Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

20180907_165033_816_1.jpg

Szeretik a whiskey-t? Én erre a kérdésre sokáig magabiztos nemmel válaszoltam, mert pont úgy voltam vele, mint azok az emberek, akik azt mondták, nem szeretik a sört. Tőlük mindig azt kérdeztem, ok de melyik sört nem szeretik? Az ugyanis annyiféle, ahány csillag van az égen, hogy teljesen értelmetlen egy kalap alá venni azt az ezerféle ízt, textúrát, illatot. Ami engem illet, tényleg nem szeretem a whiskey-t, ha az kimerül a Johnny Walker/Jameson és társai világában. Most már tudom, hogy ez a fajta whiskey pusztán arra való, hogy emberek nagy tömegei elől eltakarják a whiskey valódi lelkét. Amire nemrég elkezdtem ráérezni, meglepő módon nem nyugat, hanem dél felé indulva.


Pörböly kis napszítta falu a Gemenci erdő tövében, itt működik a Gemenc Distillery, avagy Gemenc Whiskey-főzde. A Gemenci Gabonapárlatot nem meglepő módon a Nappali Kávéházban kóstoltam először egy fél éve Székely Marci jóvoltából, de akkor még csak annyit értettem, hogy ez valami egész mást ad, mint amit a whiskey-től várni szoktunk.

20180821_115716_125_1.jpg

Az első személyes találkozóhoz az is kellett, hogy megismerjem Borbáth Gabit, aki régebben a Rézangyal pálinkamestereként, ma pedig számos spirit-projekt fejlesztőjeként komoly kóstolási tapasztalatra tett szert, és nemcsak szereti a Gemenc Whiskey-t de Szőke Lajossal, a whiskey-mesterrel is jó kapcsolatot ápol. Megragadtuk a lehetőséget és egy nyári nap leugrottunk Pörbölyre.

Ahogy haladunk befele a whiskeyfőzde lényegének mélyére, az első, ami szétesik, az elképzelés, miszerint egy lepárló gyárt egy whiskey-t, ami a nevét viseli. Szőke Lajosnál ez nem így megy. És nem is úgy, mint a kézműves sörfőzőknél, hogy 10 féle műfajt gyártanak. Szőke 10 féle – Szekszárd környéki - gabonával dolgozik, kétféle fából készült hordót három féle égetésben használ, ezért gyakorlatilag minden hordó egyedi „főzet”, mindegyikben más a gabonaképlet, amit aztán beszoroz a hordók változatossága. A módszert aktív kishordós érlelésnek nevezik, a termék gabonapárlat, angolul grain whiskey. A gabonapárlatot minimum 2 évig érleli az 50 literes hordókban, aztán vagy átfejti további érlelésre egy boroshordóba, vagy kipalackozza. A mindössze kb 40 négyzetméteres érlelőben tehát vagy 60 féle termék érik elképesztő változatosságban, ahogy azt a részletes kóstolás során megtapasztalhattuk.

img_3982_1.jpg


A gabonapárlatokat egyenesen a hordóból 65%-os érlelési alkoholfokon kóstoltuk, ez először olyan érzés a nyelvnek, mintha tüzes vassal illetnék, és van benne valami hősies. A pohár tartalmát lassan vízzel hígítjuk, hogy előkússzanak a rejtettebb ízek. Tucatnyit végigkóstoltunk már, amikor elérkeztünk a hatalmas, kopott fekete aszús hordóhoz, és ami abban volt az egészen csodálatosnak bizonyult.

20180821_124044_319_1.jpg

Ezt a sok szépséget nem tudtam hazahozni, de a biztonság kedvéért beszereztem egy üveggel a rozstúltengésű 0306-ból – név helyett a Gemenci whiskey-k sorszámot viselnek, melyből kiolvasható az ital gabonaképlete. A 6-os itt a rozst jelöli, ami köztudottan kedves édeskés ízeket kölcsönöz a gabonapáréatoknak – ezért választottam.
Nem nagyon értek (még) a whiskey kóstolásához, de amatőrként az illata erősen virágos, virágmézes volt, higítás után pedig gyümölcskenyérre emlékeztetett. Az ízében gyömbér és vanília játszadozott, majd a lecsengése kesernyés lett. De közben egy kicsit értelmetlennek is érzem külső tényezőkhöz hasonlítgatni az ízeit, mert leginkább önmaga volt, igazi whiskey, ami kifejezi az adott gabona lényegét - egy sűrített, desztillált ízminiatúra a múltból, amit az a pár hordóban töltött év fájdalmasan éles kontúrokkal megrajzolt klasszikus műalkotássá érlelt.

Egészen borzongató érzés volt, hogy itthon ilyen nagyszerű szeszeket lehet inni, és persze - akárcsak a jó söröknél - itt sem célom, hogy megtartsam ezt a borzongást magamnak. A Folyékony Kenyér házi csapszékében, az Élesztőben már most kóstolható egyfajta Gemenci Gabonapárlat - a 0304 kódnevű - de hamarosan jön még több is.

UPDATE: itt már rendelhető >>> 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr3714229159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

griiischdoov 2018.09.12. 01:21:10

Szögezzük le hogy Johnny walker whisky/Jameson whisky, a jack Daniel's / Jim beam Pedig whiskEY. Ég és föld a kettő. Sőt három. Skót / Ír / Amerikai. De szutyok az összes, ebben megegyeznek.

O.Ádám 2018.10.04. 08:11:33

@griiischdoov: Inkább azt szögezzük le, hogy ez a whisky–whiskey „ellentét” csak egy 70 éves marketingblöff, amit ugyanazzal a gyermeki naivitással nyalt be a világ, mint amivel az italmarketing hülyeségeit általában szokás.

abszint.com/2015/05/23/a-whisky-es-a-whiskey-ugyanaz/
süti beállítások módosítása