Hiába gondolkodom, képtelen vagyok rájönni, mi köze van a kutyáknak a sörfőzéshez, de rövid időn belül a második kutyanevű sörfőzdével ismerkedem. És nem csak a nevük kutya – Brew Dog, Flying Dog, - de a kutya érezhetően a filozófiájukat is leírja, illetve mind a két cégnél valóban dolgozik egy kutya is, akit nagy becsben tartanak, és amikor csak lehet, kiraknak a címlapra is.
A coloradói Flying Dog sörfőzde eredettörténete szerint egy sikertelen himalájai expedíciót követő esztelen ivászat során egy pakisztáni lebujban látták először a repülő kutyát, mint dekorációt a falon, és az jutott róla eszükbe, hogy mi mindenre képes az ember, amíg el nem mondják neki, hogy nem képes rá. Később megnyitották a sörfőzdéjüket, ahová maga Hunter S. Thompson is ellátogatott, és vele aztán jól összebarátkoztak, azóta „gonzo-sörfőzdének” neveztetik magukat, és a sörcímkékre a gonzomester aranyköpését teszik fel mottónak:
„Good people drink good beer”. Meg persze egy szénné sörözött kutyát, á la Félelem és reszketés Las Vegasban, amint két korsót dob fel garatra.
Az India Pale Ale egy 18. században keletkezett angol félbarna ale, amit jellemzően világos malátából főztek – innen a „sápadt” jelző. Az India előtag abból származik, hogy az East India Company hajósai előszeretettel vásárolták és vitték magukkal hosszú tengeri útjaikra ezt a pale ale-t, ami nem pusztán annak köszönhető, hogy ez a sör nem romlott meg (más porter sörök is kibírták az utat) – hála erős komlózottságának – hanem annak is, hogy a feltalálója hajlandó volt akár 18 hónapra is hitelezni – ami, ha jól értem, azt jelentette, hogy elég volt akkor fizetni, ha a hajó épségben hazatért.
A Double Dog egy IPA modorban előadott extra-erős, extra-keserű sör. A hagyományos recepthez képest mindennek a dupláját tették bele, talán csak a komlót háromszorozták, vagy négyszerezték, ezen a szinten ezt már nehéz megállapítani.
A színe sokat ígér. Dús sötét-narancssárga, már ennek a gazdag, csábító színnek az előállítása is művészetnek tűnik. A habja is remekmű, kevés, de sűrű, mint a paplan.
Az illata erős angol fekete teára emlékeztet, amit grapefruittal vagy búzavirággal illatosítottak. Csípősen keserű, de van benne egy vastag édes íz is – anélkül ihatatlan volna. Így is olyan zsíros keserűség üli meg az ember száját, hogy gyengébb idegzetűek levegőért kapkodnak. Az ízben rejlő alapvető kaland a keserűség különféle redőzései körül játszódik, egyszer a virágos, szénás, amerikai komló, egyszer viszont a durva keserűkomló dominál.
Az egésznek van egy összetéveszthetetlen IPA-jellege, ami a komló grapefruithoz hasonlatos keserűségében nyilvánul meg a leginkább.
Közepes szénsav, közepes test, rengeteg alkohol, szinte szenved már tőle a sör, és a sörivót sem hagyja érintetlenül. Lehet benne valami karamellmaláta, mert egy kis kávés alapvetés is feltalálható.
Végül a kávés, a cukros, a szénsavas, és a testes is mind elmúlik, és egy kegyetlen, unikumra emlékeztető csavarással beüt a durván szájösszehúzó komlókeserűség. Csak három deci, de nem könnyű meginni. Asszem ledőlök egy félórára.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.