Mostanában tűnt fel a Blaha Lujza téri aluljáró kitüntetett boltjában, ahol a Red Devilt és más szögedi dolgokat lehet kapni, abban a kis lyukban két hányás közt, a hetes Budára menő megállója alatt.
Nem néz ki szörnyen, bár azonnal látszik, hogy nem német, és az is, hogy annak szeretné eladni magát. Nem világos, hogy a Peter végén miért van egy kiejthetetlen és értelemzavaró plusz „S” betű, illetve sejthető, hogy úgy értik, hogy „Péter feketéje”, de akkor is fura.
Azt állítja magáról, hogy „minőségi fekete sör”, nem vesszük túl komolyan a szólamokat, azonnal nyilvánvaló, hogy pl. nem fekete – bár attól még lehet valamiféle schwarzbier. A színe szép vörösesbarna, de könnyedén át meg át lehet tekinteni rajta, amiből már látszik, hogy nem lesz egy igazán sűrű, anyagerős sör.
Illata nincs, habja hamar és teljesen elmúlik, mint valami 14 hónapig tölgyfahordóban érlelt barley-wine-nak. Elsőre íze sincs. Lassan csak kibontakozik valamiféle fröccsös szódás savanyúság, ami csak szép lassan megy át gyenge karamelles, barnás ízbe, az utóíze pedig a nagy nyálkás semmi.
Leginkább a Borsodi Borostyánra emlékeztet: rengeteg víz, rengeteg üresség, nem tragikus és nem undorító, de nem lehet tudni, mire jó. Mintha kisüzemi létére a nagyüzemi lágerek ürességét igyekezne újrateremteni - csak nem sikerült olyan jól az állag, a karbonáció. De más sem: az egész íz szétesett, a karamell oda van passzintva mesterségesen, itt némi kenyéríz, ott egy kis alkohol.
Mindenesetre ez már egy nagy javulás - amint hallom másoktól, hogy pár éve a Peters Schwarz volt a legiszonyúbb mosogatólé, amit el lehetett képzelni. Mára értékelhető szintre kúszott, ha így megy tovább, lesz egy jó sörünk Budapesten, ezt ugyanis itt főzi Rákospalotán az ER-PÉ serfőzde. Hétvégi érdi látogatásom során pedig belefutottam a forgalmazóba is, az érdi Inter-West Kft-be, akik a Blaha Lujza téri kuckó házisör-ellátói, és a Szögedi Sörfőzde Pest megyei terjesztői, valamint az ER-PÉ-é is. A főnök azt állította, hogy a Peters Schwarz csapon sokkal jobb, mint üvegben – igaz, hogy ezt csk a bizonytalan sorsú M7-es melletti John Bullban lehetne kipróbálni, arról meg azt sem tudjuk, él-e még. Sebaj, ha minden igaz, a jövő héten ellátogatunk magába a főzdébe.