Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.




A sokat látott Tabán teázóban már több mint egy éve az egyöntetű vajszínű árnyalat uralkodik, mint azt annak idején lelkiismeretesen meg is írtuk. Pusztán ezért nem is lett volna értelme visszamenni a helyre. De kaptam egy fülest, hogy mostanában valami érdekes dolgot csapolnak.

A hatfős zsugás banda és más túlszolizott alakok közt a televízió renyhe böfögésében tétován ódalgok a pult felé, miközben a tesztelőtársaimat várom, és regisztrálom, hogy a csapot elfoglalja a tavalyi Tuborg és újdonságként a Krusovice, és majdnem elmegyek, mert feltételezem, hogy ezek mellett nem lesz harmadik, de végül erőt veszek magamon, meg észre is vesznek, és megkérdezem, milyen sör van. Harmadiknak elhangzik az is, hogy Házi Sör, meg rá is van írva a csapra, hogy „házi sör”, csak korábban eltakarta egy végtelenül szerencsétlenül elhelyezett oszlop, ami minden átalakítást túlél – nyilván az tartja az egész házat.
Mégis miféle házi sör az? Csehországból jön. Na, az már igen, akkor megkóstolnám egy korsóval.
Szimpatikus masszív korsót kapok a kezembe, a színe az elvárható arany és réz közti sárga. Habja nem sok van, az is hamar múlik, szaga meg egyáltalán nincs.
Az első kortyban feltűnő egy határozott, keskeny, mézes édesség, amit ugyanolyan határozott, fogkrémesen keserű komló követ, ami után a következő kortynak már teljesen más íze van. Majd az azt követőnek még súlyosabb, és így lépésről lépésre menetelünk bele az összetett ízbe, melyben végül egyensúlyba kerül az előző korty végének földes, fogkrémes keserűsége a következő korty elejének aranyló mézes malátásságával. Így szép ez. Mindehhez üdítő, fűszeres, kicsit csípős, egyszerre selymes és harapnivaló. Kiemelkedő sör, és nem is titkolom tovább: ez a Jarosov, a júniusi cseh sörfesztivál általunk legjobbnak választott söre.
Az, hogy immár nálunk is van csapon, az a számos jó sört importáló Liquid Gold Kft-nek köszönhető, akik voltak olyan tökösek, hogy a cseh sörök importját megnehezítő számtalan akadály ellenére importálnak egy ilyen jó sört. Annak ellenére, hogy nálunk ennek nyilván nincsen ázsiója, hisz ha lenne, nem álnéven csapolnák.
Vettem a fáradságot, hogy felhívjam a Liquid Goldot, és megkérdezzem, hogy keveredett ide ez a gyöngyszem. Az derült ki, hogy a Jarosovot az általuk már vagy egy évtizede forgalmazott Krusovice forgalmazza, és velük állnak szerződésben. A Jarosov érdekes módon azért kellett a LG-nak, hogy a Krusovice mellé tudjon kínálni egy olcsóbb alternatívát az olyan helyeknek, akik azelőtt mondjuk Dreher - Pilsner Urquell modellben működtek. A LG ezt az olcsóbb-drágább választékot a Kruso-Jaro (akár álnéven is: Debrecenben Vencel sör néven csapolják) tandem formájában biztosítja. Ezzel a felállással csak az a gond, hogy nagyker áron a Jaro nem annyival olcsóbb a Krusónál, csak az LG teszi azzá, avval, hogy alig keres rajta valamit. Így viszont nem érdekük, hogy nagyon promotálják, annyira nem, hogy csak végső esetben kínálják fel az olyan sörözőknek, akiknek tényleg szükségünk van erre az alternatívára. Budapesten mindössze két helyen csapolják saját nevén: a Shirazban és a szintén Ráday utcai Tokaj Étteremben. Álnéven országszerte legalább harminc helyen van csapon - főleg vidéken. Maga a Kruso is gyorsan terjed, mellette a Jaro is hódít, idén már több száz hektolitzer lecsorgott a magyar torkon.
Érthető, ha egy hely saját nevű sört, vagy sima házisört akar csapolni, ám itt az a faramuci helyzet állt elő, hogy akár a Tuborg, akár a Krusovice elmenne kellemesen iható általános innivalónak, de nem ez. Mintha a talpig csillogó selyembe öltözött pöffeszkedő polgárokat félretolva kellene rámutatnom az álruhás királynőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr932162897

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aranyszamár söröző 2010.11.03. 14:10:30

Helyszín: 7621 Pécs, Munkácsy Mihály u. 9. Látogatás: 2010. október 1. 18:50-19:55 > Legalább szénaszagú illatosító legyen! Adatlap Elérhetőség: - Web: - Nyitva tartás: H, K, Sz, C...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma-ggie 2010.07.20. 12:03:53

A mi baráti társaságunk rendszeresen jár a Tabán Teázóba, és igencsak kedveljük az "Álruhás királynőt". Főként azt szoktunk inni. Köszi, hogy már azt is tudom, hogy mit is iszunk valójában. Hamar körbe is küldtem minden ismerősnek, hogy Ők is tudják. Köszi az infót!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.07.20. 13:57:55

Ha már úgyis emlegetted a Liquid Gold-ot, megadhattad volna az URL-t (megspórolva nekemegy guglizást): www.liquidgold.hu/

Felhívtam őket, és nagyon kedvesek voltak, de sajnos az én szűkebb környezetemben nem csapolnak ilyet - rossz vidéken élek. De más vidékieknek is javaslom, hogy érdeklődjenek (+36-1-463 0741), hátha ők benne vannak abban a harmincban:)

velaxin74 2010.07.20. 16:05:22

még mindig olyan büdös meleg van a tabán teázóban, mint szokott lenni 1992 ben?

TonyCaviar 2010.07.21. 10:58:27

Válasz egy elveszett kommentre: A jarosovot Debrecenben a Vencel Sörözőben csapolják a színház mellett.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.07.21. 13:32:20

csak az a baj h össze vissza vannak nyitva
mikor mennék, négybő kétszer éppen bezártak :(

falsestuff 2010.07.22. 22:29:01

nagyon jó a hely! ma átmentünk utána a Mákos Gubába vacsorázni, ultrapohoda!

garnéla mák 2010.08.02. 15:20:49

és már a Prága kávézóban is csapolnak Jarosov-ot :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.23. 10:33:54

@kaminer: Itt is álnéven teszik: Prágai Sörnek hívják, ami amúgy érthető, de pikáns, lévén morva sörröl van szó.

Serkoptató 2010.09.23. 23:05:39

Promontor: csak volt morva sör!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.24. 09:21:11

@Serkoptató: Jó, de akkor milyen?

Kicsit utánagugliztam és nekem úgy tűnik, nemcsak Magyarországon "álruhás", hanem a cseheknél is.

A ratebeer szerint "valószínűleg" a Breznákban gyártják, de a Breznak Heinekené és a Heineken honlapok sehol se említik a jarosovot...

Ogreface 2010.09.24. 10:12:41

A Jarosov a sörök Stirlitze. Mindenkinek gyanús valami miatt, valahonnan mindenkinek ismerős és mégsem tudunk róla igazán semmit...

Serkoptató 2010.09.24. 10:21:27

@promontor: A Breznák pedig egy sörmárka.
A Jarosovot egykor Jarosovban, Uherské Hradisté külvárosában főzték, ami valóban Morvaországban volt. Amikor a Drinks Union bezárta azt a főzdét (2003-2004 táján), áthelyezték a gyártást Krásné Brezno-ba, ami pedig Ustí nad Labem egyik külvárosa.
Azután a Drinks Uniont megvette a Heineken. S mivel korábban a Krusovicét is megvette, most a Jarosovot kínálják a Krusovice mellé "olcsósörnek".

Serkoptató 2010.09.24. 10:27:43

@Serkoptató: A Breznákot pedig Velké Brezno-ban főzik, ami szintén Ustí-ban van és szintén Heineken tulajdon.

Bár amennyire mostanában a multik kevergetik a gyártás helyét, bármi megtörténhet. Június végén pl. Braníkot főztek Bőcsön...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.09.25. 12:59:23

és végülis hova tartozik most Bőcs? Mert gyárilag ki, szolgáltatóközpontilag meg bevonult az InBev vagy hogy hívják ma...

milner 2011.09.30. 15:21:07

Nos, egy pár hete a Thököly úti Tere-Fere nevű műintézményben is kínálják ezt sört, saját néven.

okmet 2011.10.03. 16:55:49

Pécsen, az Aranyszamár Sörözőben is csapolják, természetesen JAROSOV néven. :) Munkácsy Mihály u.9

Sőt, kétfajta Krusovicét (világos és barna) saját magunknak is csapolhatunk, az asztalba épített két sörcsapon !!!!

Nagyon király ! :)

gregibroki 2012.08.14. 10:27:19

@milner: tegnap elmentem oda és sajnos nem volt Jarosov; volt Krusovice, DAB és Staropramen a csapon. A Tabánban van még? Amúgy fehérváriként ha otthon vagyok, a Prága Sörözőben szoktam inni 400 Ft alatti áron :)
süti beállítások módosítása