Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Kb. egy éve kezdte bontogatni szárnyait a műfaj, ez mondjuk a második évad, az előző télen volt vagy 5 sörvacsora, az excentrikus-izgalmastól a szánalmasig terjedő spektrumban. Idén is beindultak a kísérletező kedvű éttermesek, és egyre-másra hirdetik a sörvacsorákat. A Hegyalja úti Charles Hotelben működő János étterem, ami a múlt héten a Főzdefeszten bizonyította jártasságát  a sör-étel párosításokban, amikor is a fesztivál gasztronómiai szenzációját, a Grabanc-szútrát prezentálták a nevezett sör mellé, most megtartja első nyilvános sörvacsoráját október 21-én, jövő pénteken.


Három dolog miatt bízom benne, hogy ez a sörvacsora kiemelkedő lesz. Egy: a feszten kóstolt revelatív kilencízű IPA-szútra, kettő: a vacsora koncepciójáért felelős Pif, aki eddig nem nagyon nyúlt mellé sör-étel párosítások terén, három: a János étterem konyháján már egy éve kísérletezgetnek ezekkel a receptekkel, nem valami ad hoc menüsort vetnek a közönség elé, ha jól látom, ez a vacsora komolyan van véve.

MENÜ:


Hideg kacsamáj-mignon kacsatepertővel és friss zöldségekkel

Riedenburger historisches Emmerbier
bajor bio-sörkülönlegesség
______

Tésztában sült lazacfilé zöldfűszeres krémsajttal és sáfrányos kagylómártással

Scheyern Kloster-Weisse Dunkel
bajor kolostori barna búzasör
______

Bárány Hufsteak krémes polentával, mediterrán zöldségekkel és sörös pecsenyelével

Hacker-Pschorr Octorberfest Märzen
bajor félbarna ünnepi sör
_______

Morzsás szilvatorta mézes Mascarpone krémmel

Weltenburger Asam Bock
bajor kolostori barna duplabak sör
___________

Okt. 21. 19:00; A vacsora ára 8900.- Ft/fő. Tel.: +36 1-202-3414 E-mail: janosetterem@charleshotel.hu


*******************************************************

 
Ugyanebben az időben a Csanády utcai Kánaán étteremben is megtartják a harmadik sörvacsorát, melynek fő vonzereje, hogy egy kivételével magyar sörök kerültek a sörsorra, ami nagy kísérlet, mert eddig magyar sör max elvétve került fel komoly sörsorra, itt viszont összefognak a legizgalmasabb magyar főzdék sörei, hogy bizonyítsanak abban az étteremben, melyben már három éve rendszeresen rendeznek sörvacsorákat.

Menü:

Kacsa rilette sokmagos bagellel

Köleses Sör
___________

Aszalt paradicsomos ravioli zsályás vajjal

Csobánkai Pastor-ale

___________

Keleti fűszerekkel sült csülök korianderes almasalátával

Weihenstephan Hefedunkel

___________

Angolos hátszín kecskesajttal sült fügével borsos pecsenyelével

Grabanc India Pale Ale

____________

Tripla csokoládé pörkölt szezám fagylalttal

Black Rose
_____________

Okt. 21, 20:00; A vacsora ára:  6900.- személyenként. t: +36 1 350 2622


*************************************************


Nyilván nehéz már elkapni, de azért jelezném, hogy ma este az Üllői úti Zila Kávéházban is lesz sörvacsora, itt se nem magyar se nem Oktoberfest hangulat, hanem inkább egyfajta utazási hangulat dominál. A sörsor körbemutat a földgolyón, Csehországból indulunk, aztán Amerikán, Anglián, Belgiumon és Németországon keresztül hazaérkezünk Csobánkára, ahonnan a fesztiváldíjas Fekete Bárány került koronaként a menü végére.

Menü:

Bernard Svatecny Lezak - cseh

Zakuszka forró paradicsommal,házi sajttallérral
________________

Liberty Ale - amerikai

Fűszeres vajhalfilé wonton tésztában fehérboros fokhagymás kagylóraguval, roppanós ruccolával

_________________
London Porter - angol

Sous- vide bélszíncsíkok bresaola chips-szel, sóágyon sült burgonyával
__________________

Cuvée renéé - belga

Tapenádos baconos csirke zellerfagylalttal, vadrizzsel

__________________

Schneider Weisse Aventinus - német

Aszalt gyümölcsökkel töltött fácánmell filé mézes sörmártással, mandulás fánkkal

___________________

Fekete Bárány - magyar

Repülő bon-bonok
___________________

Okt. 14. 19:00 Ár: 8.000 Ft t: 290 2417 mail@zilakavehaz.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr793302314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

connorhu 2011.10.14. 17:01:54

+ Nem rég fedeztem fel, hogy a Pater Marcus is szervez sörvacsorákat.

pluto111 2011.10.14. 20:31:03

Jellemző 3 ételsor és 1 magyar étel neve se szerepel egyiken se.
(ahogy mondani szokták sajnos kevés az atomfizikus ebben a szakmában)

Persze lehet mindenféle extra nevű ételt feltenni, de azért legyen már az itteni ételekből is. Hacsak kinyitnának egy régi magyar szakácskönyvet abban is találnának különlegességeket.

TonyCaviar 2011.10.14. 23:42:48

@pluto111: szilvatorta, sült csülök, hátszín, ezek mind magyar ételek, nem? az, hogy van tepanade, wonton és bresaola az csak azért van, mert a magyar konyha változatosságát szétzúzták történelmileg, ezért az ügyes chef a nemzetköziből pótolja. Te mire gondoltál, milyen ételek kellenének? Akár érdekes koncepció is lehet sörvacsorára, hogy egy százéves otthoni szakácskönyvből válogatunk!

pluto111 2011.10.15. 08:23:04

@TonyCaviar: Ezek csak alapanyagok.
Kivéve szilvatorta lehetne az, de azért ott is vigyázott a séf hogy legyen benne valami olasz.

A komcsi éra előtti szakácskönyvekre gondoltam. Szimpatikusabb lenne ha arra építkeznének az éttermek, mint hogy mindent külföldről másolnak.

Serkoptató 2011.10.15. 08:46:42

@pluto111: száz évvel ezelőtt a pesti piacok tele voltak tengeri (Adria) halakkal, volt zalai rák, a többé-kevésbé tiszta folyókban rengeteg hal, a Kárpátok erdeiben vadak stb.
Manapság sajnos nagyon nehéz jó minőségű hazai alapanyaghoz jutni, ráadásul az annyira drága, hogy azt egy átlagos étteremben az átlagvendég nem is hajlandó megfizetni.
Jelen sörvacsorák esetében ráadásul a sörhöz kreálják a szakácsok a szerintük leginkább illő fogást.
Sajnos, egyelőre sörből sem az van, hogy bármikor bármilyet be lehet szerezni, noha lényegesen jobb a helyzet, mint mondjuk négy-öt éve volt.
Egyelőre örüljünk annak, hogy elindultunk valamerre, és már nem csak úgy képzelnek el valahol egy hatfogásos sörvacsorát, hogy két pizza négy korsó sörrel.

pluto111 2011.10.15. 15:24:22

@Serkoptató: 20 éve nem voltak alapanyagok, most már egyre több van. Ráadásul leginkább az a kérdés, hogy abból mit hoz össze.
Az a baj ezzel, hogy szinte teljesen az angolszász tv műsorokban látott ételeket készítik, a helyi konyha meg teljesen eltűnik. Azzal nem lenne baj ha új ételeket is felvennének a menübe, de azért maradjon már valami az itteni ízvilágból is. Ami egyébként semmivel sem rosszabb mint ami felé tartanak.

Serkoptató 2011.10.15. 16:40:51

@pluto111: de mi az itteni ízvilág?

pluto111 2011.10.15. 19:41:55

Jó kérdés, mert azért a magyar konyha nem csak a pörköltből meg rántott húsból áll.
Viszont a fenti elnevezésekből az jön le, hogy bármilyen náció étele jöhet csak magyar nem.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.10.24. 16:33:24

szerintem nem a legjobb irány az, amikor elit éttermek elit, a valóságtól lassan már teljesen elrugaszkodott ételekkel párosítanak bármit, jelen esetben söröket. Szerény véleményem szerint ez igen kontraproduktív is lehet. Teljesen elvont nevű ételek, abnormális fájndájning tálalás mindenhol. Ez a folyamat az átlagembert taszítja(mint amilyen én is vagyok), rosszul lesz a nagytányéros rajzolt ételektől. Kellene normális étel vonalon is mozogni, s nem a fellegekig magasztalni ezeket a nmesterkélt, rettenetesen elegáns vacsorákat. Persze ez csak az én véleményem, én nem szeretném, ha az "újhullámos" sörökről a legtöbbeknek valami "gazdag-elit" tempó jutna eszébe.

TonyCaviar 2011.10.24. 16:58:24

@armando_otchoa: Hát, bármilyen kegyetlenül hangzik, az ízlés és a nyitottság sok tekintetben pénztárca kérdése. Senki nem kérte a fine dining éttermeket arra, hogy kezdjenek el sörrel foglalkozni, de ők tudják, hogy az ő vendégkörük nyitott mindenre ami új és izgalmas, még ha ehhez körbe kell rajzolni is a tányért 25 éves modenai balzsamecettel. Vajon a körúti kocsmák miért nem nyitnak a sörgasztronómia felé? Mert jól tudják, hogy a vevőkörük nem nyitott semmire, ami drágább az eddig megszokottnál. És mivel téged nem érdekel a pénz, ha jó sörről van szó, bármennyire is szeretnéd, nem minősülsz átlagembernek.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.10.24. 17:04:43

és mért van az, hogy kényszeredetten szóvirágokkal megtűzdelt nemnormális ételekkel párosítják ezek az éttermek a sört, a bort, a bármit? Szerintem ez akkor is rossz irány, így csak ez is egy elit baromság lesz, holott én a jó söröket mindenkinek szánnám. És a körúti kocsmák népe is nyitott a sok jó sörre, nem csak a Zila fehérabroszos társasága. Nem ez az út vezet a mindenki által elérhető jó sörök világába. A Macskában is szépen elfogyott a háromszor annyiba kerülő Grabanc, holott nem egy elit társaság...

TonyCaviar 2011.10.24. 17:11:29

@armando_otchoa: Szerintem óriási igény lenne arra, amit te mondasz: sörgasztronómia szóvirágok nélkül, csak egyszerűen legyen jó! Pontos. Kreatív, szabad, zseniális. És alapárban. Viszont nincs. Mert még nem csinálták meg.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.08. 14:48:15

@armando_otchoa: valószínűleg az a megoldás, hogy kb az jár sörvacsorára, aki borvacsorára is jár. a minőségi bor, meg már megteremtette a maga vásárlói rétegét. legalábbis én még egyetlen általam prezentált sörvacsorán sem láttam a sörhöz erősen kötődő személyeket (na jó, egy kivétel van, ami erősíti a szabályt)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.09. 13:52:33

@armando_otchoa:@TonyCaviar: a magyar gasztrósok is hosszú kerülőkkel jutottak el a hagyományos magyar étel + bor felé. Ráadásul azok az éttermek, akik a sörvacsorákat nyomják többségében franciás beütésű konyhát visznek.
süti beállítások módosítása