Már boltokban az idei Gasztro TopLista >>>! A végefelé egy ötoldalas szakasz a magyar kézműves sörfőzésről szól, mint a jelenleg legizgalmasabb gasztronómiai fejleményről. Az első oldal itt látható, alatta pedig a szöveg. Hozzá pár kép, ami kimaradt a kiadványból.
Elsőre talán fellengzősnek hangzik a sörforradalom kifejezés, de ez valójában egy jól körülírt szocio-gasztronómiai jelenség – akárcsak a gasztroforradalom -, ami először a nyolcvanas évek Amerikájában ütötte fel a fejét. A lényege, hogy szegényes sörkultúrával rendelkező népek egyszerre csak felfedezik, hogy a sör az nem valami unalmas, ízetlen, monolit jelenség, amit el kell fogadni olyannak, amilyen, hanem egy élő, játékos közeg, amibe bele lehet szólni, aminek segítségével az ember kifejezheti magát, és aminek rengeteg féle íze lehet. Ilyenkor nem az történik, hogy az adott kultúra néhány hétmérföldes lépéssel beéri az ezeréves sörkultúrákat, hanem sokkal inkább az, hogy új, egészen szertelen irányokba indul el és gyakorta le is körözi a hagyomány nehézkedésétől moccanni is alig bíró nagy sörkultúrákat.
A mozgalom a kilencvenes évek második felében érkezett Európába, és először Észak-Európában és a Németalföldön terjedt el, de az elmúlt pár évben Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában és Szlovákiában is elharapózott, és ma már Franciaországban is tucatjával alakulnak a sörfőzdék.
Tavaly Magyarországon varázsütésre megteremtek egy valódi sörforradalom feltételei. Noha a rendszerváltás óta van Magyarországon kisüzemi sörfőzés, tavaly először tartottak kézműves sörfesztivált Főzdefeszt néven, ami minden szereplő meglepetésére hatalmas siker lett – mindenki láthatta, hogy a magyar kézműves sörre van populáris igény, a söröző nép pedig megállapíthatta, hogy a magyar sörfőzők már ma is készítenek nagyszerű italokat, és igen merészen kísérleteznek a gyümölcsös, fűszeres sörökkel, valamint némileg bátortalanabbul az elmúlt évtizedekben hazánkban szinte elfeledett felsőerjesztésű sörökkel.
Az év végére aztán a forradalom állami segítséget is kapott – az év utolsó adótörvény-módosításai megfelezték a kis sörfőzdék jövedéki adóját, és, ami legalább ennyire fontos, végre tisztázták a házi sörfőzők helyzetét, akik otthon húsz-huszonöt liter söröket főznek maguknak és barátaiknak – eddig a büntetés terhe mellett – mostantól szabadon. Az amerikai sörforradalomnak a hozzájuk hasonló házi sörfőzők voltak a motorjai, ez a kísérletező szellemű csapat nálunk is igen aktív, tőlük várhatjuk a legmeglepőbb ízeket, adalékokat, műfajokat, melyek közül a legsikeresebbek előbb-utóbb átszivárognak a már piaci alapon működő kézműves sörfőzésbe.
És, hogy mit is várhatunk a sörforradalomtól 2012-ben? A Főzdefeszt szervezői azt ígérik, hogy idén minden hónapra jut valami megmozdulás, sörpremierek, bulik, valamint több vidéki városban is rendeznek kézműves sörfesztiválokat. A tavalyi fesztiválok tanulságaiból okulva, a sörfőzők még több és még merészebb újdonságokkal fognak a versenyezni a fogyasztók kegyeiért. A jó sör lassan a gasztronómia részévé válik. Nem csak a fesztiválokon, de a mindennapokban is számíthatunk rá, hogy egy igényes étteremben már nem csak bort, hanem kézműves sört is kínálnak egyes ételekhez, miközben ezzel párhuzamosan sűrűsödnek a borvacsorák mintájára rendezett sörvacsorák. És lassacskán a kocsmák is ráéreznek a kézműves sör ízére – már nem kell sokáig várni arra, hogy végig lehessen sörözni az éjszakát úgy, hogy az ember csak jóféle kézműves sört iszik.