Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Laško Club

2010.03.17. 09:53 - TonyCaviar



A szlovén sört a Culinarisban lehet beszerezni, ahol van egy kisebbfajta, nem túl izgalmas sörválaszték. Nem tűnt úgy, hogy valami nagy kaland lesz, de csinos üvege volt, és érdekelt a hírneves szlovén komló mutatványa.


Az áttetsző zöld üvegre cirádás pecsétek, ornamentikák, címerek kerültek, egyfajta high-tech sörtisztasági idillt kifejezni képes monarchista romantikát megidéző módon. Plusz van benne valami ismeretlen, darabos finomkodás, valami ódonszagú balkáni elegancia, az utolsó szétnembombázott szarajevói hotel lobbija, a sokat látott tapéta öregségszaga, az olcsó alapanyagokból kiszenvedett finomkodás. Szóval szórakoztató a design, de mi van belül?

Már a töltésnél elkomorulok, a túlságosan nagy méretű, üdítőitalszerű buborékok még soha nem jelentettek semmi jót. Színe fakó, habja hamar eloszlik. Illata nincs.
Ami azt illeti, az ízét sem igen lehet érezni. Valami halvány dolog van a helyén, ami azt sem tudja eldönteni, hogy keserű legyen-e vagy savanyú, és még mielőtt bármi ilyesmi eldőlne, buta vegyi cukor trappol elő a semmiből, hogy végképp elvegye a kedvünket a szomszéd sörével való barátkozástól. A híres szlovén komlóból nem éreződik semmi. Egy komlóhiányban szenvedő ország terméke ez.
A Ratebeeren 8 egész pontot kapott (100 a maximum) és fanyalgó kritikákat, ezek után némileg hiteltelenné teszi a saját weboldalát a lelkendező véleményáradat. Pl ez:
„manzagent: This beer is the finest I have ever drank. I am a pilsner/lager drinker and this is the best. Smooth, with no malt/ hops bite or after taste.”
Ez is valami? Hogy nincsen se maláta-, se komlóíze? Manzagentnek tudnám ajánlani a sima városi vizet, abban sincs semmiféle zavaró íz, ráadásul ingyen van.
Jó, annyi igaz, hogy lehet rá mondani, hogy „smooth”, kellemes, de teljesen jellegtelen, még az a karakteres vízíz sincs benne, mint a Millerben, de talán még ahhoz hasonlít a leginkább, de míg abban van valami szárazság, ami kihozza a puritán, fanyar vizes ízeket, ebben hajszálvékony édesség futkorász, ami csak elmossa az ízeket.
A lelkesedést nyilván a sörgyár hazafias jellege indokolja, a szlovénok nagyon büszkék rá, magukénak érzik, satöbbi. A Laško cég eseménydús történetében a legviccesebb fordulat akkor következett be, amikor az egyik tulajdonos egy baleset következtében elvesztette az ízlelőképességét, á’la Duchemin a „Szárnyát vagy a Combját” című filmben, és így képtelen volt a személyes minőségellenőrzésre, amitől aztán alá is zuhant a minőség, és a cég gyakorlatilag csődbe ment. (később helyi kezdeményezésre feltámadt)
A Laško sör a 19. század végének terméke, és par excellence áldozata annak a monarchista láger-álomnak, ami azt sugallja, hogy a sör legyen minél aranyszínűbb, tisztább és ízetlenebb. A 19. század végén ez a divat letarolta fél Európát és azóta is markában tartja, de még így is csak rövid bekezdés a sör több ezer éves történetében, mely mindig is az anyagról szólt. Az anyag ízét feltárni, elmerülni, kutatni és felhozni az üzenetet – ez a sör küldetése. A Laško egyfajta divatos fogyasztói elvárásnak akar megfelelni (amivel elvileg persze nincs baj), ami abból fakad, hogy a nagy sörgyárak szinte korlátlanná nőtt kapacitásukkal szerették volna szélesíteni a sörfogyasztók körét. A sörnek, amint tömegtermékké vált, olyanoknak is meg kellett felelnie, akik amúgy nem igazán mozdultak a sörre, ezért egyre jellegtelenebbé, elfogadhatóbbá és simulékonyabbá kellett válnia. Ez a láger étosza. Ha jól körülnézünk a világban, láthatjuk, hogy a láger visszavonulóban van. Nagy divat volt, lassan elmúlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr181839473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pluto111 2010.03.17. 19:33:26

Utóbbi időben a szárnyastacskót ellepték a szlovén dobozos sörök. Többek közt lasko is van, meg még vagy 3-4 féle. Kipróbáltam mindent, de egyik se jött be különösebben

TonyCaviar 2010.03.27. 07:18:08

szerintem ez a Club egy külön változat. Szívesen megkóstolnám csapolva az eredetit, ha meg tudod írni pontosan, hol keressem!

rowi 2010.03.27. 13:14:23

ez a Club nekem nem rémlik. igazi Laskot én a(z) (inter)sparokban szoktam látni. meg legutóbb a Kápmegyeri Auchanban, de amin ledöbbentem, hogy konkrétan ott barna Lasko volt:)

world2.0 2010.03.29. 11:33:27

@TonyCaviar: eredeti és barna is van csapolva a Bálint sörözőben, a Budagyöngye mellett, a meki melletti utcában. szerintem még üvegeset is tart.

pesti lokista 2010.04.02. 23:17:19

én konkrétan gödöllőn tudok egy éttermet. ha kifelé mész a 30-ason(régi 3-as), elhagyod már a városközpontot, akkor bal oldalon lesz egy kis étterem. előtte 5-6 autó fér el a parkolóban. sajnos a nevére nem emlékszem, de kint van a lasko jel! a kaja is jó, egy korsó ha jól emlékszem, 450 ft.2x voltam, jó az íze is.a várban sem tudom a hely nevét, olyan 150-200 méter a mátyás templomtól. egy korsó. 1000 ft. gondolom senki nem fogja megrohamozni a helyet! mondjuk még mindig olcsóbb, mint róma. nemrég voltam, válogatás nélküli olasz sörök: 6 euró! az 5 eurós, már olcsó volt...

Hamilcar 2010.04.03. 08:38:02

Már korábban akartam írni ehhez a cikkhez, de csak most lett időm. Szóval a szlovén söröket ne erről a sörről ítéljétek meg! Egy viszonylag egyszerű piacról van szó. Igazából két sör van, a Zlatorog és az Union. Valamirevaló szlovén e sör valamelyikét issza! A Zlatorog nekem nagyon bejön. A gyár ezzel a Lasko Clubbal pedig a bulizós fiatalokat akarta megfogni szerintem. E miatt lett ilyen híg lötty, mint általában az ilyen sörök.

pesti lokista 2010.06.14. 18:42:40

zlatorog = lasko pivo. a 2 ugyanaz!

Hamilcar 2010.06.14. 19:29:12

Ja, csak itt a Lasko Club-ról volt szó, ami meg nem ugyanaz.

winston01 2010.09.07. 14:24:16

A minap a Westend mellett, a Katona József utcában láttam Laško feliratot (az árlap szerint van világos és barna csapolt is), gondoltam, rákeresek, mi ez. A posztot olvasva majdnem elriadtam, de látom, ez a partiváltozatról szól, úh. mégis kinéz egy teszt.

Lus · http://eksztatikusfantasztikusnagyonszerenygyonyoruleny.freeblog.hu/ 2011.03.18. 00:15:57

Jelentem, a Lasko/Zlatorog verzióban nincs semmi kivetnivaló, a Club-ot nem kóstoltam a posztban leírtakra való tekintettel :)
Egyébként az egyik önkéntes videónyelvtanár szemléltetőeszköznek is használta a söröket: www.youtube.com/watch?v=0fllVEWshIc&feature=related

mattphilips 2011.03.19. 09:40:53

@winston01: Azt a helyet nem ajánlom...
süti beállítások módosítása