló imaged lerombold még magad előtt is. Kis szériás söreladásból nem lehet megélni! Sem a sörgyártónak sem a kereskedőknek. Túl kicsi a piac ehhez a szegmenshez.
(Főzdevadász: akárhogy csűrjük, csavarjuk, a PET palack igenis egy szar. Kész, ennyi. Egy minőségi sör soha az életben nem kerülhet PET-be.)
Gyakorlatilag most minden magyarországi kisüzemi sörfőzdét és annak sörét leszaroztad. Remélem mindegyik ír neked egy üdvözlő képeslapot. Még a nagy H.hu-is.
Ismétlem a PET palack kényszerűség. Nem ők erőltetik. Így gazdaságos. A multiknál még gazdaságosabb! Mégsem érvényesítik az árban.
(Főzdevadász: 1. Belgiumban pedig másképp...Ott összeállnak páran, s egy fejtő gépsort összehoznak. 2. Kb tízmillió Ft, ha többen összeállnak, mobil tankokkal, máris megoldható...Ez így megy amott, össze tudnak állni. 4.S mindenféle üveggel lehet operálni, cimkéző is benne van. 5. Üveget venni pedig nem hinném, hogy olyan nagy mutatvány, akár 2-3000 arabot is lehet venni egyszerre.) pikk-pakk ez ilyen egyszerű?
1. Belgiumban sok családi vagy kisüzemi sörfőzde üzemel van amelyik 300 éve. Van sörkultúra és felvevőpiac. Ez Magyarország.
2. Kb.tízmillió Ft ha többen összeállnak? Erre nem mondok semmit.
3. Mobil tankokkal? T-34?
4. Nincs Magyarországon üveggyár. Csak import.
5. Súgd meg hol lehet venni 2000 db (szép) esetleg barna 0,33 sörösüveget, esetleg nettó 60 Ft alatt. (Belgium?)
Elképzelem, hogy 3-4 magyar sörfőzde összeáll fejtőgépsor, mobiltank, tízmillió Ft, 4x2000 üveggel, meg csinálják a sörfan minőségi sörüket aztán néznek ki a fejükből, hogy eladtak Bp. csakajósör boltnak 60-60 darabot, hogy a főzdevadász meg tudja kóstolni. Aztán megpróbálják belistázni egynémely kisebb, nagyobb hálózatba és rádöbbennek nem ez az Ő piacuk, vagy futhatnak egy kört vendéglátóhelyeken meggyőzve a tulajt miért jó ha üveges házisört árul, de nem olcsón. Marketing nélkül meg kakukk! Már megint a pénz, pénz, pénz. Persze ez pesszimizmus, de azért vannak kivételek. Mint a mi kereskedésünk felvállalta a Szögedi és a Peters sörök forgalmazását, ezáltal példát mutatva a többi nagykernek. www.hazisor.co.cc (Ez volt a reklám helye!) Tudom ez a hazai termék hangoztatása elcsépelt, de azért fontos, mint a free Tibet!
Félre a gunyorokoskodást.
Magyarországon a sörkultúra még nem érett meg (szélesebb elérhetőségben) ezekre a sörökre. Amint a piaci részesedés és a felvevőpiac igényli (vagy az életszínvonal) szerintem ez változni fog.
Jelenleg 200 – 300 (zömében élelmiszer) boltba, vendéglátóhelyre szállítunk alkoholos italokat, amint változik, az igény én leszek a legboldogabb. Többször próbálkoztunk minőségi söröket értékesíteni, nem sok sikerrel. Lehet, hogy ügyetlenül csináltuk, de lelkesen. Jelenleg egy Lasko, Fosters, Krombacher söröket is nehéz eladni Bp. I,II,III,XII, kerületein kívül. És ezek sem a legkülönlegesebb sörök.
Mindezeket a házisörfőzdék és a népszerű(tlen) PET palack ,,védelmében” mondtam, de maximálisan megértem a jó és különleges sörök imádóit, a sörfanokat, hisz én is szeretem a jó sört, bár megiszom a multisörgyárak többféle vezető ízvilágát is. ,,Szakmai ártalom”.
Ha ezután a Black Rose-t PET palackba töltenék szar lenne? Többféle válasz lehetne, sértődött, vidám, hahotázó, megmagyarázó, elitélő, megértő, de ezért jó ez a blog mert segít megismerni különleges söröket és arról nyilatkozó emberkék véleményét elolvasni esetleg több nézőpontot is figyelembe venni.
Üdvözletem minden sörfan emberkének. Gutberger.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.04. 18:49:31

@Gutberger: szerintem ezek a dolgok párhuzamosan kell, hogy működjenek, mármint úgy értem, hogy az igény megteremtéséért is tenni kell. kell tenni. különben sosem érjük el a vágyott állapotot. ha folyton csak kiszolgáljuk a jelenlegi színvonalat, akkor nagyon lassan történik majd minden.
süti beállítások módosítása