Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Blonder

2010.11.08. 09:36 - TonyCaviar



Farkaséhes vagyok, mire sötétedésre eljutok a Blonderig, így mindenekelőtt a söröző cigánypecsenyéjével ismerkedem, ami nem is rossz kiindulópont, hiszen mint kiderül, a pincében a tulaj dobja össze az ételeket.
 


A pincében sürgölődő tulajon kívül egy göndör, szőke gyenesdiási hölgy teljesít szolgálatot, és úgy fest, több emberre nincs is szükség, ő is órák óta egy különösen kemény héjú, friss tököt gyalul. Télen hétköznap nemigen jön be senki. Hacsak nem azért, hogy elvitelre kérjen egy pár üveg sört.



A sörfőző, Pisti már hazament, de a vacsora utáni kávémhoz mellém szegődik Fekete Tamás, a tulajdonos, félig-meddig sörfőző maga is. Ám a Blonder nem csak a söréről híres. Fekete Tamás egy Ausztriából ellesett módszer segítségével nagyszerű almalét készít – sörfőzőüstökben. Az almalé tényleg fenomenális – megkóstoltam.

Továbbá a 71-es út partján álló háromtornyú Blonder-palota nemcsak főzde-söröző, de fogadó is, ahol meg lehet szállni, számtalan vonzó akcióval, és szolgáltatással, mint pl. „Bentlakásos ingyen sörözés- 4 fő részére 25e ft”, „Bentlakásos borozás, 4 fő, 29e ft”, „Pénzváltás napi árfolyamon”, „Olcsó szobaárak, napközbeni használatra külön ár”. Az út mellett hatalmas, világító tábla hirdeti a helyet, a parkolóban pedig ott áll az 1800 liter sört befogadni képes Blonder-kamion, amivel kis túlzással, a holdon is lehetne sörfesztivált tartani.

Vacsora után megtekintjük a sörfőzdét, ami szintén a pincében helyezkedik el. A sörfőzde felszerelését Fekete Tamás 18 évvel ezelőtt vásárolta meg egy osztrák cégtől, és magát a főzdevonalat, illetve a technológiát nevezték Blondernek. Akkoriban ugyanez a cég másik tizenöt vállalkozónak is eladta ugyanezt, így leehetett Blonder söröző mindenfelé az országban, mára tudomásom szerint ez az egy maradt. Ám ez is csak nevében az. A név jól működött, ezért megtartották, de az 1992-ben épült sörfőzde sörfőző vonala mára minden ízében megújult. A receptet és a nevet aztán Fekete Tamás maga is továbbadta egy orosz vállalkozónak, aki idén nyitotta meg a huszonötödik Blonder sörfőzdét Moszkvában, és ennek tiszteletére ott rendezett egy kisebbfajta házi sörfesztivált.



A főzdében nem találok semmi különlegeset, 800 literes főzőüstökben főznek, és tucatnyi, szintén 800 literes unitankban erjesztenek, ászokolnak. A palackozógépük impresszív, 6-fejes, kb. a legkomolyabb, amit ebben a kategóriában kapni lehet. Az egyik sarokban megszűnt sörfőzdék porosodó palackjai, pl. a Frankó Ferkó Prérisöre, illetve a Rácalmási Osterbrau literes üvegei.

Az utóbbi időben már minden alapanyagot Szlovéniából szereznek be, mert annyival jobb minőségű az itthon kaphatóaknál. Styrian Gold típusú komlóval készítik a Blonder sört, és nem pellet, hanem eredeti toboz formájában teszik bele. Évente körülbelül 25ezer liter sört adnak el – ebből 24 ezret júliusban és augusztusban, és ezret a maradék 10 hónapban.
A barna változatból régen évi 1 tartályt, azaz 800 litert főztek, ez most hirtelen felment 7-re. Divatja van a barna sörnek. Ez itt Budapesten annyira nem érzékelhető, igaz errefelé nekünk nincs is olyan barnánk – hisz, mint megtudtam a Blonder egy csipetnyi sót is tesz a barnához. Amióta tudom, azt hiszem, érzem is a sörükben.

Fekete Tamás egy ponton azt mondta, hogy éppen ma nyitott fel egy üveg Blonder sört és megdöbbenve tapasztalta, mennyire döbbenetesen komlós. Így ezen felbátorodva végül rá mertem kérdezni az engem leginkább foglalkoztató kérdésre. Hogyan lehetséges az, hogy amit a vacsorához kaptam, az egy közepesen érdekes, édeskés, bajoros világos sör volt, és, amit először vásároltam náluk egy éve, és az éppen kinyitott palackban is van, az meg egy egészen súlyos, szuperfinom, szuperkomlós műalkotás, ami annak idején meggyőzött arról, hogy érdemes a magyar kisüzemi sörökkel foglalkozni.

Érdekes választ kaptam: minden főzet más. Egy kisüzemben az automatika hiánya és a kis mennyiségek miatt ennél egyöntetűbb ízű sört nem lehet főzni. Sok függ az alapanyag minőségétől is. Fekete Tamás meglátása szerint a komló még nagyjából uniformizálható, de a maláta ki tudja, honnan származó árpából készül, és mindegyik szállítmánynak kicsit más íze, más tulajdonságai vannak. De a komlón is nagyon sok múlik. A frissen érkezett komlóból főzött sör sokkal komlósabb, később a komlótobozok már nem adnak annyi energiát a sörnek. Fekete Tamás úgy érzi, ez így van rendjén, ezt bele kell számolni a kisüzemi jellegbe, és nincsen lehetőség az egyenetlenségek kiegyenlítésére.

De, ha ez így van, akkor miért beszélgetünk annyit a kisüzemi sörök sajnálatosan egyenetlen minőségéről? Tényleg nem lehet mindig ugyanolyan jó sört főzni?

Címkék: sörfőzde blonder

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr502431599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ger. duchemin 2010.11.08. 15:23:49

"Tényleg nem lehet mindig ugyanolyan jó sört főzni?"

Nem hiszem ezt, és nagyon nem hiszem. Magyarul ez mellébeszélés.

TonyCaviar 2010.11.08. 15:59:19

Nem hinném, hogy mellébeszélés volna, szerintem ez inkább filozófia, egyéni hozzáállás.
Más kérdés, hogy az ellentétes hozzáállással rendelkező sörmestereknek mi mindent kell tudniuk, megtanulniuk, elsajátítaniuk, kitalálniuk. És azt aztán hogyan adhatják tovább olyan vonzó módon, hogy esetleg a jelenleg a fenti módon gondolkodó serfőzők is kedvet kapjanak a gyakorlatba való átültetéshez. Remélem nem voltam túl homályos.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.08. 17:22:57

ez is egy magyarázat. mivel több hasonló jellegű vállalkozásnál is tapasztalható, ezért nyilván van valóságalapja. ugyanakkor tudjuk, hogy ennél kisebb mennyiségben főzött sörök is tudnak következetesek lenni. (persze, lehet hogy a beszállítókon múlik minden)
mindenesetre ez egyfajta válasz, az egyenetlen minőséget feszegető kérdésünkre. eddig ennyi sem volt a kezünkben

Hamilcar 2010.11.08. 21:40:36

Azért szerencsére nem az egyetlen fennmaradt Blonder főzde. Jászapátiban is működik még a Blonder.

indust · http://indust.hu 2010.11.09. 08:41:14

Egy csipet só mindennek a titka, öreganyám is mondta már ezt. :D

vagodeszka 2010.11.10. 21:38:58

Ajánlom mindenkinek a barna Blondert, igazán tökéletes nedü esténkénti hörpintésre.

earsplitter 2015.07.11. 12:39:44

Hejj Toni Caviar! Nagyon régen hoztad le ezt a blogot, lehet, hogy már nem is vagy elérhető itt. Tudod, a történelem éppen úgy torzul, mint a Blonder sör története a te leiratodban.

Nos: A Blonder név tőlem származik még a 90-es évek elejéről, a grafika pedig barátom SZ.I. keze munkája.

A sör magyarországi megjelenésének története pedig authentikusan a következő.

Korábban én az államigazgatásban dolgoztam (1996-ig) ezzel összefüggésben számos külföldi és belföldi vállalkozóval ismerkedtem meg. Igy egy napon megismtrkedtem Szőke Gyurival ( sajnos már nincs közöttünk) aki egy nagyon dinamikus kecskeméti vállalkozó volt (ő volt pl.a magyarországi atyja a "Kuki" nevezetű puffasztott-extrudált kukorica pehelynek. A"technológiát" egyébként Erdélyből egy paraszt családtól leste el, modernizálta nagyteljesítményű berendezéseket gyárttatott és hatalmas üzletet csinált belőle itthon. Nos ő, mindíg az újdonságokat kereső egyéniság vilt (egyébként sok mined mással is foglalkozott, pl. motoros sárkányrepülés, később merevszárnyú gépekkel történő repülés stb...de ez csak egy mellékmondat a továbbiak megértéséhez)Nos egy beszélgetésünk során, ő vetette fel először felém a házi sörgyár létesítésének és későbbi forgalmazásának gondolatát. Az ő sógora a kecskeméti HB sörgyár sörfőző mestere volt (sajnos ő sem él már) aki széleskörű sörgyártási ismeretekkel rendelkezett és javasolta, hogy felkutat egy már történelmi technológiát, mely jól lenne alkalmazható ilyen alapállásban 800 l/nap - kapacitűsú - u.n. "mini sörüzem - megvalósítására. Nekünk akkor volt egy Svájcban bejegyzett vállalkozásunk, ezzel hoztunk létre Classic Europa néven egy Kft-t. A technológiát ill. az első, majd ezt követően az értékesítésre került többi (kb. 16) sörüzem berendezéseinek összes gyártó berendezést itthon gyárttatttuk le különböző műhelyekben. Elkészült egy arculat terv is, melyben forgalmazásra kész technológiát és dokumentációt állítottunk össze. Igy indult hazai pályán a kis sörüzemek forgalmazása. Később Ciprus-ra is exportáltuk a technológiát. Tehát, a történelmi hűség kedvéért: a brand magyar, a technológia magyar, a sör receptje svájci és magyar volt.

Nos az irodalomban ismeretes az a mondás, hogy: "habet suam fatam libelli" (azaz a könyveknek megvan a maguk sorsa) nos ez alkalmazható ide is. Az évek során a brand ill. a kapcsolódó technológia további története nehezen kideríthető, a kis sörgyárakat adták-vették, sok közöttük elveszett, mert a vállalkozások tönkre mentek hozzáértő menedzselés hiányában. ( A jöttment "vállalkozók" szeme előtt nem egy ősi iparág modern kori feltámasztása, hanem a gyors pénzszerzés lebegett. Egy-egy komoly hozzáértő vállalkozó (pl. az itt látható vonyarcvashegyi, vagy jászapáti) érdeme, hogy a Blonder Beer még ma is létezik, sőt ma már palackozva is kapható némely boltokban.

Még egy kis megjegyzés: az a megállapítás, hogy a vonyarcvashegyi sörfőzde egy osztrák cégtől vette volna a technológiát, valószínűleg egy tárgyi tévedésen alapul, mert a Classic Europa a technológiát svájciként hirdette és a háttérben lévő összefüggések miatt tévedésből ment át a köztudatba az oszták forrás. Ezzel együtt persze minden lehetséges, mivel asörgyárak kézen-közön tulajdosot is válthattak, melyre nekünk eredeti forgalmazóknak nem volt már ráhatásunk. így kerülhetett pl. ki a technológia akár Ausztriába is és onnan vissza Magyarországra, bár ezt kétlem, mivel pl. a jászapáti sörfőzdét közvetlenül a Classic Európa Kft. értékesítette oda, a többi, máshová került kisüzemmel együtt.

Ennyit szerettem volna az egészhez hozzáfűzbi és - ki tudja - egyszer egy sör-technológia és történelem kutató még örülhet is ennek a kis adaléknak.

TonyCaviar 2015.07.13. 17:35:41

@earsplitter: Köszönöm, ezek nagyon érdekes információk, ha nincs ellenedre, kiteszem külön posztként...
a moszkvai Blonderekről tudtál? ha van még sztorid ezekből az időkből, azt is szívesen közlöm

bbazs74 2017.01.25. 21:12:05

Nagyon értékes írás volt.
A történetben szerepelt, hogy néhány helyen palackozott formában is lehet(ett)kapni a Blonder sört. Ma is 2017-ban is elérhető palackozva? Ha igen, hol szerezhető be?

sZalontai 2017.01.27. 12:09:17

@bbazs74:
Az mennyire vicces, hogy 6év alatt volt összesen 2 hozzászólás és most 2 nap alatt 2en is idetaláltunk :)
Én amiatt kerestem rá, mert egy pacalozó után nézelődtem és Sülysáp határában láttam a google maps-en, hogy van egy sörfőzde. Bár a képek tanulsága alapján már nem üzemel, és a kép 2013-as:
https://www.google.hu/maps/@47.4482676,19.5826242,3a,70.2y,151.68h,80.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1scdzHEC7jlWZKDNmpoiaz9g!2e0!7i13312!8i6656

bbazs74 2017.01.27. 20:01:01

Hm pedig jó lett volna. Kicsit közelebb van, mint Vonyarcvashegy. :D. Szívesen összevetettem volna más hasonló sörökkel.
Kíváncsi lennék a receptre is. :)
süti beállítások módosítása