Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

bik_6039.jpg
Alig egy éve kezdtem el kutatni a még épp csak éledező magyar craft-spiritet, és máris abban a megtiszteltetésben van részem, hogy hírt adhatok az első magyar gin megszületéséről. Az Opera ráadásul nem csak afféle szerethető hazai kezdeményezés, hanem nagyszerű gin és jól átgondolt termék, ami teljes fegyverzetben pattan ki a földből 2019 február utolsó hetében.

Az Opera persze korántsem légüres térben született: a fejlett világ italkultúrája az elmúlt időszakban egyszerűen megbolondult a ginért, és a műfaj pár év alatt szinte újjászületett. Ma már nem két vagy három alap ginfajta, hanem sok száz különböző stílus és ízvilág, hozzáállás és üzenet versenyzik a bartenderek és a fogyasztók kegyeiért. A boróka természetesen a mai napig első helyen áll a gin fűszerei közt, de, hogy ki mennyit tesz bele az a lelkiismeretére van bízva, és számos gin-változatnak ma már alig-alig van borókaíze.

A gin műfaját ma már naponta újraértelmezik, és egy saját értelmezés nélkül nincs is sok értelme belevágni a ginkészítésbe. Az Opera is erre a nemzetközi színpadra lép fel saját személyes gin-értelmezésével – amit volt szerencsém még a hivatalos bemutató előtt megkóstolni!

Az Opera ízében a visszafogott borókásság hamar egy gazdag és selymes fenyőíznek ad utat, mielőtt érvényesülhetne a hűvös citrusosság. Utóízében ánizsos süteményes kis meglepetések sorakoznak. De az igazi titok ebben a selyemben van, amiben némi keserűség is rejtőzik és szerintem nincs az a kóstoló, aki ebben a kontextusban felismerné, de mivel én tudom, elárulhatom: mák! A mák használata az, ami utolérhetetlenül egyedivé teszi az Operát. Így kell a nemzetközi porondon előnyt kovácsolni abból, hogy az ember gasztronómiai anyanyelve magyar!

Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa nem is hirtelen ötlettől vezérelve főzött gint – évek óta fejlődő, jól előkészített projektről van szó, melyet sok évnyi külföldi tapasztalatszerzés és komoly tanulás előzött meg. Ez meg is látszik nem csak a gin ízén, de a termék designján és a gyönyörű szeszfőzdén, melyet egy húszas éveket idéző speakeasy pult egészít ki – egy újpesti rozsdaövezetben.

Megjött tehát az első nemzetközileg is komoly siker elé néző újhullámos magyar párlat, így hát már nem dolgoztunk hiába. Keressétek jövő héttől az Operát a legmenőbb budapesti bárokban és kocsmákban, próbáljátok ki koktélban vagy csak önmagában! Vagy rendeljétek meg a netről most azonnal! >>>

Címkék: magyar mák párlat gin

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr514655319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336 2019.02.28. 15:37:45

A Gin mai népszerűsége nagyban a törvényi meghatározás hiányának köszönhető. Amiben boróka van, az Gin. Az alkotói szabadság tehát sokkal nagyobb, mint bármilyen más nemzetközileg ismert alkoholfajtánál. Ahogy az egyébként relatív szigorúan szabályozott skót whisky főzdék is igyekeznek a törvényi kereteken belül a sokféleségre törekedni, például a különböző finish-ek használatával,- azzal a céllal, hogy többféle többeknek tessen, azaz többet lehessen eladni - úgy az egyébként extrém konzervatív Cognac házak között is kezdenek megjelenni az első fecskék, akik mernek másmilyet készíteni. A Gin tehát lépéselőnyben van, sőt bizonyos szempontból beérhetetlen előnyben, ennek köszönhető a mai divatja, de jönnek a követők!
süti beállítások módosítása