Azt hiszem épp az imént lépett európai szintre a magyar kézműves sör, amikor pár nappal ezelőtt csapra verték a Mad Scientist Mango Bay nevű sörét a berlini Brewdog Barban. Természetesen az is nagy szám, hogy számos díjat hoztak el sörfőzők a nemzetközi versenyekről, de egy ilyen versenyen kizárólag a sörnek nevezett lét értékelik, ami éppen valamilyen állapotban eléjük kerül. De a sör, mint piaci termék - ami lehet európai színvonalú vagy sem – ennél sokkal többről szól. Design, kommunikáció, kereskedelem, logisztika, mikrobiológia, szervezés, pénzügy, technológia, és még sorolhatnám. A sör, mint piaci termék igazi értékmérője nem lehet más, mint a piaci siker, amit csak mindezen komponensek együttműködésével lehet elérni.
És most ezen a komplex szinten léptünk porondra, ráadásul feltűnő sikerrel. Bizonyára benne van az is, hogy évek óta jelen vagyunk a berlini sörszcénában, korábban érkeztünk, mint a Brewdog vagy a Stone, de ugyanakkor az is tény, hogy évek óta nem tudtunk oda magyar sörrel istenigazából betörni, függetlenül attól a néhány hordótól, amit alkalomadtán kicsapoltunk.
A kapcsolatok és a jelenlét tehát messze nem elég. Kellett hozzá a Mad Scientist zseniális söre, ami nemcsak szakmailag tökéletes sör, de pontosan eltalálja azt, mire vágyik egy európai sörivó 2017 kora tavaszán. Kellett hozzá a Hudi Hudi eltökéltsége, mellyel megnyitotta berlini sörraktárát, és persze kellettetek hozzá ti is, akik itthon szerettétek, értékeltétek és elbúcsúztattátok a portyázni induló söröket!
Így történhetett, hogy Berlinben már három helyen is csapon vannak a Mad Scientist és a Rothbeer sörei, köztük persze ott a Hopfenreich, és a Brewdog Bar, ahol nemcsak, hogy csapra tették, de két nap alatt el is adták az egész Mango Bayt, pedig van vagy húsz csapuk!