Sokan várják már az első magyar fejlesztésű, amerikai komlós IPA-t. Péntek déltől meg lehet kóstolni a Főzdefeszten. Ma már azt is lehet tudni, hogy a sörfőző nem más, mint a Folyékony Kenyéren Főzdevadász néven kommentelő Armando, aki ezzel a főzettel hivatalosan is megnyitotta vándorfőzdéjét, az armando_otchoát. Az alábbiakban az ő vallomását olvashatjátok.
Valamikor a tél lecsengésekor jutott eszembe, miután a fóti Osterbrau sörfőzdét meglátogattuk Tonycaviarral, hogy akkor nosza! Ha már Sörapunak van egy darab szabad tartálya, hát itt az első önálló sör megfőzésének az ideje! ha már a félig nagyüzemben ezt nem lehetett megtenni, hát íme, itt a gyakorlópálya, a lehetőség adott, próbáljuk ki, mit tudunk összevariálni.
Hamar felhívtam a mentoromat, Hegyesné Vecseri Beát, hogy van ismét egy elszállt ötletem, mit szólna hozzá? Nála ismét segítő kezekre leltem, s zöld lámpát kapott a kísérletezés, Sörapu is bólintott. Vágjunk bele!
Első lépésben le kellett tisztázni: ugyan mit is akarunk mi itt előfőzni a gabonák és komlók, élesztők rejtelmeiből? Nem kellett sokat gondolkodnom: legyen egy IPA! Bele a közepébe!
Az első főzet rengeteg bukdácsolás után meg sem közelítette a kategóriát. Egy valahonnan összeszervezett élesztővel történt, a típusa Windsor volt, amolyan házi sörfőzőknek szánt játékszer.. A komló abszolút európai törzsekből összegereblyézett adag volt. Ennek megfelelően egy rettenetesen keserű. ámde semmiféleképp nem IPA-nak nevezhető sör volt, amiből a legtöbbet én ittam meg az első kóstoló alakalmával. Meg is kaptam az építő kritikát: ez szar..
Elkövetkezett a második főzet. Ebbe már más élesztőt sikerült szervezni, s jutott bele valamelyest jobb komló is (Magnum, East Kent Golding, Challenger). Gyümölcsösebb lett a főzet, a komlók jobbak is voltak, de nem hozott áttörést ez az adag sem. A komlózás technikai kivitelezése borzalmasra is sikerült, alig volt keserű a sör, ami ugye egy IPA-nál tűrhetetlen,de az élesztő sem tetszett... Na most akkor mi legyen?
Elkeseredve írtam e-mailt Mikkel Menno-nak, a méltán híres Mikkeller főzőmesterének, hogy mit ajánl. Voltak tippjeim, amit ő a következő nap elküldött válaszában alátámasztott...Ez alapján szerveztünk élesztőt és CASCADE komlót....
A harmadik kísérlet alkalmával már az új élesztóvel (WYeast 1056 - American Ale) és egy böhöm adag Cascade komlóval mentünk neki a kreálásnak. És jó lett! Bár a komlózást itt is elbénáztuk, a sör megjelenése, illata, aromája és ízvilága felcsillantotta a reményt. Telefonálnom kellett ekkor. Söraput hívtam, hogy akkor most elkezdenék szervezni...
És megegyeztünk a "nagy főzet" részleteiben, főzésének időpontjában...Rengeteg szerencsétlenkedés után sikerült egy raklapnyi élesztőt és Cascade, illetve Chinook komlót összerendelni, megtámogatni 350 kg világos és egy adag Carared malátával. Ezzel a felszereléssel állítottam be Sörapuhoz a fóti főzdébe. Két főzetet toltunk egy tartályba, amiből az elsőt sikerült túlságosan lehűteni, ettől volt két álmatlan éjszakám.. Ugyanis ekkor az élesztők belustulnak, semmi kedvük a finom cukrokat átalakítani alkohollá. Vontatottan, de elindult a dolog, ami a második, melegen beküldött sörlétől annyira erőre kapott, hogy a fermentáció olyannyira dühöngött, hogy az erjesztőbe be sem lehetett menni a sok CO2-tól.
A sör a mai napig egy kicsit éretlen, élesztős, már a számomra. A harmadik kísérleti főzetet érte olyan kritika, hogy nem elég keserű. Na ez nem lesz ilyen...
A Grabanc IPA megjelenésében ködös, élesztőtől zavaros és opálos, olyan habbal, hogy azt a sörfőző nem is akarja elhinni. Lehet versenyt fogok kiírni, ki mit tud belőle kiszobrászkodni...
Illatában a sör gyümölcsös, hozza a harmadik tesztfőzet mandarinos, citrusos jegyeit, valami furcsa mazsolás-pirosbogyós gyümölcsösséggel. Amikor belekóstolok, kicsit még éretlennek tűnik az egyik pillanatban, a másikban nagyon bejön. Minden esetre itt is megvannak a citrusos és gyümölcsös jegyek, az enyhén karamellás karakterek, de a komló olyat harap a nyelvedbe, hogy elzsibbadsz. Ahogy az USA-ban mondanák: Beer for the hopheads...
Én a kóstolást alig bírtam abbahagyni 5 korsó elfogyasztásakor...Bár a csúcspont eléréséhez szerintem kellene még egy-két hét, de nem lesz ezzel baj...
Nagyon kíváncsian várom a fesztiválon való szereplést, ki mit fog mondani rá...egy biztos, ne idd túl hidegen! Sokat vesztesz vele!