Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vízkúra

2010.01.06. 10:02 - TonyCaviar



Szilveszterkor kicsit elszégyelltem magam, és úgy éreztem, nem jól van az, hogy az ember skatulyázza a sörgyárakat. A Borsodi Sörgyárról eddig csak rosszakat írtam, ami noha jogos volt, mégis hová vezet? Mit kell ezután gondolnom arról a sok százezernyi honfitársamról, aki nap mint nap ilyesmit iszik? Mert, ha hiszünk, Hunter S. Thompsonnak, hogy a jó emberek jó sört isznak, akkor vajon mi van azokkal, akik rossz sört isznak? Mindegy: az új év az új esélyek pillanata, én is elhatároztam, hogy megvásárlom a Borsodi Sörgyár csúcstermékét, és megtalálom benne a jót.

A színe akár valami erős rozéboré, akár azt is mondhatnánk, szép, de a buborékjai ránézésre nem stimmelnek – óriási üdítőbuborékok - szaga a szokásos, kénes, tormás barátságtalan. Habja semmi, mintha lassan tényleg borrá válna a pohárban.
Hunyorogva kortyolok bele, mindenre el vagyok készülve, és kellemes meglepetés ér: elsőre semmi kellemetlent nem érzek. A távolból ízek integetnek: egy kis karamelles édesség, egy kis IPA-s keserűség (lehet, hogy túl sok IPA-t iszom mostanában). Aztán korrekt pezsgés, ami hamar eloszlik, és az egészet, mint valami cunami, elmossa a víz. Víz, víz, savankás víz, egy kis édesítővel, a százalékon töprengek, vicces lenne, ha be tudnám lőni. Nem tudom belőni, de egy magas számot tippelnék. Összességében olyan, mintha vettünk volna valami korrekt félbarna vagy radieuse sört, és az emberileg elképzelhető legnagyobb mértékben felvizeztük volna. Ha vannak nagy sörök, akkor ez egy igen apró sör. Vagy csak alig látszik a sok víz mélyén.
A Borsodi Spaten két korty után okozott fejfájást, ebből már legalább tíz kortyot ittam, amikor gyenge feszültséget érzek a tarkómban. Miután kigyönyörködtem magam a nyolcvanas évekbeli vadászvendéglők hangulatát idéző címkén, mely azt állítja, hogy „különleges alapanyagokból” készült, megkeresem a címke informatív részét, mik is ezek a különleges alapanyagok, és nem csodálkozom, amikor a szokásos dolgokon túl a kukoricadarát is megpillantom az összetevők közt. Az, hogy konkrétan karamell is van benne, az rosszul érint, és még rosszabbul, hogy antioxidáns is van benne, a jó öreg E224, ami nem más, mint a kálium metabiszulfit.
De nem kell megijedni! Ez egy teljesen átlagos élelmiszeripari tartósító anyag. Fehér, instabil por, mely oxigénnel kálium szulfátot alkot. Ez gyakorlatilag a káros mikrorganizmusokat gyilkolja, mint a kének általában. Az emberre csak hatalmas koncentrációban veszélyes. A legfőbb baj, az, hogy nincs jó íze. A jó hír az, hogy a Borostyánra legalább ráírják, hogy van benne. A fejemet teszem rá, hogy a Spatenben ugyanebből a fehér porból harmincszor ennyi volt, a címkén viszont egy hang sem szólt róla.
Tartósítószernek máskor lehet javasolni a régóta jól működő komló alkalmazását. Elnézést, de képtelen vagyok az olyan fajta parentáló stílusra, melyet máshol lehet olvasni a Borostyánról, hogy „hazai mezőnyben egész jó”, meg effélék. Lehet, hogy a mélyén megbúvó sör jó, de ahhoz előbb le kéne róla szedni az irgalmatlan sok vizet, aromát, a végéről azt a cinikus kis édesítőszeres édességet és ként. De mivel ez egy újévi, új esélyadó kóstolás, a javára legyen mondva, hogy … (szabadon kitölthető).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr331645764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2010.01.06. 11:43:21

Én szívesen megiszom, ha elém kerül. Elárulom, honfitársaink nagy részének már drága egy kicsit.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.01.06. 12:40:36

őszinték: "Különleges alapanyagokból" :P

Angelo_ 2010.01.06. 17:25:21

Ittam már, nagy nyomot nem hagyott bennem. Olcsón megoldott "prémium" termék.

Pa Lee 2010.01.06. 18:04:01

Még sosem éreztem késztetést a megkóstolására.. Milyen típusra lőtték be? Félbarna? Barna? Néhány "fiatalkori" élményem elfordított a B-betűs gyártól...

dzsedi 2010.01.07. 12:08:07

nagyüzemi magyarok közül jónak ítélem és szivesen fogyasztom.

fairwolf 2010.01.08. 14:15:37

Az 1516-os német sörtisztasági törvény elöírja, hogy csak azt az italt lehet sörnek nevezni ami csak a következö alapanyagokat tartalmazza: víz, árpa, komló

Még arról is viták folynak, hogy a búzasört lehet e sörnek nevezni, mivel van benne búza és élesztö is, de itt a bajor sörtörvények kivételt tesznek.

Kukoricadara vagy akármi más pancs nem lehet a sörben.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.08. 16:42:25

@kakaóstetü: malátáról szól a tisztasági törvény, így a búzasör megfelel neki. Az élesztőről pedig annyit, hogy a tisztasági törvényben nincs szó arról, hogy élesztő nem lehet a sörben. Hisz 1516-ban még nem igazán láttak olyan sört, ami tükrösen tiszta, sterilszűrésen esett volna át. így minden sörben volt élesztő.. Ez a tükrös sör hisztéria csak és kizárolag a hülye modern kor vívmánya...amúgy a nagyipari sörtermékek közül ez még a "jobb" kategóriában van. Ha rászorul az ember ezekre a termékekre, akkor inkább ezzel él...
@Nűnű: mi az hogy drága? Neked mi nem drága? Ezzel a 200 Ft-os sörkorláttal rendesen lealázod magad mindenféle sörborzalmakkal, így sosem fogod megtudni, mi is a sör valójában. Inkább igyál egy normális sört, mintsem megmaradj a 200 Ft-os szinten, több dobozzal...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.01.09. 07:40:01

@főzdevadász: Az 1516-os az csak árpát ír - "zu keinem Bier mehr Stücke als allein Gersten, Hopfen und Wasser verwendet", viszont az 1434-es thüringiai "dass Bier nur aus Hopfen, Malz und Wasser gebraut werden darf." ill. az
1493-as bajor hercegi rendelet kimondja: "Die Bierbrauer und andere sollten nichts zum Bier gebrauchen denn allein Malz, Hopfen und Wasser, noch dieselben Brauer, auch die Bierschenken und andere nichts anderes in das Bier tun - bei Vermeidung von strafe an Leib und Gut." Már ha lehet hinni a fenti oldalnak www.brauer-bund.de/bierfans/rein.htm
Sztem az ominózus Reinheitsgebot sokkal inkább egy erős piaci versenyben a müncheni sörfőzők versenypozícióját hivatott megtámogatni (lásd részletes kifejtése az adandó mennyiségnek, árnak, sörfajtának, tárolásnak és emellett persze az alapanyagokra is rövidebben kitér)
Amit sztem ma alkalmaznak, sokkal inkább 1871-es Reinheitsgebotnak kellene hívni, hiszen a német egység létrejöttekor a birodalmi törvények közé beemelték az 1516-os alapokon nyugvó törvényt, és 1871-ben valóban csak Malz, Hopfen és Wasser szerepel. Csak hát marketing szempontból az 1516 kicsit jobban néz ki...
:o]

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.01.09. 07:42:30

@pif: pardon kicsit korábban, csak 1906-ban lett minden birodalmi területen érvényes...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.01.09. 07:44:36

azaz később
:o] - nekem van korán

SLACÓ 2010.01.29. 23:53:12

Márpedig a Borostyán *nem csak a sör főzőmester legféltettebb kincse*... ---Sajnos mint tudjuk, e tekintetben nem versenyezhetünk Csehországgal, Németországgal vagy Belgiummal.--- A 'mikro' főzdéket ha nem nézem, egy kezemen meg tudom számolni, hogy Kőbányán, Bőcsön, Sopronban és Pécsett üzemelnek csak itthon sör "gyárak". Nagykanizsa, Komárom és a Martfűn lévő sörgyárak megszűntek. A (magyar) választék gyenge és minőségben sem igen tudunk jelenleg versenyezni, pl. a fentebb említett országokkal. SAJNOS.

TonyCaviar 2010.01.30. 12:42:24

@SLACÓ: Martfű még él. Csak Soproni dolgokat főznek benne.

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2010.02.13. 23:47:06

Nehéz, nehéz. Üvegből néha jólesett, írországi emlékeimet hozta vissza, nem sokkal rosszabb a Smithwick's-nél (azt se szerettem nagyon).

Ügyes fogás, hogy prémium termékként próbálják eladni. Nagyon hiányolom a komlós pilzenieket itthonról...

SLACÓ 2010.07.24. 23:27:14

@TonyCaviar: Sziasztok! Most találtam böngészés közben; érdekes adalék a martfűi sörgyár történelméről:
www.vendeg.hu/cikk/huszonot_eves_a_martfui_sorgyartas/index.php

az Arany Hordón kívűl, hirtelen még az Árpád és a Saladin sörféléik jutottak eszembe, - tudtok-e róluk valamit?

SLACÓ 2010.07.27. 23:44:12

@Serkoptató: Mese? - Nem tudhatjuk.
Akkoriban bizony voltak ügyletek, melyek hasonló módszerrel intéződtek... Ha így, ha úgy, szerintem jó sztori.

FPéter 2011.01.05. 14:41:03

Én 6-8 évvel ezelőtt kezdtem inni a Borostyánt, amikor még semmi marketinges olcsó sör volt, viszont az íze sokkal telítettebb, kellemesebb volt. Aztán elkezdett népszerűvé válni, és vizesedett el az egész, mostanára ihatatlan lett.
süti beállítások módosítása