Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

anabolics.jpg

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a sörnek van egy alternatív sötét történelme is, ami a tudatmódosítás ősi gyökerei közé nyúlik vissza. Az ókorban és a középkorban, a fajélesztők és az ellenőrzött erjedés ideje előtt nemigen lehetett rendes alkoholtartalmat generálni a sörbe, ezért a kívánt tudatmódosítást/jókedélyt más természetes bódítókkal igyekeztek elérni.

A kelták például tudvalevőleg beléndeket és fekete ürmöt tettek a sörbe, amit az újkorban eddig még senki nem mert reprodukálni – talán mert ezek az anyagok ma méregnek számítanak. A „gruit” nevű jelenségkör – ami alapesetben egy csokor gyógynövényt jelentett, amivel a komló egyeduralma előtt a sört fűszerezték – sem volt mindig központilag kontrollált egységesített fűszerkeverék, sokkal inkább egy személyre szabható drog-keverék (a drog két jelentését – gyógyszer és kábítószer – itt szándékosan összemosom).

Ma már nem divat kifordult szemgolyóval hallucinálni, sem letűnt eonokról álmodni a kavargó ópiumfüstben, hanem mire gyengül ma a kelet-nyugati metroszexuális hipszter fiatalság? A pörgésre. Németországban a lassan de biztosan csökkenő sörfogyasztás egyik fő okaként az energiaitalok terjedését tartják.

Pedig azt is gondolhatnák, hogy a Reinheitsgebot hegemóniájának évszázadai némileg levagdosták a sörfőzők kreativitását, és persze gondolják is. Mert a skót Brewdog például elég jól tud reagálni az új trendekre. Legutoljára az Olimpiát használták fel arra, hogy kilépjenek a sör hagyományos értelmezési kereti közül és lefőzzenek egy meredek energiaital-sört, és egyben elmondják provokatív, ellentmondásos véleményüket a modern élsport világáról.

Az efféle némileg zavaros Brewdog-publicisztikákat a marketing részének tekintem, és nem is annyira az üzenetüket, hanem inkább a zavaros, bosszantóan nagypofájú fogalmazást, ami főleg arra hivatott, hogy a Brewdog punk imázsát fenntartsa. A Brewdog kérlelhetetlen idealizmussal ront neki a világjelenségnek, miszerint az Olimpiát és más sporteseményeket az egészségtelen tömegtermékek multimilliárdos termelői és forgalmazói szponzorálják. A jelenségben rejlő kínos abszurditást nekem nem is kell tovább magyarázni, de azért ez nem más, mint botránymarketing – dobd meg egy kaviccsal az országházat!

A Never Mind the Anabolics egy 6,5%-os India Pale Ale, amit kreatinnal, guaranával, ginsenggel,, maca-porral (?), matcha teával és kladióval húztak fel – csupa olyasmivel, amit a sportolóknak tilos szedniük, de a mindennapi életben nincsenek betiltva, mint drogok – remélhetőleg. Vöröses szűrt teaszín folyadék, sápadtfehér hamar múló vaskos habbal. Az illata citromhéjas, gyömbéres, komlós sütemény illat. Belekortyolva kiderül, hogy nem egy kifejezetten izgalmas ízű ipa. Egy butított IPA, kifejezetten egyszerű, és mintha lenne benne valami energiaitalos műgyümölcsösség. Már azon tanakodom, hogy miért is fizettem 2500-at 3 decijéért, de 10 perc múlva elkezd élesedni a látásom, és a fények is egyre vakítóbbnak tűnnek, beüt az anyag. A guaranával egyszer már volt egy kellemetlen élményem, nyomokban érzem azt a kellemetlen kattanást is, amit a guarana okoz. Sörkóstolás helyett némileg állatkísérletben érzem magam, és igazából megkönnyebbülök, amikor komoly hatások nélkül kiheverem a legális drogok halovány flessét, de el tudom képzelni, hogy egy hosszú éjszaka felvezetésében ennek a sörnek is megvan a helye.

Never Mind the Anabolics from BrewDog on Vimeo.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr154889202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.11.05. 11:14:36

Én sokadiknak ittam valamelyik délután. A koffein mennyiségét nem tüntetik fel, a a többiben nem annyira hiszek. Ez egy iható, de nem különösebben érdekes sör, amit leginkább azért vettem meg, mert úgy és olyan eszközökkel fikázott, aminek egy üres üvege kell a polcomra.

Bud Taste 2012.11.05. 14:50:30

A perui Maca gyökér pora többek között hatékonyan enyhíti a menopauza tüneteit is, ezért magyar macáknak is javallott a sör fogyasztása! A magát punknak valló sörfőzde a világ első punk lemezének címét használta fel a Sex Pistolstól (Never mind the bollocks).

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.11.06. 09:25:35

@Bud Taste: A menopauzáról jut eszembe a többek között női afrodiziákumként is forgalmazott damiana (en.wikipedia.org/wiki/Turnera_diffusa, magyarul talán Szent Damján füve). Ennek ráadásul még egész kellemes az íze is, egy édeskésebb sörnek adhatna a komló mellé egy kellemesen gyógynövénylikőrös karaktert. Lehetne nagyon célzottan csajsör, amit a fiúk csempészhetnének be a hűtőbe az esti program elé, ezzel is megideologizálva az egyébként is ott figyelő 10-12 Tuck Barátot :)

Bud Taste 2012.11.06. 09:41:32

@lilakutyak: Talán a Domján lefőzné, St. Domján söre néven, próbálkozz be Nála az ötlettel:)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.11.06. 13:03:55

@Bud Taste: A Hara'Punknak javasoltam a lándzsás útifűvel fűszerezett sört, mert itt a köhögős téli időszak, és a lándzsás útifű szirup mindenki nagy kedvence. Vagy a dohányosokra gondolva smokers special néven lehetne állandó márka is :)

steflac 2012.11.06. 13:49:29

A lándzsás útifű jöhetne, vevő lennék rá!

A never mindot kipróbáltam, én még csak csak elkortyolgattam, de egy fókuszcsoporton csúnyán megbukott, ugyanott a Raging Bitch toronymagasan verte.

A pörgést különösebben nem éreztem, nem dobogtatta meg a szívem...

Harald hardrode 2012.11.06. 14:36:22

Ezek szerint még egy nagyobb a füstje Brewdog sör. Lehet, hogy Punknak punkok, de pont ugyanannyira a marketinggel adják el a söreiket, mint azok, akiket fikáznak.

rambo13 2012.11.06. 15:27:39

egy biztos: ár-érék arányban nagyon rosszul teljesít...nekem a párom vette meg, annak ellenére, h velem ellentétben egyátalán nem szereti az ipa-kat, sőt...de nagyon hatott rá a dizájn meg a szöveg...nők...

rambo13 2012.11.06. 16:13:15

erről jut eszembe: a zero ibu-s ipat-kóstolta valaki? mondjuk sztem úgy lenne értelme ha a verseny másik résztvevőjét is ismernénk:
www.brewdog.com/blog-article/international-arms-race-the-result

Bud Taste 2012.11.06. 16:58:01

@Harald hardrode: A lóf@szt punkok!
Punk a Sex Pistols volt meg a Stranglers:)
Nice and sleazy rulez!
www.youtube.com/watch?v=Rxc9A6HyoLE

personalsanchez 2012.11.06. 18:51:15

@Bud Taste: sp nem az elso punk zenekar volt a vilagon, oket megelozoen is alkottak tobben is

cserjesl 2012.11.06. 20:55:39

@rambo13:
igen, a BrewDogét. És nem jött be. Lándzsás útifű-szirup íze van.

sovesztomesz 2012.11.06. 22:16:31

Energy-beer!

Hát, az íze elmegy, de én nem emlékszek különös élénkítő hatására; bár lehet, hogy csak azért, mert túladagoltam, beájultam tőle és kiesett... :-)

Tudnék ajánlani helyette vmi spéci kávéval, vagy teával túladagolt sörlevet! No, azok tutira ütnek; persze sör nélkül is :-). Emlékszem, egyszer ittam egy házi próbálkozásúból és nem tudtam eldönteni, hogy a tea, vagy a sör ütött-e nagyobbat; kiderült, hogy a tea!!! :-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.11.07. 09:19:56

@rambo13: én kóstoltam a BrewDogét, nekem ízlett, de nagyon nem sör íze volt, végképp nem IPA. Ha valamihez hasonlítani kellene, az egy gyömbérsör lenne, bár lehet, hogy se gyömbér nem volt benne, se gyömbér íze nem volt. Kicsit fanyar, kicsit édes, kicsit gyümölcsös.

És visszatérve a Never Mindra. Eleve miért IPA? Azért, mert az a húzónév. Miért lenne energiaital, amikor nincs feltüntetve rajta a koffein meg a taurin mennyisége. Szvsz ez olyan nemzetközi dolog, amit magas koffein mellett kötelező ráírni. Egy nagy kamu ez a sör. Azoknak való, akik megveszik energiaitalból is a drágábbat, csak mert Cocaine-nak, Speednek vagy XTC-nek hívják.

A punkológiai vitából most időjiány miatt kimaradnék, pedig...

sovesztomesz 2012.11.08. 13:41:34

@rambo13: Az international arms race zero ipa-n(avagy a bagoly-sörön) egyértelműen érezhető a babérlevél, amivel a komlót ki szerették volna váltani. Nem sikerült, egyáltalán nem ipás, bár sörkülönlegességnek nem rossz, de nem ipa és behatárolhatatlan, mondjuk fűszeres-sör kategóriában volna helye! A flying-os vetélytársat nem kóstoltam, de akinek volt szerencséje, az azt mondta, a flying zero-ibu ipa-sabb!!!

BoomB 2012.11.09. 08:43:30

Ha már "gruit", egy újraélesztett változata ma is él, a kitűnő haarlemi Jopennek köszönhetően:

www.jopen.nl/jopen/bieren/vast-assortiment/jopen-koyt

Ha Hollandiában sok mindent is lehet, tudomásom szerint ebben tudatmódosító nincs :) Viszont annál érdekesebb, nem csak fűszeresnek ható, hanem igazán fűszeres íz. Nem mindennapi fogyasztásra való, de kétség kívül a Jopen egyik legkülönlegesebb söre.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2012.11.10. 17:26:20

@rambo13: az edinburghi bárokban párosával árulták őket . nem tudtad csak az egyiket megkóstolni,csak ha megvetted mindkettőt . a flying dog messze jobb volt . sőt,azt hiszem a flying dog alapsörei jobbak mint a brewdog-é .
a brewdog sokat változott , ma ők Skócia legnagyobb független sörfőzdéje ,és igen, marketingre alapozott minden lépésük,és az is igaz, hogy mind a két srác, mind az üzletük,mind a söreik itt kint már más megítélés alá esnek mint mondjuk 3-4 éve . nem pozitiv irányban.
de ettől függetlenül Brewdog nélkül nem itt tartana a beerevolution .legalábbis helyi szinten biztosan nem.

Bud Taste 2012.11.10. 18:08:26

@Barman's Choice: "ettől függetlenül Brewdog nélkül nem itt tartana a beerevolution .legalábbis helyi szinten biztosan nem."
Érdekelne, hogy mire gondolsz? A fiatalok áttértek az alcopopról a Brewdog sörökre?

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2012.11.13. 16:31:52

@Bud Taste:erről sokat lehetne irni,hogy mit jelentett a skót italkulturában a brewdog megjelenése és mit változtatott,de nem foglalom a helyet:)
lényeg,hogy ma nincs olyan európai város,ahol a Brewdog ha bárt nyitna,ne lenne azonnal meg az a közönsége mindenféle reklám nélkül,ami eltartaná.
Legyen az főváros,egyetemi város,kisváros,bármi.
Bárhol.

Bud Taste 2012.11.13. 18:55:16

@Barman's Choice: kár, pedig tényleg érdekelt volna, ugyanis nekem eléggé ambivalens érzéseim vannak a Brewdoggal kapcsolatban. Nem tudom eldönteni, hogy a hasbaakasztós PR stratégiájuk hosszútávon árt-e, vagy használ a sörkultúrának?
süti beállítások módosítása