Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Megnyugtató volt, hogy amikor megbeszéltem a találkozót Conrad Seidllel, az osztrák sörpápával, nem valami no-name bejzlit ajánlott fel helyszínül hanem egyenesen az 1516-ot, ami szerintem is a bécsi sörszcéna Valhallája. Korábban értem oda, gondoltam, nélküle jobban tudok figyelni a kóstolgatásra, de vesztemre elsőre az Equatorial Pale Ale-t kóstoltam meg, talán azért is, mert arról volt a leghoszabb duma az étlap hátoldalán.
 


Olyasmiket írtak róla, hogy „pimped and spiced for the festive season”, hogy ez egyfajta ünnepi fűszerezett ale, amit afrikai korianderrel és egy arab fűszerrel őrjítettek meg, amit a Naschmarkton vásároltak, de azért nagyon drága – Hailnek nevezik – nem volt könnyű kideríteni, hogy kardamomról beszélünk. Tehát kardamomos, korianderes pale ale-t iszogatok, és rohadtul nem ízlik. Pedig a habja szép, akár a ház büszkeségének, a Victory Pale Ale-nek, a színe szimpatikus ködös szőke, de a komló és a fűszerek csak nem akarják megszeretni egymást, mintha örökké veszekedő pultosokat néznék az üres kocsmában. Ezért aztán nagy lassan csúszik. Sokadik apró kortyra elkezd hasonlítani valamire, és eltart egy daraig míg rájövök: bajor édes mustár. A hasonlóság annyira erősödik, hogy már a weisswurstot is érzem a sörben.

És akkor lép be Conrad Seidl, a Bierpapst. Nemigen keres a szemével, joggal számíthat rá, hogy majd én megismerem őt, hiszen Bécs tele van az arcképével, a jobb kocsmák az ő arcképév el ellátott ajánlómatricát ragasztanak az ajtajaikra, ő van a bécsi pubguide címlapján, meg még ki tudja hol. Tényleg azonnal megismertem, ahogy ő kinéz, az még Ausztriában is feltűnő, pedig ott a népviselet még a városi ember körében sem oylan ritka, mint mondjuk nálunk.

És kb. az első dolog, amit elkezd mesélni az, hogy van ez a hidegen teljesen ihatatlan sörkülönlegesség itt az 1516-ban - közben már kapja is a pultból a félig forró vízzel teli ónkupát, illetve egy kis pohár sört – ami viszont nagyon jó melegítve. Az Equatorial Pale Ale-ről beszél, és amikor a forró vízbe helyezett üvegpohárban a sör a langyosnál egy hajszálnyit melegebb lett, de nem forró, akkor körbeadta, és mindenki megkóstolhatta a valóban mámorító folyadékot. A bajor mustár íz megmaradt, de hozzá jött valami egészen fura, nem túl kellemes fenolos illat, amin orral átvágva megkóstoltuk a sört, ami a melegítés ellenére nem vesztett a szénsavasságából, és egy egészen bizarr élményt nyújtott. Eleve nincs a világon semmi, ami meleg volna és szénsavas. Ezért nem ismerjük eleddig a meleg, szénsavas és egyben alkoholos italokban rejlő intoxikációs lehetőségeket. Pedig vannak. Egy kortytól bizseregni kezdtem tetőtől talpig, és mivel még sok volt hátra az estéből, többet nem is mertem ilyet kérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr1003420891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.11.29. 11:00:09

Fogsz egy PENTApple-t, egy hőálló bögrében a mikróban felmelegítesz nagyjából két decit olyan 50-60 fokosra (kezed még bele tudod dugni, de igyekszel minél előbb kihúzni), aztán elegánsan belekúrsz 2cl calvados-t. Abban is megmarad a szénsav, eltűnik a zavaró édesség, amit magam sem értek, és egy erősen fűszeres forró ital lesz belőle. Reggelire, kettőt!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.29. 12:06:18

@lilakutyak: a nagyon forróban és a jéghidegben az édes érzet sokkalta visszafogottabb. Lásd agyoncukrozott ipari jégkrémek, kiolvadva szörnyen édesek, vagy forró tea...
Tony: Semmi mélyinterjú??? Vagy az egy másik poszt lesz? Amúgy a sörpuncs mi ha nem forró és enyhén szénsavas?

traktakoma 2011.11.29. 12:21:23

és a hamburger milyen volt?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.29. 14:15:22

ja, hol a folytatás? (követeljük)
és mit keres a hamburi az asztalon? mi volt annak a specialitása? jólesett? :)

TonyCaviar 2011.11.29. 20:08:39

@traktakoma: nem én ettem és nem is Conrad, hanem egy amerikai sörfőző, akiről holnap írok.
@pif: mivel elég bulisra sikerült a találkozónk, a mélyinterjú emailinterjú lesz, már el is küldtem neki, nagy kérdés hogy mikor válaszol.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.29. 21:15:32

@TonyCaviar: Well, kíváncsi vagyok nagyon, ki bújik meg a hamburger mögött!
Mi az hogy bulisra sikerült? Benyomtatok, és érzelmes tiroli sramlizenére gajdoltatok a trachteres sörguruval?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.30. 14:33:38

@pif: gondolom sok jelentkező volt, hogy a híres sörpápával pacsizzanak :)
amennyire én láttam, mikor találkoztam vele, egy eléggé másik világban él

Daniel Ortega 2011.11.30. 20:08:16

Az a bazi napszemüveg a kalapján is népviselet? :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.11.30. 20:33:00

Seidl még Napóleonnál is továbbment, míg a korzikai csak császárrá koronázta magát, a tiroli önmagát pápává. Öltözködésén is látszik, hogy kivel is van dolgunk, mégha nem is tudnánk, hogy néhány éve még a pótanyagok dicséretét zengte, és körbekacagta a németeket az ostoba tisztasági törvényükkel.
Most meg az 1516-ban melegíti a sört -- kacagnom kell!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.12.01. 11:47:29

@pif: a hideg édes- és általános íztompító hatásával tisztában voltam. Asszem, sosem ittam még kihűlt édes forró italt.

TonyCaviar 2011.12.01. 12:37:52

@Daniel Ortega: Az nagyon durva volt, amikor lehajtotta a fejét, akkor azzal kellett szembenéznem, és olyan érzésem volt, hogy ott lakik egy másik, sötét intelligencia, vagy valami rút sátáni trükk.
@Árpa Jankó: nekem azt mondta, a magyar sörnek a legnagyobb baja a kukorica. Neked hol zengte a pótanyagok dícséretét?

Gérard Duchemin 2011.12.01. 15:45:18

@lilakutyak: "aztán elegánsan belekúrsz 2cl calvados-t."

Ez a receptúra akkor is bejön, ha nem belekúrom, hanem belebaszom a calvadost? :-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.12.01. 15:57:47

@Gérard Duchemin: ez már erősen ízlés dolga. Én a calvadost belekúrva szeretem, ha almapálinkával bolondítom, azt én is inkább belebaszom.:) Ha már otthon nem lehet káromkodni, mert a gyerek a legjobb helyeken böffenti vissza, legalább a weben - olvasni még nem tud.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.01. 20:48:04

@TonyCaviar: Pótanyagok ügyben 4-5 éve még erősen ostorozta a német söríipart, hogy pl. a Gose-t nem ismerik el sörnek, mert mást is tartalmaz, mint amit a sörtörvény előír. És nyomja a rizsát az osztrákokról, hogy ezért ők jobbak. Minden esetre fölvetődött már többször, hogy a német söripar előbb utóbb nyitni fog ez ügyben, csak a mikor a kérdés.
Eddig rendben is volna a gondolatmenet, de tenyérbe mászóan nyomta az osztrák söröket a németek ellenében, mintha a német sörök olyan ócska gagyik volnának, mint pl a Borsodi licencpalettája. Egy kicsit itt átment Herr Seidl ordító egérbe, ami a trachteres álruhájával körítve a ciki és a szánalmas határmezsgyéjére teszi. Így kb. olyan hiteles, mint a híradós Pálffy, amikor útikönyvet ír és bort reklámoz...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.01. 20:49:44

@lilakutyak: Azt már meg se kérdezzük, hogy a vodkával mit csinálnál...
:o]

TonyCaviar 2011.12.01. 21:29:35

@pif: Erről nem sokat tudok, 4-5 éve még sejtelmem sem volt róla, hogy létezik, de ez honnan derült ki akkor? Létezett nemzetközi sörmédia? Vag honnan lehet tudni? Az biztos amúgy, hogy most is egy tenyérbemászóan megkreált jelenség, aki a lehető legszégyentelenebbül fialtatja a nevét, minden lószart elvállal, minden könyvet megír, kiad, odateszi magát, haknizik, stb, egyszóval pénzt keres, nem finnyáskodik, viszont közben nekem is volt egy olyan érzésem, hogy nálamnál sokkal többet tud úgy általában a sörről, és a világ minden sarkát bejárta sörügyben, úgyhogy volt egy olyan érzésem is, hogy joggal teszi mindezt, van mire nagy mellénnyel lennie. Pl. most tőle hallottam először, hogy jelenleg sörügyileg a legizgalmasabban fejlődésnek indult ország Brazília.
Azért a pálfynál eggyel komolyabb emberről van szó.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.01. 21:35:23

@TonyCaviar: Kerestem, de most nem találtam meg, pedig be akartam linkelni, egy 2006-os v. 2007-es blogbejegyzése volt mindez, ott olvastam.
Sztem is jóval többet ért a sörhöz, mint a a Pálfi bármihez. De olyan igazi osztrákosan tenyérbemászó az egész jelenség...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.12.02. 09:33:50

@pif: csak hogy teljesen szétoffoljuk, elmondom, mi volt az, amit a vodkával lehetett volna csinálni, de még egyetemista koromban - amikor egyébként mindent - sem vitt rá a lélek. Fogsz egy komolyabb tampont, beáztatod vodkába, aztán popiba. Elvileg így olyan helyen jut az alkohol a vérkörbe, hogy előbb megy agyba, aztán májba, sz'al a fejünk nem a cenzúrázott változatot kapja, hanem a vágatlant.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.02. 15:36:12

@lilakutyak: Na én behúzom a nyakam, mert Düsi, mindjárt eldörög vmit felettünk...
Ez mondjuk valóban a Bebaszósuliba jobban illő story volt. Ott is csak emelt szintű csoportoknak...
:o]

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.12.02. 15:43:30

@pif: nem vagyok egy Pálfy-fan, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez a majomparádé egy sör-bor vetélkedőben lenyomná a mi fiunkat.
@TonyCaviar: Velünk nem állt szóba, mikor megtudta, hogy a bécsi kocsmákról és az osztrák sörökről készülünk könyvet inni, így csak a könyveiből tudok idézni, ahol az állította, amit fentebb pif leírt.
@lilakutyak: addig nem hallhatok meg, amíg ezt a seggbe vodkát ki nem próbálom!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.02. 15:51:57

@Árpa Jankó: Freudi elírás, már a könyvet is meginnád?
:o]
Amúgy sztem, aki beb@szva műsorvezet TV-Híradót az még egy ilyen trachteres pojácánál is cikibb alak.

TonyCaviar 2011.12.03. 22:11:42

@Árpa Jankó: De Árpa! Most mondom, hogy ez a majomparádé egy nagytudású sörgurmé, aki körbesörözte az egész világot, és a világ minden táján kapcsolatban áll sörfőzőkkel, valamint számos nyelvet beszél, jó társalgó, intelligens és egy kicsit pojáca.
Ne említsük már vele egy napon pálfyt. Te még soha nem próbáltál elvonatkoztatni a személyes sértettségedtől,amikor valakit meg kell ítélni? Te nem találkoztál vele, én igen. Ennek ellenére mégis sokadszorra majmozod le, mert viccesen néz ki, és nem ért rá 5 évvel ezelőtt kedden 2kor. Értem, hogy megpróbálsz úgy viselkedni, mintha a kocsmában lennél, de én jelenleg nem vagyok berúgva, ez lehet a baj.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.12.04. 09:13:21

@TonyCaviar: De Tony, nem pálfy, hanem Pálfy. És a véleményemet, nem feltétlen személyes sértettség okán fogalmaztam meg. :)))))))))

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.12.08. 15:53:28

nos, nekünk nem volt ilyen könnyű dolgunk amikor meleg vizet kértünk a sörünkhöz. még egy magyar pincércsajt is kerítettek, de közös anyanyelvünkön is csak sokadszorra értette meg mit is akarunk.

sokadik Duchemin 2011.12.14. 12:17:32

@Árpa Jankó:

"addig nem hallhatok meg, amíg ezt a seggbe vodkát ki nem próbálom!"

Utálom a vodkát, de inkább meginnám, mint a seggembe tenném. (A kultúrember a szájával iszik, és beszél, nem a seggével, és a szájából sem csinál segget) ;-) <--- Ez nem arra való utalás volt, hogy te ezt tennéd :-))

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.12.15. 10:53:53

@sokadik Duchemin: az a jó ebben a közösségben, hogy a szuicid punkok és a kifinomult gourmet-k is jól megférnek egymás mellett:)
süti beállítások módosítása