Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Öröm volt nézni, ahogy a Főzdefeszten a hivatalos sörforgalom mellett megélénkült a bennfentes cserebere, és titkos szállítmányok igyekeztek Budapest felé. Rozsnyó felől a B27 volt a legforróbb áru, a lengyel sörforradalmat viszont Ziemowit Fałat képviselte, aki régóta házi sörfőző, sörfesztivál-szervező, és a Piwowar nevű újság  főszerkesztője, és idén májusban elindult az első lengyel vándorfőzde az ő előadásában: a Pinta Brewery. Az első üvegekből jutott Budapestre is.
 


A grodziskie hagyományos lengyel sörműfaj, egy nagyon gyenge, 2,9% alkohollal szerénykedő régi lengyel füstölt sör. A nagyüzemi sörgyártás jellegzetességeinél fogva kb 10 évvel ezelőtt az utolsó grodziskie gyártását is beszüntették. Pár évvel ezelőtt a cseh Kocour főzde kezdett újra ilyet főzni, és most májusban Ziemowit visszahozta a műfajt a szülőhazájába.
Pontos kóstolást nem írtam róla – a kóstolás nem a legszakszerűbb körülmények között zajlott. Annyi biztos, hogy világos sárga sör, némileg ködös, szűretlen. Halványan édeskés, pikáns utóízzel, komló nem jellegzetes, de igazából a füstöltség sem érződik túlzottan. Engem leginkább a Blanche de Bruxellesre emlékeztet – early grey teából készült tejestea, csak ez inkább férfiasan csípős, az meg nőiesen fűszeres. Nem vett le a lábamról – de van benne ígéret.
Az American Pale Ale-jükben a legmeglepőbb a színe volt – erősen mélyvörös, már-már barnába hajló. A komlót értettem benne, de azt hiszem, azon még lenne javítani való. Kicsit elfáradt, szétesett mire hozzánk elért – nagyon nagy dolog a friss, citrusos amerikai komlóízeket hosszú távon benne tartani a sörben. 



Még végigkóstoltunk pár kellemes lengyel házifőzetet, például ezt a 9%-os finom, édes Wee Heavy-t – az antikolás úgy történt, hogy a kocsimban, ahol pár napig elpecózott, rácsorgott egy házhozszállítás alatt álló 100 napos tojás leve – csak azért mondom, ha más is akarna ilyen brutál antikolást, tudja, hol vágjon bele…

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr572928486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.05.25. 10:03:16

Úúúú, megint miről maradtam le. Szerinted ilyen grodziskie-t Rozsnyón tudtok szerezni? Mert a Kocourtól sajnos nem tudtak hozni a barátok, zárva volt a bolt.

TonyCaviar 2011.05.26. 09:41:45

Ziemowit Fałat a levelemre ezt válaszolta: (elnézést, de angolul közlöm, ha valakinek valami nem tiszta, nyugodtan lehet kérdezni, lefordítjuk)

"Beers named PINTA are avalaible now in 15 points all around Poland - on tap (2 places - Krakow, Lodz) and in bottles. All bottles and kegs from first brew were sold. Some days ago we brewed new batch of AIPA and Dark Lager ("Czarna Dziura" - "Black Hole") and 3 new ones: Vienna Lager, Light Lager ("Pierwsza Pomoc" = "Fisrt Aid") and Scottish Ale 70/-.

We brew in Browar na Jurze, located in Zawiercie (60 km near Krakow). One batch is 15 hl. We brew 2 or 4 batches, depends from beer's variety.

Wee Heavy was brewed by Jacek Michna.

Festiwal Birofilia 2011 - 17-18.06.2011 is a biggest event dedicated for brewers and beer lovers in Poland.

All details you can find on: en.festiwal-birofilia.pl/

You are invited !

We were organized event since 2003.

This year, we expect:
- around 180 beers in hombrewers competition,
- around 50 beer in craft-brewers competition,
- around 250 beers from all around the world (incl. Poland) on tap and bottles in World Beer Alley.

We usually invite jurors from abroad, especially from breweries brwwing beers connected with current categories in our competitions. This year come to Zywiec: Conrad Seidl (Bierpabst/Austria), Ian Hornsey (brewer/writer/England), Don Jeffrey (brewer - Wales), Andreas Richter (Weyermann/Germany), Martin Zuber (brewer/Paulaner/Germany), Bruno Reiders (brewer Mort Subite/Belgium) Michal Rouc (brewer from Czech).

This year, in the Home-Brewed Beers Competition the jury will evaluate the latest creations of home brewing in the following six categories:
Russian Imperial Stout (>20 °Blg)
Belgian Golden Ale (16-19 °Blg)
Vienna Lager (12.5 -14 °Blg)
Bohemian Dunkel (11-12.5 °Blg)
Kölsch (11-12 °Blg)
Scottish Ale 70 /- (8.5-10 °Blg)
süti beállítások módosítása