Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A rozsnyói Kaltenecker miután pár éve elkészítette a Kárpát Medence egyetlen igazi csúcssörét, most megint egy kicsit előreszaladt a k-európai kézműves sörszcénához képest, és nekilátott egy vintage Russian Imperial Stout sorozatnak.


A főzde 15. évfordulójára főzték ezt a 9%-os russian imperial stoutot, ami az északi-európai sörkultúrában az egyik legnagyobb presztízsű sör, a hagyomány csúcsa. A mindössze 400 literes főzetet 2011 januárjában főzték, és egy év érés után decemberben palackozták. A 400 literből százat 2012-ben piacra dobnak, 3 decijét 10 euróért, 100 litert 5 év múlva 2017-ben, a harmadik 100 litert plusz öt év múlva 2022-ben és az utolsó 100 litert a sörgyár 30-ik születésnapjára 2027-ben, amikor ez a sör már egy igazi 25 éves vintage imperial stout lesz – a legrégebbi a környéken.

Háromféle malátából készült (pilseni, rauch, csokoládé) plusz extra malátázatlan pörkölt árpából és a Spicy Challenger és a Northern Brewer, Amarillo komlóval van komlózva.

Ez a kis üveg akkorát pukkant, hogy majdnem eldobtam, és még másodpercekkel később is a valami pára szállingózott a lámpa fényében. Az orrom még mindig nincs formában ezért csak némi élesztőillatot érzek. De a látvány kárpótol. A szénfekete folyadék hátán masszív vörösesbarna habkorona.

Az íze azonban némileg másfelé mutat, mint, amit egy ilyen külsőtől elvártam volna. Messze nem túl testes, inkább könnyed, törékeny, légies. És persze egyértelműen keserű, mint valami gyönyörűen megcsiszolt ébenfa dísztárgy, amit még valami fás szárazság is erősít.

Ahogy modulál a komló és a pörkölt maláta, egészen kávés jellegeket ölt magára, majd ez is továbbfejlődik egy drámai feketecsokoládéba, de nem olyan, mint amilyen a pl. a chocolate stoutokban szokott lenni, hanem annál keményebb, mintha tényleg egy több centi vastag fekete csoki tömbbe harapnál, aminek a közepén már savanyú, gyümölcsös ízeket érzünk, annyira megbolondulnak tőle az ízlelőbimbók.

Utóíze elegánsan és visszafogottabban fekete-csokis. Sokkal ihatóbb, mint az őrült amerikai imperial stoutok, szárazabb is, könnyedebb is, itatja magát.

Nagyon kevés maradt, de itt még lehet rendelni >>>
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr53519509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2012.01.05. 14:11:31

pech, hogy csak Rozsnyóban lehet átvenni a rendelést.

TonyCaviar 2012.01.07. 16:59:19

átlag havi egy-kétszer Rozsnyóról jön a sör a Piritósba. Ott át lehet venni, ha megdumáljátok.
süti beállítások módosítása