Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ogre1.jpg

Ogre az egyetlen ember, akit néha megkértem, hogy írjon az FK-ra, mert bírom, ahogy ír, persze sosem írt nekem. De neki nem kellett cikkeket írni, hogy érvényesítse az ízlését sörfronton, elég volt egy komment is. Egy június végi FK-cikk arról szólt, hogyan készítsünk sörkülönlegességet, és példának a Békésszentandrási Sörfőzde Szt. Klára Toronynéző Sörét hozta fel, ami feketecseresznyés alkalmi gyümölcsláger. Ogre pedig némileg elfáradva a sok gyümölcsös sörkülönlegességtől, rávilágított, hogy azért mégsem ez volna a sörfőzés csúcsa, hanem szerény véleménye szerint egy rendesen megkomlózott csehes ivósörrel kellene őt levenni a lábáról. És ezzel szépen rátapintott a kézműves sörreneszánsz belső ellentmondásaira.

ogre2.jpg

Tavaly a kézműves sörfőzők nagyobb része elfogadta, hogy akkor tud sikeresen piacon maradni, ha olyasmit készít, amit a nagy sörgyárak nem tudnak, tehát különlegességeket. De mire ennek a tételnek engedelmeskedve nekiálltak kifejleszteni a saját különlegességeiket, a nagyüzemiek piacát is elárasztották a különféle gyümölcsös, ízesített pancsok – lásd: Kézműves Aranyásó, és ismét ott tartanak, hogy nehézséget okoz nekik a minőségen túl (amit ugye csak vásárlás után lehet megtapasztalni) mással is megkülönböztetni magukat a nagy marketingerejű multis termékektől.

Simkó úr, a békésszentandrási sörfőző erre a kommentre reagálva felhívta Ogrét, és elmondta neki, hogy a rendesen megkomlózott cseh típusú ivósörök világát, azaz mondjuk a 12-es világos lágerek világát piaci szinten lefedik a nagyüzemek, és ha nem is képesek tisztességes példányokat előállítani, a piacon más ilyesminek nem marad hely. Hacsak. Hacsak, nincs valami olyan kommunikációs erő, valami olyan identitásképző gondolat, ami létjogosultságot adna egy ilyen alapsörnek. Azaz hogyan lehetne a tisztességes alap ivósört sörkülönlegességként előadni, ahhoz, hogy megéljen a kézműves sörfőzőknek meghagyott résben, a specialitások résében.

ogre3.jpg

Ez az identitás lett maga Ogre, aki lejött a cseh erdőből, mint Józsin és az asztalra ver, mint Shrek, és nem érti, hogy válhatott akkora szarrá a világ, hogy egy tisztességes sörért az egész globalizációval meg kell verekednie. Kedves Ogre, gratulálok, te győztél. Simkó úrnak meg köszönjük, hogy csinált Ogrénak egy sört, és végre mi is ihatunk tisztességes 12-es ivósört! A Főzdefeszt meg köszöni, hogy ismét helyet adhat egy fordulópontnak a magyar kézműves sörfőzés életében, amikor is elindultunk a különlegességek perifériája felől vissza a központ felé, hogy lassan nagy kanyarokkal, tévelyegve, a múlt tévedéseit sorról sorra visszafejtve megtaláljuk a saját igazi sörünket. 14-én, pénteken bemutató a Darshan udvarban!



A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr434758495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sziporkaszivem 2012.09.06. 10:35:13

Nem kicsit vagyok kíváncsi erre az alkotásra. Jó a cikk is, Dani, mert néha tényleg nem árt az asztalra csapni, különben elkurvulnak ezek a galád serfőzők! :)))

Ui: Tetszetős a fényképek helyszíne is. Armando mester mit mond Ogre söréről?

TonyCaviar 2012.09.06. 10:40:32

Armandónak bejött, és nekem is nagyon bejött, csak elfelejtettem beleírni a cikkbe! Szóval nagyszerű a sör!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.06. 10:42:48

VAN hely normális sörök számára is, srácok. Én pl. nem vagyok sörrajongó, pláne láger-IPA-komló fronton keserű a szám íze, mégis minden sörös országban jó érzéssel tudtam legurítani pár korsót, itthon meg általában csak a szart tudtam válogatni, ezért fordultam az import búzák, barnák, egyebek felé.

Most meg megyek vadászni a Főzdefesztre, mert VAN MIT.

Szóval NINCS lefedve a rendes sörre az igény, csak jobb híján sokan isszák a vackot.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.09.06. 10:47:23

Ez lesz folyamatosan? Mert ebben az esetben felvinném a kezmuvessorok.hu-ra...

zselex · http://zsele.blog.hu/ 2012.09.06. 10:49:38

biztos finom a sör, Ogre is bizonyára jó arc lehet, de ez a címke is fájóan amatőr.

lehet majd kapni a főzdefeszten kívül valahol?

gilgalad 2012.09.06. 10:57:38

Én meg már azt hittem hogy jövőre jön a 15%-os kárpát-medencei János Vitéz, vagy valami hasonló fantázianevű alkoholos árpa őrület. Ezek szerint van élet a 10% alkoholos sörökön túl is, ez szimpatikus. Nekem legalábbis, aki az utóbbi időkben kissé megütközött a ki tud kitalálni még nagyobb és erősebb elhajlást a sörök terén c. előadást nézegette... Majd az idő eldönti, a fentieket valóban a jogos fogyasztói sóvárgás kényszerítette ki, vagy egyszerűen üzleti döntés született. Persze, ha mindkét fél jól jár, hajrá!

Harald hardrode 2012.09.06. 11:08:58

@gilgalad: Jól beszélsz testvér. Valamikor volt is cikke erről, hogy nem igazán van tisztességes ivósöre még a kézműveseknek sem. Mondjuk én a Rizmajer simáját csípem, nem mondom, hogy nem lehetne jobbat, de teljesen korrekt ivósör. Ráadásul az Opera Pub nevű vendéglátóhelyen hatalmas tábla hirdeti, hogy az van csapon. Lehet egyszer megérem, hogy nem lesz több arany péntek?

gilgalad 2012.09.06. 14:37:02

@rambo13: Igen, ott a pont! Rá is emlékszem, hogy írt erről.

sovesztomesz 2012.09.06. 19:11:14

...én is emlékszek, egy alkalommal Armandonál nekem is ecsetelte /emblematikus, élő legenda :-)/ Ogre, hogy úgy hiányzik már neki egy kis jó féle magyaros-csehes pils-es ivósör.

Nos, egy álom végre valóra vált :-).

Remélem hoznak belőle eleget a Főzdefesztre, feltétlenül meg fogom kóstolni, mert többek között én is nagy cseh pils-rajongó lennék. Ja, és tényleg, Armando is dicsérte: elég erős és mégis nagyon jól csúszik, meg ilyesmi; igazi ivósör ínyenceknek :-)!!!

pluto111 2012.09.06. 19:18:51

Jó hír.
Boltokban lehet majd kapni? Nagyságrendileg mennyibe kerül?

(akkor már csak egy igazán jó búza hiányzik)

blecki 2012.09.06. 21:10:14

A Főzdefeszt nagy szűrője lesz Ogrének. Ott döl el, hogy lesz e folytatása. A gyártó nagyon szeretné.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2012.09.09. 10:47:28

én is szeretném, hogy legyen, remek darab! És nekem igenis tetszik a címke a maga amatőrségével egyetemben!

szanisz 2012.09.09. 16:01:32

Azért eddig is volt korrekt világos, lsd Kárpi, Serforrás, bár nem beszerezhetőek mindenhol..

marcipunk 2014.08.22. 17:34:16

Ez a sör fasza! Most iszom a főzdénél szentandráson.
süti beállítások módosítása