Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Üzenném azoknak, aki otthon főzik a sörüket, hogy nincsenek egyedül! És itt nemcsak a Facebookos kezdeményezésre vagy a Folyékony Kenyér félénk kísérleteire gondolok, hanem arra a sok-sok emberre, akik fű alatt, feltűnés nélkül nagy elhivatottsággal kísérleteznek saját sörfőzési módszereik tökéletesítésén. A minap egy dél-somogyi úriember, bizonyos Kenyeresi Luci sörét volt szerencsém megkóstolni.

Kenyeresi Luci volt olyan kedves, hogy több száz kilométeres távolságból küldte el nekem a sörét – nyolc litert praktikus műanyagpalackban, hűtőtáskában. A sörök meg is érkeztek egészben, pedig az ilyen pasztörizálatlan, szüretlen otthonfőzött portéka igen kényes. Kenyeres Luci sörének azonban nem lett semmi baja.
Luci söre a házilag főzött sör legjobb arcát mutatja be. Színe a lehető legvilágosabb szalmaszín, illata a savankás malátáé. Habja dús, apró szemű és könnyű szerkezetű, de meggyőzően tartós. Ízét az első kortytól kezdve a ropogósan friss, szénás, mezőgazdasági jellegű, finomra hangolt komló határozza meg, ami könnyű, kicsikét szúrós, csípős malátán nyugszik. Nem egy túlkomlózott sör, inkább kiegyensúlyozott, kellemes, komlókeserűsége frissítő. Könnyű testű sör, de alkoholban nem gyenge – Luci elmondása szerint 14-15 Ballin fokos, ám az alkoholtartalma nem lett megmérve. Utóíze szinte egyáltalán nincsen, ha valami, akkor egy kicsit malátás.
Otthon főzni sokféleképpen lehet. A legegyszerűbb módszer az internetről szedett– többek között az Index fórumának otthonfőzős topikjában is fellelhető, és az FK-n is tárgyalt – receptek alapján, otthon a konyhában, lábossal, kenyérélesztővel, stb. Eggyel kifinomultabb megoldás, ha valaki megveszi a hazisor.hu-n árult Muntons szettet, amihez előfőzött malátaszirup jár, sörélesztő és komlófilter – ezt nem kell főzni, csak keverni és erjeszteni – ebből már lehet jó minőségű házisört előállítani. Kenyeresi Luci az otthonfőzés legmagasabb szintjét gyakorolja – még a malátát is maga állítja elő.
Persze nem ma kezdte a sörrel való kísérletezést, hanem húsz éve. Először a sváb asszonyok otthon főzött söre ihlette meg, amiről annyit tudunk, hogy nem malátát használtak, hanem csak árpát, amiben kevés erjeszthető anyag keletkezhetett, inkább csak íz. A cukrot hozzáadott cukorral pótolták, így ezek a sörök az oldhatatlan keményítő miatt homályosak, esetleg ragacsosak voltak. Aztán miután rájött az ízére, többé nem talált olyan sört, ami a legegyszerűbb sör iránti elvárásait teljesítette volna – azaz üdítő, frissítő, könnyű, tiszta nyári sört nem talált a magyar sörkínálatban. Az ő receptje a lehető legegyszerűbb: jó víz, saját maláta, saját komló, alsóerjedésű sörélesztő és kitapasztalt technológia. Így a legjobb a végeredmény, és a legolcsóbb az előállítás.
Így maradt az otthonfőzésnél. A sörárpát a környéken eladásra termelő gazdáktól szerzi be. A malátázás bonyolult folyamatát a következőképp írta le nekem: „A frissen aratott sörárpát 3-4 hónapnyi pihentetés után ajánlatos csíráztatni. Ez úgy történik, hogy 3 vagy 4 napig (az áztató víz hőmérsékletétől függően, 10 Celsius fokos víz) áztatva van. A víz naponta van cserélve, hogy mindig oxigéndús vizet kapjanak a szemek a befülledés elkerülése miatt. A második áztató vízbe oltott mész van keverve. Áztatás során a szemek megduzzadnak, kb 40 % vizet vesznek fel. Ezután műanyag ládában kb. 10-12 Celsius fokon, hűvös helyiségben csírázásnak indulnak. A magokat állandóan párásan kell tartani és forgatni, hogy a csírázás egyenletes legyen. Az egyenletes csírázás fontos. Ezt addig kell csinálni, míg a szemekben a csíra hosszúsága el nem éri a szem hosszúságának 2/3-át. Ez a csíra a héj alatt van, nem szabad, hogy a szemből kibújjon, mert anyagveszteséget okoz. A csírázás megállítása aszalással történik. Nálam ez egy fém hengerben, amiben szitatálcán van a csírázott árpa, meleg levegő befújásával történik. A levegő hőfok beállítása fontos: a maláta kb. 24-30 óra alatt kiszárad. Utána száraz, hűvös helyen kell tárolni és csak 2-3 hónap múlva lehet főzéshez használni. Ez az anyagmennyiség 25-30 kg árpa esetenként, mivel az eszközök csak ennyit képesek elbírni.”
Luci frissen telepített komlóültetvényét júniusban elárasztotta az árvíz, 21 tőből 3 élte túl, de ők sincsenek túl jó formában, ezért a komlót jelenleg külső forrásból szerzi be. A főzést üstben végzi az infúziós és a dekokciós módszer ötvözésével, mivel mindkettőnek van előnye és hátránya. Az eszközök kezdetleges, egyszerű, házi megoldások. A sörlevet alsóerjesztésű élesztővel erjeszti 7-8 C-on, hűtőszekrény méretben.
Mindenki másképp csinálja. Egyszer Lucit is meglátogatjuk, és lefényképezzük az üstjeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr182157650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ugyanugyan 2010.07.19. 10:40:24

hoppáhoppá, holfő még ilyen? pagepos.com

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.07.19. 10:51:44

üstöllést menjünk látogatóba!

és... ööö a Luci az milyen név? :)

TonyCaviar 2010.07.19. 10:59:39

@k_archie: mi ez a link? van köze az ügyhöz? nem értem.
@szamárfül/pável: azaz igazság, hogy álnév - de az eredeti is ehhez mérhetően különös.

Nagymoli 2010.07.19. 11:21:00

Csak legalább olvasható betűszín, háttérszín kombináció lenne, így nekem spec szenvedés volt elolvasni.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.07.19. 13:47:06

@Nagymoli: jo ez. nekedvagy a monitorod, vgy a szemed lehet szar.

ROBERTO 2010.07.19. 16:01:23

Próbálta már valaki a mézsör készítésnél a komlót ízesítésre felhasználni? Lehet, hogy így a mézsör is rendes sörízt kap...

Daniel Ortega 2010.07.19. 18:14:01

Szerintem meg a sűrítményes az első lépcső az otthon főzés eggyel kifinomultabb annál. Sűrítményes a kezdőknek tökéletes, meg aki nem akar sokat bíbelődni a sörkészítéssel de jobbat akar, mint a bolti.

víz tamás 2010.07.19. 18:50:43

Luci hogyan szűri ilyen tisztára a sörét?

SöRöS 2010.07.19. 19:36:07

@ROBERTO: Már próbáltam, jobb lett, de a komlótól ne várj csodát :) .

TonyCaviar 2010.07.19. 19:53:25

@Daniel Ortega: Lehet amúgy, hogy igazad van, az otthon főzés biztos, hogy nagyobb meló, bonyolultabb, viszont gyakran szar lesz, és ha jó, akkor sem tudsz vele igazán érdekes dolgokat csinálni.
A sűrítményessel jól lehet játszani, különleges söröket utánozni, és könnyebb jó eredményt elérni. A végtermékben talán fejlettebb.
@víz tamás: meg fogom kérdezni...

SöRöS 2010.07.19. 20:10:34

@TonyCaviar: Minek különleges söröket utánozni? Szerintem az a lényeg hogy az ember egyedit csináljon, mint bármi másban.

TonyCaviar 2010.07.19. 20:54:55

Hogyhogy minek? Arról beszélek, hogy különféle sörtípusokat készíthetsz, mint Scottish Stout Havey Ale, Nut Brown Ale, vagy Christmas Bock, vagy India Pale Ale. Nem úgy értem, hogy egy bizonyos sörfőzde egy bizonyos termékét utánzod (bár ennek is megvan a kultusza), hanem hogy egy a mi kultúránkban különlegesnek számító, elérhetetlen söröket tudsz főzni otthon.

Daniel Ortega 2010.07.19. 21:13:06

Csak érdekes dolgokat tudsz csinálni. Olyan malátát és komlót teszel bele meg annyit amennyit akarsz. Úgy variálod az arányokat ahogy tetszik, csinálhatsz testes barna sört vagy éppen gyömbéres nyárit. Egy kis kísérletezés, eszközfejlesztés és már megy is. És biztos, hogy nagyobb meló, de aki szereti annak nem gond hanem pihenés. :) A konyhában is lehet finomat főzni nem csak a sörfőzdében. Ja és olcsóbb a boltinál. Előbb-utóbb az ember meg rátalál az alapanyag beszerzési forrásokra.

TonyCaviar 2010.07.19. 21:19:04

Ok, nem vitatkozom. Főleg, mert azt még nem próbáltam, csak távoli benyomásaim vannak. De nagyon szívesen kipróbálnám! Te értesz hozzá? Nem csinálunk egy tanfolyamot?

Daniel Ortega 2010.07.19. 21:30:20

Én sem vitatkoztam :) Csak védtem a mundér becsületét ;) Egyébként a sűrítményest 3 évig csináltam, csak aztán többre vágytam. Mondhatjuk, hogy értek hozzá de még van mit tanulnom... "Tanfolyamról" még beszélhetünk, nem rossz ötlet.

víz tamás 2010.07.19. 23:55:49

@TonyCaviar: ez a sűrítményes sör, kicsit olyan, mint a sűrítményes bor. merthogy olyan is van. :) szőlősűrítmény, fajélesztő, víz, erjesztés. kész a finom xy bor. :) de nem mondom, hogy rossz, csak nem az igazi. :) a sok kukoricadarás lőrénél mindenképpen jobb.

Hamilcar 2010.07.20. 09:02:50

Ha összejön a tanfolyam, engem mindenképpen érdekelne!

TonyCaviar 2010.07.20. 11:03:40

Megkérdeztem Lucit a szűrésről, és ezt válaszolta:
"Én nem szűrtem de a sör saját magát szűrte. Ezt csak akkor tudja megcsinálni, ha az előzőekben említett technológia jó. Pld egy ilyen: az élesztő alsó erjesztésű és az ilyen élesztő egyik tulajdonsága, hogy az erjesztés után leszáll, ami öntisztulást eredményez. Ez a folyamat nem máról holnapra következik be. Annak idején említettem, hogy csak hónapok múlva tudom kóstolásra ajánlani a sört. Eddig érik és tisztul.
A bor ízét és tisztaságát is a fejtések eredményezik, ez a sörre is igaz."

víz tamás 2010.07.20. 11:43:33

@TonyCaviar: köszi!

nem gondoltam volna, hogy ilyen szépen letisztul. bár, ha hónapokig ott van. már várom a fényképes beszámolót. :)

mi is ültettünk idén 8 komlótövet, de csak 3 maradt meg sajnos. :( kirohadtak a sok esőtől.

KRISZ2007. 2010.07.20. 14:34:51

@Daniel Ortega: Képzeld el, ahogy a padlón vergődve sikítok a röhögéstől. :)))
Na ne szerénykedj már!
A tanfolyam jó ötlet, persze majd ha legális lesz. HA! Biztos sok embert érdekelne.

KRISZ2007. 2010.07.20. 14:40:34

Soxor készítettem malátát itthon, de max 6kg árpából, és alig lehet kezelni, az aszalásról nem is beszélve. 30kg árpa zöldmalátaként 60kg. Ekkora mennyiséghez komoly felszerelés kell. Nekem a 2kw-os aszalóm alig bírta. Amióta találtam egy nagyon jó céget akitől kb félárban megkapom az alapmalátát, nem csináltam itthon.
Komlót jövőre újra kell ültetnem, mert az összes tönkrement. :(

KRISZ2007. 2010.07.20. 15:32:24

@Hamilcar: Látogasd meg a sörfőzés otthon index fórumot, minden kérdésedre megkapod a választ. Garantálom. :)

Fell Bandi 2010.07.20. 18:37:56

@KRISZ2007.: látogatnám én, de nincs ilyen fórum. Mi a pontos címe, nem tudod?

Fell Bandi 2010.07.21. 13:01:56

@KRISZ2007.: köszi, megtaláltam. hülye az index keresője, beírtam a fórum címét, és kiírta, hogy nincs ilyen.
süti beállítások módosítása