Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Már boltokban az idei Gasztro TopLista >>>! A végefelé egy ötoldalas szakasz a magyar kézműves sörfőzésről szól, mint a jelenleg legizgalmasabb gasztronómiai fejleményről. Az első oldal itt látható, alatta pedig a szöveg. Hozzá pár kép, ami kimaradt a kiadványból.


Elsőre talán fellengzősnek hangzik a sörforradalom kifejezés, de ez valójában egy jól körülírt szocio-gasztronómiai jelenség – akárcsak a gasztroforradalom -, ami először a nyolcvanas évek Amerikájában ütötte fel a fejét. A lényege, hogy szegényes sörkultúrával rendelkező népek egyszerre csak felfedezik, hogy a sör az nem valami unalmas, ízetlen, monolit jelenség, amit el kell fogadni olyannak, amilyen, hanem egy élő, játékos közeg, amibe bele lehet szólni, aminek segítségével az ember kifejezheti magát, és aminek rengeteg féle íze lehet. Ilyenkor nem az történik, hogy az adott kultúra néhány hétmérföldes lépéssel beéri az ezeréves sörkultúrákat, hanem sokkal inkább az, hogy új, egészen szertelen irányokba indul el és gyakorta le is körözi a hagyomány nehézkedésétől moccanni is alig bíró nagy sörkultúrákat.



A mozgalom a kilencvenes évek második felében érkezett Európába, és először Észak-Európában és a Németalföldön terjedt el, de az elmúlt pár évben Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában és Szlovákiában is elharapózott, és ma már Franciaországban is tucatjával alakulnak a sörfőzdék. 



Tavaly Magyarországon varázsütésre megteremtek egy valódi sörforradalom feltételei. Noha a rendszerváltás óta van Magyarországon kisüzemi sörfőzés, tavaly először tartottak kézműves sörfesztivált Főzdefeszt néven, ami minden szereplő meglepetésére hatalmas siker lett – mindenki láthatta, hogy a magyar kézműves sörre van populáris igény, a söröző nép pedig megállapíthatta, hogy a magyar sörfőzők már ma is készítenek nagyszerű italokat, és igen merészen kísérleteznek a gyümölcsös, fűszeres sörökkel, valamint némileg bátortalanabbul az elmúlt évtizedekben hazánkban szinte elfeledett felsőerjesztésű sörökkel.



Az év végére aztán a forradalom állami segítséget is kapott – az év utolsó adótörvény-módosításai megfelezték a kis sörfőzdék jövedéki adóját, és, ami legalább ennyire fontos, végre tisztázták a házi sörfőzők helyzetét, akik otthon húsz-huszonöt liter söröket főznek maguknak és barátaiknak – eddig a büntetés terhe mellett – mostantól szabadon. Az amerikai sörforradalomnak a hozzájuk hasonló házi sörfőzők voltak a motorjai, ez a kísérletező szellemű csapat nálunk is igen aktív, tőlük várhatjuk a legmeglepőbb ízeket, adalékokat, műfajokat, melyek közül a legsikeresebbek előbb-utóbb átszivárognak a már piaci alapon működő kézműves sörfőzésbe.



És, hogy mit is várhatunk a sörforradalomtól 2012-ben? A Főzdefeszt szervezői azt ígérik, hogy idén minden hónapra jut valami megmozdulás, sörpremierek, bulik, valamint több vidéki városban is rendeznek kézműves sörfesztiválokat. A tavalyi fesztiválok tanulságaiból okulva, a sörfőzők még több és még merészebb újdonságokkal fognak a versenyezni a fogyasztók kegyeiért. A jó sör lassan a gasztronómia részévé válik. Nem csak a fesztiválokon, de a mindennapokban is számíthatunk rá, hogy egy igényes étteremben már nem csak bort, hanem kézműves sört is kínálnak egyes ételekhez, miközben ezzel párhuzamosan sűrűsödnek a borvacsorák mintájára rendezett sörvacsorák.  És lassacskán a kocsmák is ráéreznek a kézműves sör ízére – már nem kell sokáig várni arra, hogy végig lehessen sörözni az éjszakát úgy, hogy az ember csak jóféle kézműves sört iszik.
 

Címkék: könyv toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr104342986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.R.C.H. 2012.03.27. 12:34:53

Remélem Pécsre is eljut majd egy ilyen Fesztivál.

Japi 2012.03.27. 19:38:11

na meg Debrecenbe.. :) de jó is lenne! abban még segítenék is :)

Gutberger 2012.03.29. 21:53:47

Itten tényleg történik valami az üstben. Talán megrendezik az első Müncheni magyar sörnapokat utána a Belgiumi magyar kézműves sörhetet és ne is említsük a Cseh Cerné pivo festival magyar díszvendégeit. Legjobban viszont az utolsó mondat tetszik a fenti cikkben...-És lassacskán a (Budapesti?)kocsmák is ráéreznek a kézműves sör ízére – már nem kell sokáig várni arra, hogy végig lehessen sörözni az éjszakát úgy, hogy az ember csak jóféle kézműves sört iszik.... Jó. Ez a blog tényleg tesz valamit ezért az ügy érdekében és ezért minden elismerésem. Szerintem minden ezen az oldalon íróolvasó sörlovag erre vágyik, kivéve a cikket olvasó multik kétkedő managereit. Nos összevetve ez a cikk megjelenhetne szélesebb magyar sajtóban is. Kocsmárosok, vendéglátósok, nagykereskedők, kiskereskedők fertőződjenek meg e cikk láttán és a gyógyulás útjára lépve valamelyik sörfőzdét vagy nagykereskedést feltárcsázva félve megkérdezi:-Tudna nekem kisüzemi/kézműves sört szállítani? Itt kezdődne a történet....
süti beállítások módosítása