Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.


A különleges sörökre nyitott szemű vásárló már rég tudja, hogy az IKEÁban svéd söröket is lehet kapni. De vajon érdemes-e beruházni?


A dobozos, félliteres Mariestads a büfében is kapható, de talán érdemesebb a pénztárak után következő IKEA Food boltban megvásárolni. Ha egyáltalán. A Spendrups univerzális italgyártó vállalathoz tartozó Mariestads sörfőzde 5, 3%-os „dortmundi típusú lágere” szép világos rézszínű folyadék, ami pohárba töltve szimpatikus, anyagerős paplanos habot fejleszt. Az illata hűvös, egy cseppet kénes lágerszag. Az íze egyértelműen malátás alapokon áll, kifejezetten édes, már-már gejl. Végül színezi egy kevés káposztaízű komló, de mintha az is inkább édes, cukros volna. Nem mondanám, hogy gagyi, olcsósör, de a kompozíció visszatetsző. Ha ennyire édeset akarok inni, gyümölcsléhez folyamodok. Ha kedvezőbb színben akarnám ezeket az ízeket feltüntetni, minden bizonnyal káposztás hasét kínálnék mellé, az talán előhoz belőle valamit. Ebbe tehát nem nagyon érdemes beruházni.
A Spendrups Julbrygd a maga félreérthetetlen télapós, hópihés megjelenésével biztosan népszerű szóróajándék az ötlethiányban szenvedő távoli családtagok kezében. Meglepően szép melegvörös teaszíne jó indítás. Szép tömött habja is van, és kellemesen karamellás, füstös pinceszaga. Az első korty fő jellegzetessége az alacsony karbonáció, ami a német kellebierekre emlékeztet. Jól tudjuk, mit várjunk egy ilyen sörtől, kellemes füstös karamell, barátságosan pörkölt malátíazeket. Mielőtt ezekre rátérnénk, valam i fura savanykás, likőrös bizonytalanság kapja el a sört, de aztán rátérünk, bár akkor sem tud megmutatkozni a pörkölt maláta teljes szépségében, inkább csak némi medvecukor. Végül az utóízében felbúg egy kis komló, nem túl meggyőzően.
Hosszú távon mégis kellemesen iszogatható sör, ami kiegyensúlyozottságának köszönhető. Kár, hogy ilyen szűkmarkú – egyszerűen nincs benne elég íz, elég öröm. De ha ilyet kapok ajándékba, azért nem leszek bosszús.  
A kisdobozos Stockholm Fine Festival Beer tűnik a legígéretesebbnek, de ez is meg tud lepni a színével. Ez a sör nagyon világos szalmasárga, kevés, gyorsan múló habbal. A főszerepben egy érdekes, üde virágos komlóíz áll (Magnum és Perle), ő harcol a sok vízzel, színsavval, olcsó malátával, és a nyákos nagyipari ízekkel. A harc döntetlennel végződik, a sörgyár bevisz némi orvosságízt, meg valami romlott citromízt, de a komló őserejét nem sikerül teljesen megtörni, így a sör iható marad, a komló viszont nem elég erős, ahhoz hogy jóvá tegye a sört, így az eredmény egy karaktermentes, közepesen iható, érdektelen sör. Ebbe sem érdemes beruházni.
Köszönjük IKEA, hogy elhoztad hazánkba a svéd sörfőzés alsó szegmensét, azt a szóróanyagot, ami a legnagyobb svéd általános innivaló-gyártó konszern hozzádvágott olcsóért, miközben Svédorszgában olyan sörök vannak, hogy bereped alattuk a Skandináv Ősmasszívum, pl. a Närke Kaggen Stormaktsporter, vagy a Nynäshamns Fatlagrad Smörpundet Porter.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr552562141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.01.05. 11:53:38

Szemezgettem velük, de olyan csicsás a dobozuk, hogy őszintén szólva kicsit féltem, hogy az íze is idomulhat a design hangulatához :-)
Ezért maradtam a bevált hazai márkánál.
Legjobb öröm a drehöröm.

Főcsévész 2011.01.05. 12:12:10

Bizony, van jó svéd sör, olyan igazi agytompító, csak-pl. Stockholmban-roppant nehéz fellelni.

markusfalvi 2011.01.05. 12:38:36

Én sajnos vásároltam a mikulásos daraból. Szerintem borzalamas volt, de annyira, hogy én nem is tudnám ilyen szépen megfogalmazni, hogy ez egy alsókategóráis lötty, szerintem egyszerűen csak sz*r. Ezerszer jobb söröket ittam Szibériában, de akár az olaszok és a románok is sokkal jobbak, és akkor még a németekről és a Gerlóczy Kávéház házisöréről nem is beszéltünk :)

TonyCaviar 2011.01.05. 13:06:08

@markusfalvi: A Gerlóczy házisöre azt úgy hívják: Soproni. Az egyik legnagyszerűbb magyar nagyüzemi láger.
@espadazo - Játékbolt:: A Dreher is figyelemreméltó képviselője a legnemesebb magyar sörfőzési hagyományoknak! A másik legnagyszerűbb magyar nagyüzemi láger.
És valóban. A magyar nagyüzemi élelmiszeripar mindig is magasan a svéd nagyüzemi élelmiszeripar minősége felett teljesített. Mert Magyarországnak nincs párja, ezt tudjuk.

BoomB 2011.01.05. 13:24:59

Mindegyik egyszeri próbálkozás volt, meg volt még 1-2 másik is időnként.

Egyrészt tényleg szarok, másrészt kommersz, mindenütt kapható sörök Svédországban (és pl. Finnországban is) ez a minőség.

Persze biztosan vannak kivételek, mint az általad is említett sörfőzdék, de nálunk sem a Black Rose az átlag a kocsmákban és szupermarketekben.

Szóval szerintem a fenti sörök kb. képviselik is a skandináv átlagot, ha valaki jobb átlagra vágyik, menjen Belgiumba vagy Németországba pl. :)

markusfalvi 2011.01.05. 13:30:07

@TonyCaviar: Soproni??? Nekem másnak tűnt az íze, de ha valóban így van, akkor sem baj, nem rossz az, még na nem is egy Klosterbier :)

bulgárgyörgy 2011.01.05. 14:55:40

nem értek egyet veletek. jártam svédországban loki meccsen és ittam jó sört. az volt a neve, hogy "royal swedish beer" meg valami "spendrups" ( nem piros, hanem zöld cimkés). ez utóbbinak a poharát is elloptam, megtekinthető a 250 db.os söröspohár gyűjteményemben.
illetve talán ezen a blogon olvastam, a szintén ikeá-ban kapható old gold-ról, nekem az is ízlik, pedig rohadt finnyás és válogatós vagyok, higgyétek el!
ezért pl. nem tudom meginni se a dréhert, a sopronit meg pláne nem. és mielőtt szidni kezdenétek a sznobizmusomért, ez nem igaz, mert a mai
napig érzem a számban olyan, régi ( még a kommonista időkben készült)hazai sörök ízét, mint a kanizsai "platán", vagy a pécsi "misina" sörök! világbajnok ízek voltak, kár hogy a rohadt multik ( és ezt most politikai felhang nélkül írtam ) ezeket a márkákat megszüntették! tényleg tony caviár, ezekről a sörökről nem tudnál írni valamit??

TonyCaviar 2011.01.05. 15:00:48

@bulgárgyörgy: Nagyon szívesen írnék róluk, de sajnos nem ittam őket soha... írj te róluk! szívesen leközlöm, ha értelmes írás!

_A_ Közbiztonság Szilárd 2011.01.05. 15:28:07

A láger magyarul kényszermunkatábort jelent.

A címből meg hiányzik egy vessző (az IKEA elől; az utolsóő bekezdésben dettó).

Aki ennyire nem tud magyarul, miért akar magyar nyelvn írni?

puffatag 2011.01.05. 15:35:19

@markusfalvi: hol van a gerlóczy? kösz

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.01.05. 15:45:59

asszondja lágerszagú. Akkor ez most konkrétan gázszag?

markusfalvi 2011.01.05. 15:56:46

@puffatag: V. kerület Gerlóczy u. 1. A Károly körút és a Városház u. között van a Gerlóczy u., és ez egy kis térbe torkollik a Városház u-ánál. Azt hiszem ez a Kammermayer Károly tér, a szobor mögött van a bejárat.

maps.google.hu/maps?hl=hu&biw=1225&bih=540&um=1&ie=UTF-8&q=gerl%C3%B3czy+k%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1z&fb=1&gl=hu&hq=gerl%C3%B3czy+k%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1z&hnear=Budapest&cid=0,0,17857694239573705364&ei=soUkTYKrKpG38QO_iem9Ag&sa=X&oi=local_result&ct=image&resnum=2&ved=0CCUQnwIwAQ

Labancz 2011.01.05. 16:08:32

@TonyCaviar: Hol tanultál meg ilyen profin sört kóstolni és leírást készíteni? Ha van valami szervezett tanfolyam, tedd közzé plízzz!

Halál Bika 2011.01.05. 17:04:05

@_A_ Közbiztonság Szilárd: "magyar nyelvn"

Te beszélsz?
Írni sem bírsz "magyar nyelvn"...

víz tamás 2011.01.05. 17:47:36

@_A_ Közbiztonság Szilárd:

nálad lehet, hogy csak azt jelenti - amúgy ebben az értelemben is csak sima tábort jelent, nem kényszermunkatábort. de a söröknél más értelme is van. nézd meg egy német szótárban a lager szó jelentését és talán rájössz magadtól is. amúgy tényleg van magyar szó rá: ászokolás, ászok sör.

bulgárgyörgy 2011.01.05. 17:51:09

TonyCaviar 2011.01.05. 15:00:48

nos,akkoriban (80-as évek vége)én 17-18 éves voltam és bár lázadoztam a rendszer ellen, ( a bírálóknak: ennek "hivatalos" nyoma is van) de azért eljutottam egy KISZ Vezetőképző táborba, ami Hajdúszoboszlón volt, az akkor még KISZ Táborként üzemelő kollégiumban. Itt, az elvtársak között lettem sörivó, ha más nem is, de ez a haszna megvolt az 1 hetes bentlakó tábornak. A "PARK BÜFÉ-be jártunk ki esténként inni, ahol vizezett, langyos, csapolt KINIZSI-t szolgált fel, a Lajos nevű oltári bunkó pincér, a borsodi sörgyár prémiumnak gondolt termékét. Akkor, minden magyar sörgyárnak ( 5 volt akkor még az országban)volt egy ilyen sörkülönlegessége: Kőbányának a Jubileum, Kanizsának a Platán, Pécsnek a Misina, Sopronnak a Lővér, Bőcsnek a már említett Kinizsi. Ezek közül a 3 dunántúli vitte a prímet, de a Platán ezek közül is kiemelkedett! Már a cimkéje is arisztokratikus, krém sárga alapú, rajta komlóvirágok, a papír minősége is átlagon felüli volt. Többszörös díjnyertes ( rómára és brüsszelre emlékszem), aminek a plecsnijei a cimkén szintén rajta voltak. Az íze mai zsargonban inkább lager típusúnak volt mondható, enyhe keserűség jellemezte, de telt, hosszan tartó zamata volt! és szép habja, ami akkor itthon ismeretlen volt. utólag is köszönet érte a sörmesternek, az akkori viszonyok között, amikor sokszor még sör hiány is volt, igazi mestermunkának számított. aztán kőbányát megvette a külföldi és megszüntette a hozzá tartozó kanizsai sörgyárat!
a másik 2 sörgyár terméke is nagyon finom volt, a pécsire úgy emlékszem, mint fűszeres utóízű, kesernyés sörre, de nem volt pils típusúnak mondható!
a habja is könnyebben eltűnt, mint a platánnak, de azért ha arra jártam, nagyon szerettem inni. a Tiszántúlon ez nem volt kapható, csak a környéken. sajnos csapolva, ami akkor eleve ritkaságnak számított, egyiket sem sikerült innom.
később olvastam, hogy ezeket a söröket, még sokkal tovább főzték és sokkal több száraz anyag tartalmat tettek bele, mint a mai multi-s, spórolós szarokba.
ezért iszom ma már szinte csak cseh sört!

AzHofi 2011.01.05. 20:02:23

Van az a kisüveges is az ikejába, nem tudom mi lehet a neve, az nekem bejön. Mondjuk én az aranyászokat is szeretem, a csapoltat, benne egy feles unicummal. :-)

AzHofi 2011.01.05. 20:03:22

@_A_ Közbiztonság Szilárd: igazad van, bólogató smit pál is abbahagyhatná már! :-)

supertroll2000 2011.01.05. 20:04:29

vigyázzatok, mert az IKEA øl sör szett három dobozból áll!
egyiben a víz van, másik kettőben az élesztő és a maláta XD

cottagegasse 2011.01.05. 20:04:35

@_A_ Közbiztonság Szilárd:

Ne haragudj, de te melyik szótárt olvasod?
Mekkora gyík vagy! :))))))))))))
Mindig jót mulatok az ilyen faszjancsikon! :)))))))
Vazze', és még van pofája a helyesírást cinkelni... :)))

cottagegasse 2011.01.05. 20:10:32

@_A_ Közbiztonság Szilárd:

Ne haragudj, de te melyik szótárt olvasod?
Mekkora gyík vagy! :))))))))))))
Mindig jót mulatok az ilyen faszjancsikon! :))))))
És még van pofája a helyesírást cinkelni... :)))

Vkat118 2011.01.05. 20:40:48

Kár hogy a Närke Kaggen Stormaktsporterből 15 rongy egy üveg.

Ennyiért már egy csúcsvöröset, 20 éves malátawhiskyt, akármit, de nem sört.

pendulum 2011.01.05. 21:14:45

az old gold tényleg nagyon jó, legalábbis annak, aki szereti a fűszeres ízű söröket (elnézést, ha nem ez a megfelelő szó rá, nekem fűszeres :D) és az üvege is nagyon szép szerintem.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.01.05. 21:26:13

@Slaydo: azé nincsen az 15 rongy...meg még meg is éri...mert ez nem egy sima sör... a sörök között olyan, mint a 40 éves wiszki(direkt írtam szarul, hogy direkt beleköss!)
De ha minden igaz, nemsokára rájövök, hogy mi a különbség a Kaggen és a nemKaggen között;-)

TonyCaviar 2011.01.05. 21:26:39

@Slaydo: Ilyen sok pénzt semmi másért nem szabad kiadni, csak sörért. A többi az parasztvakítás. A csúcsvörösben ezért az árért egy feliratot kapsz (persze minőséget is, de az igazán drága az a név), a malátawhisky-ben azt kell megfizetni, hogy nagyon gazdag whisky-imádók elől iszod el az italt. A sörben azonban meg tudod inni a 15e-t az utolsó cseppig.

hauvarju 2011.01.05. 21:44:18

Aki sved sort vesz barhol a vilagon az SIKERES EMBER NEM LEHET, aki sved sort vesz Svedorszagban (az majdnem egyenlo a haborus bunnel!!!!!) az vagy nem ert hozza vagy igenytelen vagy sorgyulolo. Az arfekves pedig az hogy amig Nemetorszagban a sok szaz fajta kozul a sved sor a legeslegolcsobb (vajon miert? hat azert mert nagyonszar!!!)addig Svedorszagban a sajat soruk is eleg draga (van 1,8 meg 2,8 meg 3,5 alkoholfokos - ezek iztelen mosogatolevek - es a systemben arult 3,5 feletti sorok igaz viszont hogy a piaboltban (systembolaget) 5 doboz nemet sor (fel literes) annyiba kerul mint a nemeteknel ugyanaz a sor csak 24 doboz. Ezert hordjak az utazo nepek raklapszamra a sort a danoktol meg a nemetektol (en magam is igy teszek - hala az EU szemelyi kvotanak - mert nem vagyok hajlando ritkaszar sorert annyi penzt kiadni). Lehet hogy vannak jobb sorok is arrafele de az nincsen a piaboltban csak talan rendelesre.....

hauvarju 2011.01.05. 21:56:37

meg azt is megreszkiroznam hogy bizonyos magyar sorok magasan jobbak mint a sved sornek nevezett szarok. Pelda erre hogy a svedek megvettek egy csomo jobbnal jobb sorok licenszet es sikerult nekik ugy elb@szni ahogy kell, koszonoviszonyban sincsenek az eredeti izekkel...raadasul par sor utan megfajdul az ember gyomra mert valami tartosito szemet is lehet bennuk. Az utolso tiz evben nem is vettem a systemben sort.

Vkat118 2011.01.05. 22:03:40

@TonyCaviar:
Én nem ítélem el azokat az embereket akik kiadnak xy ezret egy üveg sörért én is megteszem egy jó borért, pezsgőért, wiszkiért. A sörnél nálam van egy szint ami felett már nem nagyon érzem meg a minőségi különbséget, ennyi.
De azért azt ne meséljétek be nekem, hogy itt leihatod 80kg maláta árát. Ugyanúgy az exkluzivitást fizeted meg (nagy részben).

2011.01.05. 23:50:28

hej a kurva anyátok, már majdnem produkáljátok azt a szófosást mint a borbuzik

mizie 2011.01.06. 00:00:28

Egy sörös blogon DOBOZOS sört isztok? Komám hát annak eleve szarabb íze van. sört csak üvegből vagy csapból... Ejnye.

mizie 2011.01.06. 00:02:15

De ha már itt vagyok: Nincs Pesten (de inkább Budán) valami jó sörfőzde?

Serkoptató 2011.01.06. 07:49:49

@Slaydo: pedig egy 3 ezer forintos és egy 30 ezres bor között minőségben jó eséllyel tényleg csak a címke a különbség.
De igyál meg egy 500 majd egy 5000 forintos sört, és megérted.

bulgárgyörgy 2011.01.06. 08:22:39

ha ezt a blogot kirakják az indexre,akkor mindig megérkeznek a bunkók hozzánk.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.06. 08:52:26

kell az ideológia hogy el tudják adni a méregdrága sznob pancsokat.

de a helyzet az hogy sörben egy kis bajor vagy cseh házi sörfőzde mindent visz.
afelett már csak néphülyítés.
esetleg a különlegességek kedvelőinek érdekes lehet pl. a guiness meg egy-két különlegesség, vagy alkeszeknek egy-két erősebb sör...a többi az parasztvakítás.

ugyanez borban, egy jobb nevű pincészet minőségi átlagos magyar, francia..stb bora teljesen jó,
esetleg ott is van különlegesség pl. az aszú, de ennyi.
a többi csak agymenése a sznoboknak.

TonyCaviar 2011.01.06. 09:24:49

@Slaydo: Ha nem is 80 kg maláta árát, de a jó maláta, a speckó élesztő, a világ minden tájáról származó sokfélekomló - ezek drága alapanyagok, plusz annak a csávónak a bérét, aki az életét erre tette fel, ezt mind leihatod, de nem kell fizetned egy fityinget sem a marketingért, az ismertségért, a sznobfaktorért - láttál már valaha Narke-reklámot? Svédországban sem fogsz látni. Hallottad valaha a nevet? Nem. A milliomosok 90 százaléka nem hallott róla. Noha a ratebeer szerint a világ legjobb sörei közt van.

Krull,a harcizom 2011.01.06. 20:01:42

Tegnap ittam énis egy Spendrups Julebrygdöt,és tényleg pocsék.A szegedi sörfőzde Red Deviljéhez tudnám hasonlítani csak nincs répacukoríze.Soha többet.
Én nem tudom hogy az IKEAban mennyire változik hogy mikor milyen sört lehet kapni,de Old Goldot sztem 2 éve nem láttam az Örs vezér tériben,a kisdobozos Stockholm festival beert,ami a képen van,pedig még soha nem láttam pedig elég gyakran járok IKEAba.A Mariestads mindig is volt és nem egy nagy durr.

"Szóval szerintem a fenti sörök kb. képviselik is a skandináv átlagot"
ezt a hozzászólást a dán sörök nevében kikérem magamnak.Lehet h a svéd,norvég,izlandi szar de a dán sör világszínvonalú.Egy szar dán sört sikerült kifognom a rengeteg közül,ez a Fuglsang.

TonyCaviar 2011.01.06. 22:20:32

@Krull,a harcizom: Igen a Red Devil nekem is eszembe jutott, de sztem a Red Devil egy kicsit ízesebb.
@Labancz: Sehol sem tanultam, sehol sem tanítják. Azaz legközelebb Münchenben. Egyszer talán lesz itthon is valamiféle sör-sommelier képzés. Majd beszámolok róla.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.01.07. 16:23:09

@Rohadjatokmeg!: igen nagy marhaság az, amit leírtál... a néphülyítés az a nagy gyárak privilégiuma....Összefutottál már valaha is egy ilyen komolyabb sörrel? Szerintem még soha...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.01.07. 17:04:10

@hauvarju: a systembolaget-ből is lehet ám nagyon jókat válogatni! - novemberben mi is megtettük. Nils Oscar, pl, egész jók voltak, nem is olyan vészes áron...

Felmosórongy (törölt) 2011.01.09. 19:56:12

@főzdevadász: GYAGYÁS VAGY!még életedben nem voltál egy bajor kis teleülés saját kis sörfőzféjében inni.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.01.10. 18:48:38

@Slaydo: és ennek mi az oka "hadúr"?
a sör miért nem, a bor miért igen? milyen különbséget látsz benne/bennük?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.01.10. 18:50:07

@f@szh@rcos: lehet, h azért mert mi meg sörbuzik vagyunk
én nem bántok senkit aki másban hisz.

Vkat118 2011.01.10. 19:06:40

@Mantlesorrow: Boros családban nőttem fel, kölyökkorom (15-16) óta értek a borokhoz. Alapból felső-közép száraz borokkal kezdtem és volt 10pár évem továbbfejleszteni az ízlésemet:) A malátawhisky-k pedig a szenvedélyem. Sörből pedig megittam mindig amit elém tettek a haverok, ezért nem is tudom teljesen megérteni a különleges söröket, nem tudom mit keressek benne, nem érzem át a harmóniát, eltudom dönteni, hogy finom vagy nem, de ennyi. Na meg az ilyen (10k+) sörök szeretete nem is mainstream errefelé.

TonyCaviar 2011.01.10. 19:59:46

@Slaydo: A gyógyulás első lépése a pontos diagnózis felállítása. Grat. Az első lépés megvolt. Ezek után semmi nem tarthat vissza attól, hogy megkóstold és értékeld a világ legkülönfélébb söreit. Keresd benne malátát, az élesztőt és a komlót. Különítsd el az édességet és a keserűséget. Ismerd meg a különféle komlók ízvilágát, érezd a nyelveddel a testét, válaszd szét a különféle karbonációkat, merülj el a láthatatlan gombák fantasztikus világában és így tovább stb stb...

Vkat118 2011.01.10. 21:42:57

Jól hangzik, érdemes ezzel is próbálkozni. Csak először lélekben kell megtanulnom a söröket tisztelni, másképp nem megy.:)

TonyCaviar 2011.01.10. 21:59:33

@Slaydo: Erre a célra igencsak alkalmasak a duplabakok (Primator24, Aventinus Eisbock) meg más erős, drága sörök. Black Hole, 1000 IBU, Black Damnation, Yeti, stbstb. Meg még ezernyi tanácsot kaphatsz az itt kommentelőktől.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.01.11. 14:33:05

@Slaydo: ez végre egy válasz, nem általánosságok és közhelyek gyűjteménye. sörben ugyanúgy megtalálod a "felső-közép száraz" kategóriát, hidd el, meglepetést fognak okozni ízgazdagságukkal és a harmóniával amivel rendelkeznek.

Wisey 2013.02.07. 18:44:32

@hauvarju: Ket ev kesessel, de elolvastam a cikket :)

Ha valaki Svedorszagban jar, batran keresse fel a Systembolagetet, es nezzen szet a 20 korona feletti arkategoriaban: pl. Nils Oscar, Dugges, St Eriks, Sigtuna, Nynäshamn, Jämtland, Ocean nagyon jo soroket keszit.
De nemreg kostoltam egy remek "füstös" izlandi sort is: Jolabjor a neve.
süti beállítások módosítása