Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Belga bűnügyi

2011.01.17. 09:12 - TonyCaviar



Az Ostende-i rakparton bandukolunk, bőrkabátban, zsebre dugott kézzel. A nyirkos tengeri szellő sem tudja kifújni a makacs ködöt, micisapkánkat mélyen a szemünkbe húzzuk. A rakpart olyan magasan van, hogy alig halljuk a tenger morajlását, az albatroszok némán imbolyognak a levegőben. A kikötőből azonban rendszeres időközönként kürtszó harsan, egy lomha gép hosszan nyikorog. Terepszemlén vagyunk. Alattunk raktárépületek sora. A legnagyobb épület tele van gyári csomagolású videómagnókkal. Tegnap hajózták be a rakományt Koreából. Ma éjjel kipakoljuk a raktárat, hajnalban az egészet eladjuk Dimitrijnek, reggel már a saját ágyunkban ébredünk.


Legalábbis ez volt a terv. De a részleteket megbeszélni beültünk egy brasserie-be... Aztán snitt, és látjuk, ahogy a két bőrkabátos bűnözőjelölt odaül a pulthoz a magas bárszékekre, és leadja a rendelést a fehéringes, szolgálatkész pultosnak, a zene felhangosodik, hangulatos, 70-es évekbeli francia rock, sok basszgitárral egy kis autós-üldözős hangulat, és mit látunk? Főhőseink nagy korsó söröket rendelnek, és hamarosan kapnak egy fekete lábost, amiből sűrűn meregetnek valamit, amihez kenyérdarabokat harapdálnak. Ezen a ponton a film elmehetne sörreklámba, érzéki gasztro-himnuszba, vagy részegen verekedős realistába, de én inkább most már abbahagyom a konfabulációt és elárulom, hogy a főhős én vagyok, azaz mi vagyunk, és noha nem akarunk kipakolni semmiféle raktárt, a részleteket megbeszélni mégis beültünk a Mosselenbe.



És, hát mi mást rendelne két barát egy belga sörözőben, mint egy fél kiló feketekagylót? Hozzá valami könnyű búzasört, ez esetben Hoegardent.

Csütörtök este komoly teltház volt, a pult mellett is alig találtunk két helyet. Szerencsére a Mosselenben jó hely a pult. Van tér, nyüzsgés, kellemes fények,de fél órán belül lett asztalunk is. Percenként 5-6 nagy tányér ételt bocsájt ki a konyha, mindegyiken ugyanaz a díszítés, nagyravágyóan égnek álló fűszál – asszem zöldhagymából – már két éve is mindenre ezt tették. Látszik, hogy fel vannak készülve a teltházra, nem okoz meglepetést, nekünk sem kell sokáig várni a kagylónkra. Egy fekete lábost kapunk, és némi sültkrumplit külön tányérban. A lábos félig tele van petrezselymes, fokhagymás lével és fekete kagylóval.



A szósz laza és finom, az elvárható íze van, a brüsszeli klasszikust kértük, ami zöldséges, fehérboros szószt takar. Sajnos a sültkrumpli egyáltalán nem alkalmas a levesnek is beillő finom zöldséges szósz feltunkolására, és amikor kenyeret kérünk, akkor pirított tartóskenyeret kapunk, azt a lapos négyzetalakút, ami kb, ugyanannyira nem alkalmas a célra, mint a sültkrumpli. Amikor ezt szóvá teszem, kiderül, hogy tényleg nincs a konyhán másfajta kenyér. Ez azért mindenképp fura.

Az is hülye érzés volt, hogy a pincér utólag, amikor már a tányérokat szedte le, akkor elárulta, hogy ő nem ezt ajánlotta volna, hanem a tejszíneset, hát köszi, most már mindegy. Desszertnek kinéztem egy sört, amit még nem ittam, a szupervillantós poharú 10 fűszerrel készült Mea Culpát, de sajnos nem volt, ám a pincérsrác megvigasztalt, hogy ne bánjam, mert a sör nem valami jó. A ratebeer – a nép hangja 100-ból 90 pontot adott rá, de azért néha a ratebeer is tévedhet, ez igaz.

A kagyló jó volt, csak kevésnek tűnt – fél kilót ettünk ketten – a szósz finom volt, de nehezen fértünk hozzá, a Hoegarden az Hoegarden volt. Kezdem azt hinni, hogy nem rossz hely a Mosselen, csak teltházkor kell menni. Épp egy éve egész más kép fogadott >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr922586617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kangep 2011.01.17. 10:24:52

a mea culpa tényleg nem jó.

és a mosselenben bélszínt kell enni, a vak is tudja. :)

minden egyéb stimmel :P

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.01.17. 10:30:37

kagylóból fél kiló az 1 emberes adag - legalább 1 kiló kell 2 embernek. (az kb 40-45 dkg kagylóhús.) A szósz csak a főzőlé, max. a tálaláshoz néz ki jól a lábasban...
Brüsszelben a főtérről nyíló sétálóutcában (asszem Boterstraat) nagyon király kisvendéglőkben nagyon jó kagylót lehet enni. Sajna a honi az fagyasztott...

TonyCaviar 2011.01.17. 10:56:58

Ja, nem is volt elég, pedig soknak hangzott... sajnos odakint sosem ettem... a szószt nagyon jól lehet tunkolni!

aresius_ 2011.01.17. 11:02:14

A Hoegaarden IKEA-stílusú korsója viszont hihetetlen. Annyira szürreális, hogy vettem én is egyet magamnak. Lemérve pont egy kiló...
A kagyló pedig tényleg frissen jó, bár az a gyanúm, hogy én más fajtát ettem Belgiumban, az teljesen kitöltötte a héjat még főzés után is.

baliquez 2011.01.17. 11:40:05

@aresius_: Zöldkagyló lehetett, az a húsosabb jószág, cserébe drágább is mint a kék (avagy fekete).

aresius_ 2011.01.17. 11:46:30

@baliquez: Az lesz az. Kéket viszont olyan szempontból kényelmesebb enni, hogy míg előbbi néha szétszakad kinyitáskor, utóbbit egyszerűen ki lehet kapni a ruhájából.

Krull,a harcizom 2011.01.17. 13:10:33

@aresius_: Ott vettél korsót a Mosselenben?Mennyiért? Én is akarok már egy nagy böszme Hoegaarden korsót,a Loch Ness Pubban nem vehettem,azt mondta a csaj h kevés van nekik,úgyhogy nem ad:(

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.17. 13:21:30

Én inkább a kagyló helyett is sört kértem volna, a kagyló elég gusztustalan :(

aresius_ 2011.01.17. 13:31:00

@Krull,a harcizom: a Mosselenben még sajnos nem voltam, de kérdezd meg a Vaskapuban, láttam már ott is.

Hoppá! 2011.01.17. 18:17:37

A fóti Cora-ban 2 kiló (nem fagyasztott)fekete kagyló 2500 körül kapható. Vacsorára ketten megbírjuk enni! :)Borban hagymával, szárzellerrel. Barna Leffe remekül csúszik hozzá. Belgiumban is így ettem...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.01.17. 20:37:06

állítólag a Mosselenben mindent meg lehet venni
süti beállítások módosítása