Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sokan várják már az első magyar fejlesztésű, amerikai komlós IPA-t. Péntek déltől meg lehet kóstolni a Főzdefeszten. Ma már azt is lehet tudni, hogy a sörfőző nem más, mint a Folyékony Kenyéren Főzdevadász néven kommentelő Armando, aki ezzel a főzettel hivatalosan is megnyitotta vándorfőzdéjét, az armando_otchoát. Az alábbiakban az ő vallomását olvashatjátok.
 


Valamikor a tél lecsengésekor jutott eszembe, miután a fóti Osterbrau sörfőzdét meglátogattuk Tonycaviarral, hogy akkor nosza! Ha már Sörapunak van egy darab szabad tartálya, hát itt az első önálló sör megfőzésének az ideje! ha már a félig nagyüzemben ezt nem lehetett megtenni, hát íme, itt a gyakorlópálya, a lehetőség adott, próbáljuk ki, mit tudunk összevariálni.

Hamar felhívtam a mentoromat, Hegyesné Vecseri Beát, hogy van ismét egy elszállt ötletem, mit szólna hozzá? Nála ismét segítő kezekre leltem, s zöld lámpát kapott a kísérletezés, Sörapu is bólintott. Vágjunk bele!

Első lépésben le kellett tisztázni: ugyan mit is akarunk mi itt előfőzni a gabonák és komlók, élesztők rejtelmeiből? Nem kellett sokat gondolkodnom: legyen egy IPA! Bele a közepébe!

Az első főzet rengeteg bukdácsolás után meg sem közelítette a kategóriát. Egy valahonnan összeszervezett élesztővel történt, a típusa Windsor volt, amolyan házi sörfőzőknek szánt játékszer.. A komló abszolút európai törzsekből összegereblyézett adag volt. Ennek megfelelően egy rettenetesen keserű. ámde semmiféleképp nem IPA-nak nevezhető sör volt, amiből a legtöbbet én ittam meg az első kóstoló alakalmával. Meg is kaptam az építő kritikát: ez szar..

Elkövetkezett a második főzet. Ebbe már más élesztőt sikerült szervezni, s jutott bele valamelyest jobb komló is (Magnum, East Kent Golding, Challenger). Gyümölcsösebb lett a főzet, a komlók jobbak is voltak, de nem hozott áttörést ez az adag sem. A komlózás technikai kivitelezése borzalmasra is sikerült, alig volt keserű a sör, ami ugye egy IPA-nál tűrhetetlen,de az élesztő sem tetszett... Na most akkor mi legyen?

Elkeseredve írtam e-mailt Mikkel Menno-nak, a méltán híres Mikkeller főzőmesterének, hogy mit ajánl. Voltak tippjeim, amit ő a következő nap elküldött válaszában alátámasztott...Ez alapján szerveztünk élesztőt és CASCADE komlót....

A harmadik kísérlet alkalmával már az új élesztóvel (WYeast 1056 - American Ale) és egy böhöm adag Cascade komlóval mentünk neki a kreálásnak. És jó lett! Bár a komlózást itt is elbénáztuk, a sör megjelenése, illata, aromája és ízvilága felcsillantotta a reményt. Telefonálnom kellett ekkor. Söraput hívtam, hogy akkor most elkezdenék szervezni...

És megegyeztünk a "nagy főzet" részleteiben, főzésének időpontjában...Rengeteg szerencsétlenkedés után sikerült egy raklapnyi élesztőt és Cascade, illetve Chinook komlót összerendelni, megtámogatni 350 kg világos és egy adag Carared malátával. Ezzel a felszereléssel állítottam be Sörapuhoz a fóti főzdébe. Két főzetet toltunk egy tartályba, amiből az elsőt sikerült túlságosan lehűteni, ettől volt két álmatlan éjszakám.. Ugyanis ekkor az élesztők belustulnak, semmi kedvük a finom cukrokat átalakítani alkohollá. Vontatottan, de elindult a dolog, ami a második, melegen beküldött sörlétől annyira erőre kapott, hogy a fermentáció olyannyira dühöngött, hogy az erjesztőbe be sem lehetett menni a sok CO2-tól.

A sör a mai napig egy kicsit éretlen, élesztős, már a számomra. A harmadik kísérleti főzetet érte olyan kritika, hogy nem elég keserű. Na ez nem lesz ilyen...
A Grabanc IPA megjelenésében ködös, élesztőtől zavaros és opálos, olyan habbal, hogy azt a sörfőző nem is akarja elhinni. Lehet versenyt fogok kiírni, ki mit tud belőle kiszobrászkodni...

Illatában a sör gyümölcsös, hozza a harmadik tesztfőzet mandarinos, citrusos jegyeit, valami furcsa mazsolás-pirosbogyós gyümölcsösséggel. Amikor belekóstolok, kicsit még éretlennek tűnik az egyik pillanatban, a másikban nagyon bejön.  Minden esetre itt is megvannak a citrusos és gyümölcsös jegyek, az enyhén karamellás karakterek, de a komló olyat harap a nyelvedbe, hogy elzsibbadsz. Ahogy az USA-ban mondanák: Beer for the hopheads...

Én a kóstolást alig bírtam abbahagyni 5 korsó elfogyasztásakor...Bár a csúcspont eléréséhez szerintem kellene még egy-két hét, de nem lesz ezzel baj...
Nagyon kíváncsian várom a fesztiválon való szereplést, ki mit fog mondani rá...egy biztos, ne idd túl hidegen! Sokat vesztesz vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr882894865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Macska 2011.12.21. 15:05:17

Helyszín: 1085 Bp., Bérkocsis utca 23. Látogatás: 2011. november 9. 17:45-23:00 > Bátran mernek különbözni másoktól, és jól is csinálják azt, amit. Adatlap Elérhetőség:...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.05.11. 08:19:13

Nagy Gratula! Remegve várom ezt is már:))

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.05.11. 09:15:52

a névadás lemaradt...hogy mitől Grabanc?
A Grabanc egy olyan együttes, amit én kifejezetten kedvelek, mert olyan a zenéjük, ami feszegeti a stílushatárokat. Nem lehet betenni egy kategóriába semNa nem ez az, amiért kifejezetten szeretem, anem mert valóságos energiabomba minden, amit előadnak. S hát az egyik koncerten pattant ki a fejemből(nem voltam szomjas), ogy akkor ők lesznek a névedók!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.05.11. 09:17:13

tegnap is megkóstoltam a sört, s egy kevéske a billentyűzeten landolt...ezért sok helyen kimaradatnak betűk, bocs...a hhhhhhh konkrétan beragadt...

Gérard Duchemin 2011.05.11. 09:43:33

@főzdevadász: Te ezt a tartályt egyedül kiinád. De nem hagyjuk, mi is akarunk belőle, mi iiiis!!!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.05.11. 10:56:55

szerethetnéd Vivaldit is - és főzhetnél nekünk minden évszakban egy jó sört, a mostani "Tavasz" mellé... :P

szanisz 2011.05.11. 11:50:24

mennyi lesz ebből? nem fenyegeti egyik sört sem a veszély, hogy péntek délutánig kifogy, ugye?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.05.11. 12:49:11

ki fogja csapolni? mert akkor vele kéne megbeszélni az ideális hőmérsékletet. meg hogy ne engedjen a nyomásnak, ha sokan mondják, hogy 'dehát nagyon meleg van'

sovesztomesz 2011.05.11. 14:11:27

Jó hogy nem adtad fel!

Péntek du. a szaglószervem és az ízlelőbimbóim starthoz állnak; elsők között Grabanc IPA-t kóstolok :-).

Ogreface 2011.05.11. 16:52:53

Szombaton nagyon ígéretesnek tűnt a Grabanc...

personalsanchez 2011.05.11. 22:36:19

Remélem üvegben is lesz, jó lenne otthonra is:)

rowi 2011.05.15. 12:12:34

ez konkrétan qrva jó. igazán lehetne csapra verve állandóra egykét helyen pesten. a habja ááá...

és ha már a másik topicban kidühöngtem magam, hogy egy sörfesztiválon elfogy vmi, itt meg kell jegyeznem, hogy respect, hogy grabanc még szombat este 11kor is volt

szanisz 2011.05.15. 14:28:14

@rowi:

Szombaton hol volt, miután elfogyott a mikszáthon?

Pénteki grabancos standnál már nem láttam szbaton.

amúgy nálam nyert a Grabanc..

szanisz 2011.05.15. 17:06:31

@rowi:

szbaton félkilenc körül mi ott csak Ászokot (Szebeni) láttunk, kaptunk..

mr.sixpack 2011.05.16. 13:43:40

Istenkirály volt a Grabanc. Talán a legjobb sör a fesztiválon. Hol lesz majd elérhető? Palackozás még nagyon távlati?
süti beállítások módosítása